FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 30 juni 2014

'NSA mag vrijwel iedereen bespioneren'

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft een veel groter mandaat om informatie over buitenlandse regeringen en internationale instellingen te verzamelen dan tot nu toe bekend was. Dat blijkt uit een lijst die klokkenluider Edward Snowden heeft gelekt en die The Washington Post in handen heeft.

Daaruit blijkt dat de NSA informatie mag verzamelen over 193 landen, waaronder Nederland. Datzelfde geldt voor een reeks internationale instellingen en organisaties als de Wereldbank, de Europese Unie en het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie IAEA. Het in 1978 opgerichte hof dat toezicht op de NSA houdt, heeft met de ruime bevoegdheden voor de NSA ingestemd. Volgens The Washington Post betekent dit niet noodzakelijkerwijze dat de NSA de blik op al die landen en organisaties heeft gericht, maar wel dat hij de bevoegdheid heeft om dat te doen.

Bondscoach Nigeria: "Scheids was wel heel slecht"

Nigeria werd maandag door Frankrijk uitgeschakeld in de achtste finales. Bondscoach Stephen Keshi had geen goed woord over voor arbiter Mark Geiger uit de Verenigde Staten.

Nigeria ging in Brasilia onderuit door een kopbal van Paul Pogba en een eigen goal van Joseph Yobo (2-0). Keshi hekelde de arbitrage. "De scheidsrechter maakte heel veel fouten, daar ben ik totaal niet over te spreken. Mensen maken fouten, maar dit was wel heel erg", zei de bondscoach na de uitschakeling.

"Dit is voor mij ook echt de eerste keer dat ik het over een scheidsrechter heb, maar hij was wel heel slecht", aldus voormalig Nigeriaans international Keshi. De Amerikaan Geiger gaf Blaise Matuidi 'slechts' geel voor een harde tackle op Ogenyi Onazi en zag een elleboogstoot van Olivier Giroud over het hoofd.

"Onazi is twee keer keihard geschopt. Hij is zeker een paar weken uit de roulatie, maar de scheids deed er niets aan. Ik zou ook wel eens willen weten hoe ze tot de beslissing kwamen om de goal van Emenike af te keuren. Ik weet niet zeker of het buitenspel was. Het viel me op dat er geen herhalingen te zien waren op de schermen."

"Het is pijnlijk om op deze manier te verliezen. Dat hadden we niet verdiend. Maar goed, zo zit voetbal nu eenmaal in elkaar. De steun die we kregen van de Braziliaanse fans was in ieder geval geweldig. Of ik doorga? Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat we veel ervaring hebben opgedaan", besluit Keshi.

De ongelukkige aanvoerder Yobo kondigde na de wedstrijd zijn afscheid aan. "Ik had graag anders afgezwaaid. Maar dit is het moment om te stoppen. Mijn familie heeft me nu nodig. Het is een lange periode geweest bij de nationale ploeg", aldus de jubilaris. Yobo (33) speelde zijn honderdste interland.

Recordboete voor BNP Paribas om schenden embargo

BNP Paribas moet de Verenigde Staten een recordboete van omgerekend 6,6 miljard euro betalen. De Franse bank heeft een schikking met justitie getroffen, meldt de BBC, en bekent schuld aan het schenden van handelsembargo's tegen Cuba, Iran en Sudan.

De bank werd door de Amerikaanse justitie beschuldigd van het vervalsen van documenten en samenzwering. Geen van de medewerkers van de bank die betrokken waren bij de overtredingen worden individueel gestraft.

Beide partijen hebben heel wat moeten toegeven. Justitie wilde aanvankelijk een boete van zestien miljard dollar opleggen. De bank vond een miljard al meer dan genoeg.

Het blijft voor BNP Paribas niet bij een miljardenboete. De bank mag een jaar lang sommige transacties niet in dollars uitvoeren. Wel krijgt de bank een halfjaar de tijd om zich op dat verbod voor te bereiden.

[vid] Mexicanen zingen treurballade over uitschakeling

De Mexicaanse band los Tres Tristes Tigres (de Drie Trieste Tijgers - red.) heeft maandag een treurballade uitgebracht over het verlies van het nationale elftal tegen Oranje. "De geschiedenis herhaalt zich. Deze wedstrijd is ons bestolen", zingt het trio.

In het lied México Corrido del Mundial, dat op Youtube al meer dan 250.000 keer is bekeken, wordt het verloop van het met 2-1 verloren duel bezongen. "Wij hadden goede hoop en het beste team. 'El Piojo' (coach Herrera, red.) had ons met zijn gekke bekken overtuigd."

Over de penalty na de val van Arjen Robben, die Oranje de winst opleverde, zingen de Trieste Tijgers: "Vlieg, vlieg maar voor Nederland duifje. Vertel maar aan Robben en iedereen die het weten moet, vanuit het diepste van ons hart: fuck you!"

De corrido is in Mexico een populaire volkse muziekstijl. De laatste jaren wordt in zogenoemde narcocorridos het wel en wee van belangrijk drugsbazen bezongen.

Nigeriaan Yobo zet punt achter interlandloopbaan

Joseph Yobo zet een punt achter zijn interlandcarrière. Dat maakte de Nigeriaanse verdediger na afloop van de uitschakeling op het WK tegen Frankrijk bekend. De 33-jarige Yobo bereikte maandag als eerste Nigeriaan de magische grens van honderd interlands. Hij wil zich op zijn clubcarrière focussen en meer tijd vrijmaken voor zijn gezin.

"Dit was het voor mij. Mijn familie heeft me nodig. Het is een lange weg geweest", sprak de verdediger, die onder contract staat bij Fenerbahçe.

Yobo nam overigens in mineur afscheid. Hij maakte in blessuretijd een eigen doelpunt en bepaalde daarmee de eindstand op 2-0 in het voordeel van de Fransen. "Ik zou het graag anders gedaan hebben." Frankrijk treft in de kwartfinale Duitsland of Algerije.

Klinsmann: "Geen angst voor België"

Bondscoach Jürgen Klinsmann van de Verenigde Staten hoopt via een zege op België de kwartfinales te bereiken. De Duitser heeft vertrouwen in een goede resultaat. De VS werd tweede in groep G achter Duitsland. Tegenstander België werd groepswinaar in poule H.

"We hebben veel respect voor België, maar we hebben geen angst voor hen. Totaal niet. Ik denk dat het een mooie wedstrijd gaat worden", aldus Klinsmann op een persconferentie.

De voormalig Duits international is een goede bekende van Marc Wilmots, bondscoach van België. "Hij is een goede kerel en een goede coach. Marc is heel energiek, net zoals hij als speler was. Ik vind het knap hoe hij werkt bij België. We hebben voor het WK nog contact met elkaar gehad."

"We waren van plan om een oefenwedstrijd te regelen, maar dat bleek logistiek gezien niet mogelijk", zei Klinsmann, die bekend is met de kwaliteiten van België. "Ze blijven tot de laatste minuut doorgaan. Ze scoren niet voor niets vaak in de laatste minuten. Wij moeten onze kansen pakken."

"België heeft veel goede spelers. Hazard en Mertens zijn zeer getalenteerd. Met zulke vleugelspelers moet je alert zijn. Wij hebben ook al tegen Nani en Ronaldo gespeeld. Maar als je op een WK speelt, weet je dat je tegen goede spelers komt te spelen. The sky is the limit. We gaan ervoor."

Aanvoerder Clint Dempsey kent een aantal Belgen uit zijn periode bij Tottenham Hotspur. "Het is leuk om Moussa Dembélé en Jan Vertonghen weer even te zien. Ze waren altijd goede teamgenoten en ik kon goed met ze opschieten", aldus de sterspeler van Team USA, die tegenwoordig bij de Seattle Sounders speelt.

"We kunnen niet wachten om te spelen. Spelen tegen België is een mooie uitdaging. Ze hebben veel goede spelers. Als wij top presteren kunnen we een mooi resultaat behalen. Ik heb er vertrouwen in. Alles is mogelijk. Het gaat er denk ik uiteindelijk om wie de meeste wil toont om te winnen", besluit Dempsey.

Miljoenen aan wachtgeld voor oud-politici

Oud-Tweede Kamerleden hebben de afgelopen drie jaar samen ruim twaalf miljoen euro aan wachtgeld ontvangen. Voormalige ministers en staatssecretarissen kregen in die periode bij elkaar twee miljoen euro. Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) in antwoord op vragen van de SP.

Eind vorig jaar ontvingen negentien oud-bewindslieden en 67 oud-Kamerleden een uitkering. Ex-ministers en -staatssecretarissen hebben vier jaar recht op wachtgeld. Oud-Kamerleden krijgen maximaal drie jaar en twee maanden wachtgeld.

De ex-politici hebben in principe een sollicitatieplicht. Volgens Plasterk houden ze zich ook aan de regels van hun re-integratieplan. Er zijn in de afgelopen drie jaar geen sancties toegepast, aldus de minister.

Wilmots: "Moeten wedstrijd controleren"

Bondscoach Marc Wilmots van België kijkt uit naar de confrontatie met de Verenigde Staten. Beide landen strijden in Salvador om een plek in de kwartfinale van het WK. België werd groepswinnaar in een poule met Algerije, Rusland en Zuid-Korea.

Wilmots beseft dat in de knockoutfase alles mogelijk. "Dit is een nieuwe fase van het toernooi. Er kan nu niet meer gerekend worden", aldus de bondscoach van de Rode Duivels op een persconferentie. "We zijn hongerig."

"We gaan er alles aan doen om de kwartfinales te halen", zei Wilmots, die in de laatste groepswedstrijd tegen Zuid-Korea aanvoerder Vincent Kompany moest missen. "Ik weet niet of hij mee kan doen. We moeten de training afwachten. We nemen op de wedstrijddag een besluit of hij kan spelen."

De oud-international is op zijn hoede voor de VS. "Ze hebben een sterk middenveld, met Jermaine Jones die veel aanvalt. Maar wij moeten ons focussen op onszelf. We moeten de wedstrijd onder controle krijgen en ons eigen spel spelen. Daarin hebben we in de afgelopen tijd grote stappen gezet."

Wilmots hoopt dat Eden Hazard zich laat zien tegen Team USA. "Iedereen praat altijd over Eden. Hij gaat niet gebukt onder de druk. Hij is iemand met veel grote ambities. Maar hij kan het niet alleen. Individuele spelers kunnen alleen uitblinken in een goed team", aldus de keuzeheer van de Belgen.

Axel Witsel keert naar verwachting terug in de basis. De middenvelder van Zenit Sint-Petersburg wil met België naar de laatste acht. "Als we ons niet kwalificeren dan zou dat een hele grote teleurstelling voor ons zijn. We hebben een geweldig team met fantastische spelers", verklaart Witsel.

"Deze groep behoort zeker tot de beste acht op een WK", aldus de Belg, die behalve Hazard ook doelman Thibaut Courtois prijst. "Hij is één van de beste keepers van de wereld. Hij is een stille jongen, maar wel altijd bepalend voor ons. Thibaut maakt voor ons het verschil als we het lastig hebben."

[WBD] Djokovic neemt lastige horde tegen Tsonga

Novak Djokovic heeft overtuigend de laatste acht van Wimbledon bereikt. De nummer een van de plaatsingslijst ontdeed zich maandag relatief eenvoudig van Jo-Wilfried Tsonga, de nummer veertien van de plaatsingslijst. Djokovic stapte na bijna twee uur als winnaar van de baan: 6-3, 6-4 en 7-6 (5).

Djokovic heerste de eerste twee sets, maar kreeg in het derde bedrijf meer tegenstand. Tsonga kon zijn terugkeer in de wedstrijd echter niet bekronen met setwinst in de tiebreak. Djokovic hield zijn hoofd koel en stuit nu op de Kroaat Marin Cilic (26).

Griekse WK-selectie ziet af van bonussen

De Griekse WK-selectie is bereid af te zien van hun bonussen op de mondiale titelstrijd. De voetballers willen dat het geld geïnvesteerd wordt in een nieuwe trainingsaccommodatie voor het nationale team. Dat verzoek hebben ze maandag per brief bij premier Antonis Samaras neergelegd. De politicus beloofde op zijn beurt 'al het mogelijke' te gaan doen.

Het is niet bekend hoeveel de Griekse selectie exact bereid is af te staan. Vorige week stelde de Griekse voetbalbond een bonus van een miljoen euro beschikbaar voor het overleven van de groepsfase.

Een trainingsaccommodatie dicht bij Athene sluit volgend jaar als gevolg van een groot renovatieproject. Overheidsuitgaven aan sport zijn drastisch verminderd sinds Griekenland in een grote financiële crisis is beland. De Grieken werden zondag na strafschoppen uitgeschakeld door Costa Rica in de achtste finale van het WK.

GM roept opnieuw auto's terug vanwege contactslot

General Motors roept nog eens 7,6 miljoen auto's terug vanwege mogelijke problemen met het contactslot. Dat werd maandag bekendgemaakt. Het is de zoveelste tegenvaller voor de Amerikaanse autogigant.

GM moest eerder al auto's terughalen en niet alleen vanwege gebrekkige contactsloten. Bij andere modellen ging het om onveilige gordels, versnellingskabels die kapot kunnen gaan of onbetrouwbare airbags. In totaal heeft GM dit jaar al meer dan 28 miljoen auto's teruggehaald.

De problemen met de contactsloten hebben waarschijnlijk aan ten minste dertien mensen het leven gekost. Nadat het probleem bekend was geworden bleek dat GM er al jaren van wist, maar uit financiële overwegingen besloot de auto's niet terug te roepen.

GM maakte eerder op de dag bekend dat er geen limiet zal worden gesteld aan schadevergoedingen voor mensen die een ongeluk hebben gekregen, of nabestaanden van mensen die zijn omgekomen.

Netanyahu: Hamas zal boeten

De Palestijnse organisatie Hamas zal boeten voor de dood van de drie Israëlische tieners die twee weken geleden werden ontvoerd. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu maandag gezegd. De lichamen van de tieners werden eerder op de dag gevonden bij het plaatsje Halhul op de Westelijke Jordaanoever, niet ver van de plaats waar het drietal ruim twee weken geleden verdween.

"Hamas is verantwoordelijk en Hamas zal boeten", zei Netanyahu. Hij voegde er aan toe dat de tieners 'zijn ontvoerd en in koelen bloede zijn vermoord door wilde beesten'. Over de wijze waarop Israël de dood van de tieners zal vergelden trad de premier niet in detail.

Hamas leek niet bepaald onder de indruk van Netanyahu's dreigende woorden. "Netanyahu moet weten dat zijn dreigementen Hamas geen angst inboezemen", zei een woordvoerder. "Als hij Gaza de oorlog verklaart zullen de poorten van de hel zich openen."

Bestand Oekraïne loopt af, nog geen verlenging

Het staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne dat de regering vorige week eenzijdig afkondigde is maandag om 21.00 uur verlopen. President Petro Porosjenko voerde zondag en maandag overleg met de Russische president Vladimir Poetin, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande over de crisis. Of het bestand opnieuw wordt verlengd, zoals Porosjenko vrijdag deed, is nog onduidelijk.

Sommige rebellen zeiden vorige week het bestand te respecteren, maar andere pro-Russische separatisten voerden opnieuw aanvallen op het leger uit. Porosjenko zei dan ook maandag in het gesprek met de andere regeringsleiders dat de rebellen 'niet aan de voorwaarden van van het bestand hebben voldaan'.

De Europese Unie heeft zich achter Porosjenko geschaard en stelde Poetin, die door het Westen wordt beticht van het steunen van de separatisten, een ultimatum. Zo eiste de EU de vrijlating van vier door pro-Russische strijders gegijzelde OVSE-waarnemers, de teruggave van drie grensposten en het openen van onderhandelingen met de Oekraïense regering. Blijft Rusland in gebreke, dan volgen nieuwe sancties.

De waarnemers zijn inmiddels vrij maar van onderhandelingen met de rebellen is nog geen sprake. Daarnaast heeft een van de rebellenleiders te verstaan gegeven dat de grensposten niet worden overgedragen. Aleksander Borodaj zei maandag hooguit waarnemers toegang te willen geven tot de grens.

Merkel liet maandag weten dat het vredesplan van Porosjenko vooralsnog niet voldoende in de praktijk is gebracht. Ze leek daarbij vooral met de beschuldigende vinger naar de rebellen te wijzen. "De separatisten hebben de wapenstilstand niet in acht genomen", aldus de verklaring van de bondskanselier. "Er zijn nog talrijke doden en gewonden gevallen. Daarom is het erg belangrijk dat we voortgang boeken."

Argentijnen op de vlucht voor overstromingen

Zo'n drieduizend gezinnen in Argentinië zijn geëvacueerd wegens overstromingen. Delen van het land worden al dagen geteisterd door hevige regenval. Het waterpeil in de rivieren de Paraguay en Parana is flink gestegen.

De regering maakte de evacuaties maandag bekend. De getroffen gebieden liggen in de provincies Misiones en Formosa. President Cristina Fernandez brengt volgende week een bezoek aan de regio, aldus de regering.

Ook buurland Paraguay is hard getroffen. Zo'n driehonderdduizend mensen zijn daar geëvacueerd en het land krijgt inmiddels steun uit het buitenland.

Deschamps: "Niet echt in gevaar geweest"

Frankrijk plaatste zich maandag ten koste van Nigeria voor de kwartfinale van het WK. Bondscoach Didier Deschamps was tevreden over 2-0 zege van Les Bleus. Frankrijk won in Brasilia dankzij een kopbal van Paul Pogba en een eigen goal van Joseph Yobo.

"We troffen een goede tegenstander, zoals we hadden verwacht. Nigeria is vooral fysiek sterk", zei Deschamps op een persconferentie. "Er is altijd ruimte voor verbetering, maar hebben de wedstrijd goed uitgespeeld."

"Nigeria nam gas terug na een uur spelen. Wij konden daardoor meer kansen creëren. We hadden nog meer doelpunten kunnen maken. Maar ik ben trots op het team. We zitten nu in de kwartfinales. De spelers verdienden het door te gaan. We kwamen nooit echt in gevaar", aldus de bondscoach van Frankrijk.

Deschamps zag sterspeler Franck Ribéry vlak voor het WK afhaken met een rugblessure. "Het is niet dat we hem niet missen, want Franck is één van de beste spelers van de wereld. Dan moet hij echter wel fit zijn. Ik heb gelukkig nog genoeg spelers tot mijn beschikking om op te stellen."

Frankrijk speelt in de kwartfinale tegen de winnaar van Duitsland-Algerije. "Ik zou het niet erg vinden om Duitsland te treffen. We gaan ons voorbereiden op de volgende wedstrijd, maar ik heb geen voorkeur voor een tegenstander. We hebben een mentaal sterk team", besluit voormalig wereldkampioen Deschamps.

Robben: "Hadden twee penalty's moeten krijgen"

Arjen Robben ontkent zijn excuses te hebben gemaakt voor de wijze waarop hij naar de grond ging in de slotfase tegen Mexico. Uit de strafschop scoorde Klaas-Jan Huntelaar. Huntelaar schoot Oranje zondag in Fortaleza naar een 2-1 overwinning.

Scheidsrechter Pedro Proença uit Portugal kende Nederland een penalty toe nadat Robben over het been ging van Rafael Márquez. De Mexicanen en ook buitenlandse media hekelden de wijze waarop de aanvaller naar het gras ging.

Bondscoach Miguel Herrera en de spelers van Mexico hadden kritiek op Robben. Buitenlandse media stelden dat de viceaanvoerder van Oranje zijn excuses had aangeboden voor de duikeling vlak voor tijd, maar de woorden werden verkeerd geïnterpreteerd. Robben verontschuldigde zich in gesprek met de NOS namelijk voor een andere valpartij.

"Ik sta er nog steeds helemaal achter, eerlijkheid duurt het langst", zei Robben op een persconferentie. "Jammer dat het door verschillende media verkeerd wordt overgenomen. In de eerste helft was er een situatie buiten het zestienmetergebied, die geen invloed op de wedstrijd had. Daar heb ik mijn excuses voor aangeboden."

"We hadden twee zuivere strafschoppen moeten hebben, maar kregen er maar eentje. Dat is alles, we moeten door. Ik heb nu geen zin om er verder op door te gaan, dit is mijn uitleg. De nadruk moet liggen op de prestatie van onze ploeg", aldus de aanvaller van het Nederlands elftal en Bayern München.

Robben liet invaller Klaas-Jan Huntelaar de de strafschop nemen. Huntelaar mist vier van zijn laatste vijf penalty's. "Gelukkig was ik daar niet van op de hoogte. Ik was er heel zeker van dat hij hem zou maken. Hij was fris en scherp, daar moet je soms een slimme keuze in maken. Als ik niet had gewild dat hij hem zou nemen, dan had ik het gewoon zelf gedaan", besluit Robben.

Caro Emerald houdt naam dochtertje geheim

Caro Emerald wil nog altijd niet kwijt hoe haar dochtertje heet. De 33-jarige zangeres beviel in maart van haar eerste kindje, maar hoe ze het meisje heeft genoemd is niet bekend.

"Het is niet zo dat ik het stom vind als mensen haar naam kennen", vertelde ze maandagavond in RTL Boulevard. "Maar ik wil gewoon niet dat ze te googlen is en er informatie over haar op het internet te vinden is."

Emerald trad zondag op tijdens het Britse festival Glastonbury en had haar dochter meegenomen. "Die was mee ja en dat was wel even wennen", zei ze. De zangeres was de eerste Nederlandse artiest ooit die op een hoofdpodium van Glastonbury mocht optreden.

[WBD] Gebroeders Bryan zetten Sijsling de voet dwars

Igor Sijsling is maandag in de tweede ronde van het dubbelspel op Wimbledon uitgeschakeld. De Amsterdammer ging met zijn Spaanse partner Roberto Bautista-Agut onderuit tegen de gebroeders Bob Bryan en Mike Bryan. De als eerste geplaatste Amerikanen zegevierden in drie sets: 6-3, 6-4 en 6-2.

De gebroeders Bryan wonnen Wimbledon driemaal eerder. Sijsling werd in het enkelspel in de eerste ronde uitgeschakeld door Philipp Kohlschreiber. Bautista-Agut sneuvelde twee rondes later tegen titelhouder Andy Murray.

[WBD] Na 103 jaar weer geen Amerikanen in achtste finale

De verrassingen op Wimbledon hebben de Verenigde Staten een negatief record opgeleverd. Voor het eerst in 103 jaar zijn er geen Amerikanen meer actief op Wimbledon na de derde ronde. Maandag trok Madison Keys zich terug uit haar partij tegen Yaroslava Shvedova en verloor John Isner (9) van Feliciano Lopez: 6-7 (8), 7-6 (6), 7-6 (3) en 7-5.

In 1911 waren er overigens maar drie mannen uit de Verenigde Staten die meededen en was er geen Amerikaanse inbreng bij de vrouwen. Dit jaar waren de VS door 23 tennissers en tennissters vertegenwoordigd.

FIFA beboet Algerijnse bond voor vuurwerk

De FIFA heeft de Algerijnse voetbalbond maandag een boete van 41 duizend euro gegeven vanwege het afsteken van vuurwerk in het stadion. Tijdens het laatste groepsduel tegen Rusland werden onder meer rookbommen en vuurpijlen afgestoken. Volgens de FIFA is de Algerijnse bond verantwoordelijk voor het gedrag van zijn eigen fans.

De Algerijnse supporters staan bekend om het afsteken van vuurwerk in stadions. In een voorbereidingswedstrijd op het WK, tegen Roemenië in Genève, dreigde de arbiter de wedstrijd te staken vanwege het gedrag van de Algerijnse fans. De Noord-Afrikanen spelen later maandag in de achtste finale van het WK tegen Duitsland.

[WBD] Makarova kegelt Radwanska uit het toernooi

Voor Agnieszka Radwanska is de vierde ronde van Wimbledon het eindstation geworden. De als vierde geplaatste Poolse werd maandag van de baan geveegd door Ekaterina Makarova uit Rusland en slechts drie games gegund: 6-3 en 6-0. Radwanska bereikte vorig jaar de halve finale en in 2012 zelfs de finale in Londen.

Radwanska is al de derde favoriete die sneuvelt. Eerder werden al Serena Williams (1) en Na Li (2) uitgeschakeld. Simona Halep (3) is nu de hoogst ingeschaalde speelster in het toernooi.

Makarova bereikte voor het eerst de kwartfinale van Wimbledon. Ze stuit nu op de Tsjechische Lucie Safarova (23).

[WBD] Murray via Anderson soepel naar laatste acht

Andy Murray ligt nog altijd op koers voor het prolongeren van zijn titel op Wimbledon. De Brit bereikte maandag de kwartfinale door een zege op de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson (20). Murray (3) zegevierde in drie sets: 6-4, 6-3 en 7-6 (6). Hij staat daardoor voor het zevende opeenvolgende jaar bij de laatste acht in Londen.

Murray domineerde de eerste twee sets, maar kreeg in het derde bedrijf plots serieuze tegenstand. Anderson vond zijn ritme en dwong een tiebreak af. Daarin kreeg hij zelfs een setpunt. Murray was tijdig weer bij de les en sleepte door drie punten op rij de wedstrijd binnen. In de kwartfinale stuit hij nu op Grigor Dimitrov (11) of Leonardo Mayer.

Anderson kan terugkijken op een goed toernooi. Hij bereikte voor het eerst de vierde ronde op Wimbledon.

Sneijder: "We spelen met veel vertrouwen"

Het Nederlands elftal speelt met veel vertrouwen. Dat stelde Wesley Sneijder maandag tijdens een persconferentie in Rio de Janeiro. Na een rustige uitlooptraining was de kleine middenvelder erg te spreken over het spel van Oranje. "Ik had ook geen seconde het gevoel dat we zouden gaan verliezen. We hebben zo'n sterke groep."

Tegen Mexico maakte Sneijder een paar minuten voor tijd de gelijkmaker met een schot vanaf de rand van de zestien. "Ik zei tegen Ron Vlaar dat deze erin zou gaan. We waren al een paar keer gevaarlijk met de corners. De goal hing echt in de lucht. Het gevoel was er."

Daarna wilde Oranje het nog in reguliere speeltijd beslissen, iets wat ook lukte door een rake strafschop van Klaas-Jan Huntelaar. "Dan moet je je koppie erbij houden en de wedstrijd uitspelen. Dat hebben we ijzersterk gedaan." Voor Sneijder was het zijn eerste goal in Oranje sinds oktober vorig jaar tegen Turkije. Sindsdien had hij in zes duels niet gescoord.

Sneijder keek ook alvast vooruit naar de wedstrijd van zondag, tegen Costa Rica. "Niemand had verwacht dat ze zo zouden spelen. Ze zaten in een moeilijke groep met Engeland en Italië en gaan als eerste door. Dan kun je wat. Maar het doel is natuurlijk door naar de volgende ronde, dus we moeten gefocust zijn. En dat zijn we zondag ook."

Transformers 4 scoort beste opening van het jaar

Transformers: Age of Extinction heeft in zijn openingsweekend honderd miljoen dollar opgebracht. Geen andere film opende dit jaar in de Verenigde Staten zo sterk als het vierde deel in de actiereeks. Het record stond op naam van Captain America: The Winter Soldier, die in april 95 miljoen dollar binnenhaalde in de eerste dagen.

Ook in China was Transformers: Age of Extinction een succes aan de kassa. Met een opbrengst van negentig miljoen dollar zette de film daar het beste openingsresultaat voor een niet-Chinese film ooit neer. Het vierde Transformers-deel is gedeeltelijk opgenomen in het land en mede geproduceerd door Chinese filmmaatschappijen.

In totaal bracht Transformers: Age of Extinction buiten de Verenigde Staten 201 miljoen dollar in het laatje tijdens het openingsweekend. Nederlanders moeten nog even wachten. Hier verschijnt de film volgende week donderdag in de bioscopen.

Nieuwe inkomensondersteuning voor ouderen

Ouderen krijgen vanaf 1 januari een inkomensondersteuning boven op hun AOW die afhankelijk is van het aantal jaren dat zij in Nederland hebben gewoond. Dat schrijft staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het extraatje wordt daarmee gekoppeld aan de AOW die ouderen in Nederland hebben opgebouwd. Voor mensen met een volledige AOW-opbouw - dat geldt voor ongeveer negentig procent van de ouderen - verandert er niets door de nieuwe regeling. De huidige regeling om ouderen te compenseren voor koopkrachtverlies verdwijnt per 2015.

In deze tijd is het niet meer vanzelfsprekend dat mensen die naar Nederland komen om hier te werken zich hier ook blijvend vestigen, motiveert Klijnsma haar voornemen. En ook wie in Nederland is geboren, zal er niet altijd blijven wonen. En alleen over de periode van verblijf in Nederland wordt AOW opgebouwd. Het is daarom logisch om de extra inkomensondersteuning af te leiden van de AOW die hier is opgebouwd.

Ouderen die geen volledige AOW-uitkering hebben, zijn aangewezen op de bijstand voor ouderen. De manier waarop die wordt vastgesteld, gaat op op de schop. Dat levert een financieel voordeel op van ongeveer driehonderd euro per jaar, wat zowel voor alleenstaanden als paren geldt.

Klijnsma schrijft verder dat ze haar voorstel om de partnertoeslag in de AOW voor hogere inkomens, intrekt. De bewindsvrouw is tot de conclusie gekomen dat er in de Eerste Kamer geen meerderheid bestaat voor haar wetsvoorstel.

Politie schiet bij aanhouding Zeeuwse tieners

De politie heeft maandag in Goes een waarschuwingsschot gelost bij de aanhouding van twee jongens van 16 en 17 die met een vuurwapen dreigden. Een van de jongens werd bij zijn aanhouding door een politiehond gebeten, laat de Zeeuwse politie weten.

De politie kreeg rond 16.00 uur een melding over twee jongemannen met een vuurwapen. Agenten zetten de omgeving waar de jongens zich volgens de melder ophielden af en benaderden de twee vervolgens. Toen een van de agenten de jongens sommeerde te blijven staan, trok een van hen een wapen en richtte dat op de agent.

Toen de agent een waarschuwingsschot loste gooide de jongen het wapen weg, waarna de twee Goesenaren werden aangehouden. Een van de twee werd daarbij in zijn been gebeten. Hij is in een ziekenhuis aan zijn verwondingen behandeld. Het wapen waar de jongens mee dreigden bleek nep.

'Beyoncé is machtigste beroemdheid'

Beyoncé heeft de meeste macht van alle sterren ter wereld. Dat stelt het Amerikaanse zakenblad Forbes, dat de 32-jarige zangeres boven aan zijn lijst van machtigste beroemdheden plaatst. De rangschikking is samengesteld op basis van inkomsten, media-aandacht en hun impact op de cultuur.

Beyoncé imponeerde afgelopen jaar met een grootse tournee bestaande uit 95 concerten. Naar verluidt verdiende ze per bezochte stad zo'n 2,4 miljoen dollar. Ze bracht ook een nieuw album uit, simpelweg getiteld Beyoncé, zonder enige promotie. De nummers stonden eind vorig jaar plots op iTunes en werden massaal gedownload.

De tweede plaats in de lijst is voor de 29-jarige basketballer LeBron James. Hij werd kampioen met zijn club Miami Heat en verdiende een fortuin aan reclamedeals. De 49-jarige rapper en producer Dr. Dre completeert de top drie. Apple kocht zijn bedrijf Beats Electronics vorige maand voor drie miljard dollar.

Dienstregeling NS korter aangepast bij winterweer

De NS wil bij verwacht winterweer korter met een aangepaste dienstregeling rijden. Door bijvoorbeeld slechts een dagdeel met minder treinen te rijden, moet er minder overlast zijn. Dat schrijft staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Bij barre weersomstandigheden moeten voortaan ook meer treinen worden behandeld met 'anti-icing'. Sneeuw kan daardoor moeilijker aangroeien tot brokken ijs op het materieel. Dit kan soms tot uitval leiden doordat zo'n brok afbreekt en in een wissel terechtkomt of tegen de onderkant van de trein stuit.

Volgens Mansveld blijft het doel voor komende winter zo veel mogelijk 'in control' te blijven bij extreem weer. Dat was ook het doel voor de afgelopen winter maar voorgenomen maatregelen hoefden vrijwel niet uit de kast worden gehaald vanwege het ontbreken van sneeuw en ijs. Er hebben zich dan ook vrijwel geen incidenten voorgedaan. Nieuwe problemen bleven daardoor uit.

Wel zijn afgelopen winter al extra maatregelen getroffen voor wissels op 55 risicolocaties. Ook zijn er verbeteringen doorgevoerd bij wisselverwarmingen.

Overigens is op twee dagen wel een aangepaste dienstregeling van kracht geweest maar dat was het gevolg van twee zware stormen op 28 oktober en 5 december. Volgens Mansveld verliep het proces toen goed heeft de maatregel zich toen ook bewezen.

Altidore inzetbaar bij Team USA

Jozy Altidore is dinsdag tegen België weer inzetbaar voor de Verenigde Staten. Dat heeft de Amerikaanse bondscoach Jürgen Klinsmann maandag gezegd. De oud-aanvaller van AZ is echter nog niet fit genoeg voor een hele wedstrijd. "Het is moeilijk te zeggen hoe veel minuten hij kan spelen", hield Klinsmann zich op de vlakte.

Altidore liep tijdens de eerste wedstrijd van Team USA op het WK tegen Ghana een hamstringblessure op. Daardoor miste hij de wedstrijden tegen Portugal en Duitsland. Zonder de aanvaller veranderde Klinsmann het spelsysteem van 4-4-2 naar 4-5-1. "Dat hij er morgen weer bij is, is enorm", was de Duitser dan ook opgetogen over de rentree van de Sunderland-spits.

Lichamen Israëlische tieners gevonden

Het Israëlische leger heeft de lichamen gevonden van de drie jongeren die op de Westelijke Jordaanoever waren ontvoerd. Militairen troffen de lijken aan vlakbij het plaatsje Halhul, niet ver van de plaats waar ze ruim twee weken geleden verdwenen, zeggen bronnen bij de veiligheidsdiensten.

De zoektocht naar de jongeren hield Israël de afgelopen weken in zijn greep. De Israëlische regering wees al gauw de radicale beweging Hamas aan als hoofdverdachte. Bijna driehonderd Palestijnen zijn tijdens de zoekoperatie opgepakt en er vielen meerdere doden.

De verdwijning zette de betrekkingen tussen Israël en de nieuwe Palestijnse regering van nationale eenheid, waarop Israël het wegens de deelname van Hamas op voorhand al niet begrepen had, eens te meer onder druk. De Israëlische regering greep de ontvoeringszaak aan om de wereld te overtuigen van de blijvend boosaardige bedoelingen van Hamas.

DayZ speler zwemt 11km naar eiland

Redditor Gews heeft na een reis van twee uur het "debug island" in DayZ Standalone bereikt. Hij is de eerste persoon van wie bekend is dat die de reis naar het mysterieuze eiland heeft gemaakt in de standalone. Er zitten nog geen voertuigen in de standalone versie van DayZ dus het was ouderwets zwemmen.

Na het berekenen of de reis realistisch was en hij het zou overleven ging hij op zoek naar voldoende eten en drinken en begon hij aan zijn reis. Zijn motivatie was om als eerste voet te zetten op het eiland in de standalone versie van DayZ. De reis zou ruim twee uur duren.

Behalve de prestatie om als eerste het eiland te bereiken is hij er niets mee opgeschoten, op het "debug island" is namelijk niets te vinden. Na een korte pauze begon hij dan ook weer aan zijn terugreis en twee uur later was hij weer op het vaste land van Chernarus.

DayZ speler zwemt 11km naar eiland

[1/8 finale] Uitslag Frankrijk - Nigeria

Frankrijk heeft zich met veel pijn en moeite geplaatst voor het WK voetbal in Brazilië. De ploeg van bondscoach Didier Deschamps won met 2-0 van Nigeria, maar ging nog wel met een doelpuntloos gelijkspel de rust in.

Vanaf de eerste minuut schotelden beide landen de aanwezige toeschouwers een aantrekkelijk duel voor. Mede door het hoge tempo en de grenzen, die werden opgezocht, hoefde het publiek zich niet te vervelen. Toch leek Nigeria uiteindelijk met een licht overwicht aan de haal te gaan, wat onder meer een goede kans voor oud-VVV'er Ahmed Musa opleverde. Hij stond echter buitenspel.


Emmanuel Emenike scoort, maar hij stond ook buitenspel (PRO SHOTS / Action Images)

In het vervolg was Frankrijk dicht bij een doelpunt. Een harde poeier van Paul Pogba werd echter gekeerd door doelman Vincent Enyeama. Vlak voor de thee kwamen de Nigerianen bijna op voorsprong. Emmanuel Emenike verraste de doelman van Frankrijk, die aanvankelijk een voorzet verwachtte, maar een schot gepresenteerd kreeg.

Ook na de pauze bleef het tempo van de wedstrijd erg hoor. Dit kwam ook deels op het conto van arbiter Geiger, die er veel toeliet. Toch maakte de Amerikaan een inschattingsfout, toen hij Blaise Matuidi na een schandalige overtreding slechts een gele kaart toonde. De charge op de enkel Ogenyi Onazi was namelijk rood waard. De Nigeriaan werd uiteindelijk met een brancard afgevoerd.

In het vervolg trok Frankrijk het initiatief steeds meer naar zich toe. Eerst was er nog een poging van Karim Benzema, die door Victor Moses nog van de lijn werd gehaald. Tien minuten voor tijd wist Pogba te scoren, nadat Enyeama onder de bal doorging. En alsof dat voor de Nigerianen nog niet erg genoeg was, werkte Joseph Yobo de bal in blessuretijd achter zijn eigen keeper.


Frankrijk

2 - 0

Nigeria

 79' Pogba
90+1' Yobo (e.d)
   
 
Gele kaart: Matuidi (Frankrijk)
 
Stadion: Estádio Nacional de Brasília, Brasilia
Toeschouwers: 67.882
Arbiter: Geiger (VS)
 
Opstelling:   Opstelling:
Lloris
Debuchy
Varane
Koscielny
Evra
Pogba
Cabaye
Matuidi
Valbuena (Sissoko/90 4)
Giroud (Griezmann/62)
Benzema
  Enyeama
Ambrose
Yobo
Omeruo
Oshaniwa
Odemwingie
Onazi (Gabriel/59)
Moses (Nwofor/89)
Mikel
Musa
Emenike

Suárez door het stof en biedt Chiellini excuses aan

Luis Suárez heeft zijn excuses betuigd voor het bijtincident met Giorgio Chiellini op het WK voetbal. Dat deed de Uruguayaanse aanvaller maandag middels een verklaring op Twitter.

"Ik betreur hevig wat er is gebeurd", stelt Suarez. "Ik bied mijn excuses aan Giorgio Chiellini en de gehele voetbalfamilie aan en beloof dat er nooit meer een dergelijk incident zal plaatsvinden."

Suárez ging een week geleden in de fout tegen Chiellini. Het incident ontging de scheidsrechter, maar op basis van televisiebeelden werd Suárez drie dagen later voor vier maanden geschorst. Het was al de derde keer in zijn carrière dat Suárez een tegenstander beet.

Hockeybond maakt dinsdag nieuwe bondscoach bekend

De KNHB maakt dinsdagmiddag bekend wie de nieuwe bondscoach van de Oranjemannen wordt. De bond houdt om 12.30 uur in Nieuwegein een persconferentie waarin de opvolger van Paul van Ass wordt aangekondigd.

Afgelopen donderdag werd naar buiten gebracht dat het aflopende contract van Van Ass niet verlengd wordt. Van Ass volgde in de zomer van 2010 Michel van den Heuvel op.

President Uruguay: "FIFA bestaat uit oude klootzakken"

Niet iedereen kan zich vinden in de forse straf die Luis Suárez opgelegd heeft gekregen voor zijn beet in de schouder van Giorgio Chiellini. Met name vanuit eigen land ontvangt de aanvaller van Liverpool veel steunbetuigingen. Zo kan José Mujica, de president van Uruguay, zich niet vinden in de forse strafmaat van de veelbesproken international.

Suárez mag negen interlands niet meedoen en is bovendien voor vier maanden verbannen van iedere functie binnen het voetbal. Daarnaast moet hij een boete van 80 duizend euro betalen voor de derde beet in zijn voetballoopbaan.

"De hele FIFA bestaat uit oude klootzakken", gaf Mujica in niet mis te verstane bewoordingen blijk van zijn onvrede. "Ik begrijp dat ze hem straffen, maar deze fascistische schorsing gaat veel te ver."

De Uruguayaanse voetbalbond heeft reeds laten weten in beroep te gaan tegen de schorsing, waar Suárez zich liet ontvallen dat hij uit balans raakte en daardoor met zijn gezicht op de schouder van Chiellini landde.

Vitesse huurt Braziliaanse verdediger van Chelsea

Oliveira Dos Santos Wallace speelt komend seizoen voor Vitesse. De 20-jarige Braziliaan wordt voor een jaar gehuurd van Chelsea. Wallace werd afgelopen seizoen uitgeleend aan Internazionale, waarvoor hij vier keer in actie kwam. De vleugelverdediger begon zijn carrière bij Fluminense.

Technisch directeur Mo Allach vindt Wallace 'een speler met veel talent'. "Hij past goed in de offensieve manier van spelen zoals wij die bij Vitesse willen hanteren. De komst van Wallace zorgt daarbij ook voor meer mogelijkheden in de verdediging en op het middenveld."

Vanwege papierwerk en het aanvragen van een werkvergunning sluit Wallace in de loop van de voorbereiding aan bij het eerste elftal, meldt Vitesse. De Arnhemse club onderhoudt nauwe banden met Chelsea en huurde al regelmatig jonge spelers van de Engelse club.

[WBD] Bouchard bereikt kwartfinale

Eugenie Bouchard is doorgedrongen tot de achtste  van Wimbledon. De als dertiende geplaatste Canadese was met 7-6 (5) en 7-5 te sterk voor Alizé Cornet, die in de vorige ronde nog Serena Williams uitschakelde. De 20-jarige Bouchard haalde eerder dit jaar de halve finales van de Australian Open en Roland Garros.

De als elfde geplaatste Ana Ivanovic werd in de derde ronde uitgeschakeld. De Duitse Sabine Lisicki (19) won met 6-4, 3-6 en 6-1. De wedstrijd was zaterdagavond al begonnen maar kon niet worden afgemaakt omdat het te donker werd. Lisicki is de verliezend finalist van vorig jaar.

Caroline Wozniacki (16) werd in de vierde ronde uitgeschakeld. De Tsjechische Barbora Zahlavova-Strycova versloeg de Deense met 6-2 en 7-5. De voormalig nummer een van de wereld, Wozniacki, kwam nooit verder dan de vierde ronde op het Londense gras.

Het Tsjechische onderonsje tussen Tereza Smitkova en Lucie Safarova is overtuigend gewonnen door Safarova. De nummer 23 van de plaatsingslijst was met 6-0 en 6-2 te sterk voor haar landgenote, die via de kwalificaties het hoofdtoernooi had bereikt.

Ook Kaka kiest voor Amerikaans avontuur

Kaka vertrekt per direct bij AC Milan. De 32-jarige Braziliaan mag transfervrij weg om in januari volgend jaar voor het Amerikaanse Orlando City SC te gaan voetballen. Tot die tijd komt de aanvallende middenvelder nog een halfjaar op huurbasis uit voor zijn oude club São Paulo.

Kaka is de tweede grote naam in korte tijd die besluit om in de Major League Soccer te gaan spelen. Eerder maakte de Spanjaard David Villa bekend Atlético Madrid te verruilen voor New York City FC. Hij wordt daar mogelijk ploeggenoot van Frank Lampard, die volgens Britse media op het punt staat een contract bij de onlangs opgerichte club te tekenen.

Voor Kaka komt een einde aan zijn tweede periode bij Milan. Hij speelde er tussen 2003 en 2009 om vervolgens na zijn tijd bij Real Madrid vorig jaar terug te keren op het oude nest. "Zijn komst was een zonnestraal in een somber seizoen", schrijft Milan maandag op de clubsite. "Je houdt voor altijd een rood met zwart hart. Dank je voor alles."

[Tour] Garmin met Langeveld en Slagter

Sebastian Langeveld en Tom-Jelte Slagter zijn opgenomen in de tourselectie van Garmin-Sharp. De Nederlanders moeten de Amerikaanse kopman Andrew Talansky, die vorig jaar tiende werd en deze maand het Critérium du Dauphiné won, bijstaan. Slagter debuteert in de Tour de France. Langeveld reed de ronde twee keer eerder.

Langeveld werd zondag Nederlands kampioen. In de Tour zal de 29-jarige renner daardoor voor het eerst in de rood-wit-blauwe kampioenstrui rijden. Slagter reed dit jaar al sterk in Frankrijk. In Parijs-Nice won de 24-jarige Groninger twee etappes.

Naast Talansky telt de selectie met Alex Howes en Ben King nog twee Amerikanen. Verder gaan de Colombiaan Janier Acevedo, de Nieuw-Zeelander Jack Bauer, de Litouwer Ramunas Navardauskas en de Belg Johan Vansummeren mee.

David Millar wordt wegens ziekte thuis gelaten. De Brit, die eind dit jaar stopt met wielrennen, had zijn dertiende Tour kunnen rijden.

Blessure De Jong baart staf Oranje zorgen

Uit scans van de medische staf van Oranje blijkt dat de blessure van Nigel de Jong er niet goed uit ziet. Dat bevestigt perschef Kees Jansma maandag voor de training van het Nederlands elftal. "We hebben onze eigen apparatuur bij ons. De officiële resultaten zullen geen ander beeld opleveren."

De Jong raakte in het duel tegen Mexico geblesseerd aan zijn lies en moest na negen minuten al het veld verlaten. Het gemis van de  29-jarige middenvelder is een forse aderlating voor bondscoach Louis van Gaal en zijn ploeg. De Jong is één van de belangrijkste pionnen in het team van Van Gaal.

De definitieve resultaten over de blessure van De Jong laten nog even op zich wachten. De speler van AC Milan wordt later nog een onderzocht in het ziekenhuis.

Militair negen jaar de cel in voor doden zoontje

Een 31-jarige militair uit Almere moet negen jaar de cel in voor het doden van zijn zes weken oude zoontje en een poging tot doodslag op zijn vijf weken oude dochtertje. Dat heeft de rechtbank in Arnhem maandag bepaald. De straf is fors hoger dan de eis van zes jaar van het Openbaar Ministerie.

De militaire kamer acht bewezen dat de onderofficier zijn kinderen zo hard door elkaar heeft geschud dat ze ernstig hersenletsel opliepen. Het jongetje kreeg daardoor een hersenbloeding en overleed. Het meisje overleefde de mishandeling en is uit huis geplaatst. Ze maakt het goed.

De rechter gaat er niet van uit dat de man zijn kinderen wilde doden, maar dat hij het risico daarop door het harde schudden 'voor lief heeft genomen'. De man meldde zich in juni 2012 met zijn zoontje in het ziekenhuis. De militair werd daarop aangehouden, maar mocht zijn proces thuis afwachten. Wel werd hij op non-actief gezet.

De militair meldde zich in september vorig jaar opnieuw op de eerste hulp, dit keer met zijn tweede kind. Het leven van het vijf weken oude meisje kon worden gered. De marechaussee pakte de Almeerder opnieuw op.

De rechtbank rekent het de man 'zwaar' aan dat hij nog tijdens het onderzoek naar de dood van zijn zoontje ook zijn dochtertje in levensgevaar heeft gebracht. Ook laakten de rechters de opstelling van de militair. "Was die anders geweest, dan had de tweede zaak mogelijk voorkomen kunnen worden." De dertiger heeft altijd ontkend, geen inzicht gegeven in zijn handelen en niets ondernomen om herhaling te voorkomen, aldus de rechtbank.

Ruim honderd arrestaties bij dansfestival Defqon

Op het dansfestival Defqon.1 zijn dit weekeinde 102 mensen aangehouden. De politie spreekt van een 'rustig en goed verloop' van het evenement in Biddinghuizen. De meeste aanhoudingen werden verricht vanwege drugsbezit.

Bij de politiepost op het festivalterrein werd tijdens het evenement 21 keer aangifte gedaan van diefstal. De festivalgangers werden onder meer bestolen van telefoons, tassen en portemonnees.

Defqon.1 werd dit jaar voor de vierde keer gehouden in Biddinghuizen. Er kwamen 55.000 bezoekers af op het dance-event, dat duurde van vrijdagavond tot en met zondag.

Nice verbiedt buitenlandse vlaggen tijdens WK

Het stadsbestuur van Nice heeft het 'opzichtig gebruik' van buitenlandse vlaggen verboden tijdens het restant van het wereldkampioenschap voetbal. Dat meldt de Franse krant Libération.

Het besluit is een reactie op de onrust die ontstond nadat het Algerijnse nationale team vorige week de achtste finales had bereikt. Het verbod geldt voor het stadscentrum van Nice en is tot 13 juli van kracht, van 18.00 uur tot 04.00 uur. Toen Algerije de tweede ronde bereikte gingen Algerijnen in Frankrijk de straat op om het succes te vieren, maar de feestvreugde sloeg al snel om. In Parijs, Marseille en Lyon kwam het tot botsingen met de politie. In totaal werden 74 Algerijnen opgepakt.

"Sinds het begin van het WK zijn we helaas geconfronteerd met onacceptabel gedrag dat de openbare orde bedreigt. We kunnen deze excessen niet tolereren!", aldus een verklaring van het stadsbestuur van Nice.

Dode bij explosie presidentieel paleis Caïro

Drie zelfgemaakte bommen zijn maandag bij het presidentieel paleis in de Egyptische hoofdstad Caïro geëxplodeerd. Daarbij zijn twee politieofficieren om het leven gekomen. Tien mensen raakten gewond. Dat hebben de Egyptische veiligheidsdiensten gezegd.

De explosieven waren op enkele meters van de muur rond het Ittihadiya-paleis geplaatst. Bij de eerste ontploffing raakten drie straatvegers gewond. De tweede en derde bom gingen af toen de explosievenopruimingsdienst bezig was deze onschadelijk te maken. Twee hoge politieofficieren kwam om het leven en nog eens zeven mensen liepen verwondingen op. Een vierde explosief kon op tijd worden ontmanteld.

De ambtswoning van president Abdel-Fattah el-Sissi ligt in de nette, deftige wijk Heliopolis en wordt zwaarbewaakt. Het is niet duidelijk of de president zich op het moment van de ontploffingen in het paleis bevond.

De explosies vallen samen met de jaardag van de massaprotesten tegen de voormalige Egyptische president Mohammed Morsi. Miljoenen Egyptenaren eisten vorig jaar zijn aftreden. Uiteindelijk greep het leger in en werd Morsi afgezet. Abdel-Fattah el-Sissi, die als legerchef leiding gaf aan de staatsgreep, werd bij de verkiezingen van afgelopen mei gekozen als president.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. De verdenking gaat al gauw uit naar radicaalislamitische strijders die sympathiseren met de door El-Sissi afgezette president Mohammed Morsi en diens Moslimbroederschap. Die hebben al eerder aangekondigd dat zij het op het Ittihadiya-paleis hebben gemunt.

De politie heeft maandag het Tahrirplein in Caïro afgegrendeld en speurt het plein af naar verborgen explosieven. Later op de dag zijn er feestelijkheden om de eerste verjaardag van het begin van de protestbeweging tegen Morsi te vieren.

De Moslimbroeders en hun medestanders, verenigd in de zogenoemde anticoupcoalitie, hebben hun aanhang opgeroepen donderdag de straat op te gaan. Ze willen die dag massademonstraties organiseren tegen Morsi's afzetting, die donderdag precies een jaar geleden plaatsvond.

Anticonceptie niet altijd voor rekening werkgevers

Amerikaanse bedrijven met religieuze bezwaren hoeven niet altijd mee te betalen aan voorbehoedsmiddelen voor hun vrouwelijk personeel. Dat heeft het Amerikaanse hooggerechtshof maandag met vijf stemmen tegen vier beslist.

Het is voor het eerst dat het hoogste Amerikaanse rechtscollege stelt dat ondernemingen met winstoogmerk onder de federale wet religieuze opvattingen kunnen hullen.

Gratis anticonceptie is een van de onderdelen van de verplichte ziektekostenverzekeringswet van president Barack Obama.

Het hof benadrukt dat de ontheffing alleen geldt voor bedrijven met een kleine groep eigenaren, waarbij geen essentieel verschil is tussen het bedrijf en die eigenaren.

AIVD krijgt 25 miljoen meer

Inlichtingendienst AIVD krijgt met ingang van volgend jaar 25 miljoen euro meer. Eerdere bezuinigingsmaatregelen blijven echter wel overeind, schrijft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Aanleiding zijn de toegenomen dreigingen. Jihadisten en terugkeerders uit oorlogsgebieden vormen een substantiële bedreiging voor het land. Ook de onrust in Oekraïne en de zogeheten cyberbedreigingen zijn toegenomen, motiveert Plasterk zijn besluit. Met de extra miljoenen moet de operationele slagkracht van de AIVD worden versterkt.

Eerder op de dag publiceerde de AIVD een alarmerend rapport waaruit blijkt dat de laatste jaren sprake is van een heropleving van het jihadisme. Ook blijft de terreurdreiging substantieel, wat betekent dat de kans op een aanslat nog steeds reëel is. de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof zei maandag dat de situatie zorgelijker dan ooit is.

De AIVD moest eerder nog fors bezuinigen: vanaf 2018 34 miljoen euro per jaar. Daarvan is 23 miljoen euro al gerealiseerd, onder meer door efficiënter te gaan werken. De dienst moet nog negen miljoen bezuinigen. Dat bedrag kan grotendeels worden gevonden door de AIVD en de militaire geheime dienst MIVD samen onder een dak te huisvesten.

De AIVD krijgt er dus weer geld bij, maar moet tegelijkertijd blijven bezuinigen. "De eerder genoemde bezuinigingsmaatregelen ten aanzien van efficiencymaatregelen en co-locatie blijven van kracht", aldus Plasterk.

Deel A50 dicht om gekantelde vrachtwagen

Een deel van de A50 bij Arnhem is maandag tijdens de avondspits dicht vanwege een ongeluk met een vrachtwagen. Bij het knooppunt Waterberg is in noordelijke richting een vrachtwagen gekanteld, meldt de Verkeersinformatiedienst. In beide richtingen staan kilometerslange files.

Verkeer richting Apeldoorn kan omrijden via de A30, de A12 en de A1. Rijkswaterstaat verwacht dat de weg pas rond 20.00 uur wordt vrijgegeven.

14 Nederjihadisten omgekomen in Syrië

Sinds eind 2012 heeft de gewapende strijd in Syrië het leven gekost aan veertien Nederlandse jihadstrijders. Dat heeft de inlichtingendienst AIVD maandag bekendgemaakt. In totaal zijn 130 mensen uit Nederland afgereisd naar het land, van wie er bijna dertig zijn teruggekeerd.

Daarnaast rekent de AIVD honderden mensen tot aanhangers. Een aantal van hen is bereid om de jihadgang te maken. Nog eens duizenden zijn sympathisant. Het grootste gevaar schuilt volgens de inlichtingendienst in terugkeerders. Zij vormen een 'potentieel risico', omdat ze geconfronteerd zijn met extreem geweld of daar zelf aan hebben deelgenomen. Ook kunnen ze getraumatiseerd zijn.

Verder vindt de AIVD het 'voorstelbaar' dat terugkeerders van internationale jihadistische organisaties de opdracht hebben gekregen om aanslagen in Europa te plegen. De dienst stelt dat de weerstand tegen jihadistische krachten is verminderd. "Het tegengaan van radicalisering is minder prioriteit voor de overheid geweest. Ook zijn binnen de moslimgemeenschap tegengeluiden verstomd."

Ook signaleert de dienst dat de komst van nieuwe, jonge predikers heeft geleid tot het gebruik van radicalere teksten. "In combinatie met de snelle verspreiding van jihadistische propaganda leidt dit tot steeds verdere radicalisering en op grotere schaal."

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie (VVD) liet maandagochtend weten dat hij de strijd tegen terugkerende jihadisten wil opvoeren. Hij vindt het 'onacceptabel' dat Nederlanders deelnemen aan de gewelddadige strijd in Syrië en Irak. Europa telt inmiddels drieduizend jihadgangers.

Glastonbury-oprichter wil op 84e met pensioen

Michael Eavis denkt dat hij in 2020 afscheid neemt van het Britse festival Glastonbury. "Ik schat in dat ik het nog wel zes jaar volhoud", zei de 78-jarige festivalbaas tegen The Guardian. "Dan viert Glastonbury zijn vijftigjarig jubileum. Daarna zien we wel weer verder."

Dat Glastonbury, dat Eavis in 1970 bedacht, inmiddels het grootste openlucht muziekfestival ter wereld is, doet de festivalbaas goed. "De waardering voor het festival is fenomenaal. Iedereen wilde mijn hand schudden en me op het hart drukken dat dit het beste is wat ze ooit hebben meegemaakt. We zijn 44 jaar bezig en Glastonbury is geliefder dan ooit." De 32e editie van het festival werd zondag afgesloten door Kasabian. Ook Dolly Parton, Arcade Fire en Metallica stonden dit jaar op het hoofdpodium.

Glastonbury wordt niet elk jaar gehouden. Zo vond het festival in 2012 niet plaats vanwege de Olympische Spelen in Londen en om het festivalterrein en de -organisatie rust te gunnen. Ook in 2006 sloeg Glastonbury een jaar over. De eerstvolgende keer dat het Britse festival een jaar overslaat, is in 2017.

Eavis, die Glastonbury sinds eind jaren negentig samen met zijn dochter Emily organiseert, heeft de headliners voor volgend jaar al geboekt. Om welke acts het gaat, wil de festivalbaas nog niet delen. Wel licht hij een tipje van de sluier op door te onthullen dat het niet om een Britse band gaat. Geruchten dat Prince zijn debuut maakt op het festival, zijn al ontkend door Emily Eavis.

Hogere straf voor overrijden voetganger

Een 52-jarige man die in 2012 expres over iemand heen reed met zijn bestelbus is maandag in hoger beroep veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Dat is twee jaar meer dan de rechter hem in eerste aanleg oplegde. Het hof in Den Bosch spreekt van een 'schokkende' en 'beestachtige' gebeurtenis.

Voor getuigen leek het erop dat de man het slachtoffer wilde 'afmaken', aldus het hof. Daar komt nog eens bij dat de man al een omvangrijk strafblad heeft. Hij werd al meerdere keren veroordeeld voor geweldsmisdrijven. De man moet ook ruim 26.000 euro schadevergoeding betalen, zo'n negenduizend euro meer dan in eerste aanleg.

Het slachtoffer sprak de man in mei 2012 aan op zijn vreemde rijgedrag. De automobilist pikte dat niet, sloeg hem en reed daarna tegen hem aan. Toen het slachtoffer eenmaal op de grond lag, reed de man met zijn bus over hem heen. Daarna stapte hij uit en schopte en sloeg hem nog enkele malen.

Het slachtoffer liep door het incident blijvend letsel op. Zo is hij zijn linkeroog kwijt, heeft hij nog dagelijks pijn in onderrug en bekken en heeft hij slaapproblemen. Ook heeft het incident zware psychische gevolgen voor hem gehad.

[Tour] Rolland en Voeckler kopmannen bij Europcar

Europcar heeft Pierre Rolland en Thomas Voeckler opgenomen in de selectie voor de Tour de France. Tweevoudig etappewinnaar Rolland eindigde dit jaar al als derde in de Giro d'Italia. In de Tour werd hij al eens achtste en tiende. Voeckler won al vier touretappes in zijn carrière. Ook werd hij een keer vierde in het klassement en won hij de bolletjestrui.

In de sprints rekent het Franse team op de 22-jarige Bryan Coquard. De Japanner Yukiya Arashiro is de enige niet-Fransman in het team, dat verder bestaat uit Cyril Gautier, Yohann Gène, Alexandre Pichot, Perrig Quéméneur en Kévin Reza.

Zestien maanden cel voor ontucht korfbalcoach

Een 26-jarige korfballeraar uit Den Haag moet zestien maanden de cel in voor het plegen van ontucht met kinderen. De rechtbank in Den Haag acht bewezen dat de man vanaf zijn achttiende vijf jaar lang meisjes tussen de 11 en 18 jaar heeft aangerand of heeft verleid tot webcamseks. De straf valt veel lager uit dan geëist. Wel moet hij in therapie.

De korfballeraar zocht volgens de rechtbank contact met negen meisjes, onder wie speelsters van het team dat hij coachte. Dat gebeurde op slaapweekenden van de vereniging, avonden buiten de korfbalclub om en via chatgesprekken. In het geval van vijf meisjes was sprake van fysieke seksuele handelingen, met vier meisjes had hij webcamseks.

Het Openbaar Ministerie had 3,5 jaar cel geëist. De straf valt lager uit omdat volgens de rechtbank enkele feiten niet bewezen waren. Ook was in twee gevallen geen sprake van ontucht.

De rechters oordelen dat de man de lichamelijke integriteit van de meisjes heeft aangetast. Bovendien maakte hij misbruik van zijn gezag als coach. "Zijn handelen is niet bevorderlijk geweest voor de seksuele ontwikkeling van de meisjes", aldus de rechtbank.

De verdachte is volgens de rechtbank licht verminderd toerekeningsvatbaar. Daardoor is het vergrijp hem minder aan te rekenen. Hij moet in therapie om zijn gedrag te veranderen en herhaling te voorkomen.

Zwartspaarder nog tot middernacht boetevrij

Het is voor zwartspaarders maandag de laatste dag om zich met wroeging te melden bij de Belastingdienst zonder dat ze een boete krijgen. De zogeheten inkeerregeling loopt om middernacht af. Nederlanders kunnen daarna weer een forse boete krijgen als de fiscus erachter komt dat ze hun spaargeld in het buitenland hebben gestald.

Spaarders die na middernacht alsnog tot inkeer komen en zich bij de Belastingdienst melden moeten dertig procent extra belasting betalen. Vanaf 1 juli volgend jaar is dat zestig procent. Doen ze niets en komt de fiscus er zelf achter, dan kan de boete oplopen tot driehonderd procent van de verschuldigde belasting.

Sinds de regeling in september in het leven werd geroepen hebben zo'n negenduizend spaarders zich gemeld. De spaarders die de afgelopen maanden tot inkeer zijn gekomen hebben de schatkist zo'n half miljard euro opgeleverd.

Het exacte bedrag en het aantal spaarders dat zich heeft gemeld wordt volgende maand bekend.

Pippa Middleton overvallen door aandacht om billen

Pippa Middleton was er helemaal niet op uit de aandacht te trekken op de bruiloft van de Britse prins William en haar zus Kate. "Het was totaal onverwacht", zegt de 30-jarige Pippa. Na de wereldwijd live uitgezonden ceremonie raakten veel mensen niet uitgepraat over haar jurk en daarin fraai gevormde achterwerk.

"Het was helemaal niet de bedoeling dat het een opvallende jurk zou zijn. Het moest juist passen bij het geheel", vertelde ze maandag in tv-show Today, in haar allereerste tv-interview sinds de trouwerij in 2011. Ze vond de vele complimenten over haar achterwerk 'uiteraard gênant'. "Maar ik zie het maar als vleiend."

"Hij hangt nog thuis in mijn kledingkast", zegt ze over de japon. "Ik heb hem sindsdien niet meer gedragen en ik denk dat ik hem daar ook laat hangen." Ze haalt de jurk pas weer tevoorschijn als ze kinderen krijgt en die ooit vragen of ze het veelbesproken gewaad mogen zien.

Noodglijbaan opgeblazen tijdens vlucht

Een vliegtuig van United Airlines heeft zondagavond onderweg van Chicago naar Orange County een noodlanding moeten maken in Kansas. Tijdens de vlucht was een noodglijbaan in werking getreden en opgeblazen in de cabine. De glijbaan wordt in noodgevallen gebruikt om een vliegtuig snel te ontruimen.

United liet maandag weten dat niemand aan boord van vlucht 1463 gewond was geraakt. De passagiers raakten ook niet in paniek. Velen namen foto's en verspreidden die via sociale media.

Technici van United en inspecteurs van de federale luchtvaartdienst FAA stellen een onderzoek in.

'Financiering voorgezet onderwijs moet anders'

De manier waarop middelbare scholen in Nederland worden gefinancierd moet op de schop. De huidige manier van bekostiging stelt scholen onvoldoende in staat financiële problemen het hoofd te bieden. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in een maandag verschenen rapport over de bekostiging van het voortgezet onderwijs.

Scholen krijgen nu één budget om hun kosten te dekken, de zogenoemde lumpsum. Dat moet schoolbesturen in staat stellen om adequaat in te spelen op, bijvoorbeeld, onvoorziene kosten. Maar in de praktijk blijken scholen juist te veel beperkt te worden door allerlei aanvullende regelgeving. Zo krijgt een schoolbestuur met veel kleine scholen een relatief hoge vergoeding per leerling, terwijl een schoolbestuur met veel grote scholen een relatief lage vergoeding per leerling krijgt.

Onderzoek bij dertig schoolbesturen toont volgens de Rekenkamer grote verschillen aan in de financiële positie. Dat sommige scholen niet uitkomen met het budget, maar andere scholen wel heeft verder te maken met krimpende leerlingaantallen, de samenstelling van het personeel en de kosten die scholen kwijt zijn aan huisvesting.

Om scholen meer zekerheid te geven pleit de Rekenkamer ervoor het bekostigingssysteem beter op de praktijk aan te laten sluiten. Scholen moeten kostendekkend worden gefinancierd en zo vroeg mogelijk in het jaar duidelijkheid krijgen over hun budget, zodat ze hun financiële planning daar beter op kunnen afstemmen. Uit het onderzoek blijkt verder dat de financiële positie van het voorgezet onderwijs als geheel sinds 2010 sterk is verbeterd.

KNVB hekelt ophef over 'schwalbe' Robben

De KNVB is niet blij met de suggestie van internationale media dat Arjen Robben zou hebben toegegeven dat de strafschop tegen Mexico voortkwam uit een schwalbe. Dat schrijft de voetbalbond maandag in een officiële verklaring. "De media hebben zijn opmerkingen helemaal verkeerd geïnterpreteerd."

Robben zei na de wedstrijd tegen de NOS dat hij al in de eerste helft een strafschop had verdiend. Ook gaf hij toe dat hij voor rust een keer te makkelijk naar de grond was gedoken in het strafschopgebied. De KNVB benadrukt dat Robben zei dat de penalty die Nederland in de slotfase kreeg terecht was.

De Mexicaanse bondscoach Miguel Herrera vond dat Robben drie keer een schwalbe maakte. Ook veel buitenlandse media wezen erop dat Robben bekendstaat als iemand die gemakkelijk valt.

De speler van Bayern München gaat later maandag nog eens in op de controverse. Dat gebeurt tijdens de persconferentie van Oranje na de training om 16.30 uur Nederlandse tijd.

Vierde arrestatie voor nekschopfilmpje

Een vierde verdachte is dit weekend opgepakt in de zaak rond het zogenoemde nekschopfilmpje. Het gaat om een 15-jarige jongen uit Rotterdam, die door zijn gedrag zou hebben bijgedragen aan de mishandeling van het slachtoffer op het filmpje, een meisje uit Rotterdam. Dat meldt de politie maandag. De mishandeling veroorzaakte veel ophef nadat een filmpje ervan op internet verscheen.

De jongen is maandag op vrije voeten gesteld. Hij blijft verdachte in de zaak. Een 15-jarige Rotterdammer die een kleine twee weken geleden werd opgepakt zit nog wel vast. Twee andere Rotterdammers van 15 en 16 jaar zijn onder voorwaarden vrijgelaten. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij en het filmen van de mishandeling.

Het slachtoffer werd twee weken geleden in Rotterdam-Alexander geschopt en geslagen. Het filmpje werd op Youtube geplaatst en ging vervolgens ook rond op Facebook en Twitter. Veel mensen reageerden geschokt en verontwaardigd op de beelden, waarop is te zien dat de 15-jarige jongen die nog vastzit het meisje van achteren hard onderuit trapt. Zij staat op en verweert zich, waarop hij haar weer vloert en in haar nek trapt.

The Order: 1886 heeft maar één einde

In tegenstelling tot andere games, waarin er keuzes moeten worden gemaakt, zal The Order: 1886 maar één einde hebben. Ready At Dawn rekent erop dat de spelers overdonderd zullen worden door de naadloze overgangen van film en gameplay.

Marc Turndorf van Ready At Dawn zegt, “Het is een verhaalgestuurde lineaire ervaring. Er zijn wat vertakkingen hier en daar, maar we proberen één verhaal te vertellen met één steekhoudend einde.

N-Korea eist schrappen militaire oefeningen zuiden

Noord-Korea heeft er bij Zuid-Korea op aangedrongen de jaarlijkse gezamenlijke militaire oefeningen met de Verenigde Staten af te zeggen om zo een sfeer van verzoening te kweken rond de Aziatische Spelen. Noord-Korea heeft eerder gezegd deel te nemen aan de Aziatische Spelen die in het najaar worden gehouden in de Zuid-Koreaanse stad Incheon.

De Nationale Defensiecommissie van Noord-Korea zei dat de oefeningen direct moeten worden geschrapt, omdat die in de ogen van Pyongyang voorbereidingen zijn voor een aanval. Wat het Noorden precies gaat doen in het geval dat de oefeningen gewoon doorgaan, werd niet gezegd. Analisten zien in de eis van Noord-Korea een aanwijzing dat het communistische land deelname aan de Aziatische Spelen wil gebruiken om voordelen voor het regime binnen te slepen.

De afgelopen dagen zijn de spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea verder opgelopen. Het Noorden voerde testlanceringen uit van raketten. Volgens Seoul gaat het om Scud-raketten. Het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA meldde dat op de testlanceringen werd toegezien door de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un. Die toonde zich tevreden.

Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie zei maandag dat het lastig is om te bepalen wat het doel is van de testlanceringen. Mogelijk is Noord-Korea bezig om zijn raketsystemen te verbeteren.

Cel voor twee betrokkenen bouwfraudezaak

Twee mannen zijn maandag veroordeeld voor hun aandeel in de grote vastgoedfraudezaak Klimop. Beide mannen gaan tien maanden de gevangenis in voor onder meer valsheid in geschrifte en witwassen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht bepaald.

De mannen, leidinggevenden van de bedrijven Beverspoor uit Rijssen en Maapron Vastgoed uit Maarssen, hadden bij een bouwproject tussen 2000 en 2002 miljoenen van de koopsom doorgesluisd naar andere bedrijven. Justitie had gevraagd om een celstraf van acht maanden, plus acht maanden voorwaardelijk.

De Klimopzaak is de grootste vastgoedfraudezaak in de Nederlandse geschiedenis. De verdachten zouden in totaal meer dan tweehonderd miljoen euro van het Philips Pensioenfonds en het Bouwfonds hebben weggesluisd naar eigen rekeningen. Hoofdverdachte Jan van V., oud-directeur van het Bouwfonds, werd in eerste aanleg veroordeeld tot vier jaar cel. Het hoger beroep in de zaak loopt nog.

Jennifer Lopez wil nu geen relatie

Jennifer Lopez heeft geen behoefte aan een nieuwe liefde. "Geef me alsjeblieft even de tijd, ik moet nu even alleen zijn", zegt de zangeres, die eerder deze maand haar relatie met danser Casper Smart zag stranden, in het Amerikaanse programma Extra.

"De kinderen komen op de eerste plek en slaap staat op de tweede plaats, al het andere komt daarna", vervolgt Lopez. Kort na de breuk met Smart werd gefluisterd dat de 44-jarige zangeres was gevallen voor de charmes van de Oekraïense danser Maksim Tsjmerkovski. Dit ontkende de Lopez eerder al.

De zangeres, die eerder wel aangaf niet graag vrijgezel te zijn, is drie keer getrouwd geweest. In 2011 gingen Lopez en haar derde man, zanger Marc Anthony, uit elkaar na een huwelijk van zeven jaar. Samen kregen ze een tweeling.

Man mept inbreker ziekenhuis in

Een man die zondagavond inbrak in een bedrijf in Terneuzen, is door de zoon van de eigenaar het ziekenhuis in geslagen. De zoon gaf de inbreker een klap op zijn hoofd met een ijzeren buis. De 30-jarige inbreker uit Terneuzen is naar een ziekenhuis gebracht. De zoon wordt gehoord, meldt de politie.

Een particuliere alarmcentrale waarschuwde rond 19.20 uur de eigenaar van het bedrijf aan de Stationsweg dat het inbraakalarm was afgegaan. Daarop toog de eigenaar met zijn zoon naar het pand. De inbreker stond daar nog met het breekijzer in zijn handen.

De eigenaar en zijn zoon riepen dat de man het breekijzer moest laten vallen, maar die deed dat niet. Hij zette het op een lopen. Tijdens zijn vlucht gaf de zoon de inbreker een klap op zijn hoofd. De man uit Terneuzen is na behandeling in het ziekenhuis in een cel gezet.

[WBD] Wawrinka eenvoudig naar vierde ronde

Stanislas Wawrinka heeft simpel de vierde ronde bereikt op Wimbledon. De Zwitser versloeg de Oezbeek Denis Istomin in drie sets. Het werd 6-3, 6-3 en 6-4. De partij duurde nog geen anderhalf uur.

Wawrinka, de nummer 5 van de plaatsingslijst, treft nu de winnaar van de partij tussen de Spanjaard Feliciano López en de Amerikaan John Isner. De wedstrijd tussen Wawrinka en Istomin stond voor afgelopen zaterdag al gepland. De partij kon toen niet gespeeld worden vanwege de regen.

'Volgende editie Down the Rabbit Hole wordt groter'

De tweede editie van het nieuwe festival Down the Rabbit Hole wordt iets groter. "Het is wel de bedoeling dat we groeien", zegt een woordvoerder van de organisatie, dat dit weekeinde voor het eerst werd georganiseerd. De organisatie, die ook verantwoordelijk is voor Lowlands, kondigde een tweede editie zondag al aan.

Ruim tienduizend festivalgangers zagen bands als De Staat, The Black Keys, The Naked and Famous en MGMT. Volgens de zegsman kan het festival, dat plaatsvindt in park De Groene Heuvels, in de toekomst mogelijk 35.000 bezoekers aan. "Dat is de capaciteit van de locatie."

Wat er kan geworden gedaan om meer bezoekers naar 'het kleine broertje van Lowlands' te trekken, is nu nog niet duidelijk. "Daar gaan we het de komende tijd rustig over hebben, maar we zijn op de goede weg." Het is wel zeker dat Down the Rabbit Hole in Beuningen blijft. "Het heeft zich echt bewezen als toplocatie."

De organisatie van het festival blikt verder tevreden terug op een geslaagde eerste editie. "Het publiek was een leuke mix van festivalgangers die vroeger naar festivals gingen maar dat nu niet meer deden en nieuwe festivalgangers", licht de woordvoerder toe. "Iedereen stond open voor een goede sfeer."

'Klant goudhandelaar stak uit het niets'

De vaste klant die donderdag in een Amsterdam de mede-eigenaar van een goudhandel neerstak, heeft een 'wrede aanval' gepleegd. Dat meldt de advocaat van de goudhandelaar Sidney Smeets maandag. De klant stormde een besloten ruimte binnen en stak de eigenaar volgens hem met een vleesvork in de hartstreek.

De goudhandelaar moest na de aanval worden geopereerd aan vier gaten in het hart en schade aan andere organen, aldus Smeets. De mede-eigenaar van de zaak in Amsterdam-West legde zaterdag voor het eerst een verklaring af tegenover de politie.

De eigenaar zou in de kantoorruimte bezig zijn geweest met de administratie. De klant had plaatsgenomen in de wachtruimte om te wachten op een vriend die spullen zou komen brengen, maar stormde volgens Smeets de besloten ruimte binnen met de vleesvork.

Bij de daarop volgende worsteling zou de eigenaar de vleesvork hebben bemachtigd en zichzelf daarmee hebben verdedigd. Volgens Smeets weet de goudhandelaar niet of hij de aanvaller met de vork heeft geraakt. Toen de aanvaller vluchtte, zou de goudhandelaar vanuit het portiek voor de winkel om hulp hebben geroepen. De aanvaller overleed later aan verwondingen die hij bij de worsteling had opgelopen.

Het zou een wonder zijn dat de goudhandelaar de aanval heeft overleefd. De man heeft geen strafblad en is bereid 'op alle fronten' mee te werken aan het onderzoek, aldus de advocaat.

Het Openbaar Ministerie zegt maandag dat dit weekeinde inderdaad met de goudhandelaar gesproken is, maar geeft verder geen informatie. Het is nog onduidelijk waarom de steekpartij plaatsvond.

Advocaten geven vaker informatie over de toedracht van een zaak, om hun kant van het verhaal te vertellen. Bij de overval op een juwelier in Deurne eind maart, waarbij de twee overvallers om het leven kwamen, meldde de advocaat van het juweliersechtpaar dat de fatale pistoolschoten uit zelfverdediging waren afgevuurd. De advocaat van de overvallers stelde toen dat van echte dreiging geen sprake kon zijn en dat de eigenaar van de winkel door zijn eigen vrouw was neergeschoten.

[pic] [nsfw] Huur fiets, krijg piemel

Mensen die momenteel in Madrid een fiets willen huren, kunnen onaangenaam worden verrast. Door een grappenmaker komt er op de computers van de fietsenstalling een man met een kloppende roede in beeld.

De Spaanse hoofdstad wil groen worden en verhuurt daarom voor een klein bedrag elektrische fietsen. Het initiatief wordt massaal omarmd. In de eerste week hebben zich al 3300 enthousiaste Madrilenen aangemeld.

Om zo'n fiets te kunnen huren, heeft uitbater Bonopark tal van terminals neergezet. Hiermee kun je eenvoduig een fietsje huren. Helaas voor het bedrijf blijken de computers nu al gehackt.

Klanten die willen afrekenen, krijgen een naakte geile kerel te zien met een stramme stroopsoldaat. Bonopark zegt inmiddels op de hoogte te zijn van de hack, maar weigert vooralsnog te reageren.

Dit is hem dan, de kloppende roede!

[Tour] Lampre met Rui Costa en Horner aan de start

De ploeg van Lampre-Merida voor de Tour de France is bekend. Wereldkampioen Rui Costa is de kopman van de Italiaanse ploeg. Sacha Modolo zal voor de sprint gaan en ook de winnaar van de Ronde van Spanje Chris Horner is geselecteerd. Filippo Pozzato is de opvallende afwezige in het negental, hij behoorde nog wel tot de voorselectie.

Rui Costa boekte vorige week zijn eerste zege in de regenboogtrui door voor de derde keer op een rij de Ronde van Zwitserland te winnen. Naast Horner zal Costa's landgenoot Nelson Oliveira, die afgelopen week tijdens het Portugees kampioenschap zowel het tijdrijden als de wegwedstrijd wist te winnen, hem bijstaan waar nodig.

Kristijan Durasek, José Serpa en oud-Vacansoleil-DCM-renner Rafael Valls zullen ook Rui Costa ondersteuning moeten bieden in de bergen. Davide Cimolai en Maximiliano Richeze zullen de sprinttrein voor Modolo moeten vormen.

Fries bekent ombrengen vriendin

Een 45-jarige man uit Leeuwarden die vastzit op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn 38-jarige vriendin heeft bekend. De rechter-commissaris heeft maandag bepaald dat de man in ieder geval nog veertien dagen mag worden vastgehouden, meldt de politie.

Op het lichaam van de vrouw is inmiddels sectie verricht. Het was vrijdagochtend door agenten aangetroffen in een woning aan de Frederik Ruyschstraat in Leeuwarden. De vrouw was volgens de politie 'onder verdachte omstandigheden' overleden.

De man was ook in de woning aanwezig. Hij was lichtgewond en is naar een ziekenhuis gebracht, waar de Leeuwarder werd opgepakt.

Wilmots wil méér zien van Hazard

België hoopt zich dinsdagavond ten koste van de Verenigde Staten te plaatsen voor de kwartfinale. Marc Wilmots verwacht van Eden Hazard dat hij de ploeg bij de hand neemt. De 23-jarige flankspeler kan terugblikken op een indrukwekkend seizoen in dienst van Chelsea, maar is er tot dusver nog niet in geslaagd om zijn kwaliteiten ook bij de nationale ploeg te etaleren.

De aanstaande ontmoeting met de VS biedt hem de uitgelezen kans om zich te laten gelden. "Eden wil meer brengen, hij wil belangrijker zijn", zei Wilmots maandag tijdens een persconferentie. "Iedereen weet dat. Ik wacht af wat er gebeurt en probeer niet te veel druk op zijn schouders te leggen. Ik zou graag willen dat hij een leider is in het veld, ook al is hij nog maar 23 jaar oud."

Tijdens de groepsfase kon de voorhoede van De Rode Duivels de torenhoge verwachtingen nog niet waarmaken. Wel kroonde de ploeg zich dankzij drie opeenvolgende overwinningen tot winnaar van Groep H.

Volgens Wilmots heeft Hazard meer in zijn mars dan hij tot dusver heeft laten zien. "Hij kan het spel dicteren, en belangrijk zijn met doelpunten. Dat is wat hij me vertelde toen we elkaar spraken. Maar er zit een gat tussen zeggen en doen. En dan ben je ook afhankelijk van de tegenstander, die ruimte moet weggeven."

De eerste groepswedstrijd van de Belgen, een 2-1 overwinning op Algerije, stemt Wilmots hoopvol. "Tegen Algerije was hij zeer dreigend. Ik reken op hem, en dat geldt ook voor België. Maar ik denk dat we de oplossing wel zullen vinden."

Thaise moskee beschoten bij aanvang ramadan

Een moskee in het zuiden van Thailand is maandag beschoten door een groep met geweren gewapende opstandelingen. De schoten werden een 66-jarige man fataal. Een 47-jarige man liep schotwonden in arm en been op, meldt de politie.

In de moskee in Panare, in de provincie Pattani, was een tiental moslims in gebed. Afgelopen weekeinde begon de islamitische vastenmaand ramadan. De schutters namen volgens de politie na de beschieting de benen.

Moslimrebellen vechten sinds 2004 in Zuid-Thailand, waar moslims de meerderheid van de bevolking uitmaken, tegen de regering in Bangkok. Sinds de aanvang van de ramadan is het geweld weer opgelaaid. Zondag werden in het zuiden een soldaat en een burger doodgeschoten.

Kwartfinale Oranje niet op megascherm in Amsterdam

De kwartfinale van Oranje op het WK in Brazilië tegen Costa Rica is zaterdag in Amsterdam waarschijnlijk niet te zien op een megascherm. Het Museumplein is geen optie meer en andere locaties zijn er nog niet. Ook hebben zich nog geen initiatiefnemers gemeld, laat een woordvoerder van de gemeente maandag weten.

De eerste vier WK-duels van het Nederlands elftal werden op een megascherm op het Museumplein getoond. Zondag zagen daar zo'n 45 duizend mensen Oranje met 2-1 winnen van Mexico. Met de omwonenden is echter afgesproken dat het zou blijven bij de eerste vier wedstrijden, daarna zou naar een andere locatie worden gezocht. "En wij houden ons aan onze afspraken."

Daarbij zijn er weinig mogelijkheden tot vervoer vanaf het Museumplein na afloop van het duel zaterdag, dat om 22.00 uur begint. Dat geldt ook voor de halve finale, geeft de zegsman aan. "De finale is wat vroeger, dus daar zouden we nog naar kunnen kijken." De animo om de wedstrijden op een groot scherm in Amsterdam te bekijken neemt daarentegen ook toe, wat het lastiger maakt. "Het ligt voor de hand dat naar de kwartfinale vijftig- tot zestigduizend mensen willen komen kijken, dat past niet op het Museumplein."

Het Olympisch Stadion en de Amsterdam Arena werden eerder genoemd als opties. Het Olympisch Stadion is echter te klein. "Daar kunnen twintigduizend mensen in." De Amsterdam Arena lukt ook niet, vertelt de woordvoerder. Zaterdag vindt daar Sensation plaats. "Dat levert verkeerstechnisch veel problemen op, omdat veel mensen met de auto zullen komen. Dat wordt heel ingewikkeld."

Een organisator heeft zich ook nog niet gemeld. "Als er nu nog iemand komt met een locatie, gaan we kijken wat nog kan, maar de tijd is dan wel heel kort. Er moet dan nog van alles worden georganiseerd. Zo moeten de vergunningen dan nog worden geregeld en moet worden gesproken met de politie. Ook willen we er een paar dagen van tevoren al over communiceren, om te voorkomen dat niemand komt."

NCTV: situatie 'zorgelijker dan ooit'

De situatie als gevolg van terugkerende jihadstrijders is zorgelijker dan ooit. Dat zei de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof maandag tijdens de presentatie van het rapport op het hoofdkantoor van inlichtingendienst AIVD in Zoetermeer.

Hij maakte eerder op de dag bekend dat het dreigingsniveau in Nederland substantieel blijft. Dat betekent dat de kans op een aanslag tegen Nederland reëel is. Vooral de terugkerende jihadreizigers zijn bedreigend. De dreiging tegen Nederland heeft een 'duurzaam karakter', zei Schoof.

"Vorig jaar wisten we dat nog niet. Nu zien we het nadrukkelijk." Ook als het conflict in Syrië wordt opgelost, blijft de dreiging. "Dit is niet iets dat zomaar over gaat." In heel Europa zijn er drieduizend jihadreizigers. In Nederland ruim 130. Dat betekent dat overal in Europa een aanslag kan plaatsvinden, zei Schoof.

De terugkeerders vormen een groot risico voor de samenleving. "Dat bekent dat we de situatie typeren als zorgelijker dan ooit."

Schoof noemde het 'onacceptabel' dat Nederlanders deelnemen aan de gewelddadige strijd uit naam van het jihadisme. Van ISIS gaat niettemin een 'blijvende aantrekkingskracht' uit, ook door de rol van de sociale media. Bij de aanpak van jihadreizigers is er dan ook grote aandacht voor de rol van sociale media en internet.

Het is belangrijk om op het internet een norm te stellen, zei Schoof. Hij vraagt providers die haatzaaiende websites hosten om maatregelen te treffen. Eerder gebeurde dat al met de website De Ware Religie.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) kondigde maandag aan dat hij de aanpak van jihadreizigers intensiveert. Behalve het aanpakken van de online-activiteiten van jihadisten gaat het om een betere informatie-uitwisseling, het aanpakken van terugkerende jihadreizigers en het tegengaan van radicalisering.

Klaslokaal ontruimd na breken barometer

Een klaslokaal van een vmbo-school in Heerlen is maandag ontruimd omdat een barometer is gebroken. Daarbij kwam mogelijk kwik vrij. Twee mensen die hebben geprobeerd de boel op te ruimen, worden onderzocht om te controleren of zij iets hebben geïnhaleerd, meldt de brandweer.

Het voorval vond plaats op het Herle College aan de Heldevierlaan. Of daadwerkelijk kwik is vrijgekomen, weet een zegsman van de brandweer niet. "Aangezien die barometer stuk is, neem ik aan van wel."

Ook weet de woordvoerder niet of de twee mensen die worden onderzocht docenten of leerlingen zijn. Waardoor de barometer is gebroken, is nog onduidelijk. Behalve het klaslokaal is de rest van de school wel gewoon open.

Lekker wijf neukt met 10.000 kerels

Gwyneth Montenegro moet wel een schrale doos hebben. De 36-jarige Australische heeft met meer dan tienduizend mannen het bed gedeeld. De mooie vrouw, waarvan je hier vele foto's kunt vinden, was namelijk hoer voor de elite down under.

Het mooie blondje was er vroeg bij. Op haar achttiende beleefde de streng katholieke Gwyneth al haar eerste gangbang in een nachtclub. Al vrij snel daarna rolde zij de prostitutie in.

Heel Australië vloog zij rond om zich snoeihard te laten nemen door politici, musici en advocaten. En dat voor een bedrag dat schommelt tussen de 360 en de 730 euro per uur. In vijftien jaar tijd werkte zij zo maar liefst 10.091 geile kerels af.

Inmiddels heeft zij haar punani aan de wilgen gehangen. De vochtige kier opent zich nu alleen nog maar voor haar vriend Roger, met wie zij een zaak runt in Melbourne. Van het verdiende geld zal nog maar weinig over zijn: ze heeft namelijk het leeuwendeel van haar geld opgesnoven.

Dreigingsniveau in Nederland blijft substantieel

Het dreigingsniveau in Nederland blijft substantieel. Dat betekent dat de kans op een aanslag tegen Nederland reëel is, blijkt uit een nieuw Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland, die minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Vooral de terugkerende jihadreizigers vormen een langdurige bedreiging voor Nederland. Opstelten wil de strijd tegen hen daarom opvoeren.

[Tour] Contador met sterk team naar Leeds

Tinkoff-Saxo heeft er alle vertrouwen in dat Alberto Contador de Tour de France kan winnen. Het team, dat het zonder Roman Kreuziger moet doen vanwege verdachte bloedwaarden, neemt onder meer alleskunners Rafal Majka, Michael Rogers en Nicolas Roche mee om de Spanjaard bij te staan in de bergen. Vorig jaar werd Contador vierde, maar dit jaar wil hij weer de gele trui winnen.

"We hebben renners gekozen die Contador in alle soorten etappes kunnen beschermen en hem kunnen steunen in de bergen", zegt ploegleider Bjarne Riis op de site van het team. "Ik heb er vertrouwen in dat ons team klaar is voor de strijd in de Tour. We zijn er allemaal op gericht dat we op het podium de gele trui mogen aantrekken."

De Russische ploeg neemt verder Jesus Hernandez, Sergio Paulinho, Daniele Bennati, Matteo Tosatto en Michael Mørkøv mee. De Tour begint zaterdag in het Engelse Leeds.

AIVD-baas voorziet lange strijd tegen jihadi's

De strijd tegen het jihadisme gaat lang duren. Die boodschap gaf de directeur van de AIVD Rob Bertholee maandag tijdens de presentatie van een rapport over het jihadisme in Nederland.

"Als één ding duidelijk is, dan is dat voor de bestrijding van dit fenomeen, voor de bestrijding van de Nederlandse democratie tegen dit fenomeen", zei Bertholee. "Daarvoor heb je een lange adem nodig."

Bertholee was in dat opzicht kritisch op de afgenomen 'weerstand' vanuit de overheid. De aandacht voor het jihadisme is de afgelopen jaren verslapt. Een actieplan voor het trainen van wijkagenten, jongerenwerkers om signalen van radicalisering te herkennen, werd beëindigd.

"Dat is ook wel begrijpelijk, want lange tijd is er geen direct dreigingsniveau", aldus de AIVD-baas. "Dus de natuurlijke neiging van ons allemaal is: als er geen directe dreiging is, dan zal het wel loslopen."

In het maandag gepubliceerde rapport constateert de AIVD juist een heropleving van het jihadisme in Nederland, waarbij de strijd in Syrië een katalysator vormt. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) kondigde maandag eveneens Nederlandse jihadreizigers harder te gaan aanpakken.

Bookmakers zien Oranje met één been in halve finale

Nederland heeft in de kwartfinale op het WK weinig te duchten van Costa Rica. Die indruk wekt althans een blik op de quoteringen die de grote online wedkantoren gebruiken voor de wedstrijd van zaterdag. Zo krijgen gokkers die rekenen op kwalificatie van Oranje maximaal 1,25 keer hun inzet terug, wat duidt op bijna 80% kans van slagen. Bij kwalificatie van Costa Rica is elke ingezette euro ruim 4,50 euro waard.

Bij de scores na negentig minuten zijn de verschillen uiteraard groter, er is immers ook een gelijkspel mogelijk. Denk je dat Nederland geen verlenging of strafschoppen nodig heeft om de klus te klaren, mag de inzet zo'n anderhalf keer worden vermenigvuldigd. Bij winst voor Costa Rica in de reguliere speeltijd is elke euro daarentegen tot wel 8 euro waard. Een gelijkspel na negentig minuten is goed voor ruim 4,50 euro.

Voor het veroveren van de wereldtitel wordt Nederland door de bookmakers inmiddels bijna tot de topfavorieten gerekend. Gastland Brazilië blijft met een notering van maximaal 4 de favoriet, gevolgd door Argentinië en Duitsland. Beide landen leveren 4,5 tot 5,5 keer de inzet op.

Oranje staat vierde, een Nederlandse wereldtitel levert zes keer de inzet op. Een geslaagde gok op een titel voor Costa Rica maakt je aanzienlijk rijker. Voor elke ingezette euro krijg je dan tot ruim zeventig euro terug. Voor het toernooi begon kreeg je zelfs voor een Costa Ricaanse finaleplaats al ruim duizend keer de inzet terug. Het land schommelt inmiddels rond de achtste plaats, voor de VS, Zwitserland, Nigeria en Algerije.

Akkerman hield naar luchtje over aan seks in bos

Tim Akkerman heeft nog steeds nachtmerries van een seksueel avontuurtje in het bos. Op 15-jarige leeftijd liet de zanger in de vrije natuur zijn broek zakken om afscheid te nemen van zijn vakantieliefde, maar dat liep uit op een domper toen zij in hondenpoep rolde.

"Ik was 15, had een meisje leren kennen tijdens onze vakantie op de Veluwe en op de dag van ons afscheid zou het gaan gebeuren in het bos", vertelt de zanger in geuren en kleuren aan Veronica Magazine. "Toen we eenmaal bezig waren, rook ik ineens een enorme poeplucht. Toen ze haar hoofd optilde, bleek dat ze met haar hoofd in een hondendrol had gelegen."

De pret was toen snel over voor de inmiddels 33-jarige Akkerman. "Een enorme afknapper. Van de daad is toen weinig meer terechtgekomen. Dus doe mij maar veilig in bed." Dat bed deelt de zanger al jarenlang met zijn vrouw Stephanie. Dat hij haar ooit zal bedriegen, kan hij zich niet voorstellen. "Ik zou mezelf een eikel vinden als ik de jarenlange relatie met mijn vrouw Stephanie op het spel zou zetten voor tien seconden lol."

Grote brand in historische binnenstad Haarlem

In de historische binnenstad van Haarlem woedt maandagmiddag een grote brand in een monumentaal pand. Dat meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio. Er is sprake van forse rookontwikkeling. Het is niet bekend of er slachtoffers zijn.

In het pand aan de Grote Houtstraat is een winkel gevestigd. De straat is afgesloten om omstanders op afstand te houden. De brandweer is met meerdere blus- en ladderwagens aanwezig om het vuur te bestrijden.

Duizenden hardrijders op de bon in TT-weekend

Tweeduizend bestuurders zijn vrijdag en zaterdag op de bon geslingerd wegens het rijden met een te hoge snelheid. Dat meldt de politie maandag. Op de A7, de N242 en de N99 werden snelheidscontroles gehouden, vooral gericht op bezoekers van de TT in Assen.

De politie zette drie radarauto's en een onopvallende videoauto- en motor in. Op alle drie de wegen werd meer dan 40 kilometer te hard gereden. Een uitschieter vond zaterdag plaats op de A7 bij Wognum. Bij de Noord-Hollandse plaats reed iemand met 214 kilometer per uur 84 kilometer te hard.

Vier bestuurders hebben hun rijbewijs moeten inleveren.

[WBD] Keys kan niet verder

Madison Keys heeft geblesseerd moeten opgeven op Wimbledon. De Amerikaanse zou maandag haar partij in de derde ronde tegen Jaroslava Shvedova afmaken maar ze heeft te veel last van haar linkerdij. Door de uitschakeling van Keys zijn er geen Amerikaanse vrouwen in het enkelspel meer actief.

De wedstrijd tussen Keys en Shvedova werd zaterdagavond afgebroken omdat het te donker werd. De Kazachse stond met 7-6 (6), 6-6 voor. Shvedova heeft nu een vrije doortocht naar de vierde ronde.

Shvedova speelt in de vierde ronde tegen de winnaar van de wedstrijd tussen Ana Ivanovic en Sabine Lisicki. De nummer 65 van de wereld schakelde anderhalve week geleden Michaëlla Krajicek op het toernooi in Rosmalen. Ze strandde uiteindelijk in de derde ronde.

Keys stak in goede vorm. In de aanloop naar Wimbledon won de 19-jarige tennisster het grastoernooi van Eastbourne.

Duitsland moet plan tolvignet autobahn aanpassen

Duitsland mag niet alleen buitenlandse automobilisten tol laten betalen. De huidige plannen om Duitsers voor de tol te compenseren via de wegenbelasting zijn in strijd met het Europese verbod op discriminatie. Dat schrijft eurocommissaris Siim Kallas in de Duitse krant Frankfurter Allgemeine.

Voor Duitsers en buitenlanders die van de autobahn gebruikmaken, moet dezelfde prijs en dezelfde betaalmethode gaan gelden, schrijft Kallas. "Het kan niet zo zijn dat een binnenlandse automobilist de tol via de belasting automatisch terugkrijgt. Alle weggebruikers moeten hetzelfde betalen."

Kallas reageert op uitgelekte plannen van de Duitse regering om vanaf 2016 een tolvignet in te voeren. Dat zou honderd euro per jaar gaan kosten, waarbij Duitse automobilisten dat terugkrijgen via de wegenbelasting. Daarnaast zouden er voor buitenlandse toeristen vignetten komen van tien dagen voor tien euro, en van twee maanden voor dertig euro.

[Upd] Sniper Elite 3 Steam-codes gestolen

Een lading met Steam-codes voor Sniper Elite 3 is gestolen en vervolgens doorverkocht aan meerdere bedrijven. Vervolgens zijn de codes doorverkocht aan onwetende consumenten. Deze hele set is ongeldig gemaakt door Steam. Gedupeerden kunnen contact opnemen met Rebellion.

Één van de distributeurs van Rebellion Developments gaf aan dat een set codes was gestolen en doorverkocht. Een aantal van de winkels die de codes doorverkochten is bekend. Dat zijn G2A.com, CDKeys.com en SimplyGames.com.

Klanten die nu niet meer Sniper Elite 3 kunnen spelen, moeten even een mailtje sturen naar sniperelite3keys@rebellion.co.uk met bewijs van aankoop en de originele code. Zij krijgen dan, na aankoop van een werkende code, als troost de DLC Target Hitler. De pechvogels schaffen het spel dus twee keer aan. Sommige winkels bieden hun gedupeerde klanten gratis codes aan en CDKeys.com geeft het aankoopbedrag terug. Sniper Elite 3 werd 27 juni gelanceerd op Steam.

Voor de graphics-junkies, hier een filmpje van Sniper Elite 3 op maximale settings.

Update 14:09 
Deze situatie dreigt een behoorlijke rel te worden. Rebellion zelf zegt dat Steam en zijzelf niets verdienen aan de gestolen codes. Maar nu gaan er stemmen op dat de codes helemaal niet gestolen zijn. De felste woordvoerder van dit kamp is CJS-cdkeys.com. Rebellion zou de codes hebben geblokkeerd omdat ze vonden dat hun spel voor te lage prijzen werd verkocht.

Meer dan 60 internetwinkels over de hele wereld zouden de codes hebben verkocht. Al deze winkels hebben andere distributeurs, dus het is onmogelijk dat al deze codes gestolen zouden zijn bij één distributeur, zoals Rebellion claimt. Een CEO van OnlineKeystore.com, een van de getroffen bedrijven, schrijft het volgende op Steam.

Ok, this kind of thing has to stop. I understand where Rebellion are coming from in regards to prices being too low and regional based restrictions being bypassed but this is a free internet where people have the choice to do what they like with something they just purchased.

What you are doing here is against the fair trade act 1973 and will be dealt with to the full extent possible in terms of claiming any losses and damages from Rebellion. All of our suppliers are officially licensed distributors yet you have the audacity to claim we are all fraudulent buyers and that everyone can only buy it from steam for it to be legitimate.

This is a complete fabrication and has no legal standing whatsoever. Every person or consumer has a right to purchase your game wherever they see fit of that company is buying your games legitimately and you cannot punish us or any other seller for selling your game if this is the case.
This is possibly the most underhanded tactic i have ever seen from a publisher and you deserve to be punished for it.

Regards

BuyDlPlay.Com/OnlineKeyStore.com

CEO PC Media PTE LTD

Het andere kamp beweert dat het allemaal dubieuze bedrijven zijn met opmerkelijk lage prijzen.

Resellers are not your friends. They are not there to give you discounts. If you seriously thought "90% off Watchdogs pre order" was a legit deal, you deserve to be scammed. No pre order would get a discount that big this early. (…) Steam trades are not legit 100% of the time. They are not moderated by Steam. It is full of scammers and is a dumping ground for stolen property from identity thieves. Basically, the story is bullshit. And the best part, the "source" is a shady as hell CD KEY reseller. I checked around and they are scammers.

https://forums.wildstar-online.com/forums/index.php?/topic/48827-preorder-key-query/

http://forums.overclockers.co.uk/showthread.php?t=18407263

Google found tons of the same stories. They fabricated this bullshit to take the heat off them.

We wachten af wie er gelijk blijkt te hebben. Degene die meent het recht aan zijn kant te hebben, zal vanzelf een rechtszaak beginnen vanwege laster.

'20 miljoen verduisterd bij fiscus'

De fiscale opsporingsdienst FIOD, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst doen onderzoek naar de mogelijke verduistering van twintig miljoen euro bij de Belastingdienst. Dat schrijft staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het bedrag is door de Belastingdienst is volgens Wiebes in 'een enkele transactie' uitgekeerd. Omdat het bedrag onder verdachte omstandigheden is uitbetaald, besloten de diensten een onderzoek in te stellen.

Gezien het verloop van het onderzoekt zegt Wiebes alleen te kunnen melden dat het schadebedrag 'ongeveer twintig miljoen euro' bedraagt en dat het geen toeslagen of inkomstenbelasting betreft.

[Tour] Cannondale wil derde groene trui met Sagan

Cannondale zet tijdens de Tour de France alles op Peter Sagan. Het Italiaanse team, dat maandag bekend werd gemaakt, is volledig gebouwd rond de Slowaak, die de afgelopen twee jaar de groene trui won. Onder meer de rappe Elia Viviani moet de sprints voor Sagan aantrekken.

Sagan won vorig jaar een etappe en het jaar daarvoor drie etappes. De laatste twee jaar was hij oppermachtig in het puntenklassement. De laatste tour won hij de groene trui met 97 punten voorsprong en het jaar daarvoor met 141 punten. Sagan liet zondag zien in goede vorm te steken door kampioen van Slowakije te worden.

Cannondale neemt naast Viviani nog drie italianen mee met Fabio Sabatini, Marco Marcato en Alessandro De Marchi. De Pool Maciej Bodnar, de Sloveen Kristijan Koren, de Amerikaan Edward King en de Fransman Jean-Marc Marino maken het team compleet. De ploeg staat zonder ambities voor het algemeen klassement aan de start van de ronde, die zaterdag begint in het Engelse Leeds.

Heerenveen gunt Finnbogason transfer naar Spanje

Alfred Finnbogason staat op het punt om sc Heerenveen te verruilen voor Real Sociedad. De clubs zijn het bijna eens over de hoogte van de transfersom voor de topscorer van de Eredivisie, vertelt technisch directeur Hans Vonk aan Voetbal International. "Als het lukt, is iedereen tevreden. Alfred wil graag naar Spanje en de transfer gaat door op ónze voorwaarden, al klinkt dat meteen zo stoer."

Vonk wil niets zeggen over het bedrag dat wordt betaald, maar naar verluidt gaat het om circa acht miljoen euro. Dat geld kan niet helemaal worden aangewend om de selectie te versterken. "We maken nog altijd verlies, dus een deel van het bedrag gaat daarheen", zegt Vonk. "Maar we zullen wel goed op het vertrek van Alfred moeten anticiperen."

Heerenveen had Finnbogason al toestemming gegeven om later aan de voorbereiding te beginnen. De 25-jarige spits kan waarschijnlijk binnen enkele dagen op het vliegtuig naar Spanje stappen. "We moeten natuurlijk altijd een slag om de arm houden, maar ik verwacht de deal nog deze week af te ronden", zegt Vonk.

Finnbogason werd in 2012 door Heerenveen overgenomen van het Belgische Lokeren en scoorde in Friesland aan de lopende band. In twee jaar maakte de IJslander meer dan vijftig competitiedoelpunten. Afgelopen seizoen werd hij met 29 goals topscorer van Nederland.

Nederlands offensief tegen jihadstrijders

Nederland gaat alle beschikbare middelen inzetten om de 'veelomvattende' terroristische dreiging van jihadisten aan te pakken. De 'nadrukkelijke aanwezigheid' van de internationale jihadistische beweging in Nederland, maakt dit volgens minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) noodzakelijk. Hij schrijft dat maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Nederland gaat de gevaren bestrijden door een zeer intensieve nationale en internationale uitwisseling van informatie over onder meer reisbewegingen van jihadstrijders. Dit gebeurt ook over contacten tussen extremisten.

Het risico van iedere terugkeerder uit Syrië of Irak wordt in kaart gebracht. Op basis daarvan worden specifieke maatregelen genomen. Verder wordt het uitreizen van jihadgangers 'met alle beschikbare middelen' belemmerd. Dat gebeurt onder meer door het bevriezen van tegoeden en het intrekken van paspoorten.

Veel maatregelen moeten de serieuze dreiging op lange termijn tegengaan, laat de minister weten. Uit onderzoek van de geheime dienst AIVD blijkt dat die er is. De dienst bracht hierover maandag een rapport naar buiten.

Hoe reëel dat gevaar is, bleek vorige maand bij de aanslag op het Joods Museum in Brussel. Daar schoot een Franse teruggekeerde Syrië-ganger, Mehdi Nemmouche, vier mensen dood. Eerder dit jaar wist Frankrijk nog een aanslag van een Syriëganger te voorkomen.

Nederlands offensief tegen jihadstrijders
Nederlands offensief tegen jihadstrijders (Foto: ANP)

18-jarige neukt geile juf (23) in kast

De politie van het Texaanse Houston heeft ene Michelle Strickland in de boeien geslagen. De 23-jarige muziekjuf van Stratford High School aldaar heeft zich in de voorraadkast van de school laten uitwonen door een 18-jarige leerling. In tegenstelling tot veel andere juffen is Strickland een aangename verschijning.

De mooie lerares is pas sinds dit schooljaar in dienst van de school. Tijdens haar werkzaamheden sloeg de vonk over tussen haar en de adolescent waarna zij een seksrelatie kregen. Tijdens de repetities van het schoolorkest knepen zij en de knaap er geregeld tussenuit.

In de voorraadkast voor de muziekinstrumenten, gaf Strickland de knaap geregeld een les in blaaskunsten. In het hokje werden vele lichaamssappen uitgewisseld tussen de geile docente en de jongeman. In april werd Bromsnor getipt over de relatie, waarna een diepgaand onderzoek volgde.

Het stel werd stevig aan de tand gevoeld, waarna het ventje al snel alles bekende. De geile juf daarentegen ontkent echter alle betrokkenheid. Helaas voor hen kwam ook het volledige sms-verkeer boven water, met daarin vele pikante berichtjes.

Strickland is uiteraard direct ontslagen. Zij zal worden aangeklaagd wegens het hebben van een ongepaste relatie. "Onze gedachten en gebeden gaan uit naar de scholier", zo laat de school weten. "Hij is het slachtoffer in dit verhaal."

Filmpje met de juf in kwestie. Nice?

Nieuwe Revu zat fout met foto's hockeyende Amalia

Nieuwe Revu had vorig jaar april twee foto's van een hockeyende prinses Amalia niet mogen publiceren. De rechtbank in Amsterdam bepaalde maandag dat de publicatie een 'ontoelaatbare inbreuk op de privacy' was. De foto's van Amalia moeten binnen twee dagen van de website van het blad worden verwijderd.

Het recht op een privéleven weegt volgens de rechter zwaarder dan het recht op vrijheid van meningsuiting. "Een foto van prinses Amalia tijdens een training heeft geen enkel algemeen belang", aldus de rechtbank. "Amalia heeft het recht op privacy en is niet vogelvrij." De Nieuwe Revu had juist betoogd dat de foto's van een toekomstige koningin in het belang van iedereen waren.

Als de Nieuwe Revu de foto's niet binnen twee etmalen van zijn website haalt, moet het een dwangsom van 2500 euro per dag betalen. Dat bedrag kan oplopen tot 250 duizend euro. Ook moet prinses Amalia een schadevergoeding van duizend euro krijgen.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn 'verheugd' over de uitspraak, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) in een reactie. "De rechtbank honoreert de wens van de koning en koningin hun gezin te beschermen tegen privacyschendingen zodat hun kinderen, net als leeftijdsgenootjes, een zo ongestoord mogelijke jeugd genieten."

De Nieuwe Revu is juist teleurgesteld, maar respecteert de uitspraak. Een gang naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens vindt het tijdschrift 'zwaar overdreven'. "We laten het hier dus bij zitten", aldus hoofdredacteur Erik Noomen.

De rechter ging in de uitspraak niet in op de vraag of de foto's een schending van de mediacode waren, zoals de Nieuwe Revu had gevraagd. Noomen noemt dat kwalijk. "We hadden daar juist om gevraagd omdat we nu als media met de fingers crossed moeten zitten als we weer foto's van het Koninklijk Huis publiceren."

Nieuwe Revu wilde met de publicatie de discussie over de mediacode nieuw leven inblazen. Volgens het blad zet de RVD de media onder druk door foto's die buiten officiële momenten worden gemaakt af te doen als privéaangelegenheid. Hierdoor mogen de foto's niet worden gepubliceerd.

In de mediacode die in 2005 werd ingesteld is vastgelegd dat de pers de koninklijke familie buiten officiële gelegenheden met rust laat en geen foto's publiceert van privémomenten. De mediacode is niet juridisch bindend.

Hoofdredacteur Erik Noomen van de Nieuwe Revu zei eerder dat de publicatie 'misschien niet het beste idee ooit was', maar publiceerde de foto's omdat er 'werkelijk niets negatiefs vanuit gaat'. Volgens het blad heeft Nederland het recht meer te weten van de prinses.

'Drieduizend jihadi's in Europa'

Europa telt inmiddels drieduizend jihadgangers. Uit Nederland zijn ongeveer 130 jihadisten vertrokken, van wie er ruim dertig zijn teruggekeerd. De strijd tegen de jihadistische beweging moet daarom worden opgevoerd, schrijft minister voor Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) maandag aan de Tweede Kamer.

De recente aanslagen in het Joods Museum in Brussel en de opmars van terreurorganisatie ISIS in Irak laten volgen Opstelten zien hoe concreet de dreiging tegen het Westen en binnen Europa is. De bewindsman noemt het 'onacceptabel' dat Nederlanders deelnemen aan de gewelddadige strijd in Syrië en Irak.

'Alle beschikbare middelen' worden aangewend om te voorkomen dat Nederlandse jihadi's afreizen. Ook wordt op Europees niveau overlegd over een goede informatie-uitwisseling over de drieduizend Europese jihadi's.

Ook in Nederland wordt actie ondernomen. Inmiddels zijn de uitkeringen van alle vertrokken jihadi's stopgezet en is van dertig mensen hun paspoort gesignaleerd. Van meerdere minderjarigen is voorkomen dat zij vertrokken.

Raketten uit Gaza neergekomen op Israël

Meer dan veertien raketten zijn maandag op Israëlisch grondgebied beland. Dat heeft het Israëlische leger gezegd. De raketten werden afgeschoten vanuit de Gazastrook. Twee huizen raakten beschadigd en twee mensen moesten in het ziekenhuis worden behandeld omdat ze in shock waren geraakt.

De afgelopen weken zijn de beschietingen vanuit de door Hamas bestuurde Gazastrook opgevoerd. De toename van raketvuur valt samen met de zoekoperatie van het Israëlische leger naar drie vermiste tieners. De jongeren verdwenen terwijl ze aan het liften waren op de Westelijke Jordaanoever. Jeruzalem verdenkt Hamas ervan de tieners te hebben ontvoerd.

'Rederij betrokken bij vijf eerdere ongelukken'

Het bedrijf dat eigenaar is van de in april gezonken Zuid-Koreaanse veerboot Sewol is beschuldigd van vijf eerdere ongelukken. Rederij Chonghaeijing werd weliswaar aangesproken op de ongevallen, maar kreeg slechts lichte straffen. Bij het ongeluk met de Sewol kwamen meer dan driehonderd mensen om het leven.

Drie van de ongelukken vonden plaats in twaalf maanden tijd, tussen 2006 en 2007. Het bedrijf werd hierna door de autoriteiten op de vingers getikt omdat het had nagelaten de veiligheidsvoorschriften na te leven. De rederij kon rekenen op twee schorsingen van bemanningsleden, drie officiële waarschuwingen aan kapiteins, een waarschuwing aan het bedrijf en zeker één boete van 5400 euro.

Bij geen van de ongelukken vielen doden, maar analisten wijzen erop dat de vele misstanden hadden moeten leiden tot het opschorten of intrekken van de vergunning van het bedrijf.

Nicki Minaj dacht dat ze doodging

Nicki Minaj voelde zich onlangs zo slecht dat ze dacht dat ze dood zou gaan. "Ik deed al een laatste gebed", zei de rapper zondag toen ze tijdens de BET Awards de prijs won voor beste vrouwelijke hiphopartiest.

De 31-jarige Minaj, die niet vertelde wat er precies aan de hand was, wilde geen hulp inschakelen. "Ik wilde geen ambulance bellen want ik dacht: dan komt dat weer op TMZ", zei de rapper over de Amerikaanse entertainmentsite. "Ik bleef liever dood zitten gaan."

Minaj heeft naar eigen zeggen veel geleerd van de ervaring. "Ik realiseerde me dat ik me niets moet aantrekken van wat anderen over me zeggen", legde de rapper uit. "Ik ben gewoon mezelf."

Lageropgeleide winkelt weinig online

Laagopgeleiden kopen veel minder vaak spullen op internet dan hoogopgeleiden. Van de hoogopgeleide internetters heeft 93 procent wel eens online gewinkeld. Onder laagopgeleiden ligt dat percentage op 68, blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Van de 12,5 miljoen internetgebruikers in Nederland, hadden er vorig jaar 2,1 miljoen nog nooit online iets gekocht, oftewel zeventien procent. Het percentage is de laatste jaren wel afgenomen. In 2009 had een kwart nimmer een webwinkelaankoop gedaan, in 2005 45 procent.

Het CBS heeft deze keer geen onderzoek gedaan naar de reden om online niets te kopen. In 2011 gaf een meerderheid aan dat men een voorkeur had aan traditioneel winkelen, bijvoorbeeld om kleding in de winkel te kunnen passen.

Van de ruim tien miljoen internetgebruikers die wel eens online iets heeft gekocht, doet een steeds hoger dat ook vaker. Het percentage frequente online shoppers, die drie maanden voorafgaand aan het onderzoek een online aankoop hadden gedaan, steeg tussen 2012 en vorig jaar van 57 naar 61 procent. Het percentage minder frequente shoppers bleef vrijwel gelijk op 23 procent.

Lahm: "We moeten het nu bewijzen"

Duitsland wordt gezien als één van de grote favorieten voor de WK-zege. Aanvoerder Philipp Lahm verwacht een strijdbaar Algerije in de achtste finales. Duitsland overleefde zonder veel moeite de groepsfase. Portugal (4-0) en de Verenigde Staten (1-0) werden verslagen en tegen Ghana (2-2) pakte de ploeg van bondscoach Joachim Löw een punt. "We hebben niet dezelfde problemen gehad als andere landen", zei Lahm op een persconferentie.

De controlerende middenvelder verwijst naar diverse verrassende uitslagen op het WK. "Wij beseffen dat op dit WK ook zogenaamde 'kleine' landen tegenstanders in de problemen brengen. Wij gaan proberen de wedstrijd binnen negentig minuten te beslissen", aldus de aanvoerder van Duitsland.

"Duitsland heeft drie wereldtitels gewonnen, dat hebben niet veel landen. We hebben veel kwaliteit in de groep. Het is tegen Algerije belangrijk om scherp te zijn, net als zoals we waren tegen de Verenigde Staten. Iedereen zegt dat wij een goed team hebben, dat moeten we nu maar bewijzen."

"We hebben beelden van Algerije bekeken. Ze verdienen het om in de achtste finales te spelen. Ze strijden voor elke bal. Algerije zal ook voor de winst gaan en alles geven", besluit Lahm, die met Duitsland op de WK's van 2006 en 2010 derde werd. De winnaar van Duitsland-Algerije speelt tegen de winnaar van Frankrijk-Nigeria.

Márquez: "Het was zeker geen penalty"

Rafael Márquez vindt dat Arjen Robben wel erg makkelijk naar de grond ging bij de penalty voor Oranje. Klaas-Jan Huntelaar benutte de strafschop tegen Mexico (2-1). Márquez (35) en Mexico leken lange tijd op weg naar de kwartfinale.

Giovani dos Santos opende de score voor El Tri, maar in de slotfase capituleerden de Mexicanen. Wesley Sneijder en invaller Huntelaar brachten Oranje een ronde verder. De Nederlandse doelpunten vielen in de laatste minuten.

Scheidsrechter Pedro Proença uit Portugal floot na een duel tussen Márquez en Robben voor een strafschop. "Maar het was zeker geen penalty", zei Márquez, de teleurgestelde aanvoerder van Mexico. "Daar ben ik van overtuigd. Ik raakte met mijn voet de grond, maar niet Robben."

"Als je Robben een beetje kent, dan weet je dat hij zich bij tien van de vrije trappen die hij krijgt, vijf keer laat vallen", aldus de oud-speler van AS Monaco en FC Barcelona. Márquez gaf wel toe dat Robben voor rust een penalty had kunnen krijgen. De aanvaller van Oranje werd eerst geraakt door Márquez en vervolgens gleed Héctor Moreno in.

Doelman Guillermo Ochoa blonk dit WK uit bij Mexico, maar de goalie had geen antwoord op de strafschop van Huntelaar. Ochoa ging de verkeerde hoek in. "Het is gewoon heel zuur als je op deze manier verliest", aldus de doelman, die door de FIFA werd uitgeroepen tot Man of the Match.    

Recordinternational Karagounis stopt bij Grieken

Recordinternational Giorgos Karagounis stopt bij het Griekse nationale team. Na de uitschakeling in de achtste finales van het WK door Costa Rica is het genoeg geweest voor de 37-jarige middenvelder. Karagounis speelde 139 interlands en werd in 2004 Europees kampioen met de ploeg.

Karagounis maakte vijftien jaar geleden zijn debuut voor de Grieken. In 139 wedstrijden maakte hij tien doelpunten. De laatste jaren was hij aanvoerder van de ploeg. Op het EK van 2004 maakte Karagounis het eerste doelpunt van het toernooi. De finale moest hij missen vanwege een schorsing.

Het is nog niet bekend bij welke club Karagounis volgend seizoen speelt. Zijn contract bij Fulham werd na afgelopen seizoen niet verlengd.

Dragon Age: Inquisition heeft homo-metgezellen

Minderheden krijgen steeds vaker een plek in games. In Dragon Age waren er al eerder biseksuele metgezellen in je groepje, maar nooit homoseksuelen. Nu krijgen we in Dragon Age: Inquisition de lesbische rogue, Sera de Elf en de homo-mage Dorian. 

Dorian komt uit Tevinter en is sarcastisch en eigengereid. Tevinter is een macholand, waar openlijk magie wordt bedreven. Dit in tegenstelling tot de andere streken in Thedas. Homoseksualiteit wordt in Tevinter afgekeurd, decadentie en slavernij niet. Dorian hoopt dat zijn vaderland kan veranderen ten goede.

Via Twitter werd eerder al bevestigd dat Sera een lesbienne is. Zij heeft een rebelse persoonlijkheid en zat in een geheimzinnige groep rogues. Wat verwachten jullie: lof of boycots voor Bioware voor deze actie? 

Dorian

Sera

Lviv trekt zich terug uit bid voor Winterspelen

De Oekraïense stad Lviv heeft zich teruggetrokken als gaststad voor de Olympische Winterspelen van 2022. Aanleiding is de aanhoudende crisis in het land. De stad wil nu in 2026 de Winterspelen organiseren.

Er is dus sprake van uitstel en geen afstel. Lviv wil wel een gooi doen naar de Winterspelen van 2026. "Een kandidaatstelling voor 2026 kan een geweldige stimulans zijn voor het economisch herstel van het land", lichtte premier Arseni Jatsenjoek toe.

Voor de Winterspelen van 2022 blijven nog drie kandidaten over: Peking, Oslo en het Kazachstaanse Almati. Krakau schreef zich ook in, maar nadat de bevolking in mei in een referendum met grote meerderheid tegenstemde, trok de Poolse stad zich terug.

'Mexicaan Aguirre nieuwe bondscoach Japan'

De Mexicaan Javier Aguirre wordt de nieuwe bondscoach van Japan. Dat hebben lokale media maandag gemeld. De 55-jarige trainer vervangt Alberto Zaccheroni, die vorige week opstapte na de tegenvallende prestaties op het WK. Japan eindige in Brazilië als laatste in de poule met Colombia, Griekenland en Ivoorkust.

Volgens de Japanse voetbalbond is er nog niks rond, maar de krant Nikkansports verwacht dat Aguirre volgende maand naar Japan vliegt om zijn contract te tekenen.

Aguirre was eerder twee keer bondscoach van Mexico. Hij leidde het land in 2002 en 2010 naar de achtste finales op het WK. Als clubtrainer was Aguirre in Spanje actief bij Osasuna, Atlético Madrid, Real Zaragoza en Espanyol.

Sochi klaar voor Formule 1

Sochi denkt bijna helemaal klaar te zijn voor de komst van de Formule 1. De badplaats ontving eerder dit jaar de Olympische Winterspelen en na die tijd is de focus komen te liggen op de eerste Grand Prix van Rusland die in oktober gehouden zal gaan worden.

Organisator Sergey Vorobyov heeft aan het Duitse persbureau SID laten weten dat de kaartverkoop goed loopt. "Vanwege de grote vraag naar kaarten hebben we besloten om een extra tribune bij te bouwen bij een van de punten van het circuit." Daarnaast liet een ander lid van het organiserende Omega aan het Russische Interfax weten dat de baan in Sochi nu 'voor 99 procent gereed' is.

FOK!ker moet de gevangenis in

Paardlants zal de komende tijd op een kussentje moeten zitten. De welbekende FOK!ker draait namelijk vijftien dagen de bak in. Gelukkig gaat hij voor ons een dagboek bijhouden.

Donderdag vertelde Paardlants op het FOK!forum dat hij voor ruim twee weekjes op water en brood moet. Tijdens een ruzie op een terras gooide hij namelijk een colaflesje naar een Marokkaan die met een knuppel het terras kwam oplopen. De afstandsworp bleek raak, waarna de Mocro met een gat in zijn kop liep.

De beste man liet het er echter niet bij zitten, en deed aangifte. Paardlants moest hierop 30 uur schoffelen. Omdat de FOK!ker liever jonko's rookt dan zich inzet voor de gemeenschap, besloot  hij hier niet aan mee te werken. Ook de optie om in beroep te gaan, liet hij aan zich voorbijgaan.

Gevolg: Paardlants moet nu 15 dagen brommen. Vanmiddag om 16.00 uur zal hij zich 'volgevreten en stoned' melden op het bureau en zal hij 260 euro betalen. Dit omdat anders de straf met 21 dagen wordt verlengd.

FOK! wenst Paardlants veel sterkte toe. Gelukkig heeft hij beloofd voor ons een dagboek bij te houden. Deze zal hij in de tweede helft van juli publiceren.

Kijk Paardlants, zo raap je een zeepje op!

Brussel steunt Bulgaarse banken

De Europese Commissie maakt op verzoek van Bulgarije geld vrij om de banken in het land te helpen. Vorige week ontstond er een run op de banken na geruchten over een mogelijke crisis in de Bulgaarse financiële sector.

Brussel maakte maandag bekend 3,3 miljard lev (1,7 miljard euro) beschikbaar te stellen voor leningen aan Bulgaarse banken, die vorige week het slachtoffer waren van 'speculatieve aanvallen'. De First Investment Bank alleen al zag klanten vrijdag in enkele uren ruim 400 miljoen euro opnemen en moest vervroegd zijn deuren sluiten. De Bulgaarse politie pakte zaterdag twee mannen op die worden verdacht van systematische pogingen om de banken aan te vallen in een poging het land te destabiliseren.

Volgens de commissie zijn de zorgen over de banken ongegrond en is de liquiditeit in de sector hoger dan bij banken in andere lidstaten.

Brussel steunt Bulgaarse banken
Brussel steunt Bulgaarse banken (Foto: ANP)

Oudere werknemer vaker ziek

Het ziekteverzuim onder ouderen ligt hoger dan onder jongeren. Onder 55- tot 65-jarige werknemers ligt het ziekteverzuim op 5,8 procent, terwijl het verzuimpercentage in de groep van 25 tot 35 jaar 3,4 procent is. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het hogere verzuim onder ouderen komt vooral doordat zij vaker langdurige aandoeningen hebben die ervoor zorgen dat ze vaak niet kunnen werken, zoals hart- en vaatziekten en rug-, nek- en gewrichtsklachten. Jongeren hebben vaker aandoeningen zoals astma en migraine, maar die leiden tot minder verzuim.

Bij werknemers zonder langdurige aandoening verschilt het ziekteverzuim weinig naar leeftijd. Het totale ziekteverzuim ligt op vier procent. De cijfers hebben betrekking op vorig jaar. Griep of verkoudheid is bij alle leeftijdsgroepen verreweg de meest genoemde reden voor verzuim.

Jeroen Nieuwenhuize is klaar voor kinderen

Jeroen Nieuwenhuize wil graag kinderen. "Daar ben ik echt aan toe. Klaar voor de volgende fase in mijn leven", zegt de 41-jarige 538-dj, die in 2011 trouwde met Kayla, in De Telegraaf.

Als het aan Nieuwenhuize, die de Top 40 presenteert, ligt, beginnen hij en zijn vrouw snel aan kinderen. "We gaan deze zomer op vakantie, dus dan hebben we een paar weken om daaraan te werken. Ik ben er klaar voor."

De dj heeft nu ook een stuk meer tijd voor een spruit dan tien jaar geleden. "Tot mijn 32e bestond mijn leven alleen maar uit werken, werken en werken. En ik hield wel van een feestje, soms wel vier avonden achter elkaar."

Nieuwenhuize moet daar nu niet meer aan denken. "Ik zit in zo'n andere fase van mijn leven. Natuurlijk werk ik nog hard, maar er is meer in het leven. En ik wil er alles uit halen. Wat ik doe, doe ik met passie."

Tientallen in Xinjiang veroordeeld in massaproces

Tientallen mensen uit de westelijke Chinese regio Xinjiang zijn veroordeeld tot celstraffen voor terrorisme en andere aanklachten. Dat heeft de Chinese nieuwssite Tianshan.net zondag gemeld.

In totaal werden 113 mensen veroordeeld in 69 zaken. Vier mensen kregen een levenslange celstraf. Het is niet de eerste keer dat in een klap een groot aantal mensen wordt berecht. Sinds vorig jaar is Beijing bezig de onrust in Xinjiang met harde hand aan te pakken. Sindsdien zijn er twee keer eerder tientallen mensen in een massproces veroordeeld.

"Ze hebben de rechten van de verdachten om hun zaak aan te vechten en in beroep te gaan genegeerd, ze beschuldigen Oeigoeren die in opstand komen tegen de Chinese overheersing en die ontevreden zijn dat ze worden aangemerkt als terroristen", zei Dilxat Raxi van de organisatie World Uyghur Congres. "Als mensen niet vreedzaam kunnen demonstreren, dan leidt dit tot extreme vormen van verzet."

In Xinjiang wonen veel Oeigoeren. Zij verzetten zich tegen het onderdrukkende beleid van Beijing en de economische buitensluiting. Het is de afgelopen maanden erg onrustig in de regio. Beijing wijst met een beschuldigende vinger naar religieuze extremisten die banden zouden hebben met buitenlandse terreurgroepen.

Donderdag wordt zomers met 25 graden of meer

Na een wisselvallig weekeinde belooft het de komende dagen beter weer te worden. Donderdag kan het volgens Weeronline zelfs een echte zomerse dag worden met op veel plekken temperaturen van 25 graden of hoger.

Dinsdag komt er een eind aan het buiige weertype van de afgelopen dagen. In het noordoosten komt nog een enkele bui voor, maar in de rest van het land blijft het droog met veel zonneschijn. De temperaturen liggen tussen de 18 en 22 graden. Woensdag wordt het volgens de meteorologen nog iets warmer met maxima van 24 graden.

Uiteindelijk wordt het donderdag pas echt zomers. Op een tropische dag hoeven we echter niet te rekenen, want vrijdag neemt de kans op regen alweer toe, meldt Weeronline. De meteorologen verwachten dat de temperatuur de 25 graden nog wel zal aantikken, maar als buien vroeg het land binnentrekken, kan het ook minder warm worden.

Het weekend verloopt naar verwachting weer buiig. Het wordt dan maximaal 22 graden.

'Banken financieren legbatterijen buiten Europa'

Nederlandse banken financieren omstreden legbatterijen in de Verenigde Staten, China en Brazilië. Met name Rabobank en ING investeren miljarden euro's in de kippenkooien die in Europa verboden zijn omdat ze dierenleed veroorzaken. Dat zegt dierenorganisatie Wakker Dier in een maandag gepubliceerd rapport.

Rabobank zou onder meer investeren in het Thaise CPF, dat in China jaarlijks drie miljoen hennen produceert op een oppervlakte van zo'n vierhonderd vierkante centimeter per kip. In Europa moet een kip minstens dubbel zo veel ruimte krijgen. Legbatterijen zijn er sinds twee jaar verboden.

De financieringen zijn legaal, omdat in landen als Brazilië en China geen regels voor dierenwelzijn zijn vastgesteld, maar banken schenden met de investeringen wel de eigen ethische regels, stelt Wakker Dier in zijn rapport over de financiering legbatterijen en megastallen.

"De banken stellen geen concrete eisen aan de huisvesting van dieren buiten Europa", licht een woordvoerder toe. "Spaarders moeten dit weten en banken moeten hun beleid volgen. We zijn geschokt dat een klein land zo'n grote rol speelt in de vleesindustrie."

Rabobank investeerde de afgelopen drie jaar in totaal 4,2 miljard euro in bedrijven in Brazilië en China en is daarmee volgens Wakker Dier koploper in de financiering van de vee- en vleesverwerkende industrie. ING staat op plek negen, met een investeringstotaal van 1,4 miljard euro en ABN AMRO heeft 225 miljoen verstrekt aan de industrie buiten Europa. Wereldwijd hebben banken ruim 54 miljard euro verstrekt aan de veesector, aldus de dierenorganisatie.

Wakker Dier is ook bezorgd over de financiering van megastallen. Het Braziliaanse bedrijf BRF heeft met Nederlands geld een complex gebouwd waarin dagelijks een half miljoen kuikens en tienduizend biggen worden geproduceerd. Dat is volgens de dierenorganisatie een derde van de totale Nederlandse behoefte aan kippen en een zesde van die van varkens. Aan de grootte van de stallen is in Europa geen maximum gebonden, maar volgens Wakker Dier is in Nederland al 'discussie over de bouw van grote stallen bij dertigduizend varkens'.

Twee jaar geleden meldde Wakker Dier ook al dat de overheid megastallen in het buitenland financierde. Zo kreeg een varkensboer in Nederland ruim zeven ton om een stal in Bosnië te bouwen.

Cruijff: "Dit is voetbal waar ik van houd"

Johan Cruijff zag het Nederlands elftal zondag ontsnappen tegen Mexico (2-1). De wijze waarop Oranje in de slotfase speelde, stemde de oud-topvoetballer tevreden. Oranje bereikte dankzij twee late doelpunten van Wesley Sneijder en invaller Klaas-Jan Huntelaar de kwartfinale.

Giovani dos Santos opende vlak na rust de score voor Mexico. "Ik heb tijdens Nederland-Mexico de mooiste twintig minuten van het WK gezien", schrijft Cruijff in zijn column in De Telegraaf. "Wat kan voetbal dan ongelooflijk mooi zijn. Dit is het voetbal waar ik van houd. Hou gewoon types als Memphis Depay en Arjen Robben aan de zijkanten en je bent en blijft vanaf twee kanten gevaarlijk. In de spits kan je met Robin van Persie en Klaas-Jan Huntelaar ook alle kanten op."

Cruijff verwacht in de kwartfinale een behoudend Costa Rica. De Costa Ricanen zijn zaterdag (22.00 uur Nederlandse tijd) de tegenstander in Salvador. "Dan zal je toch iets moeten doen. Vooral de laatste twintig minuten tegen Mexico hebben laten zien waartoe je in staat bent."

De aanvallende speelwijze van Oranje beviel de Amsterdammer. "Ik hoop dat het Nederlands elftal hieraan vasthoudt. Want dat is het voetbal waar ik echt van kan genieten. En het levert ook nog resultaat op", besluit Cruijff, die in 1974 met Oranje de finale van het WK haalde.

Weer Russische journalist gedood in Oekraïne

Een Russische cameraman is in Oost-Oekraïne door geweervuur om het leven gekomen. Dat heeft het Russische Channel One, waar Anatoli Kljan voor werkte, maandag gemeld. Kljan is de vijfde journalist die in het oosten van Oekraïne is gedood sinds het begin van de onrust.

De 68-jarige cameraman werkte al veertig jaar voor de staatszender. Hij kwam om toen de bus waar hij in zat onder vuur werd genomen. Het voertuig vervoerde journalisten en moeders van militairen en werd begeleid door het Oekraïense leger. Kljan werd tijdens de rit in zijn buik geraakt. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht, waar hij later overleed.

Vrijdag verlengde de Oekraïense president Petro Porosjenko het staakt-het-vuren tot maandagavond 21.00 uur lokale tijd. Dit heeft echter niet kunnen voorkomen dat hierna nog enkele gewelddadige incidenten uitbraken. De strijdende partijen beschuldigen elkaar van het schenden van het bestand.

Vijftig miljoen euro voor startende uitvinders

Bedrijven met een goed idee maar geen financiering kunnen binnenkort aankloppen bij de overheid voor een lening. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) heeft vijftig miljoen euro uitgetrokken voor dit soort 'vroegefasefinanciering', maakte hij maandag bekend.

Met het potje kunnen patenten, prototypen en proefprojecten worden betaald. Ook financiering van marktonderzoek, om te kijken of het idee wel een kans van slagen heeft, is mogelijk. Voor dit soort aanzetten tot innovaties is sinds de crisis bij banken en andere financiers nu vaak geen geld beschikbaar, aldus Kamp. "Private investeerders en banken vinden het dan nog te risicovol om te investeren en stappen liever in als het product gereed is voor de markt. Vroegefasefinanciering overbrugt deze financieringskloof."

Ondernemers kunnen vanaf dinsdag inschrijven op de regeling. De financiering maakt deel uit van het actieplan van het ministerie van Economische Zaken om startende ondernemingen te helpen. Deze zomer komt het kabinet nog met een aanvullend actieplan MKB Financiering.

'Adèle Bloemendaal getroffen door beroerte'

Adèle Bloemendaal is onlangs getroffen door een zware beroerte. De 81-jarige is al overgebracht naar een revalidatiecentrum waar ze opnieuw moet leren praten en lopen. Dat zeggen ingewijden in De Telegraaf.

"Dat wordt nog een hele uitdaging voor haar, want sinds zij haar ogen weer opende, heeft zij geen woord meer uitgebracht. En het is de vraag of zij ooit weer zal kunnen praten. Zij ligt daar maar, het is zo triest om te zien", zegt een vriend van de actrice.

Bloemendaal, die eerder al onder meer tia's en een hersenbloeding kreeg, werd bewegingsloos aangetroffen op de vloer van haar badkamer in een Amsterdams verzorgingstehuis. "Kort daarvoor moet zij door die heel zware beroerte getroffen zijn en is ze in comateuze toestand naar het ziekenhuis gebracht", vervolgt de ingewijde.

Volgens vrienden van de actrice gaat het slecht met Bloemendaal. "Het is een heel zware attaque geweest met grote gevolgen", zegt de ingewijde. "Nu, in het revalidatiecentrum, zal pas goed kunnen worden gekeken hoe groot de schade precies is, en hoe zij reageert op de therapieën die haar te wachten staan om de oude Adèle weer zo veel mogelijk terug te krijgen."

Van Barneveld treft Van der Voort op World Matchplay

In de eerste ronde van de 21ste editie van het World Matchplay is Raymond van Barneveld gekoppeld aan Vincent van der Voort. De als dertiende geplaatste Hagenaar neemt het op tegen de darter die zich als derde via de Pro Tour-ranking heeft gekwalificeerd.

De zestien beste darters van de wereld zijn automatisch geplaatst voor de World Matchplay. De overige zestien darters komen uit de Pro Tour-ranking, geschoond voor de top zestien van de wereld. Michael van Gerwen opent de jacht op zijn eerste World Matchplay tegen Steve Beaton. 

Titelverdediger Phil Taylor, als tweede geplaatst, speelt tegen Darren Webster. The Power won het toernooi veertien keer, inclusief de laatste zes edities. Het toernooi heeft plaats van 19 t/m 27 juli in de Winter Gardens te Blackpool. 

Loting World Matchplay

Geplaatst Niet-geplaatst
Michael van Gerwen (1) Steve Beaton
Ian White (16) Terry Jenkins
Andy Hamilton (8) Wayne Jones
Dave Chisnall (9) Dean Winstanley
James Wade (5) Andy Smith
Brendan Dolan (12) Richie Burnett
Simon Whitlock (4) Kevin Painter
Raymond van Barneveld (13) Vincent van der Voort
Phil Taylor (2) Darren Webster
Justin Pipe (15) Michael Smith
Robert Thornton (7) Paul Nicholson
Wes Newton (10) Ronnie Baxter
Peter Wright (6) Stephen Bunting
Gary Anderson (11) Jamie Caven
Adrian Lewis (3) Andrew Gilding
Mervyn King (14) Kim Huybrechts

N-Korea: Amerikaanse toeristen voor rechter

Noord-Korea treft voorbereidingen om twee Amerikaanse toeristen te berechten. De twee worden verdacht van vijandelijkheden tegen het land. Dat heeft het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA maandag gemeld. Volgens het persbureau zijn er voldoende bewijzen en hebben de verdachten een belastende verklaring afgelegd.

Wat Matthew Miller en Jeffrey Fowle precies hebben misdaan meldde KCNA niet. Ook over de eventuele strafmaat werd niets geschreven. Wanneer het proces van start gaat is niet bekend.

In juni schreven de Noord-Koreaanse staatsmedia nog dat Fowle was opgepakt voor 'het begaan van daden die niet overeenstemmen met het doel van een toeristisch bezoek'. Hij zou een bijbeltje hebben achtergelaten in zijn hotelkamer. Volgens de familie van Fowle was hij echter niet als missionaris naar Noord-Korea afgereisd.

De 24-jarige Miller arriveerde begin april in Noord-Korea op een toeristenvisum. Hij verscheurde bij aankomst in Pyongyang het document en riep vervolgens dat hij asiel wilde aanvragen.

Pyongyang doet er alles aan om het toerisme te stimuleren in een poging harde valuta binnen te halen. Die pogingen zijn vooral gericht op Chinezen, maar een toenemend aantal westerlingen reist naar Noord-Korea. Hoewel Pyongyang toerisme stimuleert staat het land erg wantrouwend tegenover politieke kwesties en pogingen mensen te bekeren tot het christendom.

Koeriers UPS weer in staking

Chauffeurs van pakketbezorgdienst UPS in Amsterdam hebben maandagochtend voor de derde keer in korte tijd hun werk neergelegd. Dat heeft FNV Bondgenoten laten weten. De werknemers in de transportsector eisen een betere cao.

De Amsterdamse UPS-koeriers zijn naar Apeldoorn en Utrecht gereden om daar tussen 7.30 uur en 9.00 hun collega's voor te lichten over 'de strijd die zij voeren', aldus Bondgenoten. Volgens de vakbond zijn de chauffeurs na de twee eerdere acties geïntimideerd door UPS. "Dat pikken de koeriers niet", aldus onderhandelaar Egon Groen.

De vakbonden in de transport en logistiek voeren al maanden actie, vaak gericht op de opdrachtgevers van de transportbedrijven. Vrijdag werd het werk neergelegd door vrachtwagenchauffeurs die werken voor het distributiecentrum van Jumbo in Woerden.

De chauffeurs willen van hun werkgevers drie procent meer loon en een einde aan de verdringing door goedkopere arbeidskrachten uit met name Oost-Europa. De onderhandelingen hierover duren al maanden. De werkgevers vinden dat praten vanwege de harde eisen van de bonden geen zin heeft. In de sector werken ongeveer 140.000 mensen.

Geen plannen ING voor verhuizing

ING is niet van plan om met een gedeelte van zijn hoofdkantoor te vertrekken uit Nederland. Dat heeft een woordvoerder maandag laten weten na berichtgeving hierover in Het Financieele Dagblad.

De zakenkrant schreef op basis van meerdere ingewijden dat ING er over nadenkt om stafdiensten of andere gedeelten van het hoofdkantoor te verhuizen naar Londen of Frankfurt. Reden zou Nederlandse 'alleingang' zijn, met een strengere bonuswet en hogere kapitaaleisen. Vanwege de gevoeligheid - de bank heeft nog niet alle staatssteun afgelost - zouden de draaiboeken hiervoor zonder externe adviseurs worden gemaakt.

De woordvoerder laat weten niet te weten waar het verhaal vandaan komt. "We kijken natuurlijk constant op bedrijfsniveau waar we dingen het beste kunnen vestigen." Omdat er bijvoorbeeld in Duitsland het laatste jaar veel klanten zijn bijgekomen, is daar bijvoorbeeld extra personeel aangenomen voor de vestiging in Frankfurt. Een afdeling uit Madrid is juist teruggehaald naar Amsterdam. "Binnen de afdeling financial markets, actief in Amsterdam, Londen en Brussel, wordt ook nog wel een geschoven met personeel."

Scholen vrezen sluiting sociale werkplaatsen

Praktijkscholen vrezen voor de gevolgen van de sluiting van een groot deel van de sociale werkplaatsen. Ze zijn bang dat ze vanaf volgend jaar hele generaties thuiszitters afleveren, omdat er op de arbeidsmarkt steeds minder plaats is voor hun leerlingen. Dat schrijft de Volkskrant maandag.

De koepel van praktijkscholen reageert met het statement op een oproep van de nieuwe voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Hans de Boer om de sociale werkplaatsen niet te sluiten.

Praktijkscholen leiden leerlingen op die het vmbo niet aankunnen. Jaarlijks verlaten zo'n zesduizend scholieren de scholen. Zeven procent van hen komt terecht op een sociale werkplaats. "Wij zitten met deze groep in onze maag. Als ze niet meer terechtkunnen in een sociale werkplaats wordt het thuiszitten", zegt voorzitter van de koepel voor praktijkscholen Peter de Jong in de Volkskrant.

De sluiting van de sociale werkplaatsen is onderdeel van de Participatiewet. Van de honderdduizend plekken blijven er dertigduizend over. Ook wordt de toegang tot een Wajong-uitkering bemoeilijkt. Het kabinet wil zo veel mogelijk mensen met een uitkering aan een normale baan helpen. Bij de overheid moeten uiteindelijk 25.000 mensen aan de slag, in het bedrijfsleven honderdduizend.

WK Vandaag - maandag 30 juni

Vandaag staan er weer twee duels op het programma op het WK. Tweemaal wordt er een achtste finale gespeeld tussen Europa en Afrika. Frankrijk neemt het op tegen Nigeria en Duitsland speelt tegen Algerije.

Tijd Thuis Uit Stad
18.00 Frankrijk Nigeria Brasília
22.00 Duitsland Algerije Porto Alegre


Frankrijk – Nigeria
Frankrijk haalde de laatste zestien als groepswinnaar van groep E. Nigeria ging als tweede door in groep F achter Argentinië. Beide landen hebben in 2009 één keer tegen elkaar geoefend. Nigeria won destijds met 1-0. Bij Frankrijk zal Yohan Cabaye weer terugkeren van zijn schorsing. Hij waarschuwt voor Nigeria. "Ze hebben ook Argentinië in de problemen gebracht. Ze zijn sterk, bouwen snel op en werken hard op het middenveld."

Voor Nigeria is het zijn eerste knockoutwedstrijd op een mondiaal kampioenschap sinds het WK van 1998. Ook bij Nigeria zijn er problemen met het geld. De spelers hadden een training laten schieten omdat ze vonden dat ze te weinig premies hadden gekregen. De Nigeriaanse voetbalbond liet in tegenstelling tot de Ghanese voetbalbond geen vliegtuig met geld invliegen.

Duitsland – Algerije
Duitsland won groep G en Algerije werd in groep H tweede achter België. Algerije zoekt revanche voor het WK van 1982. Daarover bij Opmerkelijk meer. Op papier wordt dit een makkelijke wedstrijd voor de Duitse ploeg. Bondscoach van Duitsland Joachim Löw denkt daar anders over. "De Algerijnen hebben zich goed voorbereid en ze hebben bewezen een onaangename tegenstander te zijn. Wij zijn goed voorbereid." Bij Duitsland is Lukas Podolski geblesseerd en zal worden vervangen door Mario Götze en Bastian Schweinsteiger zal waarschijnlijk opnieuw spelen voor Sami Khedira.

Mario Götze (r) in actie tegen de Ghanees Harrison Afful (l). (PRO SHOTS/Action Images)

Algerije is één van de drie landen die al zijn wedstrijden tegen Duitsland gewonnen heeft. Algerije heeft twee keer van destijds nog van West-Duitsland gewonnen, waaronder op het WK van 1982. De bondscoach van Algerije heeft aan zijn team laten weten om dispensatie te vragen van een imam om later aan de ramadan te mogen beginnen, dat dit weekend ook zal beginnen.

Opmerkelijk
Algerije wil revanche voor het WK uit 1982 in Spanje. Op 25 juni 1982 werd een controversiele wedstrijd gespeeld wat de geschiedenisboeken in zou gaan als Het bedrog van Gijón. In Algerije staat deze dag bekend onder de naam de Anschluss. Op deze dag zouden de beslissingen vallen in groep B. Algerije had een dag eerder al zijn laatste groepswedstrijd gewonnen tegen Chili. West-Duitsland zou nog moeten spelen tegen Oostenrijk.

West-Duitsland en Oostenrijk wisten dat een Duitse overwinning met één of twee doelpunten voor beide landen voldoende zou zijn voor kwalificatie naar de volgende ronde. Elk ander resultaat zou gunstig zijn voor Algerije en dus ten koste gaan van of West-Duitsland of Oostenrijk. West-Duitsland kwam in de wedstrijd al snel met 1-0 voor door een doelpunt van Horst Hrubesch Wat na de Duitse goal volgde was het langdurig en schaamteloos rondspelen van de bal rond de middencirkel, tot grote woede Algerijnse fans die getuige waren van het akkoordje tussen West-Duitsland en Oostenrijk ten koste van Algerije.

Na afloop protesteerde Algerije zonder succes bij de FIFA, maar de wedstrijd had wel tot gevolg dat de wereldvoetbalbond besloot dat de afsluitende groepswedstrijden voortaan op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip moeten worden gespeeld. Deze regel geldt tot op de dag van vandaag.

EA-topman noemt Dungeon Keeper 3 een faal

Wat heel de wereld al wist heeft EA CEO Andrew Wilson vandaag bevestigd; Dungeon Keeper 3 voor mobiele platformen is een faal. In een gesprek met Eurogamer geeft Wilson aan waar het aan scheelde bij Dungeon keeper 3 en de plannen om dit in de toekomst te voorkomen.

Wilson begon positief door te stellen dat Dungeon Keeper 3 voor nieuwe spelers een leuke ervaring was. Hij voegde daar echter aan toe dat spelers die zijn opgegroeid met Dungeon Keeper niet hetzelfde gevoel krijgen als vroeger. Naast het gebrek aan nostalgie aan de oude game werd er ook veel commentaar geleverd op het free-2-play model van Dungeon Keeper 3. Veel spelers vonden niet dat zij waar voor hun geld kregen, ook dit noemt Wilson een verkeerde beoordeling.

Wilson gaf aan dat zij twee lessen hadden geleerd. De eerste was dat wanneer EA oude games gaat vernieuwen er beter opgelet zal worden dat de games dezelfde kern blijven houden. Daarnaast zal er ook beter naar de waarde van gekochte producten worden gekeken.

Dungeon Keeper 3 is een game voor iOS en Android van EA. De game is free-2-play en is sinds 29 januari van dit jaar verkrijgbaar.

Dungeon Keeper

Agenten gewond bij aanhouding na overwinning Oranje

Twee agenten zijn bij een aanhouding in Den Haag na afloop van de wedstrijd Nederland - Mexico lichtgewond geraakt. In totaal werden in de regio acht mensen aangehouden na het op 'uitbundige wijze' vieren van de overwinning op de Mexicanen. Het gaat om kleine overtredingen.

De agenten raakten gewond toen een supporter hen beledigde en zich vervolgens verzette bij zijn aanhouding in de Bragastraat. De andere arrestanten werden aangehouden voor wildplassen, het niet voldoen aan een gegeven bevel, het afsteken van vuurwerk of het op zak hebben van een mes.

In de regio Den Haag gingen veel voetbalfans na het laatste fluitsignaal de straat op om de overwinning van Nederland met 2-1 te vieren. De politie laat weten tevreden te zijn met het verloop van de festiviteiten. "We kijken tevreden terug, ook al zijn twee agenten gewond geraakt."

Pinto: "We zijn nu zielsgelukkig"

Costa Rica plaatste zich zondag na penalty's tegen Griekenland voor de kwartfinale tegen Nederland. Bondscoach Jorge Luis Pinto is dolgelukkig met de unieke prestatie. Costa Rica ging nog nooit eerder op een WK naar de kwartfinale. Los Ticos wonnen de groep met voormalig wereldkampioenen Italië, Uruguay en Engeland en versloegen zondag Griekenland.

Bryan Ruiz (oud-speler FC Twente en PSV) scoorde vlak na rust voor de Costa Ricanen. Griekenland kwam in de blessuretijd terug via Sokratis Papastathopoulos (1-1). Na 120 minuten moest een strafschoppenserie uitkomst bieden. Costa Rica bleek het koelbloedigst vanaf elf meter. "Dit is een fantastische groep. Het harde werken en de opofferingsgezindheid van de spelers betaalt zich nu uit", zei bondscoach Pinto.

"We verdienen de overwinning ook. Juist omdat we er alles aan gedaan hebben. We zijn nu zielsgelukkig en vol van emotie. Ik wist al dat het niet gemakkelijk zou worden tegen Griekenland, maar ik wil iedereen bedanken. De spelers, de fans, de media en iedereen die ons steunt."

"Dit is geweldig. We hebben wederom een heel volk blij gemaakt", aldus de Colombiaan Pinto. Costa Rica treft in de volgende ronde het Nederlands elftal. Oranje klopte zondag Mexico (2-1) en strijdt komende zaterdag in Salvador met de Costa Ricanen om een plek in de halve finale.

Rechter oordeelt over hockeyfoto's Amalia in Revu

De Nieuwe Revu hoort maandagochtend of de foto's van prinses Amalia op het hockeyveld die het weekblad vorig jaar plaatste juridisch door de beugel kunnen. De zaak is namens het koningshuis aangespannen door de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD), die het artikel van vijf pagina's een 'ontoelaatbare inbreuk op de privacy' vindt.

Naast de foto's van het sportende prinsjes stonden in het stuk ook roddels over de 10-jarige dochter van koning Willem-Alexander. Nieuwe Revu wilde met de publicatie een discussie aanzwengelen over de mediacode. Het tijdschrift vindt dat de RVD media onder druk zet door smeuïge verhalen en foto's die zijn gemaakt buiten officiële persmomenten, tot privéaangelegenheid te bestempelen.

De mediacode uit 2005 is een richtlijn van de RVD om het privéleven van de leden van het Koninklijk Huis in bescherming te nemen. In de code staat een aantal punten waarvan de RVD wil dat journalisten er zich aan houden. De mediacode is niet juridisch bindend.

Hoofdredacteur Erik Noomen van de Nieuwe Revu wil in de media nog niet vooruitlopen op de uitspraak. Hij zei eerder dat de publicatie 'misschien niet het beste idee ooit was'. De redactie krijgt de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam rond 10.00 uur te horen.

Het Koninklijk Huis spande in 2009 een zaak aan tegen het Amerikaanse persbureau Associated Press, dat vier vakantiefoto's had aangeboden van Willem-Alexander, Máxima en Amalia. De rechter oordeelde toen dat leden van het Koninklijk Huis niet constant bedacht hoeven zijn op paparazzi, omdat dat een 'te grote aantasting vormt van het aan eenieder toekomend recht op privacy'.

Blind: "Trots hierbij te horen"

Daley Blind plaatste zich met het Nederlands Elftal voor de kwartfinales van het WK. "Ik ben trots bij dit team te horen"€, zei hij na het duel met Mexico (2-1). “We zijn er altijd in blijven geloven”, zei hij tegen Goal over de late ontsnapping tegen de Mexicanen.

"De doelpunten vielen laat, maar net op tijd. De bal viel precies goed voor Wesley en Arjen krijgt na een fantastische actie een strafschop." Blind begon als centrale verdediger en moest na het uitvallen van Nigel de Jong snel omschakelen als middenvelder. "Dat was even wennen in het begin. Daarna wist ik dat ik de vrije man was en het spel kon verplaatsen. Dat gebeurde. In de tweede helft zetten ze een mannetje op mij en kwamen de backs en de centrale verdedigers weer meer vrij. Toen kwamen we meer aan voetballen toe en op het laatst gooiden we de ballen in de pot, op Dirk en Klaas-Jan."

Giovani dos Santos hielp Mexico vlak na rust aan een voorsprong met een schot van afstand. Daley Blind liep bij hem in de buurt. "Ron (Vlaar) kopte de bal precies in de voeten van Dos Santos. Ik kwam net te laat om het schot te blokken."

De treffer werd Oranje niet noodlottig, want Wesley Sneijder en Klaas-Jan Huntelaar bezorgden Oranje in de slotfase de 2-1 winst en een plek in de kwartfinales. Daley Blind gaat voorlopig niet naar huis. "Ik ben trots dat ik bij dit team hoor", besloot hij.

Costa Rica ontploft na behalen kwartfinale

De straten in de Costa Ricaanse hoofdstad San Jose kleurden zondagavond rood nadat het land door de overwinning op Griekenland voor het eerst de kwartfinale van een WK bereikte. 'Nu is het de beurt aan Nederland', schrijft de lokale krant Al Dia.

Het bereiken van de kwartfinale van 'La Sele' werd door 'de Ticos', zoals Costa Ricanen zichzelf noemen, uitbundig gevierd. Op veel pleinen, in het kleine Centraal-Amerikaanse land met vijf miljoen inwoners, werd zondag de wedstrijd buiten op grote schermen gevolgd. Op het Plaza de la Democracia in hoofdstad San Jose werd na de overwinning uitbundig gedanst.

"Het lijkt wel alsof ik een droom leef en niet wakker wil worden. Ik weet niet of ik moet lachen of huilen", vertelt een twintiger aan Prensa Libre. De blijdschap over het behalen van de kwartfinale overheerst in de berichtgeving van Costa Ricaanse media, aan analyses over hoe Oranje zaterdag in Salvador bestreden moet worden, wordt niet gerept.

'De Titanen van Costa Rica verslaan Griekenland met penalty's. Zij bestijgen de Olympus van het voetbal', schrijft La Nacion. De kranten roepen herinneringen op aan het succesvolle wereldkampioenschap in 1990 in Italië waar Costa Rica als onbekend voetballand het tot de achtste finale bracht, waar zij met 4-1 werden uitgeschakeld door Tsjechoslowakije.

Aeroméxico reageert op tweet KLM

Na de KLM heeft ook de Mexicaanse vliegtuigmaatschappij Aeroméxico een bericht op Twitter geplaatst voor het Mexicaanse voetbalelftal. Waar onze racistische luchtvaartmaatschappij zich vooral liet kennen als een ruggengraatloze schijtlijster, door na een paar reacties van boze Mexicanen vliegensvlug de Adios-tweet te verwijderen, had Aeroméxico een ander bericht voor haar elftal.

Voor degenen bij wie de kennis van de Spaanse taal wat roestig is, is hier de vertaling: "Bedankt voor een geweldig WK, we zijn trots op jullie en verwachten jullie snel thuis."

In 1970 en 1986 waren onze Mexicaanse vrienden nog wel trots op hun nationale hoofddeksel.

Mexico 1970
Caramba! Racisme!

Ook Dos Santos laakt optreden arbiter

Giovani Dos Santos leek lange tijd op weg op de matchwinner te worden tegen Nederland, maar keek vanaf de reservebank toe hoe Oranje een achterstand omboog in de overwinning. Na afloop van het tumulteuze treffen kon de Mexicaanse doelpuntenmaker zijn teleurstelling maar moeilijk verbergen.

"In vijf minuten tijd ging het vele werk dat we verricht hebben verloren", vertrouwde hij de verzamelde media toe. "Maar dat hoeven we onszelf niet aan te rekenen. Dat is voetbal. We moeten leren om te verliezen. We verlaten het toernooi met opgeheven hoofd. We hebben ons best gedaan."

Kort na rust bracht Dos Santos de Mexicanen met een knap schot aan de leiding. In de slotfase bracht Wesley Sneijder Oranje weer op gelijke hoogte, en maakte Klaas-Jan Huntelaar vanaf elf meter het drama compleet voor Mexico.

"Het doet pijn want we hadden alles in eigen hand. Het team deed het erg goed, en fysiek waren we beter dan zij. Het is zonde dat Sneijder helemaal vrij stond bij die hoekschop en kon scoren", aldus Dos Santos.

Volgens Dos Santos speelde de scheidsrechter van dienst een negatieve hoofdrol. "Ik denk dat de teams met de grootste namen altijd in het voordeel zijn. Ik weet niet waarom, maar ik vind dat sommige overtredingen niet bestraft werden. Nederland mocht doen wat het wilde. De strafschopsituatie is in mijn ogen duidelijk. Robben had zich al laten vallen, kreeg geen gele kaart en toen werd een strafschop toegekend."

[1/8 finale] Uitslag Costa Rica - Griekenland

Costa Rica heeft zich na strafschoppen geplaatst voor de kwartfinales van het wereldkampioenschap voetbal. Tegen Griekenland werd het in de reguliere speeltijd 1-1, waarna er in de verlenging niet meer gescoord werd. Door de winnende penalty van Umana is het Centraal-Amerikaanse land de volgende tegenstander voor Nederland.

Beide ploegen tastten elkaar in de beginfase van het duel af. Griekenland was gevaarlijk via een schot van Samaris, terwijl aan Costa Ricaanse zijde Ruiz de gevaarlijkste man bleek te zijn. Nadat Lazaros een balletje langs de verkeerde kant van de paal zag gaan was het na ruim een half uur spelen Salpingidis die voor de Grieken de 0-1 op de slof had. Navas bracht echter goed redding. Costa Rica kon vrijwel geen enkel moment gevaarlijk worden doordat de eindpass niet aankwam.

Na rust was het weer Griekenland dat aanviel, maar Costa Rica trof doel. Ruiz schoot vanaf de rand van de zestien meter binnen nadat hij goed bediend was door Bolanos. Griekenland moest daarna aanvallen om de gelijkmaker te forceren en had via Samaras bijna de gelijkmaker, maar doelman Navas was net op tijd weer bij de les.

Bryan Ruiz scoort de 1-0 voor Costa Rica (Pro Shots/Action Images)

Kantelmoment in de wedstrijd was de tweede gele kaart voor de Costa Ricaan Duarte, waardoor zijn ploeg halverwege de tweede helft met tien man verder moest. Costa Rica moest zich beperken tot verdedigen, maar de Grieken kwamen in eerste instantie niet verder dan wat speldenprikken. Zo kon Gekas net niet aan de bal komen en schoot Karagounis een vrije trap hoog over. Toch kwam de gelijkmaker, want Papastathopoulos kon uit de rebound na een redding van Navas raak schieten. Vervolgens had Mitroglou nog de 2-1 op zijn hoofd, maar Navas sleepte met een goede redding de verlenging uit het vuur.

Daarin had Griekenland wederom het beste van het spel, al probeerde Costa Rica er enkele malen uit te komen. Brenes had een goede kans, terwijl aan de andere kant Katsouranis een schot verdedigd zag worden. Campbell probeerde voor Costa Rica nog aan te vallen, maar de aanvaller was helemaal gesloopt. Griekenland kreeg via Lazaros en Mitroglou nog twee grote kansen, maar beide malen lag Navas in de weg, waardoor strafschoppen een feit werden.

Daarin werd in tegenstelling tot het duel Brazilië - Chili goed gescoord. Pas bij de vierde strafschop voor Griekenland redde Navas op de inzet van Gekas. Vervolgens mocht Umana het duel in het voordeel van Costa Rica beslissen. Het Centraal Amerikaanse land verbeterde hiermee het beste resultaat op een WK ooit en is de volgende tegenstander voor Oranje.

Costa Rica *

1 - 1

Griekenland

 52' Ruiz    90+1' Papastathopoulos
 
 Gele kaart: Tejeda, Granados, Ruiz, Navas (Costa Rica), Samaris, Manolas (Griekenland)
 Rode kaart: Duarte (66/2xg) (Costa Rica)
 
Stadion: Arena Pernambuco, Recife
Toeschouwers: 41.232
Arbiter: Williams (Aus)
 
Opstelling:   Opstelling:
Navas
Gamboa (Acosta/77)
Duarte
González
Umana
Díaz
Ruiz
Tejeda (Cubero/66)
Borges
Bolanos (Brenes/83)
Campbell
  Karnezis
Torosidis
Manolas
Papastathopoulos
Holebas
Salpingidis (Gekas/69)
Samaris (Mitroglou/58)
Karagounis
Maniatis (Katsouranis/78)
Christodoulopoulos
Samaras

Mexicanen woest om KLM-tweet

Een grappig bedoelde tweet van luchtvaartmaatschappij KLM over de winst van Oranje op de Mexicanen, heeft zondagavond voor veel ophef gezorgd. Internationale media berichtten er ook over.

"Adios Amigos? #nedmex", luidde de tweet met een foto van een vertrekbord op de luchthaven met een symbooltje van een sombrero met snor. De boodschap ging snel rond en kreeg kritiek van beledigde Mexicanen, onder wie acteur Gael García Bernal. Die schreef de vliegmaatschappij te gaan boycotten.

De tweet is daarna verwijderd, maar een foto ervan doet nog steeds de ronde. Veel Nederlandse twitteraars vinden de kritiek overigens zwaar overdreven.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.