IOC zet deur open voor meer sporten op Spelen

heywoodu

Met het bekendmaken van de veertig voorstellen voor wijzigingen rondom de Olympische Spelen heeft het IOC de deur tevens opengezet voor nieuwe sporten. Zo is er in het voorstel geen limiet meer aan het aantal sporten, maar aan het aantal atleten en evenementen.

Er mochten 28 sporten op het olympische programma staan, maar die limiet is nu losgelaten. Als het voorstel aangenomen wordt mogen er nog maximaal 10.500 atleten meedoen aan de Zomerspelen, verdeeld over 310 medaille-onderdelen. Daarnaast worden er vijfduizend passen uitgegeven voor coaches en begeleidend personeel. Bij de Winterspelen zou het gaan om maximaal 2.900 atleten, 100 onderdelen en tweeduizend coaches en ander personeel.

Op de Spelen in Londen in 2012 waren 10.568 sporters aanwezig, die op 302 onderdelen om de medailles streden. Eerder dit jaar vochten 2.873 wintersporters in 98 disciplines om de olympische glorie. In het nieuwe voorstel zal vooral gekeken worden naar het toevoegen van onderdelen. Zo mogen gaststeden zelf een voorstel indienen voor het toevoegen van een of meerdere sporten aan de Spelen in de betreffende stad. Daarbij valt in eerste instantie vooral te denken aan honkbal en softbal. De in Japan - gastland van de Spelen in 2020 - mateloos populaire sporten werden na de Spelen van 2008 van het programma geschrapt.

Naast het makkelijker maken van wijzigingen in het programma, moet er ook meer samengewerkt worden met internationale sportbonden. Zo worden vooral de International World Games Association (IWGA) en de International Masters Games Association (IMGA) genoemd. De IWGA organiseert de vierjaarlijkse World Games, waarop tientallen niet-olympische sporten beoefend worden. De IMGA organiseert de Spelen voor oudere sporters, met voor de meeste sporten een minimumleeftijd van dertig jaar. Het is de bedoeling dat de Masters Games georganiseerd worden in de stad waar daarvoor de Olympische Spelen gehouden werden.

Volgens de voorstellen moet er ook beter overlegd worden met professionele competities in de diverse sporten. Het doel daarvan is om ervoor te zorgen dat de beste atleten op de Spelen verschijnen, ook in sporten als ijshockey, basketbal of eventueel honkbal. Daarbij moet rekening gehouden worden met de verschillende moeilijkheden die de competities kennen. Ook wordt gesproken over een 'sports lab', waarbij de jeugd in een gaststad bekend gemaakt kan worden met nieuwe sporten. Tijdens de Jeugd Olympische Spelen in het Chinese Nanjing bleek dat eerder dit jaar al een groot succes.