Costa Rica ontploft na behalen kwartfinale

Frank (franklop)

De straten in de Costa Ricaanse hoofdstad San Jose kleurden zondagavond rood nadat het land door de overwinning op Griekenland voor het eerst de kwartfinale van een WK bereikte. 'Nu is het de beurt aan Nederland', schrijft de lokale krant Al Dia.

Het bereiken van de kwartfinale van 'La Sele' werd door 'de Ticos', zoals Costa Ricanen zichzelf noemen, uitbundig gevierd. Op veel pleinen, in het kleine Centraal-Amerikaanse land met vijf miljoen inwoners, werd zondag de wedstrijd buiten op grote schermen gevolgd. Op het Plaza de la Democracia in hoofdstad San Jose werd na de overwinning uitbundig gedanst.

"Het lijkt wel alsof ik een droom leef en niet wakker wil worden. Ik weet niet of ik moet lachen of huilen", vertelt een twintiger aan Prensa Libre. De blijdschap over het behalen van de kwartfinale overheerst in de berichtgeving van Costa Ricaanse media, aan analyses over hoe Oranje zaterdag in Salvador bestreden moet worden, wordt niet gerept.

'De Titanen van Costa Rica verslaan Griekenland met penalty's. Zij bestijgen de Olympus van het voetbal', schrijft La Nacion. De kranten roepen herinneringen op aan het succesvolle wereldkampioenschap in 1990 in Italië waar Costa Rica als onbekend voetballand het tot de achtste finale bracht, waar zij met 4-1 werden uitgeschakeld door Tsjechoslowakije.