[1/8 finale] Uitslag Costa Rica - Griekenland

Costa Rica heeft zich na strafschoppen geplaatst voor de kwartfinales van het wereldkampioenschap voetbal. Tegen Griekenland werd het in de reguliere speeltijd 1-1, waarna er in de verlenging niet meer gescoord werd. Door de winnende penalty van Umana is het Centraal-Amerikaanse land de volgende tegenstander voor Nederland.

Beide ploegen tastten elkaar in de beginfase van het duel af. Griekenland was gevaarlijk via een schot van Samaris, terwijl aan Costa Ricaanse zijde Ruiz de gevaarlijkste man bleek te zijn. Nadat Lazaros een balletje langs de verkeerde kant van de paal zag gaan was het na ruim een half uur spelen Salpingidis die voor de Grieken de 0-1 op de slof had. Navas bracht echter goed redding. Costa Rica kon vrijwel geen enkel moment gevaarlijk worden doordat de eindpass niet aankwam.

Na rust was het weer Griekenland dat aanviel, maar Costa Rica trof doel. Ruiz schoot vanaf de rand van de zestien meter binnen nadat hij goed bediend was door Bolanos. Griekenland moest daarna aanvallen om de gelijkmaker te forceren en had via Samaras bijna de gelijkmaker, maar doelman Navas was net op tijd weer bij de les.

Bryan Ruiz scoort de 1-0 voor Costa Rica (Pro Shots/Action Images)

Kantelmoment in de wedstrijd was de tweede gele kaart voor de Costa Ricaan Duarte, waardoor zijn ploeg halverwege de tweede helft met tien man verder moest. Costa Rica moest zich beperken tot verdedigen, maar de Grieken kwamen in eerste instantie niet verder dan wat speldenprikken. Zo kon Gekas net niet aan de bal komen en schoot Karagounis een vrije trap hoog over. Toch kwam de gelijkmaker, want Papastathopoulos kon uit de rebound na een redding van Navas raak schieten. Vervolgens had Mitroglou nog de 2-1 op zijn hoofd, maar Navas sleepte met een goede redding de verlenging uit het vuur.

Daarin had Griekenland wederom het beste van het spel, al probeerde Costa Rica er enkele malen uit te komen. Brenes had een goede kans, terwijl aan de andere kant Katsouranis een schot verdedigd zag worden. Campbell probeerde voor Costa Rica nog aan te vallen, maar de aanvaller was helemaal gesloopt. Griekenland kreeg via Lazaros en Mitroglou nog twee grote kansen, maar beide malen lag Navas in de weg, waardoor strafschoppen een feit werden.

Daarin werd in tegenstelling tot het duel Brazilië - Chili goed gescoord. Pas bij de vierde strafschop voor Griekenland redde Navas op de inzet van Gekas. Vervolgens mocht Umana het duel in het voordeel van Costa Rica beslissen. Het Centraal Amerikaanse land verbeterde hiermee het beste resultaat op een WK ooit en is de volgende tegenstander voor Oranje.

Costa Rica *

1 - 1

Griekenland

52' Ruiz    90+1' Papastathopoulos

Gele kaart: Tejeda, Granados, Ruiz, Navas (Costa Rica), Samaris, Manolas (Griekenland)
 Rode kaart: Duarte (66/2xg) (Costa Rica)

Stadion: Arena Pernambuco, Recife
Toeschouwers: 41.232
Arbiter: Williams (Aus)