'Klant goudhandelaar stak uit het niets'

De vaste klant die donderdag in een Amsterdam de mede-eigenaar van een goudhandel neerstak, heeft een 'wrede aanval' gepleegd. Dat meldt de advocaat van de goudhandelaar Sidney Smeets maandag. De klant stormde een besloten ruimte binnen en stak de eigenaar volgens hem met een vleesvork in de hartstreek.

De goudhandelaar moest na de aanval worden geopereerd aan vier gaten in het hart en schade aan andere organen, aldus Smeets. De mede-eigenaar van de zaak in Amsterdam-West legde zaterdag voor het eerst een verklaring af tegenover de politie.

De eigenaar zou in de kantoorruimte bezig zijn geweest met de administratie. De klant had plaatsgenomen in de wachtruimte om te wachten op een vriend die spullen zou komen brengen, maar stormde volgens Smeets de besloten ruimte binnen met de vleesvork.

Bij de daarop volgende worsteling zou de eigenaar de vleesvork hebben bemachtigd en zichzelf daarmee hebben verdedigd. Volgens Smeets weet de goudhandelaar niet of hij de aanvaller met de vork heeft geraakt. Toen de aanvaller vluchtte, zou de goudhandelaar vanuit het portiek voor de winkel om hulp hebben geroepen. De aanvaller overleed later aan verwondingen die hij bij de worsteling had opgelopen.

Het zou een wonder zijn dat de goudhandelaar de aanval heeft overleefd. De man heeft geen strafblad en is bereid 'op alle fronten' mee te werken aan het onderzoek, aldus de advocaat.

Het Openbaar Ministerie zegt maandag dat dit weekeinde inderdaad met de goudhandelaar gesproken is, maar geeft verder geen informatie. Het is nog onduidelijk waarom de steekpartij plaatsvond.

Advocaten geven vaker informatie over de toedracht van een zaak, om hun kant van het verhaal te vertellen. Bij de overval op een juwelier in Deurne eind maart, waarbij de twee overvallers om het leven kwamen, meldde de advocaat van het juweliersechtpaar dat de fatale pistoolschoten uit zelfverdediging waren afgevuurd. De advocaat van de overvallers stelde toen dat van echte dreiging geen sprake kon zijn en dat de eigenaar van de winkel door zijn eigen vrouw was neergeschoten.