Militair negen jaar de cel in voor doden zoontje

Een 31-jarige militair uit Almere moet negen jaar de cel in voor het doden van zijn zes weken oude zoontje en een poging tot doodslag op zijn vijf weken oude dochtertje. Dat heeft de rechtbank in Arnhem maandag bepaald. De straf is fors hoger dan de eis van zes jaar van het Openbaar Ministerie.

De militaire kamer acht bewezen dat de onderofficier zijn kinderen zo hard door elkaar heeft geschud dat ze ernstig hersenletsel opliepen. Het jongetje kreeg daardoor een hersenbloeding en overleed. Het meisje overleefde de mishandeling en is uit huis geplaatst. Ze maakt het goed.

De rechter gaat er niet van uit dat de man zijn kinderen wilde doden, maar dat hij het risico daarop door het harde schudden 'voor lief heeft genomen'. De man meldde zich in juni 2012 met zijn zoontje in het ziekenhuis. De militair werd daarop aangehouden, maar mocht zijn proces thuis afwachten. Wel werd hij op non-actief gezet.

De militair meldde zich in september vorig jaar opnieuw op de eerste hulp, dit keer met zijn tweede kind. Het leven van het vijf weken oude meisje kon worden gered. De marechaussee pakte de Almeerder opnieuw op.

De rechtbank rekent het de man 'zwaar' aan dat hij nog tijdens het onderzoek naar de dood van zijn zoontje ook zijn dochtertje in levensgevaar heeft gebracht. Ook laakten de rechters de opstelling van de militair. "Was die anders geweest, dan had de tweede zaak mogelijk voorkomen kunnen worden." De dertiger heeft altijd ontkend, geen inzicht gegeven in zijn handelen en niets ondernomen om herhaling te voorkomen, aldus de rechtbank.