N-Korea eist schrappen militaire oefeningen zuiden

Noord-Korea heeft er bij Zuid-Korea op aangedrongen de jaarlijkse gezamenlijke militaire oefeningen met de Verenigde Staten af te zeggen om zo een sfeer van verzoening te kweken rond de Aziatische Spelen. Noord-Korea heeft eerder gezegd deel te nemen aan de Aziatische Spelen die in het najaar worden gehouden in de Zuid-Koreaanse stad Incheon.

De Nationale Defensiecommissie van Noord-Korea zei dat de oefeningen direct moeten worden geschrapt, omdat die in de ogen van Pyongyang voorbereidingen zijn voor een aanval. Wat het Noorden precies gaat doen in het geval dat de oefeningen gewoon doorgaan, werd niet gezegd. Analisten zien in de eis van Noord-Korea een aanwijzing dat het communistische land deelname aan de Aziatische Spelen wil gebruiken om voordelen voor het regime binnen te slepen.

De afgelopen dagen zijn de spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea verder opgelopen. Het Noorden voerde testlanceringen uit van raketten. Volgens Seoul gaat het om Scud-raketten. Het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA meldde dat op de testlanceringen werd toegezien door de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un. Die toonde zich tevreden.

Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie zei maandag dat het lastig is om te bepalen wat het doel is van de testlanceringen. Mogelijk is Noord-Korea bezig om zijn raketsystemen te verbeteren.