Nieuwe Revu zat fout met foto's hockeyende Amalia

Nieuwe Revu had vorig jaar april twee foto's van een hockeyende prinses Amalia niet mogen publiceren. De rechtbank in Amsterdam bepaalde maandag dat de publicatie een 'ontoelaatbare inbreuk op de privacy' was. De foto's van Amalia moeten binnen twee dagen van de website van het blad worden verwijderd.

Het recht op een privéleven weegt volgens de rechter zwaarder dan het recht op vrijheid van meningsuiting. "Een foto van prinses Amalia tijdens een training heeft geen enkel algemeen belang", aldus de rechtbank. "Amalia heeft het recht op privacy en is niet vogelvrij." De Nieuwe Revu had juist betoogd dat de foto's van een toekomstige koningin in het belang van iedereen waren.

Als de Nieuwe Revu de foto's niet binnen twee etmalen van zijn website haalt, moet het een dwangsom van 2500 euro per dag betalen. Dat bedrag kan oplopen tot 250 duizend euro. Ook moet prinses Amalia een schadevergoeding van duizend euro krijgen.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn 'verheugd' over de uitspraak, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) in een reactie. "De rechtbank honoreert de wens van de koning en koningin hun gezin te beschermen tegen privacyschendingen zodat hun kinderen, net als leeftijdsgenootjes, een zo ongestoord mogelijke jeugd genieten."

De Nieuwe Revu is juist teleurgesteld, maar respecteert de uitspraak. Een gang naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens vindt het tijdschrift 'zwaar overdreven'. "We laten het hier dus bij zitten", aldus hoofdredacteur Erik Noomen.

De rechter ging in de uitspraak niet in op de vraag of de foto's een schending van de mediacode waren, zoals de Nieuwe Revu had gevraagd. Noomen noemt dat kwalijk. "We hadden daar juist om gevraagd omdat we nu als media met de fingers crossed moeten zitten als we weer foto's van het Koninklijk Huis publiceren."

Nieuwe Revu wilde met de publicatie de discussie over de mediacode nieuw leven inblazen. Volgens het blad zet de RVD de media onder druk door foto's die buiten officiële momenten worden gemaakt af te doen als privéaangelegenheid. Hierdoor mogen de foto's niet worden gepubliceerd.

In de mediacode die in 2005 werd ingesteld is vastgelegd dat de pers de koninklijke familie buiten officiële gelegenheden met rust laat en geen foto's publiceert van privémomenten. De mediacode is niet juridisch bindend.

Hoofdredacteur Erik Noomen van de Nieuwe Revu zei eerder dat de publicatie 'misschien niet het beste idee ooit was', maar publiceerde de foto's omdat er 'werkelijk niets negatiefs vanuit gaat'. Volgens het blad heeft Nederland het recht meer te weten van de prinses.