NCTV: situatie 'zorgelijker dan ooit'

De situatie als gevolg van terugkerende jihadstrijders is zorgelijker dan ooit. Dat zei de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof maandag tijdens de presentatie van het rapport op het hoofdkantoor van inlichtingendienst AIVD in Zoetermeer.

Hij maakte eerder op de dag bekend dat het dreigingsniveau in Nederland substantieel blijft. Dat betekent dat de kans op een aanslag tegen Nederland reëel is. Vooral de terugkerende jihadreizigers zijn bedreigend. De dreiging tegen Nederland heeft een 'duurzaam karakter', zei Schoof.

"Vorig jaar wisten we dat nog niet. Nu zien we het nadrukkelijk." Ook als het conflict in Syrië wordt opgelost, blijft de dreiging. "Dit is niet iets dat zomaar over gaat." In heel Europa zijn er drieduizend jihadreizigers. In Nederland ruim 130. Dat betekent dat overal in Europa een aanslag kan plaatsvinden, zei Schoof.

De terugkeerders vormen een groot risico voor de samenleving. "Dat bekent dat we de situatie typeren als zorgelijker dan ooit."

Schoof noemde het 'onacceptabel' dat Nederlanders deelnemen aan de gewelddadige strijd uit naam van het jihadisme. Van ISIS gaat niettemin een 'blijvende aantrekkingskracht' uit, ook door de rol van de sociale media. Bij de aanpak van jihadreizigers is er dan ook grote aandacht voor de rol van sociale media en internet.

Het is belangrijk om op het internet een norm te stellen, zei Schoof. Hij vraagt providers die haatzaaiende websites hosten om maatregelen te treffen. Eerder gebeurde dat al met de website De Ware Religie.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) kondigde maandag aan dat hij de aanpak van jihadreizigers intensiveert. Behalve het aanpakken van de online-activiteiten van jihadisten gaat het om een betere informatie-uitwisseling, het aanpakken van terugkerende jihadreizigers en het tegengaan van radicalisering.