Hogere straf voor overrijden voetganger

Een 52-jarige man die in 2012 expres over iemand heen reed met zijn bestelbus is maandag in hoger beroep veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Dat is twee jaar meer dan de rechter hem in eerste aanleg oplegde. Het hof in Den Bosch spreekt van een 'schokkende' en 'beestachtige' gebeurtenis.

Voor getuigen leek het erop dat de man het slachtoffer wilde 'afmaken', aldus het hof. Daar komt nog eens bij dat de man al een omvangrijk strafblad heeft. Hij werd al meerdere keren veroordeeld voor geweldsmisdrijven. De man moet ook ruim 26.000 euro schadevergoeding betalen, zo'n negenduizend euro meer dan in eerste aanleg.

Het slachtoffer sprak de man in mei 2012 aan op zijn vreemde rijgedrag. De automobilist pikte dat niet, sloeg hem en reed daarna tegen hem aan. Toen het slachtoffer eenmaal op de grond lag, reed de man met zijn bus over hem heen. Daarna stapte hij uit en schopte en sloeg hem nog enkele malen.

Het slachtoffer liep door het incident blijvend letsel op. Zo is hij zijn linkeroog kwijt, heeft hij nog dagelijks pijn in onderrug en bekken en heeft hij slaapproblemen. Ook heeft het incident zware psychische gevolgen voor hem gehad.