Enterprise

Bert (superworm)

Wellicht heeft Star Trek van alle series wel de grootste en trouwste fanschare. Toch zijn ze doorgaans niet te spreken over Enterprise, de laatste van de vier televisieseries.

Daar valt wat voor te zeggen, want niet alle karakters zijn even memorabel als hun voorgangers, de kaptein doet denken aan George W. Bush, het introdeuntje is een soort vreselijke reli-rock en het acteerwerk is bij vlagen erg houterig.

Toch durf ik het tegenovergestelde van de fans te beweren: wellicht is Enterprise wel de allerbeste serie die ooit uit de koker van Gene Roddenberry (en opvolgers) kwam.

Dat heeft alles te maken met het feit dat de serie een prequel is die 100 jaar voor de rest van de franchise afspeelt. Van de Klingons tot de Borg en Ferengi wordt 'first contact' gelegd, hetgeen zorgt voor de ene na de andere briljante plotlijn.

Daarnaast is het voortdurende wantrouwen en misnoegen tussen de mensheid en de Vulcans vaak haast voelbaar. De Vulcans vinden dat de mensheid helemaal niet in de (verre) ruimte hoort en vooral op z'n eigen planeet moet blijven, terwijl de mensen zich constant benadeeld, achtergesteld en voorgelogen voelen.

In plaats van de bijna heilige status die Vulcans later hebben, liegen en bedriegen ze er in deze serie meermaals lustig op los. Ze houden informatie achter, delen technologie niet en zijn voortdurend obscuur wat betreft de redenen voor hun handelen.

Maar er zijn meer redenen om van Enterprise te houden. Zo zijn de special effects in vergelijking met eerdere series onovertroffen en is de verhaallijn die vanaf eind seizoen 2 haar intrede doet, een van de best geschreven en spannendste verhaallijnen in de hele serie.

Het is vooral goed omdat de schrijvers de resetknop waarmee ze het verhaal aan het eind van elke aflevering weer terug bij af brengen (iedereen gezond, schip heel, enzovoorts), wordt losgelaten. Plots zijn zaken onomkeerbaar. En zijn ze dat niet, dan is het opnieuw briljant bedacht.

Enterprise, kortom, is niet alleen veel te vroeg geschrapt (in 2005 na slechts 4 seizoenen), maar zal in mijn optiek de komende jaren en decennia steeds beter worden gewaardeerd.

Daarnaast is het dertien jaar na het starten van Enterprise als serie, hoog nodig om de franchise weer uit het slop te trekken. Een nieuwe serie wellicht als prequel op de prequel - ergens direct tussen Zefram Cochrane en het oprichten van de Federation bijvoorbeeld.

Ik kan niet wachten. Tot die tijd kijk ik tot in den treure Enterprise.