Dode bij explosie presidentieel paleis Caïro

Drie zelfgemaakte bommen zijn maandag bij het presidentieel paleis in de Egyptische hoofdstad Caïro geëxplodeerd. Daarbij zijn twee politieofficieren om het leven gekomen. Tien mensen raakten gewond. Dat hebben de Egyptische veiligheidsdiensten gezegd.

De explosieven waren op enkele meters van de muur rond het Ittihadiya-paleis geplaatst. Bij de eerste ontploffing raakten drie straatvegers gewond. De tweede en derde bom gingen af toen de explosievenopruimingsdienst bezig was deze onschadelijk te maken. Twee hoge politieofficieren kwam om het leven en nog eens zeven mensen liepen verwondingen op. Een vierde explosief kon op tijd worden ontmanteld.

De ambtswoning van president Abdel-Fattah el-Sissi ligt in de nette, deftige wijk Heliopolis en wordt zwaarbewaakt. Het is niet duidelijk of de president zich op het moment van de ontploffingen in het paleis bevond.

De explosies vallen samen met de jaardag van de massaprotesten tegen de voormalige Egyptische president Mohammed Morsi. Miljoenen Egyptenaren eisten vorig jaar zijn aftreden. Uiteindelijk greep het leger in en werd Morsi afgezet. Abdel-Fattah el-Sissi, die als legerchef leiding gaf aan de staatsgreep, werd bij de verkiezingen van afgelopen mei gekozen als president.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. De verdenking gaat al gauw uit naar radicaalislamitische strijders die sympathiseren met de door El-Sissi afgezette president Mohammed Morsi en diens Moslimbroederschap. Die hebben al eerder aangekondigd dat zij het op het Ittihadiya-paleis hebben gemunt.

De politie heeft maandag het Tahrirplein in Caïro afgegrendeld en speurt het plein af naar verborgen explosieven. Later op de dag zijn er feestelijkheden om de eerste verjaardag van het begin van de protestbeweging tegen Morsi te vieren.

De Moslimbroeders en hun medestanders, verenigd in de zogenoemde anticoupcoalitie, hebben hun aanhang opgeroepen donderdag de straat op te gaan. Ze willen die dag massademonstraties organiseren tegen Morsi's afzetting, die donderdag precies een jaar geleden plaatsvond.