Tientallen in Xinjiang veroordeeld in massaproces

Tientallen mensen uit de westelijke Chinese regio Xinjiang zijn veroordeeld tot celstraffen voor terrorisme en andere aanklachten. Dat heeft de Chinese nieuwssite Tianshan.net zondag gemeld.

In totaal werden 113 mensen veroordeeld in 69 zaken. Vier mensen kregen een levenslange celstraf. Het is niet de eerste keer dat in een klap een groot aantal mensen wordt berecht. Sinds vorig jaar is Beijing bezig de onrust in Xinjiang met harde hand aan te pakken. Sindsdien zijn er twee keer eerder tientallen mensen in een massproces veroordeeld.

"Ze hebben de rechten van de verdachten om hun zaak aan te vechten en in beroep te gaan genegeerd, ze beschuldigen Oeigoeren die in opstand komen tegen de Chinese overheersing en die ontevreden zijn dat ze worden aangemerkt als terroristen", zei Dilxat Raxi van de organisatie World Uyghur Congres. "Als mensen niet vreedzaam kunnen demonstreren, dan leidt dit tot extreme vormen van verzet."

In Xinjiang wonen veel Oeigoeren. Zij verzetten zich tegen het onderdrukkende beleid van Beijing en de economische buitensluiting. Het is de afgelopen maanden erg onrustig in de regio. Beijing wijst met een beschuldigende vinger naar religieuze extremisten die banden zouden hebben met buitenlandse terreurgroepen.