Bestand Oekraïne loopt af, nog geen verlenging

Het staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne dat de regering vorige week eenzijdig afkondigde is maandag om 21.00 uur verlopen. President Petro Porosjenko voerde zondag en maandag overleg met de Russische president Vladimir Poetin, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande over de crisis. Of het bestand opnieuw wordt verlengd, zoals Porosjenko vrijdag deed, is nog onduidelijk.

Sommige rebellen zeiden vorige week het bestand te respecteren, maar andere pro-Russische separatisten voerden opnieuw aanvallen op het leger uit. Porosjenko zei dan ook maandag in het gesprek met de andere regeringsleiders dat de rebellen 'niet aan de voorwaarden van van het bestand hebben voldaan'.

De Europese Unie heeft zich achter Porosjenko geschaard en stelde Poetin, die door het Westen wordt beticht van het steunen van de separatisten, een ultimatum. Zo eiste de EU de vrijlating van vier door pro-Russische strijders gegijzelde OVSE-waarnemers, de teruggave van drie grensposten en het openen van onderhandelingen met de Oekraïense regering. Blijft Rusland in gebreke, dan volgen nieuwe sancties.

De waarnemers zijn inmiddels vrij maar van onderhandelingen met de rebellen is nog geen sprake. Daarnaast heeft een van de rebellenleiders te verstaan gegeven dat de grensposten niet worden overgedragen. Aleksander Borodaj zei maandag hooguit waarnemers toegang te willen geven tot de grens.

Merkel liet maandag weten dat het vredesplan van Porosjenko vooralsnog niet voldoende in de praktijk is gebracht. Ze leek daarbij vooral met de beschuldigende vinger naar de rebellen te wijzen. "De separatisten hebben de wapenstilstand niet in acht genomen", aldus de verklaring van de bondskanselier. "Er zijn nog talrijke doden en gewonden gevallen. Daarom is het erg belangrijk dat we voortgang boeken."