FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 17 april 2014

[Bundesliga] Hannover vrijwel veilig na zege op Eintracht

Hannover 96 heeft zich donderdag vrijwel verzekerd van lijfsbehoud in de Bundesliga. De ploeg won op bezoek bij Eintracht Frankfurt met 3-2. Na 31 duels heeft Hannover, net als Eintracht, 35 punten. Daarmee staan ze acht punten boven nummer zestien Hamburger SV. Die ploeg speelde wel nog een duel minder.

In Frankfurt zette Leon Andreasen Hannover in de tweede minuut op voorsprong met een uithaal. De goal van de Deen werd door Martin Lanig elf minuten later onschadelijk gemaakt. De middenvelder tikte van dichtbij binnen nadat Hannover-doelman Ron-Robert Zieler een hoge voorzet miste.

Nog voor rust liep Hannover evenwel uit naar 3-1. Lars Stindl kopte de 2-1 raak, Didier Ya Konan schoot de derde treffer van de bezoekers binnen. In de tweede helft ging Frankfurt op jacht naar de aansluitingstreffer. Die viel via Alexander Meier in de 68e minuut. De thuisploeg had daarna kansen op meer, maar Hannover bleef overeind.

Normaal gesproken wordt op vrijdag gevoetbald in de Bundesliga. Omdat het vrijdag Goede Vrijdag is werd Eintracht Frankfurt - Hannover 96 een dag eerder afgewerkt.

Stakingen bouwprojecten Rio 2016 voorbij

Na twee weken van staken hebben arbeiders de werkzaamheden voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro donderdag hervat. Daarmee lijkt een einde te zijn gekomen aan het door de vakbonden geleidde protest tegen bouwconsortium Rio Mais, wat de stadions en andere complexen bouwt.

Volgens Rio Mais komen er in de nabije toekomst geen nieuwe stakingen meer aan, hoewel de vakbonden zich daar nog niet over uitgelaten hebben. Al sinds 3 april lag de bouw stil, waardoor de kritiek vanuit het IOC op de organisatie nog meer toegenomen is. Om de boel zo veel mogelijk op gang te helpen werd eerder deze maand al een speciaal team naar Brazilië gestuurd.

Verwacht wordt nu dat het werk op het oorspronkelijk geplande schema verder kan gaan, ondanks het feit dat vrijdag en maandag nationale feestdagen zijn en woensdag (23 april) een lokale feestdag in Rio. 

De bouw zou ook moeten beginnen bij het Deodoro-cluster, waar onder andere de wedstrijden in het paardrijden, schieten, hockey, kanoën en BMX plaats moeten vinden tijdens de Spelen. Deodoro wordt het op een na grootste cluster van de Spelen en zal de overheid waarschijnlijk een kwart miljard euro kosten. 

Eduardo Paes, burgemeester van Rio de Janeiro, verwacht dat de werkzaamheden slechts enkele weken voor de openingsceremonie op 5 augustus 2016 klaar zijn. "We hebben geen marge en we kunnen ons geen enkele fout veroorloven. We hebben echter nog tijd om het voor elkaar te krijgen en dat gaat ons lukken", aldus de burgervader.

Jeugdgevangenis ontruimd wegens natuurbrand

Jeugdgevangenis Den Hey-Acker bij Breda is donderdagavond uit voorzorg ontruimd vanwege een natuurbrand in het Mastbos ten zuiden van de stad. Dat melden woordvoerders van de politie en het ministerie van Veiligheid en Justitie. 65 gedetineerden zijn overgebracht naar de Koepelgevangenis in de Brabantse stad.

De jeugdgevangenis bevindt zich op zo'n vijftig tot honderd meter van het vuur. "Daarom hebben wij uit voorzorg het bevel tot ontruiming gegeven", meldt een zegsvrouw van de politie. Het ministerie heeft de evacuatie vervolgens op zich genomen.

"De gedetineerden zijn met beveiligde busjes naar de Koepelgevangenis overgebracht. Die staat sinds deze week leeg dus dat komt goed uit", zegt de woordvoerder van het departement. Hij kon niet zeggen of de jeugdige delinquenten de nacht doorbrengen in de gevangenis en hoelang ze daar eventueel moeten verblijven.

Aan het begin van de avond brak een zeer grote brand uit in het Mastbos aan de rand van Breda. Een gebied van tien hectare is verwoest. Het natuurgebied is in totaal 570 hectare groot. De brandweer is met twee pelotons, zo'n twintig wagens, aanwezig om het vuur te bestrijden.

Inwoners van Breda-Zuid en Ulvenhout wordt geadviseerd ramen en deuren te sluiten in verband met forse rookontwikkeling. Het vuur brandt in het noordoostelijke deel van het natuurgebied. De Galderseweg, die langs het bos richting Breda loopt, is afgesloten.

Meest aarde-achtige planeet ooit ontdekt

Astronomen hebben een planeet ontdekt die volgens hen meer op de aarde lijkt dan alle andere bekende planeten. Het verre, rotsachtige hemellichaam is ongeveer even groot en zit in de zogeheten Goudlokjezone; een gebied waar het niet te heet en niet te koud is voor leven.

De ontdekking, die donderdag werd bekendgemaakt, is groot nieuws voor planetenjagers. Die speuren al jaren de Melkweg af op zoek naar planeten waar buitenaards leven mogelijk is. De planeet werd ontdekt door de Keplertelescoop van NASA. Die zweeft in een baan rond de aarde en onderzoekt planeten die voor sterren langs zweven. Door de veranderingen in het licht van die sterren kunnen wetenschappers onder meer het formaat en deels de samenstelling berekenen.

Kepler-186f, zoals de planeet heet, beweegt in een baan rond een rode dwerg op vijfhonderd lichtjaar van de aarde, bijna 4,7 biljard kilometer. Volgens onderzoekers is hij ongeveer tien procent groter dan de aarde en zou het goed kunnen dat er vloeibaar water is. Het 'zonlicht' op de planeet is oranje-rood. Het klimaat is waarschijnlijk vergelijkbaar met de schemering in de lente, de gemiddelde temperatuur is net boven nul. Of de planeet een atmosfeer heeft kunnen de onderzoekers niet zeggen, maar als die er is bestaat hij waarschijnlijk voornamelijk uit CO2. "Doe je zuurstofmasker vooral niet af als je er landt," zegt astronome Lisa Kaltenegger van Harvard en het Max Planckinstituut. Een jaar duurt op Kepler-186f 130 dagen.

Sinds zijn lancering heeft de Keplertelescoop al 961 planeten ontdekt, slechts een paar daarvan liggen in een bewoonbaar gebied. De meeste planeten zijn enorme gasbollen, vergelijkbaar met Jupiter en Saturnus. Ook is er een aantal mogelijk bewoonbare planeten ontdekt die net wat groter zijn dan de aarde, zogeheten 'superaardes'. Het is onduidelijk of die rotsachtig zijn.

Of er echt leven mogelijk is op Kepler-186f zullen wetenschappers mogelijk nooit te weten komen. De planeet is dermate ver weg dat onderzoekers hem niet goed kunnen bestuderen, zelfs niet na 2018 als de James Webbtelescoop is gelanceerd.

Miley Cyrus baalt van spookverhalen over toestand

Miley Cyrus vindt het irritant dat de media haar gezondheidstoestand zo hebben opgeblazen. "Zo veel rare verhalen doen de ronde. Niemand leest de officiële verklaring en die sukkels maken mijn fans bang", twitterde de zangeres donderdag.

Cyrus, die twee concerten moest afblazen, werd eerder deze week opgenomen in het ziekenhuis na een allergische reactie op antibiotica. Ze kampte met een voorhoofdsholteontsteking waarvoor ze een bepaald type antibioticum kreeg voorgeschreven. In de verklaring stond onder meer dat de reactie op het middel 5 tot 27 dagen kon duren en dat ze onder dokterstoezicht blijft tot er vooruitgang te zien is.

De media schreven onder meer dat de zangeres mogelijk nog veel meer optredens moet afblazen. Ook deden allerlei verhalen de ronde dat ze zo hard had gefeest na de dood van haar hond Floyd dat ze ziek was geworden. De 21-jarige Cyrus is klaar met alle speculaties. "Houd jullie bek en laat me genezen. Maak mijn familie, vrienden en fans niet bang."

Het eerstvolgende concert van de zangeres staat voor vrijdag gepland in Nashville. Het is nog niet duidelijk of die show doorgaat. Cyrus doet met haar Bangerz-tournee ook Nederland aan. Op 2 mei staat de zangeres in de Ziggo Dome in Amsterdam.

'Facebook en Google te machtig'

Facebook en Google zijn te machtig geworden, stelt de CEO van een Duitse mediamagnaat in een open brief aan de bedrijven die in Frankfurter Allgemeine werd gepubliceerd.

Axel Springer AG is één van de mediagiganten van Europa. Onder haar hoede vallen onder andere Die Welt, Bild, Auto Bild, Berliner Zeitung, de Duitse editie van Rolling Stone en nog veel meer.

CEO Mathias Dopfner beklaagt het feit dat er op het gebied van zoekmachines geen alternatief is op het wereldwijd door praktisch iedereen gebruikte Google. De Duitse mediamagnaat wordt zo min of meer gedwongen met Google samen te werken.

Google krijgt langzaam maar zeker een monopoliepositie en de manier waarop het opereert 'zou in minder respectabele kringen een 'protection racket' [soort maffiabescherming] genoemd worden.'

Dopfner steekt ook naar Facebookbaas Zuckerberg: "Zuckerberg zei: 'Ik snap je vraag niet. Wie niets te verbergen heeft, heeft niets te vrezen.' Keer op keer dacht ik na over die zin. Hij is vreselijk. Ik weet dat het zeker niet op die manier bedoeld is. Dit is een gedachtegang die erop na wordt gehouden in totalitaire regimes, niet in vrije samenlevingen. Zo'n zin zou ook kunnen worden geuit door het hoofd van de Stasi of een andere inlichtendienst of dictatuur.

"Niets verspreidt met zo'n snelheid, efficiency en agressiviteit als deze technologieplatformen, op biologische virussen na", stelt de CEO. "Niemand weet zo veel over haar klanten als Google. Zelfs privé- en zakenmail worden gelezen en geanalyseerd door Gmail als men dat nodig acht." 

SP en PVV zien 'afbraak van de zorg' doorgaan

De oppositiepartijen SP en PVV hebben harde kritiek op de deal die het kabinet woensdagavond met de regeringsfracties en met die van de 'bevriende' oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP sloot over verzachting van de bezuinigingen in de langdurige zorg.

Volgens SP-leider Emile Roemer gaat met het zorgakkoord nog altijd '90 procent van de oorspronkelijke afbraakplannen' gewoon door. "Ook met dit akkoord worden ouderen gedwongen te verhuizen en gaan de verzorgingshuizen dicht."

PVV-leider Geert Wilders reageert op twitter. "Zorgakkoord? Als een zakkenroller die je portemonnee met honderd euro steelt en later een tientje teruggeeft. Afbraak zorg gaat gewoon door."

SP en PVV zien'afbraak van de zorg' doorgaan
SP en PVV zien 'afbraak van de zorg' doorgaan (Foto: ANP)

OekraÔners ondanks crisis hoopvol over Spelen 2022

Ondanks de dagelijks verder escalerende crisis in Oekraïne heeft de westerse stad Lviv de hoop op het organiseren van de Olympische Winterspelen in 2022 nog niet opgegeven. De stad blijft een van de vijf kandidaten, samen met Almaty, Beijing, Krakow en Oslo.

De presidentiële verkiezingen in het land, gepland voor 25 mei, kunnen bepalen of de kandidatuur van Lviv door blijft gaan of niet. "Op het moment staat onze droom even stil vanwege de huidige situatie, in elk geval tot na de verkiezingen", aldus voorzitter van het organiserend comité Sergei Goncharov tegenover AP"We hebben onze promotionele activiteiten geminimaliseerd tot deze situatie is opgelost."

Goncharov en zijn mensen zijn al in overleg geweest met het IOC: "We hebben met het IOC de afspraak gemaakt dat we zo snel mogelijk met ze om de tafel gaan zitten. Daarbij gaan we kijken of het nog steeds mogelijk is om aan onze verplichtingen te voldoen en om kandidaat te blijven voor het organiseren van de Olympische Winterspelen."

Goncharov sprak tijdens de SportAccord-conventie in het Turkse Belek ook al over de situatie: "Als de verkiezingen voorbij zijn gaan we met de belangrijkste mensen in de organisatie en de nieuwe president in overleg om te kijken of we actief blijven als kandidaat voor de Spelen. We willen geen bid open houden als voor ons duidelijk is dat het niet door kan gaan."

Lviv ligt in het westen van Oekraïne en is veel meer gericht op Europa dan op Moskou. "We zijn er alleen maar sterker van overtuigd wat voor economische en politieke impact het houden van de Spelen zou hebben", aldus Goncharov. "Het zou helpen bij ons integratieproces in Europa en de rest van de wereld, iets wat nu misschien wel belangrijker is dan ooit."

Niet alleen het bid van Lviv kent moeilijkheden. In Noorwegen is lang niet iedereen het eens met het organiseren van de Winterspelen, terwijl de overheid nog geen garanties geeft voor de financiën. Het Poolse Krakow kent ook problemen, daar moest voorzitter Jagna Marczulajtis-Walczak vorig weekeinde opstappen vanwege beschuldigingen van corruptie.

Het uitvoerend comité van het IOC kiest op 9 juli van dit jaar welke steden in de race blijven. Op 31 juli wordt tijdens het IOC-congres in Kuala Lumpur vervolgens de organiserende stad gekozen.

Goncharov gaat nog in overleg met het IOC over de kandidatuur van Lviv. "Voor juli willen we duidelijkheid bieden. Ze snappen echter ook dat we op dit moment niet teveel aan promotie kunnen doen, want we hebben in ons land wel andere zaken aan het hoofd", besluit hij.

Rookverbod horeca uitgesteld

Het rookverbod voor alle horecagelegenheden dat op 1 juli van dit jaar in had moeten gaan, wordt uitgesteld. Dat heeft staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn donderdagavond laten weten. Volgens hem wordt het 'praktisch gezien heel lastig' om de datum te halen.

Nieuwe wetten worden over het algemeen op 1 juli of 1 januari ingevoerd, maar als het aan de staatssecretaris ligt gaat het niet tot het nieuwe jaar duren. "Wij zijn er klaar voor, horecaondernemers weten dat dit eraan komt. Ik ga kijken of ik het verbod zo snel mogelijk na de Kamerbehandeling kan invoeren, bijvoorbeeld op 1 oktober."

Uiteindelijk is het echter aan de Kamer om te bepalen wanneer het verbod precies ingaat. Maar omdat een Kamermeerderheid zich al heeft uitgesproken over het plan verwacht Van Rijn op dat gebied geen problemen.

Een woordvoerder van de staatssecretaris laat weten dat de invoering van het rookverbod vertraging oploopt omdat de SP om een extra schriftelijke ronde heeft gevraagd. De partij wil daarin meer duidelijkheid verkrijgen over de positie van kleine cafés waarbij alleen de eigenaar achter de bar staat.

Facebook moedigt offline contact aan

Donderdag stelde Facebook dat de applicatie 'Nearby Friends' de komende tijd wordt uitgerold op de sociale netwerksite. Met het programma houden vrienden elkaar op de hoogte waar ze precies zijn. De app wordt eerst in de VS uitgerold.

Heb je de app Nearby Apps geïnstalleerd en aangezet op je telefoon, dan is het binnenkort mogelijk berichtjes te krijgen dat bepaalde Facebookvrienden in de buurt zijn. Ook kan je via het programma laten weten waar je precies zult zijn, hoe laat precies en hoe lang.

Facebook stelt in een blogpost dat de service mensen zal helpen 'offline' af te spreken, maar tegelijkertijd is er veel kritiek op mogelijke privacyschending. Zo zouden er logbestanden bijgehouden worden van alle locaties die een gebruiker heeft bezocht.

Hoewel Facebook aangaf dat er nog geen adverteerders en reclames in de service zijn opgenomen, lijkt dat in de toekomst niet uit te sluiten.

Kiprop wil wereldrecord uit 1998 aanvallen

Asbel Kiprop is van plan om dit jaar een poging te doen het wereldrecord op de 1500 meter te verbreken. Dat zegt de atleet tegenover media in zijn thuisland Kenia. De bedoeling is om het record van de Marokkaan Hicham el Guerrouj aan te vallen tijdens de Diamond League in Monaco deze zomer. 

"Ik sta onder druk van mensen die er van overtuigd zijn dat ik het wereldrecord kan verbreken. Ik kan niet wachten tot de dag er is dat die druk eindelijk weg is, en ik ben van plan om dat in Monaco te doen", zo kondigt de 24-jarige Kiprop zijn plannen aan.

De Keniaan won de vorige twee wereldtitels en pakte in 2008 olympisch goud nadat Rashid Ramzi uit Bahrein gediskwalificeerd werd. In 2012 was hij de grote favoriet, maar vanwege een blessure werd hij in Londen kansloos laatste in de finale.

Kiprop pakte vorig jaar in Moskou zijn tweede wereldtitel op rij op de 1500 meter (PRO SHOTS/GEPA)
Kiprop pakte vorig jaar in Moskou zijn tweede wereldtitel op rij op de 1500 meter (PRO SHOTS/GEPA)

Ej Guerrouj liep zijn record van 3:26.00 minuten op 14 juli 1998 in Rome. Van de veertig snelste tijden ooit heeft de legendarische Marokkaan er maar liefst twintig gelopen. Het persoonlijk record van Kiprop zelf staat op 3:27.72, vorig jaar gelopen in Monaco. Naast El Guerrouj waren alleen de Keniaanse Amerikaan Bernard Lagat en de Algerijn Noureddine Morceli ooit sneller, beiden twee keer.

"Onder de 3:26 minuten lopen zal niet makkelijk worden maar ik ga alles geven. Het hangt echter af van veel factoren. Als een training niet goed uitpakt ga ik er altijd heel erg over nadenken. Een wereldrecordpoging zal beïnvloed worden door verbeelding, verwachting, enorme druk en angst voor het onverwachte", vervolgt de lange Keniaan. 

"Ik zal mijn uiterste best doen en als alle factoren samenkomen, en ook de tempomakers goed zijn, denk ik dat het mogelijk is", besluit Kiprop vanuit zijn trainingskamp in Iten. De Diamond League-wedstrijd in Monaco vindt plaats op 18 juli. Ter voorbereiding loopt Kiprop voorlopig vooral wedstrijden in eigen land, om zoveel mogelijk ritme op te doen richting zijn poging.

Begroting nucleaire top niet overschreden

De organisatie van de nucleaire top in Den Haag heeft niet meer gekost dan het daarvoor begrote bedrag van 24 miljoen euro, hoewel er nog geen eindafrekening is. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) donderdag geschreven in een Kamerbrief.

De beveiligingskosten zijn geheim en vallen buiten de begroting. Tegenover de kosten stelt de minister de baten die de Nuclear Security Summit (NSS) heeft opgeleverd. Zo zijn de bilaterale betrekkingen met landen als China en Zuid-Korea verstevigd, wat voor een 'economische impuls' zorgt.

De top waar tientallen regeringsleiders op afkwamen is efficiënt en soepel verlopen, 'zonder incidenten of crises'. De uitgebreide berichtgeving in de internationale media heeft de reputatie van Nederland versterkt, aldus Timmermans.

Ongeveer de helft van de Nederlanders verwacht dat de top een positieve spin-off op het gebied van handel en toerisme heeft, zo staat in het verslag. Nederlanders zijn trots zijn dat Nederland het NSS heeft georganiseerd en alles rustig is verlopen, zo besluit de minister.

Suriname verspilt Nederlandse ontwikkelingshulp

In Suriname is twee miljoen euro Nederlandse ontwikkelingshulp gebruikt om een politiebureau te bouwen dat wegens ernstige constructiefouten weer moet worden afgebroken, nog voor het ooit kon worden gebruikt. De Nederlandse ambassade in Paramaribo kreeg tijdens de bouwwerkzaamheden bovendien geen financiële rapportages over het project, terwijl dat wel had gemoeten. De regering van Suriname zegt een onderzoek te openen naar de schuldigen.

Vier jaar geleden werd de eerste steen gelegd van wat het nieuwe hoofdbureau van de Surinaamse politie moest worden. Bij die ceremonie was ook de toenmalige Nederlandse ambassadeur aanwezig. Het was de bedoeling dat een jaar later het gebouw al zou zijn opgeleverd.

Een prestigeproject, want voor het eerst in meer dan dertig jaar zou de Surinaamse politie weer beschikken over een hoofdbureau. Hun vorige hoofdkwartier werd in brand gestoken op 25 februari 1980, toen Desi Bouterse samen met een handvol militairen een staatsgreep pleegde.

Om het project te financieren putte de toenmalige regering van Suriname uit de zogeheten verdragsmiddelen, het anderhalf miljard euro dat de ex-kolonie bij zijn onafhankelijkheid in 1975 van Nederland kreeg toegezegd. Volgens Surinaamse media zou aan het ontwerp, de aanbesteding en de bouw van het nieuwe politiebureau tussen 2008 en 2011 'ruim twee miljoen euro Nederlandse ontwikkelingshulp' zijn besteed, al blijft het exacte bedrag onduidelijk.

Meer dan vier jaar later staat op het bouwterrein in het zuiden van Paramaribo echter nog steeds niets meer dan een betonnen ruwbouw. Deze week besliste de Surinaamse regering zelfs dat de constructie helemaal zal worden afgebroken. Een onafhankelijke expert heeft meerdere fouten vastgesteld. Het bouwwerk zou zelfs op instorten staan.

De huidige minister van Justitie, Edward Belfort, is woedend op zijn voorganger. Volgens hem is er niet alleen sprake van constructiefouten, maar is er met de aanbesteding mogelijk ook corruptie gemoeid, zo zegt hij tegen De Ware Tijd. "Eerst moet uit onderzoek blijken door wie de fouten zijn gemaakt, de architect, de aannemer of de uitvoerder. Daarna gaan we gerechtelijke stappen ondernemen."

Politici in Nigeria aangevallen met machetes

Mannen met machetes, messen en knuppels hebben donderdag in Nigeria mensen die een vergadering van de oppositie bijwoonden aangevallen. Dat heeft Aisha Umar van de Nationale Verkiezingscommissie gezegd.

De aanvallers hakten de arm af van een man die een stembus droeg en namen stembussen mee. Andere mensen raakten gewond en werden in het ziekenhuis opgenomen. Hoe veel gewonden er zijn gevallen en wie de aanvallers waren is nog niet bekend. Wel arresteerde de politie enkele mensen.

Nigeria wordt de afgelopen dagen geteisterd door gewelddadige aanslagen en aanvallen. Woensdag werd voor de vierde keer in drie dagen door vermoedelijke extremisten een aanslag gepleegd. Dit jaar heeft het geweld al aan meer dan vijftienhonderd mensen het leven gekost.

Cameratoezicht juwelier Deurne beŽindigd

Het cameratoezicht bij juwelier Goldies in Deurne wordt beëindigd. Dat meldt de Brabantse gemeente donderdag. De camera's waren opgehangen nadat de juwelier eind vorige maand werd overvallen en de twee overvallers werden doodgeschoten.

Toen het OM kort na de schietpartij liet weten dat het juweliersechtpaar hoogstwaarschijnlijk niet wordt vervolgd ontstond onrust. "De afgelopen twee weken is het zowel op de Milhezerweg - waar de juwelier is gevestigd - als in de omgeving van de Kokmeeuw rustig geweest", zo laat de gemeente weten.

"Het doel om terug te gaan naar een normale situatie is daarmee behaald." Volgens de gemeente is er geen aanleiding om de camera's langer te laten hangen en worden ze vrijdag verwijderd.

Vanwege de onrust stelde de gemeente ook een demonstratieverbod in en werden samenscholingen van meer dan vier personen niet toegestaan.

Holland Casino en vakbonden sluiten akkoord

Holland Casino heeft donderdagavond een akkoord bereikt met de vakbonden over een beter sociaal plan voor werknemers die hun baan verliezen door reorganisaties. Dat bevestigt een woordvoerder van de gokketen. Het plan wordt vrijdagmiddag gepresenteerd. "Op dit moment worden de details verder uitgewerkt, maar ik kan melden dat het een mooi akkoord is waar alle partijen tevreden over zijn", vertelt de zegsvrouw.

Werknemers van Holland Casino legden sinds vorige maand steeds om beurten of met twee filialen tegelijkertijd het werk voor korte of langere tijd neer. In Den Haag werd dinsdagmiddag een protestmars gehouden als onderdeel van een landelijke actiedag. De stoet eindigde bij het ministerie van Financiën. Daar werd een petitie aangeboden waarin werd gevraagd om beter toe te zien op het functioneren van het bestuur.

Holland Casino is eigendom van de staat. Het casino draagt de nettowinst af aan de overheid, met uitzondering van toevoegingen aan het eigen vermogen. Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) treedt op als aandeelhouder van de gokketen. Holland Casino heeft in totaal veertien vestigingen.

Het bedrijf maakte donderdag bekend dat het vorig jaar een nettoverlies van 22,3 miljoen euro heeft geleden. De rode cijfers werden veroorzaakt door de kosten voor het ontslaan van personeel en het afsluiten van oude rentederivatencontracten. Het concern was in 2013 17,9 miljoen euro kwijt aan de reorganisatielasten. Het afkopen van oude rentederivaten en het afsluiten van nieuwe contracten kostte het bedrijf 10,6 miljoen euro.

[EHL] Oranje Zwart via Britten naar laatste acht

Hockeyclub Oranje Zwart heeft zich als laatste team geplaatst voor de kwartfinale van de EHL. De Eindhovenaren wonnen in eigen huis van het Engelse Surbiton: 3-1. In de volgende ronde neemt OZ het op tegen het Spaanse Club de Polo. Dat duel wordt vrijdag om 19.00 uur gespeeld.

Een droomstart hielp Oranje Zwart donderdagavond in het zadel. Gabriel Dabanch toonde zich na tachtig seconden weer eens zijn kwaliteiten als goaltjesdief. Van dichtbij prikte de Spanjaard raak, waardoor de toeschouwers konden opveren. De hoopvolle start kreeg echter geen gevolg, waardoor de Britten in hun degelijke, bijna saaie spel konden komen. Een spaarzame cirkelpenetratie leverde pardoes de gelijkmaker op, via Rob Moore.

Nadat Rob Reckers in de eerste helft een flinke kans om zeep hielp, schoot de routinier na de lange pauze wel met scherp. De intikker die de oud-international maakte zorgde voor opluchting bij de niet-overtuigende thuisploeg, waarbij het geduld behoorlijk op de proef werd gesteld. Overigens liet Surbiton bar weinig zien. De Engelse ploeg bleef lang in de wedstrijd, maar werd amper gevaarlijk.

In de slotfase kreeg OZ drie strafcorners op rij. Mink van der Weerden schoot de eerste kans op een tegenstander, nummer twee tegen de paal en de derde hard in de touwen. De Britse hoop op een stunt was daardoor vervlogen. Oranje Zwart is na Rotterdam de tweede Nederlandse club die is doorgedrongen tot de kwartfinale. Deze teams zouden elkaar zomaar kunnen tegenkomen in de halve eindstrijd, die zondag wordt gespeeld.

Corporatie weigert Sytze van der V. huis

Woningcorporatie Seyster Veste heeft pedoseksueel Sytze van der V. (66) donderdag een seniorenwoning geweigerd omdat het huis in een kinderrijke buurt staat. Een woordvoerster legde uit dat in de buurt van de seniorenflat in Zeist-West veel scholen en een speeltuin zijn. Sytze van der V. laat het er niet bij zitten en kondigde donderdag direct een kort geding aan.

Sytze van der V. vertelde dat hij recht heeft op het huis, omdat hij al 2 jaar op de wachtlijst staat. "Nadat het eerst burgemeesters waren die mij het wonen onmogelijk maakten is het nu een woningstichting die mij weigert", zo reageerde Van der V. donderdag. Hij zegt dat in elke buurt wel kinderen wonen.

Seyster Veste zegt dat elke situatie opnieuw wordt beoordeeld.

Eindhovenaar Sytze van der V. is veroordeeld voor misbruik van jongens. Zijn zaak werd in 2009 landelijk bekend toen burgemeester Rob van Gijzel hem een gebiedsverbod oplegde voor heel Eindhoven. Vorig jaar kwam hij vrij en sindsdien leidt hij een zwervend bestaan.

'Passagiers veerboot moesten in hun hutten blijven'

Bij het kapseizen en zinken van een veerboot voor de kust van Zuid-Korea is mogelijk geen evacuatiebevel aan de opvarenden gegeven. Ondertussen is het dodental van de ramp donderdag opgelopen naar twintig. Voor het lot van de ruim 270 vermisten wordt het ergste gevreesd.

De kapitein van het schip, Lee Joon-seok, gaf instructies aan de opvarenden om hun reddingsvesten aan te doen en op hun plek te blijven. Op een video die door een overlevende werd gemaakt is zelfs te horen hoe passagiers wordt opgedragen om in hun cabines te blijven terwijl het schip al aan het kantelen was. Volgens zakenman Koo Bon-hee wilden meerdere mensen het schip verlaten, maar werd hun dit verboden. Volgens Koo heeft dit bevel vele levens gekost. Een half uur na de eerste omroep zou Lee een evacuatie hebben bevolen, maar bemanningslid Oh Yong-seok denkt dat deze boodschap niet is uitgezonden op het schip. Meerdere overlevenden zeggen geen evacuatiebevel te hebben gehoord.

De zoektocht naar vermisten werd donderdag de hele dag bemoeilijkt door sterke en gevaarlijke stromingen, regen en slecht zicht. Hierdoor kunnen duikers het schip niet bereiken. Meer dan vierhonderd reddingswerkers zijn in het gebied op zoek naar de opvarenden. De kustwacht liet weten dat drie kraanschepen zich de komende dagen bij de bergingsoperatie zullen voegen. Reddingswerkers willen zuurstof in het vaartuig pompen om eventuele overlevenden te helpen.

Er waren 475 mensen aan boord, onder wie 325 scholieren die op schoolreis waren naar het eiland Jeju, toen het vaartuig woensdagochtend slagzij maakte. Momenteel steekt alleen het puntje van de kiel nog boven het wateroppervlak uit. Woedende ouders verzamelden zich donderdag bij een middelbare school in Ansan, niet ver van Seoul, en op het eiland Jindo, in de buurt van de plek waar de veerboot verging.

Tennisster Robson mist Roland Garros en Wimbledon

Tennisster Laura Robson mist Roland Garros en Wimbledon. De twintigjarige Britse moet geopereerd worden aan haar pols, maakte ze op Facebook bekend. Robson is momenteel de beste Britse tennisster op de 64e positie op de wereldranglijst. Robson kampt al het hele seizoen met de polsblessure.

In 2008 won Robson als veertienjarige het meisjestoernooi van Wimbledon. Dat grastennis haar ligt bleek ook vorig jaar toen ze de achtste finale bereikte. Op Roland Garros overleefde ze in twee pogingen de eerste ronde niet.

Akkoord bereikt over OekraÔne

Vertegenwoordigers van de Verenigde Staten, de Europese Unie, Rusland en Oekraïne hebben donderdag een akkoord bereikt over onmiddellijke acties die de crisis in Oekraïne moeten verminderen. Het akkoord kwam tot stand na zeven uur overleg in Genève.

Er werd afgesproken dat alle partijen zich onthouden van geweld, intimidatie of provocaties. Het akkoord roept alle illegaal gewapende groepen op om hun wapens af te staan en de door hen bezette gebouwen vrij te geven. Demonstranten die met de eisen akkoord gaan krijgen amnestie, met uitzondering van personen die zich aan ernstige misdrijven schuldig hebben gemaakt. Alle vertegenwoordigers veroordeelden uitingen van extremisme, racisme en religieuze intolerantie, waaronder antisemitisme.

Waarnemers van de Organisatie van Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zullen de Oekraïense nationale en regionale regeringen helpen met het realiseren van de eisen die in het akkoord zijn opgenomen. Deze operatie zal de komende dagen van start gaan en de VS, EU en Rusland steunen de missie en leveren waarnemers. Ook moeten de plannen van Kiev om de grondwet te hervormen en meer autonomie aan regio's toe te kennen transparant worden uitgevoerd. Dat houdt onder meer in dat er een brede nationale dialoog over de zaken wordt gehouden.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zei na het overleg dat hij blij was met de overeenkomst. Wel benadrukte hij dat de afspraken op papier ook in concrete acties moeten worden omgezet. Kerry liet weten dat als Rusland zich niet aan de donderdag gemaakte beloftes houdt er niets anders op zit dan Moskou nieuwe sancties op te leggen.

In het oosten van Oekraïne houden pro-Russische activisten al dagenlang in een tiental steden regeringsgebouwen bezet. Ze eisen meer autonomie en in veel gevallen ook een referendum om zich aan te sluiten bij Rusland. Oekraïne, de EU en de VS beschuldigen Rusland ervan een hand in de bezettingen en demonstraties te hebben. Moskou ontkent echter bij de acties betrokken te zijn en geeft de regering in Kiev de schuld van de onrust.

LeBron blijft populair bij shirtjeskopers

Basketballer LeBron James is de populairste speler van de NBA als gekeken wordt naar shirtjesverkopen. Het is al de zesde keer dat de naam van de superster van Miami Heat achterop de meeste verkochte shirtjes prijkt. Kevin Durant van Oklahoma City Thunder volgt op de tweede plek, gevolgd door Kobe Bryant van Los Angeles Lakers, hoewel de veteraan door blessures nauwelijks speelde.

Miami Heat was als ploeg ook het populairst. De NBA-kampioen wordt gevolgd door Los Angeles Lakers, Chicago Bulls, Oklahoma City Thunder en New York Knicks.

De NBA baseert zich op de verkoopcijfers van de officiële onlinewinkel tijdens het reguliere seizoen. Zaterdag beginnen de play-offs in de NBA.

Van Dijk genomineerd voor speler van jaar Schotland

Virgil van Dijk is genomineerd om speler van het jaar te worden in de Schotse Premiership. De verdediger van Celtic neemt het op tegen ploeggenoten Fraser Forster en Kris Commons. Ook Kilmarnock-spits Kris Boyd staat op de shortlist. Van Dijk kan na Theo Snelders en Fernando Ricksen de derde Nederlander worden die de award krijgt.

Van Dijk schitterde dit seizoen in de verdediging van kampioen Celtic. Doelman Forster verbrak echter het Schotse record van langste periode zonder tegendoelpunten en zette dat op 1256 minuten. Middenvelder Commons scoorde 23 doelpunten. Boyd trof voor Kilmarnock negentien keer doel.

Vorig jaar won Michael Higdon van Motherwell de prijs. De Engelse spits verhuisde daarna naar NEC. Met die ploeg strijdt hij dit seizoen tegen degradatie.

BarÁa weken zonder Neymar en Alba

Barcelona mist Neymar en Jordi Alba drie tot vier weken vanwege blessures. Het duo kwam woensdag nog in actie in de verloren Copa del Rey-finale. Barcelona zag woensdagavond in Mestalla (Valencia) Real Madrid zegevieren in de Spaanse bekerfinale. Gareth Bale maakte de winnende treffer voor De Koninklijke (1-2). Ángel Di Maráa (Real) en Marc Bartra (Barcelona) waren daarvoor trefzeker in de finale.

Barça moest met de nederlaag opnieuw afscheid nemen van een prijs. De Catalanen werden vorige week ook al uitgeschakeld in de Champions League. Voor Barcelona dreigt een zeer teleurstellend seizoen. In de Primera División staat de ploeg van trainer Gerardo Martino vierde. Het verschil met lijstaanvoerder Atlético Madrid is vier punten na 33 competitiewedstrijden.

Barcelona heeft nog vijf duels voor de boeg in La Liga, maar Martino kan de komende weken geen beroep doen op linksback Jordi Alba en aanvaller Neymar. Barcelona meldt via de officiële kanalen dat beide spelers vanwege blessures de komende vier weken vanaf de kant moeten toekijken. Victor Valdés en Gerard Piqué staan al langere tijd buitenspel.

Alba werd woensdag in de rust vervangen. De vleugelverdediger heeft een spierblessure in zijn rechterbeen. Barcelona hoopt dat de 24-voudig international van Spanje op 18 mei weer inzetbaar is in de laatste competitiewedstrijd tegen Atlético Madrid. Datzelfde geldt voor Neymar, die met een voetblessure kampt. Marc Bartra is een twijfelgeval voor het komende duel met Athletic Bilbao. De centrale verdediger trainde donderdag niet mee.

Stewart: "Binnen een week witte rook"

AZ verwacht op korte termijn een opvolger voor Dick Advocaat te kunnen presenteren. Technisch directeur Earnest Stewart zet in op 'een 'toptrainer'. Advocaat (66) maakte onlangs bekend na dit seizoen te vertrekken bij AZ.

De Hagenaar werd in oktober vorig jaar aangesteld als opvolger van de vertrokken Gertjan Verbeek. Martin Haar nam aanvankelijk als interim-coach het roer over bij AZ. Haar bekleedde na de komst van Advocaat weer de vertrouwde rol van assistent-coach.

AZ is op zoek naar een nieuwe trainer en Stewart stelt dat de Alkmaarders bijna rond zijn met een kandidaat. "Ik kan er heel kort over zijn: we zijn momenteel bij het vastleggen van een nieuwe hoofdtrainer in een vergevorderd stadium", verklaart de technisch directeur van AZ donderdag op de clubsite van de Alkmaarders.

"Binnen een week verwacht ik witte rook, al kun je dat in dit soort zaken nooit exact zeggen. Zorgvuldigheid gaat boven snelheid. Maar we zijn hard bezig om komend seizoen weer een toptrainer voor de spelersgroep te zetten", aldus de voormalig Amerikaans international, die niet ingaat op namen van kandidaten.

Marco van Basten wordt al enige tijd gelinkt aan AZ. De oud-international kondigde eerder dit seizoen al aan niet bij sc Heerenveen te blijven na deze jaargang. Van Basten was in het verleden bondscoach van het Nederlands elftal en trainer van Ajax. Peter Bosz, Fred Rutten (volgend seizoen coach van Feyenoord) en Alfred Schreuder zouden ook in beeld zijn (geweest) bij de club uit Alkmaar.

Toornstra: "Verrast door besluit Wouters"

Jan Wouters neemt na dit seizoen afscheid van FC Utrecht. Aanvoerder Jens Toornstra zag de beslissing van de oefenmeester niet aankomen. Wouters (53) verlaat FC Utrecht na vijf jaar. De voormalig Europees kampioen met Oranje ging in 2009 aan de de slag in de Domstad.

Wouters was in het verleden assistent van Ton du Chatinier en Erwin Koeman. In oktober 2011 werd hij naar voren geschoven als nieuwe hoofdtrainer van FC Utrecht. Na drie seizoenen is Wouters toe aan een nieuwe uitdaging.

De spelersgroep werd donderdag geïnformeerd door de vertrekkende trainer. "Voor de training werden we met z'n allen bij elkaar geroepen. Op dat moment wisten we nog van niets", zegt Toornstra tegen Voetbal International. "De trainer gaf aan dat hij na dit seizoen vertrekt. Dat kwam voor ons als een verrassing, omdat de verstandhouding goed is geweest."

FC Utrecht is sinds vorige week zondag verzekerd van lijfsbehoud in de Eredivisie. De Domstedelingen wonnen van Heracles Almelo (2-1) en kunnen het vizier op volgend seizoen richten. De huidige nummer elf op de ranglijst speelt deze jaargang nog tegen sc Heerenveen (uit) en Vitesse (thuis).

Toornstra hoopt samen met zijn teamgenoten het huidige seizoen op een mooie manier af te sluiten, ook voor Wouters, die vorig seizoen met FC Utrecht nog de play-offs voor Europees voetbal wist te bereiken. "Wouters verdient het door de voordeur te vertrekken", vindt Toornstra, sinds januari vorig jaar in dienst van FC Utrecht.

Touriya ontkent verkopen roddels over Sylvie

Touriya Haoud ontkent dat zij in het verleden geheime informatie over Sylvie Meis heeft geprobeerd te verkopen aan Duitse media. "Ik hoef mij niet op die manier te verlagen", zei het model donderdag in RTL Boulevard. "Voor mij zijn mijn vriendschappen puur, die hoef ik niet te verkopen aan de media."

Meis bevestigde het verhaal van De Telegraaf waarin stond dat haar voormalige beste vriendin de media tipte. Haoud spuwde woensdag haar gal op Twitter. "Een vriend steekt je van voren neer", zei ze onder meer. Touriya vindt het wel een beetje spijtig dat ze zich zo liet gaan op het internet. "Mijn emoties namen het over, ik was gechoqueerd."

Het 36-jarige model vindt het erg vervelend dat het zo is gelopen tussen de twee. "Ik ben er altijd door dik en dun voor haar geweest", zegt ze. Haoud kondigde eerder deze week aan dat ze gaat scheiden, waardoor ze dit nieuws extra heftig vond. "Ik lig al in scheiding en dan moet ik dit lezen."

Hoewel Haoud, die het hoofdstuk Meis naar eigen zeggen heeft afgesloten, en haar man Greg Vaughan uit elkaar zijn, gaat het goed met haar. "Greg en ik zijn beste vrienden en we zijn ouders en zakenpartners", legt ze uit. "Het is natuurlijk nooit leuk, maar we werken ons er op een harmonieuze manier doorheen." Ook sluit Haoud niet uit dat ze in de toekomst weer bij elkaar komen. "Misschien vinden we elkaar weer terug."

Jans: "Geschiedenis schrijven met PEC"

PEC Zwolle hoopt zondag voor het eerst in de clubhistorie de KNVB Beker te veroveren. Trainer Ron Jans gelooft in een stunt tegen favoriet Ajax. Zwolle hoopt zondag voor het eerst in de clubhistorie de KNVB Beker te veroveren. Trainer Ron Jans gelooft in een stunt tegen favoriet Ajax.

Jans was donderdagmiddag samen met PEC Zwolle-aanvoerder Bram van Polen in Zeist. Ze schoven aan bij een persconferentie met Ajax-coach Frank de Boer en Niklas Moisander, captain van de Amsterdammers. Jans beseft dat Ajax wordt gezien als favoriet voor de bekerfinale in de De Kuip.

Ajax is dicht bij een vierde landstitel op rij en kan zondag een stap zetten naar de 'dubbel'. "Misschien was het een voordeeltje geweest als Ajax afgelopen zondag wél kampioen was geworden", zei Jans. "Dan zie je de mentale focus vaak naar beneden gaan. Maar goed, daar kunnen wij verder niets aan doen. Wij zullen top moeten zijn en Ajax wat minder om kans te maken."

"Ik droom van het winnen van de finale. Het interesseert me niets dat we een badjas krijgen. Voor mij weegt vooral de eeuwige roem. De beker winnen met aanvoerder Bram van Polen en trainer Ron Jans, mooi toch? Geschiedenis schrijven met PEC zou fantastisch zijn", aldus de coach van PEC Zwolle.

Jans is lovend over Ajax. "Toeval kun je niet uitsluiten, maar je kunt wel de kans daarop zoveel mogelijk uitsluiten en dat is wat er de laatste jaren gaande is bij Ajax. Ik weet niet of Ajax de beste spelers heeft, maar wel de beste ploeg. Vandaar dat ik voor de Rinus Michels Award mijn waardering uitspreek voor Frank de Boer", aldus de coach van de nummer negen in de Eredivisie.

Moisander: "Voordeel dat we nog geen kampioen zijn"

Niklas Moisander is zondag weer inzetbaar voor Ajax in de bekerfinale tegen PEC Zwolle. De Finse verdediger kan een prijs pakken tegen zijn oude club. "De knie voelt goed", zei Moisander donderdag op de persconferentie in Zeist. "Ik verwacht zondag te kunnen spelen. Voor ons allemaal is het een mooi moment. Ajax is de laatste jaren niet vaak in de bekerfinale gekomen. De wedstrijd leeft in de spelersgroep enorm."

"Ik denk dat het een voordeel is dat we nog geen kampioen zijn geworden, dan kunnen we ons helemaal op deze wedstrijd richten", gaat Moisander verder. "Voor mij persoonlijk is dat mooi. Die twee jaar bij Zwolle waren heel belangrijk voor mijn ontwikkeling. Daarom heeft Zwolle een mooi plekje in mijn hart. Maar ik wil de beker heel graag winnen, dan maakt het niet uit wie de tegenstander is."

Namens PEC Zwolle was Bram van Polen aanwezig bij de persconferentie. De verdediger wordt samen met zijn ploeg gesteund door 15.000 supporters. "Je merkt het aan alles", zegt Van Polen. "Dat is de laatste weken al aan de gang. Dit is uniek voor Zwolle. Het is lekker dat we de competitie nu kunnen laten rusten en alles op de bekerfinale kunnen richten."

"Wij hebben allemaal het gevoel dat het écht mogelijk is. Twee jaar geleden hebben we al een kampioensfeestje meegemaakt (titel in Jupiler League, red.). Je weet ongeveer wat je te wachten staat. Maar als wij de KNVB beker mee naar huis nemen, zal het nog wel wat gekker worden."

Huntelaar wil pas na WK praten over contractverlenging

Klaas-Jan Huntelaar en Schalke 04: het is een gelukkig huwelijk. Voorlopig weigert de Nederlandse aanvaller zich echter voor de lange termijn aan de Duitsers te binden. Huntelaar staat nog tot de zomer van 2015 onder contract in Gelsenkirchen en als het aan Schalke ligt komen daar snel nog enkele jaren bij. Voorlopig houdt de aanvoerder van Die Königsblauen de boot echter af.

De voormalige aanvaller van PSV, De Graafschap, AGOVV, sc Heerenveen, Ajax, Real Madrid en AC Milan wil pas na afloop van het WK praten over zijn toekomst. Contractonderhandelingen hebben vóór die tijd dan ook geen zin, betoogt hij.

"Ik voel me goed bij Schalke, maar ik weet niet wat er staat te gebeuren", zo citeert Bild de 30-jarige spits. "We moeten dit seizoen eerst iets bereiken, voordat we over de toekomst kunnen praten. En dat zal pas na het WK zijn."

Met nog vier wedstrijden voor de boeg bezet Schalke de derde plaats op de ranglijst. Nummer twee Borussia Dortmund verdedigt een voorsprong van drie punten ten opzichte van Huntelaar en consorten. "We proberen de laatste vier wedstrijden te winnen en ten koste van Dortmund als tweede te eindigen", aldus Huntelaar.

Huntelaar werd dit seizoen veelvuldig geplaagd door blessureleed. Ondanks alle kwetsuren kwam de Oranje-international tijdens vijftien Bundesliga-duels in actie. Daarin produceerde hij elf doelpunten.

Wildplasser verpest 144 miljoen liter water

De Amerikaanse stad Portland laat 144 miljoen liter drinkwater weglopen nadat een man in een waterreservoir had geürineerd. Dat meldden lokale media donderdag.

Volgens de politie werd de 19-jarige man betrapt door bewakingscamera's toen hij op de weg langs het drinkwaterbedrijf door het hek in het reservoir nummer 5 plaste. De wildplasser kreeg een bekeuring.

Hoewel er geen direct gevaar voor de volksgezondheid was, besloot het bedrijf de hele watervoorraad in het bassin weg te laten lopen.

Wildplasser verpest 144 miljoen liter water
Wildplasser verpest 144 miljoen liter water (Foto: ANP)

Grote natuurbrand ten zuiden van Breda

In het Mastbos aan de rand van Breda is donderdag aan het begin van de avond een zeer grote brand uitgebroken. Dat meldt de brandweer op Twitter. De brand in het natuurgebied van 570 hectare was in eerste instantie twee voetbalvelden groot, maar sloeg al snel om zich heen.

Hoe groot het gebied is waar het vuur op dit moment woedt, kon een woordvoerder van de veiligheidsregio rond 19.30 uur niet zeggen. "Het is nu alle hens aan dek." De brandweer is met twee pelotons aanwezig om het vuur te bestrijden.

Het bos ligt ten zuiden van de Brabantse stad. Inwoners van Breda-Zuid en Ulvenhout wordt geadviseerd ramen en deuren te sluiten in verband met forse rookontwikkeling. Het vuur brandt in het noordoostelijke deel van het natuurgebied.

Volgens de woordvoerder is het op dit moment erg droog in het gebied. "Er geldt een verhoogd risico voor natuurbranden. Of de droogte ook echt de oorzaak is van de brand of dat deze is aangestoken, is echter nog niet duidelijk. Dat moet later blijken."

[PL Darts] Voorbeschouwing week 11

In week 11 van de Premier League of Darts reizen de acht beste darters ter wereld naar het Aberdeen Exhibition and Conference Center in Schotland. Aberdeen is een populaire stop bij veel van de spelers. Er is altijd veel sfeer, zeker nu omdat er liefst drie Schotten aan de oche komen. Ook voor Michael van Gerwen is dit een belangrijke avond, hij speelt namelijk twee keer.

De eerste partij van Mighty Mike is de 'nieuwe klassieker'. De eerdere ontmoeting tussen de nummers één en twee van de wereldranglijst liep uit op een deceptie, met name voor het publiek én Phil Taylor. Van Gerwen won met 7-0 in de eerste week, maar inmiddels heeft The Power vormherstel getoond. Na zijn overwinning op Lewis vorige week staat hij weer 'gewoon' in de top vier en zijn de play-offs derhalve binnen handbereik. Het wordt voor Phil Taylor donderdag een jubileumwedstrijd: zijn 150ste duel in het kader van de Premier League.

Ook de laatste wedstrijd van de avond is een echte kraker. Een duel dat een garantie lijkt voor vuurwerk: Van Gerwen - Lewis. Deze twee heren vertegenwoordigen de toekomst van het mondiale darten. Jackpot en Mighty Mike vochten al vele schitterende partijen uit. Momenteel is de tussenstand 5-4 in het voordeel van de Nederlander. Beide heren spelen hun tweede pot van de avond, het is afwachten in hoeverre hun eerste resultaat invloed zal hebben op deze clash.

Voor Raymond van Barneveld was vorige week een fantastische week. Hij speelde twee keer in Sheffield en nam de volle vier punten mee terug naar Nederland. Daarmee is de Hagenaar nagenoeg zeker van een plek in de halve finale. Tegenstander Robert Thornton heeft voorlopig de rode lantaarn in handen, en bij een verlies tegen Barney lijkt de Schot een plek bij de beste vier te kunnen vergeten. Toch was The Thorn afgelopen zondag de sterkste op de zesde Players Championship, de Schot versloeg onder meer Phil Taylor en Ian White.

Premier League - Aberdeen    
Gary Anderson (Sch) vs Adrian Lewis (Eng)
Michael van Gerwen (Ned) vs Phil Taylor (Eng)
Peter Wright (Sch) vs Dave Chisnall (Eng)
Robert Thornton (Eng) vs Raymond van Barneveld (Ned)
Michael van Gerwen (Ned) vs Adrian Lewis (Eng)

  

De Premier League of Darts is donderdag 17 april vanaf 20.00 uur live te zien op RTL7 en ook te volgen via de live stream van RTL7darts.nl.

Experiment oorzaak uitvallen McLaren in Bahrein

Het Formule 1-team McLaren kon niet met een goed gevoel terugkijken op de Grand Prix van Bahrein. Coureurs Jenson Button en Kevin Magnussen vielen uit door koppelingsproblemen, iets waar het team zelf debet aan bleek te zijn. Een experiment met de set-up van de auto's pakte verkeerd uit.

Button gaf dit in de aanloop naar de Grand Prix van China toe. "We probeerden iets nieuws, zonder te realiseren welke gevolgen het zou hebben. Daardoor stuitten we op problemen met de koppeling. Daar valt mee te leven, het is niet iets dat zomaar is ontstaan. We weten waar het aan lag. Dat neemt niet weg dat het wel even pijn deed. We proberen continu van alles om ons pakket te verbeteren, zelfs een halve tiende kan al een verschil maken. Het risico was niet groot, maar het mondde wel uit in koppelingsproblemen."

De Brit verwacht dat het probleem in China niet meer op zal duiken. Hij hoopt dat McLaren in Shanghai in het gat kan duiken dat achter Mercedes gaapt.

Van Hummel vierde in Denain

Kenny van Hummel heeft in de GP Denain net naast het podium gegrepen. De renner van Androni Giocattoli kwam als vierde over de streep. De sprint werd gewonnen door Nacer Bouhanni. Na 197 kilometer versloeg de Fransman van FDJ de Italianen Matteo Pellucchi en Francesco Chicchi.

De winnaar van vorig jaar, Arnaud Démare, stond dit jaar niet aan de start van de koers in het noorden van Frankrijk. Jeroen Blijlevens was in 1999 de laatste Nederlander die de wedstrijd op zijn naam schreef.

Rebrov nieuwe coach Dynamo Kiev

Serhiy Rebrov is tot het einde van dit seizoen de coach van Dynamo Kiev. Dat meldt de club donderdag. Voor de 75-voudig international van Oekraïne is het de eerste club waar hij hoofdtrainer wordt. Kiev ontsloeg coach Oleh Blochin woensdagavond.

Rebrov voetbalde in zijn carrière 241 wedstrijden voor Dynamo Kiev en scoorde daarin 113 doelpunten. De aanvaller die in 2009 stopte met voetballen, speelde ook nog voor Tottenham Hotspur, Fenerbahçe en West Ham United. Rebrov trad in 2010 aan als assistent-trainer bij Dynamo Kiev en het Oekraïense nationale team.

Bij Dynamo Kiev staat sinds afgelopen zomer Jeremain Lens onder contract. De Oekraïense club staat momenteel derde in de competitie.

Reclamebord van konijnenhuiden in Nieuw-Zeeland

Een pizzarestaurant in Nieuw-Zeeland heeft een vrij eigenzinnig menu voor Pasen samengesteld. De pizzabakkers uit Otago bieden namelijk konijnenpizza aan. Gemaakt van… konijnen. Om dit aan te prijzen is er een billboard geplaatst, waarvoor 550 konijnen het haasje zijn geweest. Het reclamebord is namelijk in zijn geheel behangen met de huiden van de dieren.

Op veel internetfora wordt er schande over gesproken. "Dit is wansmakelijk," meldt een verontwaardigde Kiwi. De vereniging van vegetariërs heeft de actie van Hell Pizza aangegrepen om zieltjes te winnen en hoopt dan ook dat de reclame meer mensen van het eten van vlees zal afhouden.

Konijnen zijn een ware plaag in Nieuw-Zeeland. De doerakken vernielen de plaatselijke fora en fauna. Elk Pasen heeft men in Otago zoiets van: 'Minder! Minder!" en gaat men op konijnenjacht. Er is zelfs een wedstrijd aan verbonden: 300 jagers worden in twaalf teams opgedeeld. Wie na 24 uur de meeste familieleden van Broer Konijn naar de gene zijde heeft geholpen is de winnaar. Vorig jaar zijn er tijdens de Alexandra Lions Easter Bunny Hunt meer dan 18.000 konijnen afgeschoten. Hierbij viel een gewonde.

Prins George heeft eerste huwelijksaanzoek op zak

Prins George doet het goed bij het jonge vrouwelijke schoon in Nieuw-Zeeland. De acht maanden oude prins heeft zijn eerste huwelijksaanzoek al binnen. De Nieuw-Zeelandse baby Ruby droeg woensdag, tijdens het bezoek van prins William en hertogin Kate in Wellington, een T-shirt met de tekst 'trouw met me, George'. 

De elf maanden oude dame had ook de Britse vlag in haar knuistje en trok voor de gelegenheid een tutu aan. Hoewel de kleine prins woensdag niet in Wellington was en niet kon reageren op het aanzoek, liep William op Ruby af. De prins begroette het goedlachse meisje en haar ouders en riep ook zijn vrouw Kate om de 'absoluut prachtige' Ruby te ontmoeten.

De royals, die op staatsbezoek zijn in Australië en Nieuw-Zeeland, zijn donderdag in het Australische Sydney aangekomen. William, Kate en George keren eind april weer terug naar Groot-Brittannië. Het staatsbezoek is de eerste overzeese reis voor het kleine prinsje.

'Spinnenman mogelijk niet naar Xbox One'

Activision heeft vandaag bekendgemaakt dat ze samen met Microsoft kijken naar de release van The Amazing Spider-man 2. Eerder vandaag gingen geruchten dat de game al helemaal niet meer zou uitkomen voor de console.

Een releasedatum voor de game moet opnieuw vastgesteld worden, een reden voor de uitstel is niet gegeven. De game komt in mei nog wel uit voor PS3, PS4, Xbox 360, Wii U, 3DS en Windows.

VS bekennen kleur en sturen OekraÔens leger hulp

De Amerikaanse regering stuurt militaire hulp naar de Oekraïense krijgsmacht. Minister van defensie Chuck Hagel zegt donderdag dat het niet om wapentuig gaat, maar om bijvoorbeeld helmen, medische spullen, waterzuiveringsapparatuur en generatoren. Reden is de toenemende spanning tussen Oekraïne en Rusland.

Oekraïne had de Verenigde Staten om militaire steun gevraagd. Waarschijnlijk ging dat verzoek ook om oorlogsmaterieel als wapens en munitie, maar dat wil Amerika niet leveren omdat dat mogelijk leidt tot een escalatie van het conflict.

Het is niet de eerste keer dat de VS te hulp schieten. Eerder werd onder meer al proviand gestuurd voor het leger.

Djokovic veegt Carreno Busta van de baan

Novak Djokovic heeft donderdag probleemloos de derde ronde van het masterstoernooi in Monte Carlo overleefd. De Serviër was veel te sterk voor Pablo Carreno Busta en gunde de Spanjaard slechts een game: 6-0 en 6-1. Djokovic stond gedurende de wedstrijd geen enkel breakpoint af en stapte na 47 minuten haast zonder zweetdruppels van de baan.

Ook Roger Federer ging overtuigend verder. De Zwitser (4) had weinig moeite met de Tsjech, Lukas Rosol, en zegevierde met 6-4 en 6-1. David Ferrer (6) rekende af met de Bulgaar Grigor Dimitrov, de nummer twaalf van de plaatsingslijst: 6-4 en 6-2.

Zevende-eeuwse muntschat onder Domplein

Archeologen hebben 44 gouden en zilveren munten onder het Domplein in Utrecht opgegraven. De munten dateren uit het laatste kwart van de zevende eeuw, een tijd waarin Friezen de macht hadden in Utrecht. De vondst is vanaf vrijdag te zien in het Centraal Museum.

De muntschat lijkt een sleutelrol te gaan spelen in de datering en de plaats van opeenvolgende kerken op het Domplein, denkt de gemeente. Cultuurwethouder Frits Lintmeijer en Jos Bazelmans, directielid van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, onthulden de collectie.

Archeologen zijn sinds 2011 de resten onder het Domplein aan het opgraven. De munten hadden in 1949 ontdekt kunnen worden, toen ook werd gegraven onder het Domplein. Veel van de munten zijn destijds over het hoofd gezien en met de grond teruggestort. De huidige archeologen hebben deze teruggeworpen vulling in lagen verwijderd en onderzocht met een metaaldetector.

Granaat gevonden bij rechtbank Almelo

In de omgeving van de rechtbank in Almelo is donderdagmiddag een granaat gevonden bij het dreggen naar oud ijzer in een kanaal naast het gebouw. De granaat is weggehaald door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) en wordt buiten de stad tot ontploffing gebracht, meldt de rechtbank.

De granaat kwam boven water bij het leegmaken van een kanaal bij de rechtbank, laat een politiewoordvoerder weten. "Waarschijnlijk heeft deze niks te maken met de locatie van de rechtbank en gaat het om een oud voorwerp." De politie had voor de zekerheid een deel van het gebied afgezet.

De hoofdingang was donderdagmiddag even dicht. De zittingen gingen gewoon door.

Rutte verdedigt Demmink-uitspraak Opstelten

Premier Mark Rutte (VVD) verdedigt de omstreden uitspraak van minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) in de kwestie over Joris Demmink. Opstelten mag zeggen dat hij in de onschuld gelooft van zijn voormalige topambtenaar, zei Rutte donderdag tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. Tegelijkertijd wilde Rutte zelf die uitspraak niet voor zijn rekening nemen.

"Ik doe geen uitspraken over zaken die onder de rechter zijn", zei Rutte. Opstelten mag dat volgens hem wel omdat hij een bijzondere positie heeft als minister van Justitie. Die vormt als baas van het Openbaar Ministerie het 'bruggetje' met de politiek. Daarom heeft hij meer ruimte dan andere politici om zich over de zaak uit te laten, aldus Rutte.

Bovendien gaat het om een 'hele specifieke kwestie' waarover Opstelten zich al eerder heeft uitgelaten. "Gezien de context meen ik dat Opstelten het keurig binnen de lijntjes heeft gehouden." Opstelten herhaalde vrijdag na afloop van de ministerraad zijn uitspraak dat hij gelooft in de onschuld van Demmink. Tegelijkertijd doet het OM in alle onafhankelijkheid onderzoek, aldus de minister.

Justitie is bezig met een strafrechtelijk onderzoek tegen Demmink, die wordt verdacht van het seksueel misbruik van minderjarige jongens. "Het was niks, het is niks en het wordt niks", zei Opstelten woensdag tegen de NOS.

Vaders krijgen meer verlofdagen

Vaders hebben voortaan recht op vijf in plaats van twee dagen vrij van hun werk na de geboorte van hun kind. Ook krijgt een vader het bevallingsverlof van de moeder als zij overlijdt bij de geboorte van hun kind.

Dat heeft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) donderdag bekendgemaakt. "Het gaat om een uitbreiding van het verlof van twee naar vijf dagen. Dat geeft de vader net een volle week de tijd om bij hun pasgeboren kind te zijn", zei Asscher na afloop van de ministerraad.

De bewindsman erkent dat het niet veel is, maar ziet het desondanks als een belangrijke uitbreiding. "Je ziet dat als vaders heel jong betrokken zijn bij de opvoeding van hun kinderen, ze later ook betere afspraken maken over de verdeling tussen werk en zorg." Jonge moeders krijgen tien weken verlof na de bevalling.

Op jaarbasis komt daar nog eens een kleine groep van zo'n 25 vaders bij die hun vrouw verliezen tijdens de bevalling van een kind. "Voor hen was niets geregeld. Je wilt dat een vader relatief onbezorgd voor zijn kind kan zorgen. Het gaat om tien weken, het bevallingsverlof van de vrouw neemt hij dan over."

Beide regelingen zijn ook van toepassing op lesbische en homoseksuele paren, zo bevestigt een woordvoerder van Asscher. Voor een homostel betekent dit tijdens bijvoorbeeld de adoptie van een baby dat de ene man wordt aangeduid als partner en de ander als 'moeder'. De partner krijgt dan vijf dagen verlof, terwijl de 'moeder' tien weken krijgt voor de binding met het kind. In het geval van een vrouw zijn de tien weken ook bedoeld voor het fysieke herstel.

Asscher maakte ook bekend dat het kabinet heeft besloten dat werkenden die voor een zieke vriend of bekende zorgen voortaan recht hebben op zorgverlof. "In deze tijd hebben mensen allerlei verbanden. Dus niet alleen maar de eerstegraads familie", aldus Asscher. "Je moet wel kunnen aantonen dat het echt nodig is."

Miljoenen voor middelbaar onderwijs

Het kabinet trekt op termijn 369 miljoen euro uit om de kwaliteit van het middelbaar onderwijs te vergroten. Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) heeft hierover vrijdag een akkoord gesloten met de VO-raad, heeft zijn ministerie vrijdag bekendgemaakt.

De afspraken vloeien voort uit het Nationaal Onderwijsakkoord dat in september werd gesloten. Een greep uit de afspraken: voor uitdagend onderwijs voor de best presterende leerlingen op het vmbo, havo en vwo komt jaarlijks maximaal 43 miljoen euro beschikbaar. Ook komen er zomerscholen om te voorkomen dat leerlingen onnodig blijven zitten.

Verder moeten scholen professionele organisaties worden met een 'uitdagende werkomgeving'. Ook de kwaliteit van de leraren moet verbeteren: in 2020 moet meer dan de helft van de docenten beschikken over een afgeronde masteropleiding. Voor het vwo geldt dat het percentage academisch geschoolde leraren omhoog moet van zestig naar 85 procent. Daarvoor is 75 miljoen euro per jaar beschikbaar.

Dekker en de VO-raad willen verder het aantal onbevoegde leraren terugdringen. Jonge docenten moeten beter worden begeleid. Ook dienen leraren hun vakkennis op peil te houden. Ten slotte moeten scholen die het al goed doen worden geprikkeld om nog beter te worden. Scholen die de kwaliteit op een hoger peil brengen, krijgen minder bezoek van de inspectie.

"Met deze afspraken gaan we het nog beter maken voor de leerlingen in de klas", zegt Dekker. "Dat doen we met extra geld dat vooral ten gunste komt van docenten zodat zij beter in staat zijn om alle scholieren, van hoogvlieger tot laatbloeier, een solide onderwijscarrière te geven."

Het voortgezet onderwijs is de eerste onderwijssector waarmee een principeakkoord is gesloten. Met het primair onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs lopen nog gesprekken over een sectorakkoord.

Jans wil geen badjas maar eeuwige roem

Ron Jans hoopt zondag in de Kuip de geschiedenisboeken in te gaan. "Voor mij weegt eeuwige roem het zwaarst", sprak de coach van PEC Zwolle donderdag op een persconferentie in de aanloop naar de bekerfinale tegen Ajax. "Je krijgt een badjas, maar dat interesseert me niet. Geschiedenis schrijven is voor mij de drijfveer."

Aanvoerder Bram van Polen kijkt al weken uit naar de wedstrijd. Het is iets unieks en het leeft echt. Wij hebben bovendien allemaal het gevoel dat het echt mogelijk is", zei de verdediger, die zich in een sprookje waant. "Wie twee jaar geleden had gezegd dat wij Europees voetbal gaan spelen, zou ik voor gek verklaren."

Volgens Jans heeft de ploeg last van de spanning. "Met het team is het niet gelukt in een goede vorm te groeien richting de bekerfinale." PEC wist na het bereiken van de bekerfinale niet meer te winnen.

Tot slot had Jans lovende woorden voor de tegenstander van zondag."Ik weet niet of Ajax individueel de beste spelers heeft, maar ze zijn absoluut de ploeg met de meeste duidelijkheid in het veld. Complimenten voor Frank en de club. Met PEC, weliswaar op lager niveau, proberen we die voorwaarden ook op te bouwen."

FOK!toen: Paul McCartney - McCartney (1970)

Vandaag gaan we in FOK!toen precies 44 jaar terug in de tijd. Het was namelijk op 17 april 1970 dat McCartney, het allereerste solo-album van de voormalige Beatle Paul McCartney, voor het eerst in de betere platenwinkels te vinden was. Toen McCartney precies een week eerder het uiteengaan van The Beatles had bekendgemaakt bij de pers had hij daar meteen maar een promo van zijn album gedaan. In FOK!toen blikken we terug op het ontstaan van dit fraaie album.

McCartney
McCartney

Het einde van The Beatles
Vanaf 1968 begon het al duidelijk te worden dat The Beatles een groep was die niet eeuwig zou blijven bestaan. Zo had Ringo tijdens de opnames van The White Album de groep al eens tijdelijk verlaten en ook George Harrison had in januari 1969 al eens boos de studio verlaten, maar was later toch weer teruggekomen. Toen John Lennon in september 1969 liet weten dat hij de groep ging verlaten was dat vooral een schok voor McCartney. De bassist trok zich terug op zijn boerderij in Schotland.

Uit de Schenectady Gazette van 11 april 1970
Uit de Schenectady Gazette van 11 april 1970

Daarnaast was McCartney als enige tegen de keuze voor Allen Klein als manager van The Beatles. Het gedwongen afscheid van zijn voormalige muzikale vrienden viel McCartney zwaar en hij raakte in een depressie, rookte veel marihuana en was ook regelmatig dronken. Het was mede aan vrouw Linda te danken dat McCartney uiteindelijk weer bij zinnen kwam en zich weer ging bezighouden met wat hij het beste kan: muziek maken. In december 1969 keert McCartney met zijn gezin weer terug naar Londen en gaat daar aan de slag met zijn nieuwe plaat.

Uit The Day van 19 oktober 1998
Uit The Day van 19 oktober 1998

Huiswerk
In zijn huis in St. John's Wood gaat McCartney bezig met de opnames voor zijn eerste solo-album. Met behulp van een viersporenrecorder neemt de voormalige Beatle in zijn eentje een aantal nieuwe liedjes op. Het eerste nummer dat hij opneemt ontstaat min of meer toevallig als McCartney de nieuwe apparatuur uittest. Het resultaat is het 46 seconden durende 'The Lovely Linda', dat als openingstrack op de plaat terecht zal komen. Ook 'That Would Be Something' en het instrumentale 'Valentine Day' wordt in deze periode opgenomen. Op 3 januari 1970 onderbreekt McCartney de opnames voor zijn album om nog eenmaal, samen met George Harrison en Ringo Starr, te werken aan de Harrison-compositie 'I Me Mine'. Het zou de allerlaatste keer zijn dat de bandleden samen in de studio te vinden zouden zijn, tijdens het bestaan van The Beatles.

Op 12 februari gaat McCartney met zijn viersporenopnames naar de Morgan Studios in Londen, om deze om te zetten naar achtsporenopnames. McCartney huurde de studio onder de schuilnaam Billy Martin. Ondertussen had de muzikant de tracks 'Junk' en 'Teddy Boy' ook opgenomen, een tweetal liedjes die hij in 1968 in India had geschreven. Andere liedjes die McCartney in de Morgan Studios opnam waren het freaky 'Glasses', een nummer gemaakt met wijnglazen, en 'Singalong Junk', een instrumentale versie van 'Junk'. Tijdens de opnamesessies ontstonden ook liedjes zoals het Polynesisch klinkende 'Hot As Sun' en het experimentele 'Kreen-Akrore'.

McCartney 02

Terug naar Abbey Road
Later diezelfde maand keerde McCartney terug naar bekend terrein. In de Abbey Road Studios ging de muzikant bezig met de laatste loodjes voor zijn eerste solo-album na The Beatles. Naast het afmixen van reeds bestaande opnames nam McCartney ook prachtige liedjes op zoals 'Every Night' en 'Maybe I'm Amazed'. Als laatste track werd op 25 februari 1970 'Man We Was Lonely' op de gevoelige band vastgelegd.

McCartney 01

'Junk' en 'Teddy Boy' werden daarna afgemixt en de nummers 'Hot As Sun' en 'Glasses' werden samengevoegd tot één nummer, waaraan ook nog een klein stukje uit het liedje 'Suicide' te horen was. Om te laten zien dat hij in zijn eentje ook in staat was om een prima album af te leveren bespeelde McCartney alle instrumenten zelf. Terwijl producer Phil Spector aan de slag ging met de opnames voor het Beatles-album Let It Be, werkte McCartney een studio verder aan de voltooiing van het album McCartney.

De Japanse persing van McCartney
De Japanse persing van McCartney

McCartney
Op 17 april 1970 verscheen het album McCartney in de Britse platenwinkels. Amerikaanse Beatlesfans moesten nog drie dagen langer wachten. Het verschijnen van het album werd echter overschaduwd door het nieuws dat McCartney bekend had gemaakt dat hij The Beatles had verlaten. In Groot-Brittannië wisten alleen Simon & Garfunkel het album van de eerste plaats in de albumhitlijsten te houden. Op 15 mei was McCartney in Amerika al meer dan 1 miljoen keer over de toonbank gegaan. Het album zou daar drie weken op nummer 1 staan en kreeg een drievoudige platina-status.

De cassette van McCartney
De cassette van McCartney

De ontvangst van het album was nogal uiteenlopend. Zo waren sommigen teleurgesteld dat Paul McCartney uit The Beatles was gegaan om daarna met een plaat als McCartney op te duiken. Anderen zagen de plaat als een verzameling half afgemaakte liedjes en lieten weten dat de muzikant duidelijk had gemaakt dat hij niet zonder de diensten van producer George Martin kon. Zanger Neil Young daartegen noemde McCartney één van de puurste albums die de ex-Beatle ooit opnam, mede vanwege de simpelheid van het album.

Het album

McCartney A

Kant A:
01     The Lovely Linda     
02     That Would Be Something     
03     Valentine Day     
04     Every Night     
05     Hot As Sun     
06     Glasses     
07     Junk     
08     Man We Was Lonely     

McCartney B

Kant B:
01     Oo You     
02     Momma Miss America     
03     Teddy Boy     
04     Singalong Junk     
05     Maybe I'm Amazed     
06     Kreen-Akrore

McCartney back

"Disney Infinity 2.0 komt deze zomer"

Het lijkt er sterk op dat Disney Infinity 2.0 deze augustus uitkomt. De game zou personages van het Marvel-universum met zich meebrengen. Het spel werd aangekondigd in een verklaring op de Disney-website, maar die is nu verwijderd. Gelukkig is het nog te zien in Google Cache.

Als het spel inderdaad in augustus uitkomt, is dat precies een jaar na de release van de originele Disney Infinity. Het is nog niet bekend wat het de game moet kosten en of het een geheel nieuwe versie is of een uitbreiding.

In de verklaring van Disney was het volgende te lezen: "Disney Infinity 2.0 is coming in August 2014, and a teaser trailer can be viewed at Marvel.com. The teaser promises such Marvel-ous additions to the game as familiar Marvel characters, objects, and vehicles - the possibilities are infinite."

Disney Infinity

'OekraÔne weigert Russische reizigers'

Oekraïne gaat strenge eisen stellen aan Russische reizigers die het land in willen. Dat stelde de Russische vliegmaatschappij Aeroflot donderdag. Zo zouden Russische mannen tussen de 16 en 60 jaar alleen Oekraïne in mogen met bijvoorbeeld een uitnodiging van familieleden of een bedrijf in dat land.

Aeroflot informeert passagiers inmiddels over die 'strenge beperkingen die de Oekraïense autoriteiten opleggen voor toegang tot het land', liet de maatschappij weten.

Strenger toezicht moskee-internaten

Het toezicht op moskee-internaten wordt flink aangescherpt. Gemeenten moeten vanaf juli volgend jaar gaan toezien op nieuwe wettelijke eisen. Dat heeft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) donderdag bekendgemaakt.

Met de maatregelen wil Asscher voorkomen dat kinderen buiten de Nederlandse samenleving komen te leven. "We komen uit een situatie waarin er geen enkel toezicht is op wat er in die moskee-internaten gebeurt. Dat is niet wenselijk", aldus Asscher na afloop van de ministerraad. "Je wilt dat het veilig is voor kinderen, dat er toezicht is, dat er een brandvergunning is, dat er docenten werken met een verklaring omtrent gedrag."

Met een flink aantal internaten en gemeenten maakte Asscher vorig jaar al vrijwillige afspraken. Om de veiligheid en het welzijn van kinderen op privaat gefinancierde moskee-internaten echt te kunnen garanderen kondigde hij begin dit jaar aan dat er wetgeving nodig is. "We willen ook bij de internaten die niet vrijwillig meewerken naar binnen kunnen", lichtte Asscher toe. "We zorgen er zo voor dat de GGD, de toezichthouder, een stok achter de deur heeft. Ze kunnen daarmee sancties stellen."

Het wetsvoorstel regelt onder meer dat de internaten moeten beschikken over een vertrouwenspersoon. Verder moeten medewerkers in het bezit zijn van een verklaring omtrent gedrag, vaak bewijs van goed gedrag genoemd.

Bij een zogeheten internetconsultatie van de wet kreeg het voorstel te maken met veel negatieve reacties. Asscher zei die reacties te hebben gezien. "Ik ga die ouders uitnodigen om uit te leggen dat dit in het belang van hun kind gebeurt." Het wetsvoorstel ligt inmiddels voor advies bij de Raad van State.

[Roddelcorner] Record voor Andy Schleck & sneeuwvolleybal

Elke week brengen we hier op FOK!sport het roddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kan je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Volgens Panini gaat Strootman wel mee naar het WK
Voor veel voetballiefhebbers is Panini een begrip. De maker van voetbalplaatjes maakt al decennia lang het leukste verzamelmateriaal voor jongetjes (en volwassen jongetjes). Ook voor het komende WK voetbal in Brazilië bracht het bedrijf weer een verzamelalbum uit waarvoor plaatjes gekocht moeten worden. Opvallend is echter wel dat bij Nederland de zwaar geblesseerde Kevin Strootman bij de selectie zit. Waarschijnlijk is het album al maanden geleden gedrukt, maar toch blijft het pijnlijk. De Italianen hebben van elk land zeventien spelers geselecteerd voor het verzamelboekje.

Voor Nederland zijn dat de volgende spelers: Jasper Cillessen, Daryl Janmaat, Stefan de Vrij, Ron Vlaar, Bruno Martins Indi, Daley Blind, Jordy Clasie, Nigel de Jong, Kevin Strootman, Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder, Arjen Robben, Memphis Depay, Dirk Kuijt, Jeremain Lens, Klaas-Jan Huntelaar en Robin van Persie.

Hendry weet wel raad met zijn ballen
Snookerlegende Stephen Henry heeft zijn vrouw na een huwelijk van negentien jaar verlaten voor een nieuwe vriendin. De 46-jarige oud-wereldkampioen heeft in Lauren Thundow, die 26 jaar oud is, een nieuwe liefde gevonden. Hij zou inmiddels het huis in Schotland waar hij met zijn gezin woonde verlaten hebben en naar Engeland verhuisd zijn om dichter bij Thundow te zijn. Hendry heeft samen met Mandy Hendry twee zoons, Blaine van zeventien en Carter van negen.

De zevenvoudig wereldkampioen en zijn voormalige geliefde ontmoetten elkaar op zestienjarige leeftijd en trouwden in 1995. Nadat Hendry met snookerpensioen ging hoopte Mandy dat het hele gezin meer tijd met elkaar door kon doorbrengen. Die droom is nu wreed verstoord. Volgens de geruchten ontmoette de snookerspeler Thundow afgelopen juli tijdens opnames voor de Legends Tour.

Topgolfer McIlroy verslagen door "marker"
Rory McIlroy, een van de beste golfers ter wereld, moest tijdens de Masters in Augusta toch even slikken. In de derde ronde ging hij de baan op met een zogenaamde "marker" in plaats van een medespeler. Markers zijn spelers, doorgaans amateurs die lid zijn van de organiserende club, die het veld na de eerste twee dagen opvullen als een oneven aantal spelers de cut heeft gehaald. Op sommige banen gaat de marker alleen mee om de score bij te houden, iets wat normaal door de andere speler wordt gedaan, maar in Augusta speelt de marker ook de hele ronde mee.

Jeff Knox is al jarenlang de marker op de Augusta National, en dit keer werd hij de baan opgestuurd met tweevoudig majorwinnaar McIlroy. Dat ging hem zeer goed af, want na 18 holes noteerde hij een totaal van 70 slagen, één minder dan de Noord-Ier. Dat Knox goed kan golfen is geen punt van discussie. Zo heeft hij op Augusta het record voor niet-professionals in handen.

Tijdens een eerdere Masters werd hij een ronde gekoppeld aan Sergio García, winnaar van acht PGA-toernooien. De twee gingen een weddenschap aan, waar officieel uiteraard nooit iets over is gezegd. Volgens toeschouwers had de Spanjaard echter een bijzonder boze uitdrukking op zijn gezicht na afloop van de ronde en wilde hij Knox de hand niet schudden. Drie keer raden wie de weddenschap blijkbaar gewonnen had.....

Sneeuwvolleybal steeds meer in trek
In de Alpen wordt een nieuwe vorm van volleybal steeds populairder. Op tweeduizend meter hoogte speelt men niet op de zandstranden van Rio de Janeiro en Scheveningen, maar op sneeuw. Voor het derde jaar op rij werd deze winter de Snow-Volleyball Tour gehouden. Gespeeld werd in vijf skigebieden in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Italië.

"We zijn er ontzettend trots op dat we opnieuw een Tour hebben kunnen organiseren en dat wereldtoppers hierheen zijn gekomen. Wie had gedacht dat olympisch medaillewinnaars, Europees- en wereldkampioenen hier in St. Anton in de sneeuw zouden spelen?", aldus de trotse organisator Martin Kaswurm. "Het eerste doel is om erkend te worden als officiële sport, en wie weet of we dan ooit wel op de Olympische Spelen mogen staan", besluit Kaswurm met een knipoog.


Sneeuwvolleybal! (Bron: YouTube)

Jubileum voor Andy Schleck
Wielrenner Andy Schleck, het jongere broertje van Fränk, heeft deze week een bijzonder jubileum te vieren. Zaterdag, de dag voor de Amstel Gold Race, is het namelijk zijn duizendste dag op rij zonder dat hij een top tien-resultaat haalde in een UCI-wedstrijd, een knappe prestatie. De laatste keer dat Mandy bij de beste tien zat was op 24 juli 2011, toen hij de Tour de France afsloot als tweede, achter Cadel Evans. Enkele dagen eerder won hij op de Col du Galibier zijn voorlopig laatste wedstrijd.

Schleck, die in 2010 na een schorsing van Alberto Contador de Tour de France in zijn schoot geworpen kreeg, heeft na de Tour van 2011 nog wel een aantal indrukwekkende prestaties laten zien. Zo werd hij vorig jaar twintigste in de Tour en haalde hij in vier van zijn laatste vijf wedstrijden van het seizoen knap de finish niet. Ook werd hij mooi tiende in het ijzersterke Luxemburgs kampioenschap, op slechts vier minuten van winnaar Bob Jungels.

Dit jaar verloopt de voorbereiding op de Tour de France eveneens soepel. In Parijs-Nice werd hij 66e op slechts 41 minuten van de winnaar, een prestatie die hij in het Baskenland met weer een 66e plek evenaarde. In het Critérium International haalde hij helaas de finish niet.

Messi-bingo
De mensen achter het Twitter-account @MessiStats hebben een mooi overzichtje voor ons gemaakt. Ze hebben alle goals van Lionel Messi gesorteerd per minuut van de wedstrijd. Dat er in de eerste minuten van de wedstrijd niet gescoord is door Messi is niet zo opvallend. Dat de veertiende en de 69e minuut van de wedstrijd nog doelpuntloos zijn is opvallender.

Het gehele overzicht:

Man loopt per ongeluk de marathon van Rotterdam
In het Algemeen Dagblad viel een bijzonder verhaal te lezen. De krant van Rotterdam had het verhaal van een bijzondere deelnemer aan de marathon in de havenstad afgelopen weekend. Dennis Hübner had zich aangemeld voor de tienkilometerwedstrijd die onderdeel is van het hardloopspektakel in Rotterdam. Echter door een vergissing belandde de personal trainer tussen de marathonlopers. De tienkilometerlopers zouden tien minuten na de marathonlopers starten, dat liep echter uit. En daar ging het mis.

"Een vriendin en ik arriveerden te laat op de Coolsingel. De eerste mensen waren al een kwartier weg. Ik stapte het parcours op, zodat ik in elk geval onderweg was. Toen ik om me heen keek, zag ik dat alle renners met 'Rotterdam 14' op hun shirt liepen, terwijl op mijn nummer '10 km' stond. Toen begon me te dagen: hier klopt iets niet", aldus Hübner.

Toen de verraste hardloper bij de Erasmusbrug aankwam besloot hij het erop te wagen en gewoon de marathon te gaan lopen. Hij vroeg bij een EHBO-post na of dat mocht en daar kreeg hij te horen dat het mocht maar dat zijn tijd niet in het klassement opgenomen zou worden. Daarna zette Hübner door en voltooide de 42 kilometer en 195 meter in een kleine vijf uur. "Ik wilde mijn vrienden niet onder ogen komen met het verhaal dat ik verkeerd was gestart en daarom was gestopt", besloot de doorzetter.

[upd] Poetin: 'Obama zou me redden'

De Russische equivalent van het wekelijkse vragenuurtje van onze premier vond vanochtend plaats. Poetin beantwoordt namelijk eens in het jaar vragen van burgers.

In de zeer georchestreerde vragensessie gaf Poetin allerlei opmerkelijke zaken te kennen. Zo gaf hij voor het eerst toe dat er op de Krim inderdaad Russische militairen actief waren om de pro-Russische separatisten te helpen.

Poetin: "We moesten onvermijdelijke stappen nemen zodat de gebeurtenissen zich niet ontwikkelden zoals ze zich nu ontwikkelen in het zuidoosten van Oekraïne."  

'Toestemming inzetten leger in Oost-Oekraïne' 
Hoewel Poetin ontkent dat er nu opnieuw Russen actief zouden zijn in Oost-Oekraïne, geeft hij aan al wel toestemming gekregen te hebben van het Russische parlement om militairen in te zetten in de regio.Wel zegt hij te hopen op een politieke oplossing voor het zuidoosten van Oekraïne.

Poetin: "Ons besluit omtrent de Krim werd deels genomen uit overweging van het feit dat als we niets deden, op een bepaald moment de NAVO Oekraïne binnen zou slepen."

De kolonie Nieuw-Rusland rond 1900.De kolonie Nieuw-Rusland rond 1900.

'Zuid-Oekraïne ís Nieuw-Rusland' 
Ook noemt de president het zuidoosten van Oekraïne 'Nieuw-Rusland', verwijzend naar de Russische kolonie die in de regio werd opgezet toen de macht van het Ottomaanse Rijk over het gebied wegglipte.

Poetin stelt dat Nieuw-Rusland aan Oekraïne is gegeven door de Russen, implicerend dat de Russen hun 'cadeau' ook weer terug kunnen nemen. Dit is frappant, gezien het gebied tot eind 18e eeuw nooit wat met de Russen te maken heeft willen hebben.

FOK.nl beschreef enkele weken geleden uitvoerig de geschiedenis en het heden van de regio aan de hand van de Tsaristische kolonie Nieuw-Rusland en stelde dat Poetin weleens zou kunnen vinden dat de Russen nog steeds recht hebben op het 'Nieuw-Russische' gebied waar ze al 250 jaar kolonisatie- en deportatiepolitiek hanteren.

Update 16.33 uur: 'Obama zou me redden' 
De persconferentie duurde na bovenstaand bericht nog enkele uren. Er kwamen wat opmerkelijke vragen voorbij, waaronder van de aanwezige Edward Snowden. Die wilde weten of de Russen spionageprogramma's hebben zoals de NSA ook heeft. Dat werd pertinent door Poetin ontkend.

Ook vroeg een zesjarig meisje Poetin of zijn Amerikaanse ambtsgenoot Obama Vladimir zou redden als hij in het water lag te spartelen. Ondanks de recente geopolitieke spanningen tussen de twee landen zei Poetin ervan overtuigd te zijn dat Obama hem niet zou laten verdrinken. 

Racisme en intimidatie in Haagse volkswijk

Ruiten die worden ingegooid, graffiti met hakenkruisen, intimidatie en een varkenskop tegen een gevel: in de Haagse volkswijk Duindorp zijn sinds eind vorig jaar minstens zes van zulke incidenten geweest tegen allochtone bewoners en woningzoekenden. De gemeente Den Haag liet donderdag weten 'dit gedrag niet te tolereren' en kondigde maatregelen aan.

Omroep West kaartte de problemen als eerste aan na een rondgang in de wijk. Diverse 'oorspronkelijke bewoners' zeiden tegen de regionale omroep dat 'buitenlanders niet in Duindorp horen'.

"Wij vinden dit heel ernstig en zijn bezig het op te lossen met de betrokken partijen. We willen dit in de kiem smoren", zegt een woordvoerster van woningcorporatie Vestia, die woningen verhuurt in de wijk. Zij kent één concreet geval van een huurder die na een maand vertrok vanwege intimidaties. Volgens Omroep West worden allochtonen 'stelselmatig weggepest', maar in die omschrijving kan Vestia zich niet vinden.

De corporatie kent een aantal buurtbewoners die betrokken zijn geweest bij de incidenten. De vestigingsmanager gaat met hen in gesprek om duidelijk te maken dat ze grenzen overschrijden. In het uiterste geval kunnen bewoners die anderen intimideren worden uitgezet, aldus Vestia. Volgens de woordvoerster is van een aantal incidenten aangifte gedaan. Cijfers kon de politie niet direct geven.

"Dit gedrag tolereren we niet", liet ook burgemeester Jozias van Aartsen via zijn woordvoerder weten. "Niet in Duindorp, niet in Scheveningen, nergens in de stad." Hij verwijst naar soortgelijke incidenten in de burgemeestersbuurt in Loosduinen, ongeveer drie jaar geleden. "Toen hebben we hard en direct ingegrepen in samenwerking met de politie en de woningcorporatie. Dat doen we nu ook in Duindorp."

De Duindorpse gemeenschap is behoorlijk gesloten, vertelt de woordvoerster van Vestia. "Ze vinden in de basis dat Duindorp van de Duindorpers is." De moeite met nieuwkomers zou zich niet beperken tot allochtonen. "Dat is al lang zo, maar nu is het ineens wat opgevlamd." Een duidelijke oorzaak kan ze daar niet voor noemen. "Een enkel incident kan ook weer anderen aanzetten."

'Racisme is halal'

Moeder spaart leven moordenaar zoon

Twee Iraanse ouders hebben op het laatste moment de ophanging van de moordenaar van hun zoon tegengehouden. Dat meldt The Guardian donderdag. De ouders spaarden het leven van de veroordeelde dinsdag enkele seconden voordat het vonnis zou worden voltrokken.

Terwijl de moordenaar met een strop om zijn nek op het schavot stond, had de moeder van zijn slachtoffer de 'eer' om de stoel waarop de crimineel stond onder hem uit te trekken. In plaats daarvan sloeg zij hem in het gezicht. Haar echtgenoot maakte hierna de lus los. Vervolgens vielen de moeders van de moordenaar en de overledene elkaar wenend om de hals.

"Drie dagen voor de ophanging zag mijn vrouw onze oudste zoon in een droom en hij zei dat ze op een goede plek waren", aldus de vader. "Toen besloten we de executie te heroverwegen." Het echtpaar verloor eerder ook al een zoon.

Zeven jaar geleden stak de toen 20-jarige Balal in een straatgevecht de 18-jarige Abdollah Hosseinzadeh dood. Bekende Iraniërs hadden de ouders verzocht om de moordenaar vergiffenis te schenken. Toch is het niet zeker dat Balal op vrije voeten komt. Het echtpaar heeft alleen inspraak bij de executie, maar niet bij de gevangenisstraf.

Iran is na China het land dat de meeste doodstraffen ter wereld voltrekt. Afgelopen jaar nam het aantal executies toe. Ook is het een van de weinige landen waar executies in het openbaar plaatsvinden.

Pornoactrices in cel voor seks met kippen

De politie van Miami heeft twee fetisjpornoactrices opgepakt. Het gaat hier om de 28-jarige Sara Zamora en de 29-jarige Stephanie Hird. Zij hebben pornofilms gemaakt waarin kippen en konijntjes op gruwelijke wijze worden afgeslacht, om er vervolgens seks mee te hebben.

Volgens de recherche van Miami Dade was het duo geregeld te gast bij Adam Redford, kapitein op een visserbootje. Bij hem werden meerdere martelseksfilms opgenomen. Zo is op beelden te zien hoe een van de dames, naar verluidt Hird, twee konijntjes neerschiet, waarna de arme beestjes krijsend en spartelend een gruwelijke dood sterven.

In een ander filmpje is Zamora te zien. Terwijl zij met haar linkerhand een man tot een hoogtepunt brengt, is haar andere hand bezig een kip de strot door te snijden.

Voor deze 'porno' schijnt dus nog een markt te zijn ook. Ook schittert het zieke wijf in een filmpje waarin zij gekleed in een sexy pakje een andere vogel de kop afhakt, of kippen doodmept met een houten stok. Verder schopt ze in een filmpje weerloze konijntjes dood.

Hird, die ondanks haar zieke geest best een lekker wijf is, blijkt een succesvol fotomodel. Wel houdt zij er bizarre fetisjen als voetenkietelen en bondage op na. Ook was ze eens in het TLC-programma 'Strange Sex' te zien, waarin zij als 'reuzin' een man mishandelt. Dit filmpje is hieronder te bekijken.

Gelukkig is het de politie eindelijk gelukt de twee dames op te pakken. Werd twee weken geleden Zamora al in de kraag gevat, gisteren wist Bromsnor Hird in de boeien te slaan. Beide dames zullen worden veroordeeld wegens meervoudige dierenmishandeling.

Het filmpje over Hirds bizarre fetisj

Nadal bereikt kwartfinale in Monte Carlo

Rafael Nadal heeft de kwartfinale bereikt van het masterstoernooi in Monte Carlo. Het was de driehonderdste zege op gravel voor de Spanjaard. Nadal won in de derde ronde van Andreas Seppi met 6-1 en 6-3. De tennisser neemt het in de kwartfinale op tegen David Ferrer of Grigor Dimitrov. Nadal won het toernooi acht keer.

Ook Jo-Wilfried Tsonga en Stanislaw Wawrinka bereikten de kwartfinales. Tsonga, die donderdag 29 werd, versloeg Fabio Fognini met 5-7, 6-3 en 6-0. Wawrinka hoefde niet in actie te komen om de kwartfinales te bereiken. Zijn tegenstander Nicolas Almagro gaf al voor de wedstrijd op.

Fitte Moisander verheugt zich op bekerfinale

Niklas Moisander is fit genoeg om zondag voor Ajax aan te treden tegen PEC Zwolle. "De knie voelt goed. Ik verwacht te kunnen spelen", zei de aanvoerder van de Amsterdammer donderdag op een persconferentie in aanloop naar de eindstrijd om de KNVB-beker. "Het is ook een mooi moment, want zo vaak staat Ajax niet in de bekerfinale."

Moisander vindt het een voordeel dat Ajax nog geen kampioen is. "Het is een grote wedstrijd en ook een grote prijs. Wij kunnen ons volledig concentreren op deze wedstrijd." Die stellingname werd onderschreven door trainer Frank de Boer. "We zijn niet een paar keer om drie uur 's nachts in bed beland, met te veel drank in onze mik."

De Boer kan historie schrijven door als eerste trainer de landstitel, KNVB-beker en de Johan Cruijff Schaal in een seizoen te winnen. Dat laat de Ajax-coach niet onberoerd. "Ik zou graag zien dat ik de boeken in ga als de eerste trainer die dat heeft gepresteerd", zei hij.

In de competitie had Ajax het tweemaal bijzonder lastig met de Zwollenaren. "We zijn gewaarschuwd. Complimenten voor PEC." Voor de Noord-Hollander heeft het duel nog een bijzonder tintje. In september 1988 maakte hij tegen Zwolle zijn debuut. "Dat heb ik uitgewist. We verloren met 4-1. Mijn broer maakte ook tegen Zwolle zijn debuut, maar die won met 6-4."

Schippers weet niet waarom NZa conclusie schrapte

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) weet niet waarom de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een passage over verlieslijdende ziekenhuizen uit een rapport heeft laten schrappen. Dat zei de bewindsvrouw donderdag na afloop van de ministerraad.

"Blijkbaar heeft de NZa het niet aangedurfd om dat erin te laten staan. Misschien klopte de onderbouwing daar niet van of klopten de conclusies die bij de cijfers pasten niet", aldus Schippers. "Ik weet niet welke reden ze daarvoor hebben gehad. Waar ik van uitga is het rapport dat mij bereikt."

Schippers reageerde op berichtgeving van NRC Handelsblad, gebaseerd op documenten van klokkenluider Arthur Gotlieb. De zorgwaakhond zou de conclusie hebben geschrapt dat vier op de tien ziekenhuizen in 2012 verlies zouden hebben geleden als ze niet tijdelijk waren gecompenseerd.

Volgens Gotlieb wilde bestuursvoorzitter Theo Langejan niet 'met slecht nieuws naar buiten' treden, schreef NRC donderdag. De NZA-medewerker stelde een lijvig dossier samen over misstanden bij zijn werkgever en pleegde daarna zelfmoord. Schippers kondigde daarna een onderzoek aan.

De bewindsvrouw benadrukte dat de conclusie uit een conceptrapport is geschrapt en die bereiken haar nooit. "Als je alle conceptrapporten daarvoor ook zou moeten lezen dan heb je drie ministers van Volksgezondheid nodig." De financiële positie van ziekenhuizen is volgens Schippers bovendien geen verantwoordelijkheid van de overheid. "Wij staan garant voor de zorg, niet voor de ziekenhuizen."

Voor het antwoord op de vraag waarom de conclusies uit het conceptrapport zijn geschrapt verwees Schippers naar de NZa. De zorgautoriteit liet eerder in een verklaring weten geen commentaar te geven zolang het onderzoek naar het functioneren van de instantie loopt.

Puff Daddy weer rijkste hiphopartiest

Puff Daddy is wederom de hiphopartiest met de meeste centen op de bank. De rapper en muziekproducent staat, net als de twee voorgaande jaren, bovenaan de lijst van de vijf rijkste sterren in het genre. Dat heeft het Amerikaanse zakenblad Forbes, dat het lijstje samenstelt, woensdag bekendgemaakt.

Puff Daddy heeft volgens het blad zo'n zevenhonderd miljoen dollar op zijn bankrekening. De rapper heeft het afgelopen jaar zo'n 120 miljoen verdiend aan onder meer zijn nieuwe muziekzender Revolt TV.

Dr. Dre is op de tweede plek van de lijst te vinden. De rapper en producent heeft een geschat vermogen van 550 miljoen dollar en verdiende het afgelopen jaar veel geld met zijn audiobedrijf Beats by Dre. Jay-Z, die vorig jaar nog op de tweede plek stond, completeert de top drie. De rapper heeft volgens Forbes 520 miljoen dollar op zijn rekening.

Het zakenblad stelt al jaren lijsten samen van de rijksten der aarde in verschillende vakgebieden. Forbes kijkt voor de hiphoplijst onder meer naar verdiensten uit het verleden en bezittingen.

Dakloze krijgt 25 jaar voor bootmoord bejaard stel

Een 41-jarige dakloze moet 25 jaar de cel in voor het doden van een bejaard echtpaar. De man heeft het stel gedood met als doel hun plezierjacht te bemachtigen. De rechtbank in Groningen acht doodslag bewezen. Justitie had dertig jaar geëist.

Het paar uit Aduard werd vorig jaar maart tijdens een proefvaart op hun jacht op het Hoendiep in Groningen op brute wijze gedood. Sectie wees uit dat hun schedels waren ingeslagen. De 68-jarige vrouw was dood toen zij overboord werd gegooid, haar twee jaar oudere echtgenoot heeft vermoedelijk nog geleefd in het water.

Volgens de rechtbank is het mogelijk dat de dakloze in een opwelling heeft toegeslagen. Daarom is hij niet veroordeeld voor moord, maar voor opzettelijke doodslag.

Het plezierjacht stond al geruime tijd te koop toen de 41-jarige man zich als koper aandiende. De bejaarde echtelieden lieten hun kinderen weten dat de boot was verkocht, maar daarna kwam er geen teken van leven meer. De kinderen sloegen daarop alarm. De boot werd enkele kilometers van de ligplaats onbemand en besmeurd met bloed aan wal aangetroffen. De lichamen werden een dag later gevonden.

Ondanks de ontkenning van de man vindt de rechtbank dat er voldoende bewijzen zijn voor een veroordeling. De man werd twee dagen na de moord met bebloede kleding aan zijn lijf aangehouden. Hij erkende op de boot te zijn geweest, maar zei niemand op het vaartuig te hebben aangetroffen.

Uit telefoongegevens blijkt dat de man tot twee keer toe met de slachtoffers heeft gebeld. Bovendien komen schoenafdrukken in het bloed op de boot overeen met het schoensoort dat hij droeg. Op het touw waarmee de boot was vastgeknoopt, zijn dna-sporen van de man gevonden.

De rechtbank sprak van een gruwelijke daad. De dader heeft puur gehandeld uit financieel gewin en liet de slachtoffers in een hulpeloze toestand achter in het water, aldus de rechters. Hij moet de nabestaanden bijna zeventienduizend euro betalen.

EP wil sancties tegen Russische energiebedrijven

Het Europees Parlement eist sancties tegen Russische bedrijven en hun dochtermaatschappijen, met name in de energiesector. Ook moet de Europese Unie 'onmiddellijk' economische sancties tegen Rusland treffen en strafmaatregelen nemen tegen Russische personen die betrokken zijn bij de escalerende crisis in Oost-Oekraïne.

Dat staat in een motie die het Europarlement donderdag in Straatsburg aannam met een ruime meerderheid: 437 tegen 49 stemmen. De tekst was ingediend door de christendemocraten, liberalen, groenen en conservatieven.

"Het Krim-scenario ontvouwt zich nu ook in Oost-Oekraïne", verklaarde Ria Oomen (CDA) tijdens het debat vóór de stemming, verwijzend naar de Russische bezetting en annexatie van de Krim vorige maand. "Het is tijd voor sancties die echt pijn doen."

Het EP roept de EU-lidstaten op snel een wapenembargo tegen Rusland in te stellen. Voorts moeten er maatregelen komen tegen Russische investeringen en tegoeden in de EU, en moeten alle akkoorden met Rusland tegen het licht worden gehouden en zonodig opgeschort.

Oekraïne heeft het volste recht zijn soevereiniteit en grondgebied te beschermen, stelt de resolutie, en Rusland mag dit niet als excuus voor een militaire invasie gebruiken. Volgens het Europarlement is er geen spoor van recente aanvallen, intimidatie of discriminatie van etnische Russen of andere minderheden, zoals Moskou stelt. "Iets anders beweren is een belediging voor minderheden overal in de wereld die wel worden onderdrukt", aldus de Britse conservatief Charles Tannock.

Wel zijn de Europarlementariërs bezorgd over het lot van de Krim-Tataren en etnische Oekraïners op de Krim. Nu Rusland er de baas is, moet ook gekeken worden naar economische, financiële en handelsbeperkingen tegen de Krim en hun leiders.

De sociaaldemocraten onthielden zich van stemming, uit vrees dat de oproep tot sancties het overleg donderdag in Genève tussen Rusland, Oekraïne, de Verenigde Staten en de EU zou verstoren. Ook de Duitse liberaal Alexander Graf Lambsdorff waarschuwde ervoor de contacten met Rusland af te kappen. "Zelfs in de donkerste dagen van de Koude Oorlog was er nog dialoog met Moskou."

Eerste stap naar noordse combinatie voor vrouwen

Tijdens vergaderingen van de internationale skifederatie FIS lijkt deze week de eerste stap te zijn gezet op weg naar wedstrijden in de noordse combinatie voor vrouwen. Tot nu toe is de sport de enige olympische wintersport die alleen door mannen beoefend wordt, maar daar moet verandering in komen.

Op de vergadering in Zürich presenteerden Horst Hüttel, voorzitter van het FIS-comité voor de noordse combinatie, en Lasse Ottesen, race director binnen de sport, een plan voor het eerste internationale trainingskamp voor vrouwen. Dit zou nog komende zomer plaats moeten vinden in het Duitse Oberstdorf, in samenwerking met de Duitse skibond. 

Nationale bonden worden nog wel geraadpleegd voordat het plan definitief wordt, maar het zou een grote eerste stap zijn. Ottessen staat al langer bekend als voorstander van het organiseren van vrouwenwedstrijden. "Er zijn al een paar landen waar jonge meiden in groepen trainen. Een mooie eerste stap voorwaarts zou zijn om een reeks wedstrijden voor de jeugd te organiseren. Voor het schansspringen bij de vrouwen heeft het 32 jaar geduurd tot het olympisch werd, hopelijk duurt dat bij de noordse combinatie minder lang. Ik zou niet weten waarom we het niet zouden proberen", zo liet de Noorse oud-schansspringer in oktober optekenen.

Andere punten op de agenda waren het verhogen van het aantal deelnemers op de Olympische Spelen en het toevoegen van een nieuw onderdeel, de teamsprint. De noordse combinatie is een sport waar veel nieuwe wedstrijden uitgeprobeerd worden en de teamsprint is er daar een van. In het afgelopen seizoen was het tijdens de World Cups een populair en vaak spectaculair onderdeel. Begin juni moeten de nieuwe plannen vastgelegd worden tijdens het congres van de FIS in Barcelona.

[vid] Brandweer checkt Google Glass

De Brandweer Amsterdam-Amstelland is samen met ict-bedrijf Incentro een proef aan het doen met de inzet van Google Glass. Onder meer wordt met de bril voertuiginformatie opgehaald wanneer bijstand bij een ongeluk wordt verleend, meldt AT5.

In een promofilmpje wordt getoond hoe met Google Glass basischecks van apparatuur kunnen worden gedaan voordat een brandweerwagen uitrukt. Van een auto wordt vervolgens via een kentekenscan info over de brandstofleidingen opgehaald zodat deze veilig kan worden opengeknipt. Het gaat om de eerste proef van een Nederlands brandweerkorps met de bril. Volgens commandant Elie van Strie zijn de mogelijkheden enorm.

Meer nummers in bel-me-nietregister

Het aantal telefoonnummers dat ingeschreven staat bij het bel-me-nietregister is het afgelopen jaar flink opgelopen. In totaal zijn nu 8,7 miljoen nummers geregistreerd, ruim zevenhonderdduizend meer dan vorig jaar rond deze tijd. Dat zegt een woordvoerder van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) donderdag.

Het bel-me-nietregister bestaat sinds 2009. Consumenten die niet meer gebeld willen worden voor reclame kunnen zich hiervoor inschrijven. Na vijf jaar loopt de teller van het aantal inschrijvingen dus nog altijd gestaag op, aldus de zegsvrouw.

Het aantal klachten over ongewenste telefoontjes steeg vorig jaar overigens weer. In 2013 kreeg de ACM in totaal 10.880 meldingen, ruim tweeduizend meer dan een jaar eerder. In 2011 kwamen overigens nog 13.384 klachten binnen.

Energiebedrijf Essent kreeg onlangs een boete van de ACM voor het ongevraagd bellen naar mensen, zo maakte de consumentenwaakhond eerder donderdag bekend. Het bedrijf moet een boete van 47.500 euro betalen.

Philip Morris verkoopt minder sigaretten

Philip Morris heeft in het eerste kwartaal minder omzet en minder winst gemaakt. De fabrikant wist weliswaar meer te vragen per pakje, maar verscheepte wel 4,4 procent minder sigaretten. Dat blijkt uit de donderdag gepubliceerde kwartaalcijfers van de maker van Marlboro en Chesterfield.

De omzet zonder de accijns mee te rekenen kwam 8,8 procent lager uit op 6,9 miljard dollar. Zonder het negatieve effect van het wisselen van de omzet naar dollars bedroeg het omzetverlies 1,6 procent. De nettowinst van de sigarettenfabrikant bedroeg over het derde kwartaal 1,88 miljard dollar. Dat is bijna twaalf procent lager dan de 2,13 miljard dollar een jaar eerder.

De resultaten waren volgens topman van Philip Morris André Calantzopoulos 'in lijn met de verwachting'. Omdat de laatste periode de negatieve invloed van de wisselkoersen lager uitviel dan verwacht, stelde het bedrijf de winstverwachting voor heel het jaar naar boven bij met zeven cent, naar 5,09-5,19 dollar per aandeel.

Philip Morris maakte twee weken geleden bekend zijn fabriek in Bergen op Zoom te gaan sluiten vanwege de slechte prestaties in Europa en Japan. Het bedrijf meldt nu dat de financiële consequenties hiervan nog niet duidelijk zijn, omdat nog met de bonden wordt onderhandeld over een sociaal plan.

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) schreef woensdag aan de Kamer dat hij er actief op gaat toezien dat er een goed sociaal plan komt voor de 1200 mensen die een nieuwe baan moeten zoeken. Het bedrijf wil de sluiting in oktober rond hebben.

Doutzen Kroes weer uitgeroepen tot mooiste model

Doutzen Kroes is wederom bekroond tot het mooiste model van Nederland. Het World Fashion Festival ondervroeg tweeduizend Nederlanders en Kroes kwam, net als vorig jaar, als eerste uit de bus. Dat heeft Bewonder Nederland, de organisator van het mode-evenement, donderdag bekendgemaakt.

De prijs werd dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. De 29-jarige Kroes heeft de afgelopen jaren voor grote modemerken als Versace, Yves Saint Laurent en Viktor & Rolf gelopen. Ook is ze al jaren een van de gezichten van Victoria's Secret.

Ymre Stiekema volgt de zwangere Doutzen op de voet. Marlous Horst maakt de top drie compleet. Ook Frederique van der Wal, Kim Feenstra, Sylvia Geersen en Yfke Sturm zijn in de top tien te vinden.

Het World Fashion Festival, dat dit jaar voor het eerst wordt georganiseerd, wordt opgedragen aan Michelle Obama. Verschillende ontwerpers, die later bekend worden gemaakt, verzorgen tijdens het evenement op 21 mei een show.

The Last of Us Remastered misschien met korting

Mensen die The Last of Us voor PlayStation 3 hebben gekocht krijgen misschien wel korting voor de onlangs aangekondigde PlayStation 4-versie van het spel.

Sony kijkt naar de commerciële mogelijkheden om korting te geven volgens Eric Monacelli, die schrijft voor de Europese PlayStation Blog.

The Last of Us Remastered komt ergens deze zomer uit voor PlayStation 4. De geruchten zeggen vanaf 20 juni, maar er is nog niets officieel.

Blogpost

[vid] Pro-Russen: 'Op je knieŽn!'

VICE News, een van de weinige media die het geweld in het zuidoosten van Oekraïne bewust opzoekt, heeft een nieuw filmpje online geplaatst. Het geeft een goed beeld van hoe een bezetting van een overheidsgebouw wordt aangepakt.

Politiegebouwen, regionale parlementen, gemeentehuizen en andere overheidsgebouwen worden de afgelopen weken in grote steden in heel Zuidoost-Oekraïne ingenomen door gewapende pro-Russische separatisten.

Maandag bestormden de pro-Russen het politiebureau van de Oost-Oekraïense stad Horlivka. VICE-correspondent Simon Ostrovsky was daar aanwezig en filmde de taferelen, waarbij demonstranten een agent mishandelden.

De agent werd beschuldigd van het de dood in duwen van een demonstrant die probeerde de Oekraïense vlag door de Russische te vervangen. De agent zelf ontkende de man geduwd te hebben maar werd alsnog in elkaar geslagen.

De ambulance waarin de agent terechtkwam, mocht van de menigte pas vertrekken als hij op zijn knieën zou gaan. Nadat hij dat deed maakte men ruim baan. 

Lens vestigt hoop op WK en transfer

Het WK is de ideale springplank voor spelers die het een stapje hoger willen proberen. Jeremain Lens hoopt zijn kans te grijpen in Brazilië. De 26-jarige Amsterdammer verdient momenteel zijn brood bij het Oekraïense Dinamo Kiev, dat een tijd lang niet kon voetballen vanwege de politieke onrust die momenteel in het land heerst. Die onrust is ook voelbaar voor profvoetballers, zo blijkt.

"Natuurlijk merkt hij wel dat er in het land, in de stad iets veranderd is", laat zijn zaakwaarnemer Alex Kroes aan Voetbal International weten. "Maar in Kiev kan Jeremain gewoon zijn ding doen."

"En Dinamo Kiev heeft geen signalen afgegeven dat ze binnenkort een andere koers gaan varen. Dus zo lang Jeremain zijn salaris krijgt uitbetaald en de situatie in Kiev niet bedreigend of onveilig is, zal hij niet zomaar kunnen vertrekken. Tenzij het land nog eens drie gekke sprongen maakt, maar dat is momenteel niet het geval."

Het is nog maar de vraag welke gevolgen de perikelen in Oekraïne hebben voor de carrièreplannen van Lens. "Zoals in ieder ander geval gaat hij nog wel met de club praten", aldus Kroes.

"Maar de hoop is dat Jeremain een goed WK speelt. En daaraan dan gekoppeld een transfer naar een club die net een stapje hoger is. Dinamo Kiev moest dit seizoen kampioen worden. Dat gaat niet lukken en ook de tweede plaats wordt moeilijk."

Lens is bezig aan zijn eerste seizoen in dienst van Dinamo Kiev. Vorig jaar zomer tekende hij een contract dat hem voor vier seizoenen aan de Oekraïense topclub zou binden. Eerder kwam hij uit voor achtereenvolgens AZ, NEC en PSV.

PVV: accijns lager dan bij de buren

De accijnzen op brandstof en alcohol moeten minimaal één procent lager zijn dan in Duitsland en België. Dat voorstel doet de PVV donderdagmiddag in een Kamerdebat over de gevolgen van de accijnsverhogingen voor ondernemers in de grensstreek.

Volgens de PVV tonen cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en van brancheverenigingen Bovag en NOVE 'onomstotelijk' aan dat de maatregel van het kabinet 'desastreus uitpakt voor de grensstreek en voor de schatkist'. "Terwijl de Belgen en Duitsers druk zijn met ons geld te tellen, sluiten de pompstations en winkels in de grensstreek en verliezen werknemers massaal hun baan", aldus PVV-Kamerlid Teun van Dijck.

Ook Van Dijcks collega Pieter Omtzigt (CDA) wil dat de accijnsmaatregel wordt teruggedraaid. Hij stelt op de website van zijn partij dat het kabinet wegkijkt voor de problemen. "In de Randstad was dit nooit gebeurd. Dan was van meet af aan bijgehouden wat de effecten zijn. En als in Amsterdam een kwart van de ondernemers op de fles dreigde te gaan had het kabinet de maatregel allang terug gedraaid", aldus de parlementariër. "Omdat dit in de grensstreken gebeurt, kijkt het kabinet weg."

Het CDA wil een onafhankelijk onderzoek naar de gevolgen van de accijnsverhogingen en de garantie van het kabinet dat de verhogingen worden teruggedraaid wanneer het kabinet de cijfers onder ogen ziet.

De PVV eist van staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) dat hij de 'domme maatregel' onmiddellijk terugdraait, zijn excuses aanbiedt en alle ondernemers compenseert voor de geleden schade.

Pomphoudster Lisenka van Oppen hoopt dat Wiebes luistert naar de oppositie. "Nu zijn twee- tot driehonderd pomphouders aan het verzuipen. We draaien als branche een verlies van twee miljoen euro per dag", zei Van Oppen voorafgaande aan het debat.

De omzet van haar pomp in het Limburgse Echt-Susteren is met 69 procent gedaald. Terwijl de klanten over de grens tanken vanwege de lagere prijzen, lopen haar schulden op. "Het is vijf over twaalf", zegt Van Oppen.

Wiebes heeft zich tot nu toe echter niet willen branden aan een conclusie over de gevolgen van de accijnsverhogingen. Bij herhaling heeft de staatssecretaris aangegeven te willen wachten op een eigen onderzoek. De uitkomsten hiervan verwacht hij volgende maand naar de Kamer te kunnen sturen.

"Mei duurt te lang, dat kan voor mij funest zijn", reageert pomphoudster Van Oppen. "Maar als wordt besloten om de accijnzen morgen met tien tot vijftien procent te laten dalen, dan kan ik erbovenop komen. Dat zal jaren duren, maar ik heb het er voor over."

EU wil overleg over aardgas met Rusland

De Europese Unie wil met Rusland praten over het veiligstellen van leveringen van Russisch gas aan Europa. Dat schrijft voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso in een brief aan de Russische president Vladimir Poetin.

Poetin stelde eerder deze maand aan verschillende EU-lidstaten voor om de tafel te gaan om er voor te zorgen dat de gastoevoer uit Rusland niet wordt onderbroken. Oekraïne moet wat Rusland en Brussel betreft ook bij de gesprekken worden betrokken.

Kiev heeft een betalingsachterstand bij de Russische energiegigant Gazprom voor Russisch aardgas en Poetin heeft gezegd dat in het ergste geval de gaskraan wordt dichtgedraaid. Hier is Barroso zeer bezorgd over, aangezien een groot deel van het aardgas dat van Rusland naar Europa gaat door leidingen in Oekraïne loopt. Barroso benadrukt dat Rusland contracten heeft met Europese bedrijven en zich aan de voorwaarden van deze overeenkomsten dient te houden.

"Het blijft de verantwoordelijkheid van Gazprom om ervoor te zorgen dat de hoeveelheden die zijn overeengekomen in de contracten worden afgeleverd", aldus Barroso. "De EU heeft meermaals gezegd dat we verwachten dat alle commerciële partijen blijven voldoen aan hun contractuele verplichtingen. Het is in het belang van de Russische federatie om een betrouwbare leverancier te blijven, gezien de ontwikkelingen op de internationale gasmarkt."

Oekraïne heeft één maand de tijd om zijn openstaande gasrekening te betalen. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin donderdag gezegd. Doet het land dat niet, dan gaat de gaskraan dicht en moet Oekraïne voortaan vooraf betalen voor zijn gas. Ook Europa kan daaronder lijden.

De deadline die Poetin stelt is opvallend. Als de 'maand' die hij noemt letterlijk wordt genomen, loopt de deadline een week voor de Oekraïense presidentsverkiezingen af.

Poetin zei dat het dichtdraaien van de gaskraan naar Oekraïne ook gevolgen kan hebben voor gasleveringen aan de rest van Europa, aangezien het Russische gas deels via Oekraïense leidingen naar het westen vloeit.

Oekraïne is voor de overgrote meerderheid van zijn energievoorziening afhankelijk van Russisch aardgas. Kiev kreeg tot eerder dit jaar nog korting op het Russische gas. Rusland trok deze korting echter in.

O'Sullivan opent WK Snooker tegen Hull

De eerste tegenstander voor Ronnie O’Sullivan in de jacht op zijn vijfde wereldtitel snooker is de qualifier Robin Hull. De Fin kwalificeerde zich voor de eerste keer sinds 2002 voor het WK door in de beslissende kwalificatieronde Peter Ebdon te verslaan.

Ebdon zal voor het eerst sinds 23 jaar niet actief zijn op een wereldkampioenschap. Andere opvallende afwezigen zijn oud-wereldkampioenen Mark Williams en Greame Dott. Ook tweevoudig finalist Matthew Stevens is er niet bij.

De nummer één van de wereld Neil Robertson opent zijn campagne tegen debutant Robbie Williams. Naast Williams zullen ook Michael Wasley, Xiao Guodong en Kyren Wilson hun debuut maken op het WK. Wasley krijgt een zware dobber, want hij speelt tegen Ding Junhui die dit seizoen vijf rankingtoernooien wist te winnen.

Van de oud-kampioenen speelt Shaun Murphy tegen Jamie Cope, John Higgins tegen Alan McManus en Ken Doherty tegen Stuart Bingham. De finalist van vorig jaar, Barry Hawkins, opent tegen David Gilbert. Judd Trump ontmoet de man die Luca Brecel uitschakelde, Tom Ford.

Het WK in Sheffield begint zaterdag 19 april en de finale is zeventien dagen later. 

Loting WK snooker

Geplaatste spelers Niet-geplaatste spelers
Ronnie O'Sullivan (1, Eng) Robin Hull (Fin)
Joe Perry (16, Eng) Jamie Burnett (Sch)
Marco Fu (8, HK) Martin Gould (Eng)
Shaun Murphy (9, Eng) Jamie Cope (Eng)
Barry Hawkins (5, Eng) David Gilbert (Eng)
Ricky Walden (12, Eng) Kyren Wilson (Eng)
Mark Davis (13, Eng) Dominic Dale (Wal)
Ding Junhui (4, Chi) Michael Wasley (Eng)
Mark Selby (3. Eng) Michael White (Wal)
Ali Carter (14, Eng) Xiao Guodong (Chi)
John Higgins (11, Sch) Alan McManus (Sch)
Stuart Bingham (6, Eng) Ken Doherty (Ier)
Judd Trump (7, Eng) Tom Ford (Eng)
Stephen Maguire (10, Sch) Ryan Day (Wal)
Mark Allen (15, N-Ie) Michael Holt (Eng)
Neil Robertson (2, Aus) Robbie Williams (Eng)

Hordenloper Liu Xiang kan na bijna twee jaar weer trainen

De Chinese hordenloper Liu Xiang staat op het punt om weer volop te kunnen trainen. Dat meldt ECNS deze week. Liu liep tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen een zware achillespeesblessure op, waaraan hij in augustus van dat jaar is geopereerd. Inmiddels is het aantal rehabilitatiesessies afgenomen van vijf naar twee keer per week, meldt zijn trainer Sun Haiping.

Liu werd een nationale held door in 2004 in Athene verrassend olympisch goud te pakken op de 110 meter horden in een wereldrecord van 12,91 seconden. Vier jaar later werd verwacht dat hij dat in eigen land zou herhalen tijdens de Spelen in Peking, maar door een blessure kwam hij in de series niet eens bij de eerste horde.

Pas in 2011 kon Liu zich weer meten met de wereldtop, door bij het wereldkampioenschap in Daegu zilver te pakken. Dat had zelfs goud moeten zijn, omdat de Cubaan Dayron Robles hem tegenhield en zo de titel veroverde.

Tijdens de Spelen van Londen in 2012 sloeg het noodlot opnieuw toe voor de Chinees. Omdat hij zelf amper nog kon lopen moest hij door collega's van de baan geholpen worden (foto). Dit keer moest hij geopereerd worden, waardoor het voortzetten van zijn carrière onduidelijk was.

Volgens trainer Sun Haiping gaat het inmiddels echter goed met zijn pupil. "De medische check die we onlangs gedaan hebben liet heel veel vooruitgang zien ten opzichte van de vorige keer, in november. We zijn erg tevreden over het resultaat van de rehabilitatie", zo legt de coach uit. 

Liu is al voorzichtig begonnen met hordentraining op normale schoenen, omdat het dragen van professionele atletiekschoenen nog wat te pijnlijk is. Sun verwacht echter dat ook dit slechts een kwestie van tijd is: "Ik denk dat we binnenkort de volle training weer op kunnen pakken. We gaan het niet overhaasten, maar met wat geluk moet het mogelijk zijn om in mei of juni weer te beginnen", zo laat Sun weten.

Liu gaf eerder al aan dat zijn hoofddoel is om in 2015 mee te strijden voor de wereldtitel. Dat zou de cirkel rond maken, want het WK vindt plaats in het Olympisch Stadion in Peking, daar waar hij in 2008 het dieptepunt uit zijn leven kende. "Ik geloof in mijzelf. Het WK in eigen huis is voor elke Chinese atleet fantastisch en mijn droom is om hier terug te keren en op de olympische baan te lopen", aldus Liu zelf.

In september van dit jaar vinden in het Zuid-Koreaanse Incheon de Aziatische Spelen plaats, maar Sun is nog onduidelijk over het al dan niet te vroeg komen van die wedstrijd. "Daar kan ik nog geen duidelijk antwoord over geven, we moeten eerst zien hoe de training gaat de komende tijd", besluit de coach.

Rusland blijft lid internationale organisaties

Rusland is niet van plan zich terug te trekken uit internationale organisaties, ook al oefenen die kritiek uit op het land. Dat heeft Vladimir Poetin gezegd tijdens zijn jaarlijkse vraag-en-antwoordsessie op televisie. Terugtrekking uit internationale organisaties als de Raad van Europa zou leiden tot zelfisolatie.

"We gaan niet vasthouden aan het lidmaatschap van enkele internationale structuren. Maar aan zelfisolatie gaan we ook niet doen", zei Poetin.

De Raad van Europa besloot vorige week dat Rusland tot het einde van dit jaar niet langer mag mee stemmen in de raad of deelnemen aan waarnemingsmissies bij verkiezingen. De Raad van Europa, waarbij 47 leden zijn aangesloten, doet onderzoek naar en uitspraken over mensenrechtenschendingen.

Poetin beantwoordde met zijn uitspraken de vraag van een afgevaardigde uit het parlement van de regio Sverdlovsk. De live uitgezonden show was toen ongeveer tweeënhalf uur bezig. Vorig jaar duurde het programma waar Russen vragen kunnen stellen aan het staatshoofd bijna vijf uur.

'Veel klachten dumpprijzen huurwoningen'

Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft in een maand 350 meldingen ontvangen over corporaties die hun oude huurwoningen tegen dumpprijzen aanbieden. De kortingen, die kunnen oplopen tot 25 procent, maken het voor huiseigenaren vaak onmogelijk om de eigen woning tegen een normale marktprijs te verkopen, meldt VEH donderdag.

Sinds oktober vorig jaar zijn de regels versoepeld waardoor corporaties hun oude huizen ver beneden de marktwaarde kunnen verkopen. Die regels zijn bedoeld om de corporaties die krap bij kas zitten te helpen geld binnen te halen. Eigen Huis en makelaarsorganisatie NVM waarschuwde echter vorig jaar al dat de maatregel zou leiden tot marktverstoring en oneerlijke concurrentie.

"Het is aantrekkelijk voor starters op de woningmarkt en voor huurders, die zo voordelig hun huurhuis kunnen kopen. Maar particuliere huiseigenaren die in dezelfde straat of buurt hun huis proberen te verkopen, ondervinden daar nadeel van", zegt Hans André de la Porte van Eigen Huis.

VEH heeft begin maart een meldpunt geopend waar mensen hun ervaringen met de woningen van corporaties kunnen delen.

'Honderden klachten dumpprijzen huurwoningen'
'Veel klachten dumpprijzen huurwoningen' (Foto: ANP)

Ruim 3 ruggen voor kontsplinter

Een elfjarig ventje dat even ten zuiden van Londen woont, heeft een flinke som doekoe gekregen. Omgerekend 3.355 euro heeft het ventje op zijn bankrekening zien worden bijgeschreven. Hij kreeg het geld omdat hij een splinter in zijn kont had gekregen.

Het kereltje moest drie jaar geleden plaatsnemen op een houten bank in de gymzaal van de school. Pijlsnel schoot hij weer omhoog, jankend van de pijn.

Wat bleek nu? Het huilebalkje had een splinter van de bank in zijn reet gekregen. In plaats van lachend met een pincet het ding uit de billen van hun zoon te verwijderen, besloten de ouders de school aan te klagen.

En met succes. Volgens de rechter heeft het knaapje blijvend letsel overgehouden aan de splinter. Deze kende het gezin een schadevergoeding van maar liefst 2.760 pond, ruim 3.355 euro, toe, te betalen door de school.

'Iedereen noemt zich maar mens tegenwoordig'

Volgens schrijfster Yvonne Kroonenberg noemt iedereen zich ook maar mens tegenwoordig. Niet alleen zijzelf en andere begenadigde intellectuelen maar ook lieden die naar de Action gaan of die uit Amsterdam-Noord of zelfs uit Assen komen.

"Simpele mensen met van die klassieke Drentse koppen, maar met uitdrukkingsloze ogen. Ik liep daar rond en probeerde die mensen te begrijpen, op dezelfde manier als dat ik me probeer te verdiepen in het geestelijk leven van dieren", zegt ze in HP/De Tijd. In Amsterdam-Noord wist de schrijfster naar eigen zeggen niet wat ze zag: "Mensen die zó primitief zijn dat ze niet eens een gewone zin kunnen uitspreken." Om toch maar te worden begrepen zou dit type vaak luide kreten slaken.

Dat ging allemaal in Kroonenbergs bovenkamer rond vlak voordat ze naar haar wekelijkse Mahlerklasje in het Concertgebouw zou gaan. Daar ging de Margriet- en Playboy-vrouwenstukjesschrijfster 'allemaal moeilijke dingen leren'. En dan wil het wel eens gebeuren dat je je afvraagt hoe het is als 'taal niet je eerste vervoermiddel is om je te uiten, omdat het je gewoon niet gegeven is om een zinnetje te zeggen'. En vervolgens half Twitter over je heenstruikelt.

Naderhand noemt Kroonenberg de uitspraak 'iedereen noemt zich maar mens tegenwoordig' een grapje tegen de jonge interviewer, meldt AT5. Tegen RTV Drenthe zegt ze dat dat soort grapjes normaal zijn 'in ons milieu'. Een lezer van AT5 denkt er het zijne van: "Zij schreef eerder het diepzinnig filosofische werk 'Alles went behalve een vent'. Na zo'n prestatie mag je best neerkijken op het plebs."

Ontploffing Bloemendaalse bommen trekt bekijks

De laatste drie WOII-bommen die bij Bloemendaal zijn gevonden, zijn donderdag rond het middaguur tot ontploffing gebracht. De drie bommen van vijfhonderd kilo hebben flinke kraters achtergelaten in de duinen, meldt een woordvoerder van gebiedsbeheerder PWN.

Belangstellenden konden op een afstandje kijken hoe ongeveer 2800 kuub zand dat de bommen bedekte de lucht in ging. "Er was redelijk wat belangstelling", laat de zegsvrouw weten. "Een man of vijftig heeft staan kijken naar de explosie, die er ook dit keer weer spectaculair uitzag. Het zand ging zo'n twintig meter de lucht in."

De drie bommen, die dichtbij elkaar lagen, werden door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) tot ontploffing gebracht. Politie, boswachters en gemeentemedewerkers stonden klaar om de ontploffing in goede banen te leiden.

De EOD geeft het gebied na controle waarschijnlijk later op de dag vrij. "De gaten worden dichtgeschoven en er wordt gekeken of de bommen geen stukken metaal hebben achtergelaten", meldt de zegsvrouw. "De bommen hebben in ieder geval geen giftige stoffen achtergelaten.

Twee andere bommen van 250 en vijfhonderd kilo werden dinsdag tot ontploffing gebracht. De vliegtuigbommen werden vorige week gevonden bij een zogenoemd opsporingsonderzoek voor een geplande vernieuwing van een fietspad. Naast de explosieven werden nog eens vijftien betonbommen gevonden.

Zwartepieten over ondergang Free Record Shop

Oprichter van Free Record Shop Hans Breukhoven vindt dat het faillissement van de keten in mei vorig jaar op conto komt van Herman Hovestad, de interim-bestuursvoorzitter die de platenzaak van de ondergang moest redden. Breukhoven spuwde donderdag zijn gal in een interview met het tijdschrift Quote.

Breukhoven trad terug nadat halverwege 2012 duidelijk werd dat voor de derde maal moest worden gesaneerd bij Free Record Shop. Hij stelde daarom Hovestad aan als interim.

"Toen is het eigenlijk fout gegaan. Herman stelde direct zijn vriendje Cees van Wijngaarden aan als cfo, om met een dagsalaris van 1250 euro de kar te trekken", foetert Breukhoven in het interview. "Rabobank zegde het vertrouwen op, de leveranciers geloofden niet in hun onprofessionele plannen en uiteindelijk zegden ook de kredietverzekeraars het vertrouwen in hen op. Daardoor was de boel eigenlijk niet meer te redden."

Hovestad begrijpt niets van de lezing van Breukhoven, meldt Quote. "Ik herken me niet in het geschetste beeld. Breukhoven heeft het allemaal niet begrepen, het is niet waar wat hij zegt. Er is geen onvertogen woord gevallen tussen hem en mij. Dit is gewoon onder de gordel."

Waar Breukhoven Hovestad hekelt, beweren anonieme bronnen tegen Quote dat investeringsmaatschappij Procures de reden van de ondergang zou zijn. De investeerder zou veel geld aan het bedrijf hebben verdiend, ook in de periode dat Free Record Shop de leveranciers niet kon betalen. Procures was donderdag niet direct bereikbaar voor commentaar.

Ontruiming in Groningen vanwege brand winkelcentrum

Een deel van een winkelcentrum in Groningen is donderdagochtend ontruimd vanwege een brand op het dak van het pand. Als gevolg van de brand staat een aantal woningen vol rook. De bewoners zijn uit hun huizen gehaald.

Het vuur is ontstaan bij werkzaamheden, zegt een woordvoerder van de brandweer. In het winkelcentrum aan de Boterdiep is op de begane grond onder meer een filiaal van de Jumbo gevestigd.

Daarboven zitten appartementen. De brand woedt in het isolatiemateriaal. De brandweer verwijdert de gevelplaten van het pand.

Kate Upton wil helemaal geen kleinere tieten

Kate Upton is totaal niet ontevreden over de omvang van haar voorgevel. De Britse boulevardkrant The Sun beweerde onlangs dat Upton droomde van kleinere borsten. "Die uitspraken zijn verzonnen", twitterde de 21-jarige rondborstige blondine. "Het was een poging controverse te veroorzaken, terwijl die er helemaal niet is."

"Net als iedere andere vrouw ben ik soms onzeker over mijn lijf", ging Upton verder. "Maar ik hou van mijn lijf en ben trots op mijn hele lichaam. Ik zou er niets aan willen veranderen."

Upton heeft veel te danken aan haar rondingen. De 21-jarige vergaarde bekendheid als bikini- en lingeriemodel. Upton probeert het te maken als actrice. In de film The Other Woman is ze, wederom in bikini, te zien naast Cameron Diaz en Leslie Mann.

[NBA] Slechte generale Spurs voor start play-offs

San Antonio Spurs heeft in de NBA een slechte generale repetitie beleefd voor de start van de play-offs. De koploper van de Western Conference verloor voor eigen publiek de laatste wedstrijd van de reguliere competitie van Los Angeles Lakers met 113-100. De Spurs treffen in de play-offs, die zaterdag beginnen, Dallas Mavericks.

Aan de kant van de Lakers waren Nick Young met zestien punten en Kendall Marshall met vijftien punten de belangrijkste spelers. De zege was een positieve afsluiting van een rampzalig seizoen. De Lakers eindigden als voorlaatste in het westen, reden om volgend seizoen de ploeg grondig te renoveren.

In de Eastern Conference wist koploper Indiana Pacers wel te winnen. De ploeg uit Indianapolis versloeg Orlando Magic met 101-86. Bij het team uit Indiana kregen de belangrijkste spelers rust, maar toch verliep de wedstrijd gemakkelijk. De Pacers spelen in de eerste ronde van de play-offs tegen Atlanta Hawks.

Overige uitslagen
Charlotte Bobcats - Chicago Bulls 91-86
Memphis Grizzlies - Dallas Mavericks 106-105
Milwaukee Bucks - Atlanta Hawks 103-111
Minnesota Timberwolves - Utah Jazz 130-136
New Orleans Pelicans - Houston Rockets 105-100
Oklahoma City Thunder - Detroit Pistons 112-111
Boston Celtics - Washington Wizards 102-118
Cleveland Cavaliers - Brooklyn Nets 114-85
Miami Heat - Philadelphia 76ers 87-100
New York Knicks - Toronto Raptors 95-92
Portland Trail Blazers - Los Angeles Clippers 110-104
Sacramento Kings - Phoenix Suns 99-104
Denver Nuggets - Golden State Warriors 112-116

Aangereden Horner ontslagen uit ziekenhuis

Chris Horner heeft het ziekenhuis in Lecco verlaten. De winnaar van de Ronde van Spanje werd vrijdag aangereden door een auto tijdens een trainingsrit. Horner liep daarbij gebroken ribben en een klaplong op. De Giro die hij zou rijden, komt te vroeg voor hem. De renner van Lampre-Merida hoopt wel de Tour en de Vuelta te rijden.

"Ik voel nog steeds pijn als ik beweeg. Ik moet de komende tijd nog rustig aan doen", aldus Horner. De Amerikaan won vorig jaar op 41-jarige leeftijd de Vuelta. Hij was daarmee de oudste winnaar van een grote ronde.

Chileen Fernandes mist WK door gebroken kuitbeen

Junior Fernandes mist zeer waarschijnlijk het WK in Brazilië. De Chileense spits van Dinamo Zagreb brak in de wedstrijd tegen RNK split zijn kuitbeen. Fernandes is na de wedstrijd meteen geopereerd, meldt de Kroatische club donderdag. Dinamo Zagreb heeft Fernandes gehuurd van Bayer Leverkussen.

De operatie is succesvol verlopen. "Het herstel zal ongeveer een paar maanden duren", zegt teamdokter Ivica Smodek. Omdat het WK over een kleine twee maanden begint, lijkt het onwaarschijnlijk dat Fernandes in Brazilië van de partij kan zijn.

Fernandes scoorde dit seizoen twaalf keer in 25 wedstrijden. De 26-jarige aanvaller voetbalde negen interlands voor het Chileense elftal. De Zuid-Amerikanen spelen op 23 juni de laatste groepswedstrijd op het WK tegen het Nederlands elftal.

Kroon voor twaalfde keer in Amstel Gold Race

Karsten Kroon is in de selectie opgenomen van Tinkoff-Saxo voor de Amstel Gold Race. Dat meldt de Deense wielerploeg donderdag. Voor de 38-jarige wielrenner wordt het de twaalfde keer dat hij aan de start staat in Limburg. Kroon eindigde al vier keer in de top tien van de enige Nederlandse klassieker. In 2009 werd hij zelfs tweede, achter Sergej Ivanov.

Voor Tinkoff-Saxo staat ook de winnaar van vorig jaar Roman Kreuziger aan de start. De Tsjech liet zien dit jaar al in goede vorm te steken, hij werd onder andere derde in Tirreno-Adriatico.

Ploegleider Steven de Jongh dicht zijn ploeg goede kansen toe. "We hebben een goede ploeg met ervaren renners. Ik denk dat we een goede kans hebben om een stempel op de race te drukken. Vorig jaar lieten we een solide teamprestatie zien en daar hopen we dit jaar weer op."

Fries toont piemel in trein

De politie van het Drentse Meppel heeft gisteravond een 19-jarige man uit Wolvega in de kraag gevat. De Fries had in de trein naar Zwolle zijn blanke sabel getoond.

De beste man verveelde zich blijkbaar dood in het boemeltje naar de hoofdstad van Overijssel. Middenin de trein ritste hij zijn gulp open.

Voor een groot publiek, waaronder een conductrice en vele reizigers, haalde de jongeman zijn jongeheer tevoorschijn. De kaartjesknipster kon er echter niet om lachen, en heeft aangifte gedaan van schennispleging.

Paasshow motorzaak Helmond mag toch doorgaan

Een paasshow die een motorzaak in Helmond wilde organiseren maar door de gemeente werd verboden mag toch doorgaan. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch donderdag bepaald in een kort geding.

De gemeente had aangevoerd dat de openbare orde en veiligheid zouden kunnen worden verstoord als veel motorrijders bij de show van DCA Motorcycles zouden samenkomen. De rechtbank is daar echter niet van overtuigd.

Griepepidemie in Nederland

De afgelopen maanden is toch sprake geweest van een griepepidemie in Nederland. Dat blijkt uit een herberekening van de cijfers van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel.

Van een griepepidemie kan worden gesproken als er twee weken lang meer dan 51 griepgevallen per honderdduizend mensen zijn. In februari gaf het Nivel aan dat het aantal griepgevallen net onder die grens zat, namelijk op 49. Nu blijkt dat de grens van 51 in de laatste week van januari en de eerste week van februari al werd overschreden.

In de weken daarna liep het aantal op naar een piek van bijna negentig. Daarna schommelde het aantal griepgevallen per honderdduizend mensen onder en boven de grens van 51. Twee weken geleden lag het aantal gevallen op vijftig.

Tussen week vier en week acht bleef het aantal griepgevallen boven de grens van 51. Ook in week tien en elf werd die grens overschreden. Daarmee is de epidemie nog een stuk zwakker dan die van vorig jaar. Toen duurde de epidemie in totaal achttien weken.

Chauffeurs voeren actie bij AH en C1000

Vrachtwagenchauffeurs hebben donderdag distributiecentra van Albert Heijn en C1000 uitgekozen om actie te voeren voor een betere cao. Bij AH in Zwolle werd vanaf 05.30 uur drie uur de toegang geblokkeerd. Bij C1000 in Raalte duurt de actie van 10.30 tot 13.00 uur, meldt CNV Vakmensen.

Door de prikacties loopt de bevoorrading van de supermarkten vertraging op. Een woordvoerder van Albert Heijn wilde dat niet bevestigen. "Wij doen er in ieder geval alles aan om onze klanten van hun paasboodschappen te voorzien."

De supermarktketens laten weten de acties te betreuren. "Gelukkig was het maar een kortstondige actie", aldus een zegsvrouw van branchevereniging CBL. "In aanloop naar de paasdagen zijn het namelijk wel publieksonvriendelijke acties." CBL benadrukt in het cao-conflict geen onderhandelende partij te zijn.

Het overleg over een nieuwe cao tussen de bonden en werkgeversorganisatie TLN liep halverwege maart vast. De chauffeurs willen een eenjarige cao met een loonsverhoging van drie procent en meer zeggenschap over werktijden en scholing. De werkgevers willen een nullijn aanhouden.

Tien dagen geleden begonnen de vrachtwagenchauffeurs met hun acties, met een landelijke bijeenkomst in Utrecht en blokkades bij acht transportbedrijven. De komende weken volgen meer regionale prikacties, vergelijkbaar met die bij AH en C1000. Op zaterdag 10 mei volgt weer een landelijke actie.

Kipsang: "Geen wereldrecord vanwege te trage hazen"

Wilson Kipsang won zondag de marathon van Londen in een uitstekende tijd, maar volgens de Keniaan was een wereldrecord goed mogelijk geweest. De hazen waren volgens Kipsang echter te langzaam en daardoor moest hij zelf al te vroeg op kop lopen, waarmee hij de kans op een nieuw wereldrecord verspeelde.

"Ik ging voor een parcoursrecord maar wilde eigenlijk ook mijn wereldrecord aanvallen. De tempomakers waren echter niet goed genoeg", klaagde het hardloopfenomeen. Al na 15 kilometer moesten de drie hazen, waaronder Haile Gebrselassie, het tempo laten zakken. Alleen Richard Sigei kon het tempo nog volhouden en liep nog een paar kilometer op kop, maar ook hij kon zijn taak niet volbrengen.

"Het weer was uitstekend voor een wereldrecord, beter dan in Berlijn vorig jaar. Ik baal er dan ook enorm van dat er na 15 kilometer nog maar één tempomaker over was", aldus Kipsang bij zijn terugkeer in Kenia. "Met 12 kilometer te gaan moest ik de wedstrijd helemaal zelf controleren en risico nemen, maar ik ben wel blij dat dat gelukt is. Ik heb de wedstrijd verder vrij comfortabel uit kunnen lopen."

Na 30 kilometer plaatste de wereldrecordhouder zijn aanval en alleen zijn landgenoot Stanley Biwott kon hem volgen. "Dat alleen Biwott mee wist te komen verbaasde me. Ik had eigenlijk verwacht dat Geoffrey en Emmanuel Mutai het mij heel moeilijk zouden maken", besluit Kipsang. Zijn volgende wedstrijd is de 10 kilometer tijdens de Great Manchester Run in Engeland, daarna maakt hij een besluit over zijn volgende marathon.

Nieuwe NS-baas wil alles beter doen

De NS moet vaker op tijd rijden, een betere reputatie krijgen en meer winst maken. Ook moeten er minder overvolle treinen zijn. Dat heeft de nieuwe NS-president Timo Huges in een intern blad van de NS gezegd, laat een woordvoerder weten na een bericht hierover in De Telegraaf.

De reiziger moet volgens Huges op de eerste, tweede en derde plaats komen. Zij zouden meer inspraak in het beleid moeten krijgen. Verder wil de in oktober aangetreden topman het vervoer van en naar de stations beter regelen met onder meer de ov-fiets, tram, bus, auto of taxi. Daarvoor wil hij beter samenwerken met andere vervoerders.

Hoe de doelen moeten worden bereikt en tegelijk winst wordt gemaakt weet de NS nog niet. "Dat komt een volgende keer", zegt de woordvoerder. Hij wil er nog niet veel over kwijt, maar laat weten dat hier binnenkort meer over bekend wordt gemaakt.

Utrecht-coach Wouters legt functie neer

Na 2,5 jaar als hoofdtrainer van FC Utrecht vindt Jan Wouters het genoeg geweest. De 53-jarige oefenmeester stelt na dit seizoen zijn functie ter beschikking. Wouters gaf onlangs al aan dat hij zich prettiger voelt in een rol als assistent-trainer en voegt daad bij het woord.

Donderdagmiddag staat een persconferentie gepland, waarbij Wouters naar alle waarschijnlijkheid zijn vertrek zal aankondigen. Dat meldt het Algemeen Dagblad. Wouters werkte lange tijd als assistent-trainer bij onder meer PSV, Glasgow Rangers en het Nederlands elftal, totdat hij 2,5 jaar geleden bij FC Utrecht het stokje overnam van Erwin Koeman. Aan het begin van zijn trainersloopbaan stond hij ook bij Ajax al op eigen benen.

Vorig seizoen leidde hij FC Utrecht nog knap naar de vijfde plaats, maar de huidige voetbaljaargang ging het beduidend minder. De Domstedelingen moesten in de zomer kwaliteit inleveren, en raakten diverse sterkhouders als Edouard Duplan, Jacob Mulenga, Cedric van der Gun en Willem Janssen langdurig kwijt ten gevolge van blessureleed.

Inmiddels wordt er al volop gespeculeerd over de opvolger van Wouters, die mogelijk als assistent werkzaam blijft in Utrecht. Onder meer de namen van Co Adriaanse, Rob Alflen, John van den Brom en Marco van Basten passeren de revue.

Martino: "Toekomst niet afhankelijk van dit verlies"

Barcelona-trainer Gerardo Martino denkt niet dat de verloren bekerfinale tegen Real Madrid consequenties heeft voor zijn positie in Camp Nou. "Dit verlies is enorm pijnlijk, maar mijn toekomst is niet afhankelijk van dit resultaat", zegt de Argentijn in Spaanse media. "Ik denk niet dat mijn toekomst anders zou zijn geweest als we hadden gewonnen." Barcelona verloor in Valencia met 2-1 door een late goal van Gareth Bale.

De verloren bekerfinale deed desondanks de druk op Martino's positie verder toenemen. De Argentijn dreigt zijn eerste seizoen in Barcelona zonder grote prijs af te sluiten. De Catalanen werden vorige week door Atletico Madrid uitgeschakeld in de Champions League en staan derde in de Primera Division.

Lens ziet Kiev-coach Blochin ontslagen worden

Jeremain Lens krijgt bij Dynamo Kiev te maken met een nieuwe hoofdcoach. Trainer Oleh Blochin is woensdagavond op straat gezet. De Oekraïense club zegt ontevreden te zijn over de resultaten van het team. Dynamo Kiev verloor eerder op de dag van rivaal Shakhtar Donetsk en staat derde in de competitie.

Blochin stond anderhalf jaar aan het roer bij Dynamo. De 61-jarige Oekraïner gaf Lens dit seizoen zeventien maal een basisplaats en liet de aanvaller zeven keer invallen. De Amsterdammer streek afgelopen zomer neer in Kiev.

Grosjean bevestigt betaling door Lotus

Formule 1-coureur Romain Grosjean heeft bevestigd dat zijn achterstallig loon is voldaan door zijn team Lotus. De Fransman moest lange tijd op het geld wachten, maar hij heeft vanuit China laten weten dat sinds het nieuwe management er is dat dit probleem uit de wereld is.

Volgens Grosjean kan Lotus zich nu richten op het verbeteren van de auto. "We hebben in ieder geval niet meer het probleem dat er tot nu toe was en dat is goed. We proberen met zijn allen zo hard mogelijk te werken. Na twee succesvolle jaren hebben we nu een lastig seizoen, maar iedereen doet zijn uiterste best om de auto zo goed mogelijk te maken, zoveel mogelijk vooruit te gaan en niet iemand of iets de schuld te geven. We zijn een team, we zijn verbonden en zitten in hetzelfde schuitje."

Grosjean geeft toe dat het voor hem lastig was om niet betaald te worden. Hij heeft dit nooit in de media geuit, in tegenstelling tot teamgenoot Kimi Räikkönen die dit wel deed. Of de Fin inmiddels wel grotendeels betaald is, is niet bekend.

Frans meisje (15) en vriend (48) op 'zelfmoordvakantie' in NL

De 15-jarige Laureelen Wavelet uit het noorden van Frankrijk wordt al een week vermist. Ze is blijkbaar met haar 48-jarige gitaarleraar en vriend naar Amsterdam vertrokken. Om eerst de bloemetjes buiten te zetten en er dan een eind aan te maken.

Het begon op 10 april, toen kwam het meisje niet terug van school. De volgende dag kregen haar ouders een brief van de gitaarleraar, Christophe Lamarre. Die schreef dat hij een kutleven heeft en hij samen met Laureelen naar Amsterdam is gegaan. Daar zouden ze het er eventjes flink van nemen en dan samen zelfmoord plegen, aldus het AD. De geschrokken ouders deden meteen aangifte van ontvoering.

"Ik leef de mooiste dagen van mijn leven. Hou op met die verhalen over een ontvoering", zou het meisje via Facebook hebben laten weten. Dat heeft de onrust van paps niet geheel weggenomen. "We weten dat het goed met haar gaat, dat is nu het belangrijkste." De politie is op zoek naar het tweetal.

Holland Casino lijdt grootste verlies ooit

Holland Casino heeft vorig jaar een recordverlies geleden van 22,3 miljoen euro, vergeleken met 700.000 euro verlies in 2012. Dat maakte het staatsgokbedrijf donderdag bekend.

Het verlies werd mede veroorzaakt door een bedrag van 28,5 miljoen euro aan bijzondere lasten, waarvan bijna 18 miljoen euro aan reorganisatiekosten. Daarnaast werd het verlies voor 10,6 miljoen euro veroorzaakt door afboekingen op rentederivaten.

Holland Casino lijdt grootste verlies ooit
Holland Casino lijdt grootste verlies ooit (Foto: ANP)

Werkloosheid lager door terugtreders

De werkloosheid lag in maart iets lager dan een maand eerder. Dat kwam doordat mensen zich hebben teruggetrokken van de arbeidsmarkt. Het aantal mensen met een betaalde baan nam in maart opnieuw af. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekendgemaakt.

In maart waren in totaal 684 duizend mensen werkloos. Dat is zevenduizend minder dan een maand eerder. Het statistiekbureau tekent aan dat er op de langere termijn nog steeds sprake is van een stijgende trend van de werkloosheid. Gemiddeld kwamen er in het eerste kwartaal van dit jaar vijfduizend werklozen per maand bij.

Tegelijk met de stijging van het aantal mensen zonder baan nam de omvang van de totale beroepsbevolking ook af, met achttienduizend. In het eerste kwartaal bedroeg de krimp gemiddeld dertienduizend.

Jamaicaanse bobsleeŽrs beginnen traject naar Spelen 2018

Tijdens de Olympische Spelen in Sochi waren ze de lievelingen van veel kijkers. Het scheelde echter weinig of de Jamaicaanse bobsleeërs konden niet eens in actie komen. Pas in de weken voor de Spelen werd genoeg geld ingezameld om het team met een competitieve slee naar Sochi te krijgen. Daar moet nu verandering in komen.

Al over een paar weken gaat de Jamaicaanse Bobsleebond (JBF) hard aan de slag om het team voor de Spelen van 2018 in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang te formeren. Op 10 mei zullen er op het eiland zogenaamde tryouts worden gehouden. Daar zal worden gezocht naar atletische en explosieve sporters van 18 tot 26 jaar oud.

"We moeten onze manier van denken veranderen en vroeg beginnen om het hele proces snel op volle toeren te laten draaien", aldus Devon Harris. Hij is lid van de JBF en was in 1988 een van de atleten van het originele Jamaicaanse bobsleeteam, waar de film Cool Runnings op werd gebaseerd. "We konden op het nippertje naar Sochi, maar over vier jaar willen we op de Spelen staan met een goed voorbereid team en het liefst ook met een vrouwenbob".

Volgens Harris zijn Jamaicanen van over de hele wereld welkom. "Als je een Jamaicaan bent, ongeacht waar je woont, ben je welkom voor de trials. We zoeken mensen die explosief zijn en zo'n 30 tot 40 meter heel hard kunnen rennen. Waarschijnlijk zullen we vooral bij (baan)atleten terechtkomen, maar we kijken ook naar kogelstoters, verspringers, basketballers, iedereen die atletisch en explosief is, man of vrouw", aldus de oud-bobsleeër.

De verwachting is dat er uiteindelijk een groep van ongeveer twintig sporters gekozen gaat worden. "Met de gekozen groep gaan we naar Amerika of Canada, om op de bobsleebanen van Lake Placid, Park City of Calgary te kijken of deze sporters de ballen hebben voor het bobsleeën. We gaan ze zo goed mogelijk trainen en in de herfst gaan we kijken of ze het daadwerkelijk in zich hebben om de overstap te maken van wat ze nu doen naar het bobsleeën", zo verduidelijkt Harris de plannen.

Ondertussen gaat de JBF ook aan de slag om de financiën beter op orde te krijgen. Harris roept Jamaicanen wereldwijd op om het team te steunen in de weg naar Pyeongchang. "Mensen verwachten fantastische dingen van ons team. Een maand voor de Spelen in Sochi werden ze enthousiast en hielpen ze ons om naar de Spelen te gaan, maar ik zou ze willen vragen om ons ook de komende vier jaar te blijven helpen. Op die manier kunnen we in Zuid-Korea met een serieus team aan de start staan", besluit Harris.

Wim Kok is bankcommissaris in China

Wim Kok is sinds 24 oktober vorig jaar commissaris bij de China Construction Bank, de tweede bank van het land. Dat heeft de Volkskrant ontdekt. De voormalig PvdA-premier verdient ongeveer 42 duizend euro voor ten minste zes vergaderingen per jaar, zo schrijft de krant donderdag.

De 75-jarige Kok is officieel 'onafhankelijk niet-uitvoerend bestuurder' van de bank. Zijn rol komt overeen met wat een commissaris bij een Nederlandse bedrijf doet. Zijn benoeming werd al in juni vorig jaar vastgelegd door de aandeelhouders van de bank.

De voormalige vakbondsman zegt tegen de krant dat hij bij de meeste vergaderingen in levende lijve aanwezig wil zijn. "Het geheel - reizen, vergaderen, inwerken, voorbereiden en contacten tussendoor - is behoorlijk tijdrovend, maar dat vind ik niet bezwaarlijk."

Kok is lid van de commissies strategieontwikkeling en benoemingen en beloningen. Volgens de Volkskrant is hij gevraagd vanwege zijn ruime ervaring in de politiek en het internationale bedrijfsleven. Kok was na zijn politieke loopbaan onder meer commissaris bij Shell, ING en KLM.

De voormalige premier is niet de enige Nederlander die actief is in China. Eerder ging voormalig president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink hem voor als commissaris bij Bank of China, een van de andere grote vier banken van het land.

Tijd dringt voor aankomende studenten

Universiteiten en hogescholen roepen eindexamenkandidaten op zich zo snel mogelijk in te schrijven voor een vervolgstudie. De uiterste inschrijfdatum ligt dit jaar voor het eerst op 1 mei in plaats van 1 september, maar veel aankomende studenten hebben zich nog niet ingeschreven.

Volgens Bastiaan Verweij van de VSNU, de vereniging van universiteiten, hebben zich op dit moment pas 46.800 scholieren zich aangemeld bij een universiteit. Vorig jaar waren dat er 2 weken voor de deadline 63.000. ,,Het is echt zaak dat je je snel inschrijft, anders kan het gebeuren dat je bij de studie van jouw keuze wordt geweigerd", aldus Verweij.

'Vitesse-coach Bosz heeft geen trek in AZ'

Peter Bosz heeft geen interesse om trainer te worden van AZ. Dat schrijft De Telegraaf donderdag. Bosz is trainer van Vitesse, maar was in Alkmaar in beeld om Dick Advocaat op te volgen. Eerder bedanken Fred Rutten en Alfred Schreuder al voor de functie van hoofdtrainer van AZ.

Naar verluidt is Marco van Basten nu de belangrijkste kandidaat om het roer over te nemen. De Utrechtenaar vertrekt aan het einde van het seizoen bij Heerenveen en wil binnen Nederland werkzaam blijven.

Duitser 7 jaar onterecht in cel

Een 45-jarige man uit Hamm in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen heeft waarschijnlijk bijna 7 jaar ten onrechte in de gevangenis gezeten. Een rechtbank in Dortmund veroordeelde hem in 2002, omdat hij zijn ex-vriendin twee keer zou hebben verkracht. Dat meldden regionale media donderdag.

De inmiddels 41-jarige vrouw bekende woensdag voor de rechtbank in Dortmund dat zij de beschuldigingen heeft verzonnen. "Ik wilde toen gewoon van hem af", zei zij aan het begin van het proces. Samen met haar staat een ex-vriend van de vrouw terecht. Hij zou haar ertoe hebben aangezet een valse verklaring af te leggen.

De veroordeelde man heeft de rechtbank in de stad Essen gevraagd hem vrij te spreken en hem een schadevergoeding toe te kennen.

Duitser zat 7 jaar ten onrechte in cel
Duitser 7 jaar onterecht in cel (Foto: ANP)

Meeste ontvoerde meisjes Nigeria weer vrij

De meeste meisjes die eerder deze week werden ontvoerd door extremisten in Nigeria zijn weer vrij. Acht van de ruim honderd scholieren worden nog vermist, zei het Nigeriaanse leger woensdag. De autoriteiten zeiden eerder al de ontvoerders op de hielen te zitten. Details over de bevrijding van de tieners zijn niet bekendgemaakt.

De meisjes werden dinsdag ontvoerd bij hun school. Ze waren gehuld in legeruniformen, waardoor het schoolbestuur in eerste instantie geen argwaan kreeg toen de meisjes in trucks werden geladen. De directeur van de school dacht naar eigen zeggen dat de meisjes werden meegenomen om ze te beschermen. In totaal werden 129 meisjes gekidnapt. Vier wisten te ontsnappen door uit de truck te springen. Tien anderen kozen het hazenpad toen de extremisten hun later op de dag opdroegen te koken.

Vermoed wordt dat de massale ontvoering het werk is van de islamitische terreurbeweging Boko Haram. Het is niet de eerste keer dat Boko Haram zijn pijlen richt op een school. De naam van de groep betekent 'Westers onderwijs is zondig'. In het verleden leidden dergelijke acties vaak tot een bloedbad.

'Verzekeraars schenden privacy GGZ-patiŽnten'

Grote verzekeraars weigeren nog altijd een vergoeding voor de behandeling van GGZ-patiënten uit te keren als ze niet te horen krijgen met welke geestesziekte de patiënt kampt. Een rechter bepaalde eerder dat patiënten het recht hebben om diagnose-informatie niet te verstrekken, maar Achmea, VGZ en Ohra negeren deze uitspraak, concludeert het televisieprogramma Zembla donderdag.

Als een GGZ-patiënt niet wil dat zijn verzekeraar te horen krijgt welke geestesziekte bij hem is vastgesteld, kan hij een privacyverklaring ondertekenen. Verzekeraars moeten dan evengoed de behandeling van de patiënt vergoeden, zonder dat ze weten waar hij aan lijdt. Verschillende therapeuten zeggen volgens Zembla dat verzekeraars toch weigeren om uit te keren. Ze proberen volgens het programma zo alsnog diagnose-informatie van de patiënt te krijgen.

Toen verzekeraars tegenover Zembla verklaarden dat het probleem inmiddels is opgelost, nam het programma de proef op de som en belde het met de klantenservice van diverse grote zorgverzekeraars. Daar bleken patiënten nog steeds verkeerd te worden voorgelicht. "Zonder diagnose-informatie kan er niet worden uitgekeerd", kreeg het programma steevast te horen. Geen van de telefonisten zegt van een privacyverklaring op de hoogte te zijn.

Een therapeut klaagt volgens het programma dat het tot nu toe altijd fout is gegaan met patiënten die een privacyverklaring tekenden. De betaling laat maanden op zich wachten.

Verder blijkt volgens Zembla dat de landelijke database DIS, waarin miljoenen patiëntgegevens van onder meer ziekenhuizen worden opgeslagen, niet anoniem is. Door het koppelen van diagnose-informatie aan persoonsgegevens zou te achterhalen zijn wie welke medische behandeling heeft gehad.

'Gewesten zeggen vertrouwen op in KNSB'

De gewestelijke voorzitters hebben het vertrouwen opgezegd in het bestuur en directie van de KNSB. Op een informele vergadering in Utrecht hebben de voorzitters de ledenraad, het hoogste bestuursorgaan, bijgepraat over allerlei verwijten aan het adres van directie en bestuur.

Er zijn wel zes tot zeven dossiers waarin door de schaatsbond cruciale fouten zijn gemaakt, aldus de voorzitters. Vooral over het beleid van technisch directeur Arie Koops zijn zij ontevreden. Het gaat niet alleen over de soap rond de Icedôme, maar ook de gekrompen budgetten voor gewestelijke selecties, talentherkenning en de bezuinigingen op inline-skaten en shorttrack maken deel uit van het ongenoegen.

Ook zijn gewesten niet blij over de verdeling van het licentiegeld voor wedstrijdschaatsers. Die belangrijke inkomstenbron voor de gewesten wordt in drie jaar tijd afgebouwd. Herman Nijhof, voorzitter van het gewest Gelderland, is aangewezen als woordvoerder. Al gaf hij woensdag nog weinig commentaar. "We moeten onze bezwaren eerst netjes binnen de KNSB-familie kenbaar maken", zei hij voor de vergadering.

In juni is er weer een officiele ledenraad en dan zal het beleid van bestuur en directie worden beoordeeld. Op die avond kan het bestuur en directie eventueel worden weggestuurd. 

PlayStation 4 al meer dan zeven miljoen keer verkocht

De PlayStation 4 vliegt als warme broodjes over de toonbank. Op 6 april werd alweer de zeven miljoenste PS4 verkocht. Ook zijn er inmiddels al meer dan 20,5 miljoen games verkocht in winkels en via de online PlayStationStore. Vorige maand kon Sony ons nog melden dat de console zes miljoen keer is verkocht.

Andrew House, president van Sony Computer Entertainment laat weten zeer blij te zijn met de respons vanuit de gaming community. De console verkoopt zo goed, dat het bedrijf nog steeds moeite heeft om aan de vraag te voldoen.

Ook is Sony zeer tevreden over de 'sociale functies' van de spelcomputer. Zo zijn er al meer dan 135 miljoen 'shares' gedaan via de SHARE-functie op de controller van de console. Ook wordt er veel gebruikgemaakt van de mogelijkheid om via Twitch en Ustream gameplay te streamen.

Verder verwacht Sony dat de keuze aan games dit jaar sterk blijft groeien. In 2014 moeten er ongeveer 120 games beschikbaar zijn op het platform.

Playstation 4 (Foto: Novum)

PS4-update brengt SHAREFactory

Sony heeft in een nieuwe Playstation Blog SHAREfactory uit de doeken gedaan. SHAREFactory is een applicatie waarmee je video's kunt bewerken, zodat je makkelijker je eigen gameplayvideo's kunt maken. SHAREFactory komt beschikbaar in software-update 1.70, die eind april verwacht wordt.

Met de nieuwe applicatie kunnen gebruikers de gameplay die ze hebben opgenomen bewerken met allerlei effecten, filters en soepele overgangen tussen verschillende scènes. Ook is het mogelijk om met de PlayStation Camera commentaar op te nemen en toe te voegen of je kunt eigen muziek als achtergrondgeluid instellen.

De bewerkte video's kun je daarna op Facebook uploaden of opslaan op een externe usb-schijf. De 1.70-update maakt het ook mogelijk om HDCP uit te zetten, waarmee het mogelijk is om direct via de HDMI-output beelden op te nemen.

Kiev: drie doden bij gevechten Oost-OekraÔne

Bij gevechten tussen het Oekraïense leger en separatisten in Oost-Oekraïne zijn in de nacht van woensdag op donderdag drie seperatisten gedood. Dat meldt de Oekraïense minister van binnenlandse zaken Arsen Avakov.

De gevechten vonden plaats in de stad Marioepol, vlakbij de grens met Rusland, en begonnen toen de separatisten een basis van de nationale garde aanvielen, aldus het ministerie. De grofweg driehonderd militairen op de basis vuurden eerst waarschuwingsschoten af. Toen dat de separatisten niet afschrok werd volgens het ministerie gericht het vuur geopend. Behalve de drie doden vielen er ook dertien gewonden aan de kant van de pro-Russische strijders. Voorts werden 63 van hen aangehouden.

Obama dreigt met nieuwe sancties tegen Rusland

Rusland kan rekenen op nieuwe sancties als het de steun opvoert aan separatisten in Oost-Oekraïne. Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama woensdag in een interview met nieuwszender CBS.

Obama waarschuwde de Russen dat er "gevolgen" zijn als "ze dit soort stappen zetten, die zijn bedoeld om Oekraïne te destabiliseren en hun soevereiniteit te schenden." De president vreest naar eigen zeggen niet voor een militair treffen met Rusland. "Ze hebben geen interesse in een militaire confrontatie met ons", benadrukte Obama.

Amerikaanse functionarissen lieten woensdag doorschemeren dat vrijdag mogelijk al nieuwe sancties tegen Rusland worden afgekondigd. De functionarissen verwachten geen doorbraak op de Oekraïne-top die donderdag in Genève wordt gehouden, waardoor het "aannemelijk" is dat nieuwe strafmaatregelen volgen op de bijeenkomst.

De woordvoerder van het Witte Huis liet weten dat "nieuwe sancties actief worden voorbereid", maar dat nog het nodige afhangt van de top in Zwitserland. "We kijken ook naar de bijeenkomst van morgen voor een aanwijzing dat Rusland van plan is te de-escaleren, in plaats van te escaleren", aldus de zegsman.

VS dreigt met nieuwe sancties tegen Rusland
VS dreigt met nieuwe sancties tegen Rusland (Foto: ANP)

Argentijns meisje jaren opgesloten in garage

De Argentijnse politie heeft een tiener gered die negen jaar opgesloten zat in de garage van haar pleegouders. Het 15-jarige meisje woog nog 20 kilo, berichtte de BBC donderdag.

Het meisje vertelde dat ze tijdens haar gevangenschap moest leven van water en brood. Haar enige gezelschap bestond uit een aap en een hond. Volgens het kind werd ze geslagen met een riem als ze probeerde restjes voedsel te pakken die naar de dieren waren gegooid.

Het kind belandde bij het gezin nadat een jury had besloten dat haar ouders niet in staat waren voor haar te zorgen. De tiener werd gered nadat een van haar biologische zussen in Buenos Aires naar haar op zoek ging. De pleegouders zijn opgepakt.

Ultra Street Fighter IV in arcade

Ultra Street Fighter IV is uit in de Japanse arcades, dus Capcom heeft twee trailers uitgegeven om ons warm te maken voor deze versie van de bekende fightergame.

De eerste video laat de openingfilm zien van het spel, terwijl de tweede video enkele van de nieuwe speciale aanvallen toont. Mocht je niet naar Japan willen afreizen om deze blijkbaar laatste versie van het vierde deel te spelen: in juni komt het spel uit op PlayStation 3 en Xbox 360, als DLC, maar ook als volledig spel. De pc-vechters moeten wachten tot in augustus.

Ultra Street Fighter IV is opnieuw gebalanceerd, al kun je voor het gevecht kiezen voor welke versie van deel vier qua balans je wil spelen. Er zijn nieuwe speciale aanvallen, je kunt twee ultra-moves kiezen voor het gevecht en er zijn natuurlijk nieuwe personages in de vorm van Hugo, Poison, Rolento, Elena en de in maart bekendgemaakte Decapre.

129 lopers Marathon Rotterdam speelden vals

De organisatie van de Marathon Rotterdam heeft 129 deelnemers gediskwalificeerd omdat ze een deel van de route hadden overgeslagen. Een van hen liep zondag slechts 600 meter en haalde daarna bij de finish op de Coolsingel een medaille op, schrijft het AD donderdag.

De valsspelers liepen tegen de lamp doordat hun chip niet langs alle meetpunten was gekomen. Een enkeling heeft maar een paar kilometer afgesneden, maar gemiddeld sloegen de valsspelers 19,3 kilometer over, wat neerkomt op bijna de helft van de marathon. De kans dat hun chip toevallig niet werd opgepikt bij de controlepunten en toevallig weer wel bij de finish is volgens de organisatie bijzonder klein.

Een loper sloeg volgens de krant 41,6 kilometer over, terwijl twee anderen 40 kilometer misten. De organisatie schrapt fraudeurs uit de uitslag, stuurt hen geen finishcertificaat en laat het daarbij. De medaille die ze direct na de finish mochten ophalen mogen ze houden. "Veel bombarie maken we er niet over", zegt directeur Mario Kadiks in de krant.

Terpstra krijgt rondvaart door de grachten

Niki Terpstra krijgt zaterdag een rondvaart door de grachten van Amsterdam. De initiatiefnemers van de Facebook-pagina 'Die rondvaart komt er' willen de wielrenner daarmee eren voor zijn winst zondag in Parijs-Roubaix. Terpstra is de eerste Nederlandse winnaar van de keienklassieker sinds Servais Knaven in 2001.

De 29-jarige Noord-Hollander weet nog niet wat er zaterdag precies op hem af gaat komen. "Het is net bekend geworden dat het doorgaat", liet hij woensdagavond weten bij het radioprogramma Langs de Lijn. "Ze zijn nog druk bezig met plannen. Het is leuk om de overwinning met fans en vrienden te vieren. Ik reken er niet op dat er echt mensen langs de kant gaan staan."

De Facebook-pagina 'Die rondvaart komt er' werd snel na de overwinning van Terpstra gelanceerd. De teller staat inmiddels op ruim vijftienduizend likes.

De gemeente Zaanstad liet eerder weten geen huldiging voor Terpstra te plannen. Assendelft, waar hij woont, zal hem nog wel persoonlijk feliciteren en een bloemetje overhandigen.

Wapenvergunning vaker geweigerd na Alphen

De politie heeft vaker wapenvergunningen ingetrokken of geweigerd sinds de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Dat concludeert nu.nl donderdag uit gegevens die de nieuwssite bij de politie heeft opgevraagd.

In 2010, een jaar voor de schietpartij, werden 209 wapenvergunningen geweigerd of ingetrokken. In 2012 was dat aantal ruim verdubbeld naar 465. Vorig jaar is het weer gedaald naar 339.

Het totaal aantal verstrekte wapenvergunningen is gedaald van bijna 78 duizend in 2011 naar een kleine 76 duizend vorig jaar. Het aantal nieuwe aanvragen voor wapenvergunningen lag in 2007 nog onder de 21 duizend, maar is inmiddels gedaald naar minder dan 17 duizend per jaar.

Een mogelijke verklaring voor de daling van het aantal wapenvergunningen is de aanscherping van de regels. Sommige vergunninghouders geven aan dat ze hierdoor afzien van een verlenging, zegt een politiewoordvoerder tegen nu.nl. Er is echter geen uitgebreid onderzoek gedaan naar de oorzaak van de daling.

Bij de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof, vorige week drie jaar geleden, kwamen zes mensen om het leven en raakten zeventien mensen gewond. Van der V. pleegde vervolgens zelfmoord. De schietpartij riep de vraag op of Van der V. een wapenvergunning had mogen hebben omdat hij met psychische problemen kampte.

De regels voor het hebben van een wapenvergunning werden daarom aangescherpt. Zo wordt nagegaan of sprake is van agressie en extreme uitingen van radicalisatie.

De gemeente Ameland heeft het hoogste aantal wapenvergunningen ten opzichte van het aantal inwoners, namelijk dertig per tienduizend. Dat zou komen doordat daar veel aan jacht wordt gedaan.

FOK! wat een weer... Tegen de avond regen

Welkom! Gisteren hadden we een zeer koude start van de dag, maar het weerbeeld was om door een ringetje te halen. Het was overal prachtig zonnig en ondanks dat het niet zo heel warm was zaten de terrassjes aardig vol. Vandaag wordt het iets zachter, maar morgen staat er een kille dag op het menu.

De afgelopen nacht was het iets minder koud. Vandaag is er nog steeds ruimte voor de zon, maar de hogere bewolking neemt al toe. Later in de middag wordt deze bewolking alleen maar dikker en dikker, en tegen of net in de avond volgt er dan regen. Toch is het overdag dus zo slecht nog niet. Het kwik stijgt naar ongeveer 16 graden en de wind draait naar een zuidwestelijke richting. Langs de noordwestkust kan de wind zelfs krachtig worden.

Op mijn verjaardag morgen zal ik het moeten doen met een kille noordelijke stroming, waarin het hooguit een graad of 11 gaat worden. Tevens vallen er dan ook enkele buien en daar kans zelfs wat hagel of een klap onweer bij zitten. Dat wordt dus géén terrasje pakken. Gelukkig is het ín de kroeg ook gezellig.

Kijken we nog eventjes naar het paasweer, dan zien we dat het toch wel enigszins wisselvallig lijkt te worden. Op zaterdag is er in het noorden nog veel zon, maar vanuit het zuiden komen storingen naderbij die op beide paasdagen wel eens voor een paar (stevige) regen- of onweersbuien kunnen gaan zorgen. We moeten het nog even afwachten, want storingen uit het zuiden kunnen soms heel anders uitpakken of sterk vertragen als de hogedrukinvloed sterker blijkt dan dat het er nu naar uitziet.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Zeist
De volle maan komt op bij AnitaHanJaap in Zeist. Het uur van de wolf...

'Nintendo komt met Mario Kart 8-bundel'

Het gerucht gaat dat Nintendo een Mario Kart 8-bundel gaat uitbrengen, volgens een Franse website. De site heeft, natuurlijk, anonieme bronnen die beweren dat er een zwarte Wii U met 32GB opslagruimte aan boord samen met de kartgame uitgebracht gaat worden. 

Wii Karaoke U zou je ook zeven dagen kunnen proberen door een demo die erbij gedaan is. Mario Kart 8 komt 30 mei uit voor Wii U.

Bundel

Laatste The Last of US-DLC

The Last of Us-seizoenspashouders krijgen nog één uitbreiding die 'The Grounded Bundle' genaamd is. We kunnen er nog zes trofeeën bij jagen in extra singleplayer- en multiplayer-content.

De nieuwe moeilijkheidsgraad in deze uitbreiding van The Last of Us wordt door Naughty Dog de lastigste uitdaging die je ooit tegenkomt genoemd omdat je daarin tegen slimme en brute AI moet opnemen. De multiplayercontent bevat 'Reclaimed Territories Map' waarin vier nieuwe multiplayermappen zit: Wharf, Capitol, Coal Mine en Water Tower. Nieuwe wapens zijn in de game toegevoegd: Specter, Double Barrel, Enforcer en Launcher. Je krijgt er nog twee Survival-bundels bij, waarmee je Agility, Awareness, Fortitude, en Scavenger in een bundel vindt en de Gunslinger, Bomb Expert, Executioner en Damage Marker in de andere bundel.

The Grounded Bundle hoort bij de seizoenspas die nog tot 13 mei beschikbaar is. Vrijdag laat Naughty Dog meer van de uitbreiding zien op hun Twitch-kanaal.

The Last of Us

Rutte: patiŽnt houdt keuzevrijheid

Patiënten kunnen in de toekomst zelf blijven kiezen in welk ziekenhuis of door welke huisarts ze worden behandeld. Die garantie gaf premier Mark Rutte (VVD) woensdagavond na afloop van de onderhandelingen over de langdurige zorg.

"De keuzevrijheid op zichzelf stond nooit ter discussie en staat ook niet ter discussie", zei Rutte. "Mensen hebben gewoon de keuze om zelf te beslissen wat voor type pakket ze nemen, wat voor type verzekering ze afsluiten."

De conclusie dat de premies daardoor stijgen en dat hogere inkomens worden bevoordeeld ten opzichte van de lagere inkomens, doordat polissen met vrije keuze duurder zullen zijn, noemde de premier 'voorbarig'.

PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom gaf dezelfde garantie. "De zorgverzekeraar houdt altijd de plicht om meerdere aanbieders te contracteren. En bovendien kun je als patiënt altijd kiezen voor de zorgverzekeraar die de arts van jouw keuze een contract heeft gegeven."

Ook volgens Samsom betekent dit niet dat rijkeren worden bevoordeeld boven de armeren. "Het basispakket blijft altijd beschikbaar voor iedereen en aanvullende verzekeringen zijn van alle tijden."

De top van het kabinet bereikte woensdagavond een akkoord met D66, ChristenUnie en SGP over het verzachten van de bezuinigingen op de langdurige zorg. Ook is er 'voldoende vertrouwen' dat ze het later eens zullen worden over besparingen in de zorg.

Met name de ChristenUnie had bezwaren tegen het besparingsplan, uit vrees dat de vrije artsenkeuze wordt beperkt.

Nabestaanden bezoeken massagraf BosniŽ

Honderden nabestaanden van slachtoffers van de Bosnische oorlog, die duurde van 1992 tot 1995, maken deze week een macabere reis. Deskundigen hebben met de grootste zorgvuldigheid de stoffelijke resten van slachtoffers uit een massagraf bij Tomasica gehaald en met behulp van dna-onderzoek hun identiteit achterhaald. Nabestaanden mogen de resten nu bekijken.

Tot dusver zijn er 430 slachtoffers aangetroffen in het massagraf. Het graf is tien meter diep en heeft een oppervlakte van vijfduizend vierkante meter. In het graf liggen islamitische Bosniërs en rooms-katholieke Kroaten die zijn omgebracht door het Bosnisch-Servische leger, dat een etnisch zuivere regio wilde bewerkstelligen. Velen vermoeden dat er nog veel meer slachtoffers in het massagraf liggen. Uit dagboeken van de voormalige Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic lijkt op te maken dat lichamen uit het graf zijn gehaald en elders opnieuw zijn begraven. Dat maakt het extra lastig om slachtoffers te identificeren.

Een van de nabestaanden die naar Tomasica is afgereisd is Denisa Hegic. Met haar shawl tegen haar neus gedrukt, sloeg ze woensdag de zwarte lijkwade weg en raakte met trillende handen de schedel van haar moeder aan. De laatste keer dat ze haar moeder zag, lag ze bloedend op de vloer van hun woning, doodgeschoten door Bosnisch-Servische militairen. "Ik heb haar gevonden", zei Hegic zachtjes.

Mladic wordt berecht door het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag. Hij wordt vervolgd voor oorlogsmisdaden. Zestien Bosnische Serviërs zijn al veroordeeld. In totaal hebben zij 230 jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen.

Honderden liters gelekt zwavelzuur opgeruimd

Het gelekte zwavelzuur bij een zwembad in Numansdorp is opgeruimd. Een gespecialiseerd bedrijf heeft de vloeistof afgevoerd, laat de brandweer woensdagavond weten.

Een tank in zwembad De Waterstee in de Zuid-Hollandse plaats overstroomde aan het einde van de middag doordat er te veel zwavelzuur in was gepompt. Vijfhonderd tot zevenhonderd liter van het zuur kwam op de vloer en in de kruipruimte terecht.

Het zwembad werd meteen ontruimd toen het lek werd ontdekt, omdat zwavelzuur onder meer voor ademhalingsklachten kan zorgen. Ook een naastgelegen sportveld werd ontruimd. Omwonenden moesten hun ramen en deuren uit voorzorg een tijdje dichthouden. Niemand is gewond geraakt.

Families opvarenden Sewol woest op overheid

In Zuid-Korea groeit de wanhoop en frustratie over het gebrek aan informatie over lot van honderden vermiste opvarenden van de Sewol. De veerboot kapseisde woensdag en ondanks een grote zoekactie ontbreekt van ruim 280 personen nog elk spoor.

Aan boord van de veerboot waren honderden scholieren. Sommige familieleden van vermiste opvarenden verwijten de regering te weinig werk te maken van de reddingsactie. Zo huurden 11 ouders naar eigen zeggen een boot om zelf naar het rampgebied naar varen.

"Er was helemaal geen reddingsoperatie bezig", zei een woedende vader. "Ik ben extreem boos. De media zeggen dat de reddingsoperatie nog bezig is, maar het allemaal een leugen", foeterde de man, die zijn naam niet wilde geven.

Een andere vader deed donderdag de hoop opleven dat nog jongeren in leven waren aan boord van het schip. De man zei tegen persbureau Reuters een tekstbericht te hebben ontvangen van zijn zoon, die nog op de Sewol zou zijn. Het nieuws ging in hoog tempo de wereld over, maar liep uit op een teleurstelling. De man trok zijn verhaal weer in.

De Sewol zonk woensdag voor de zuidkust van het Aziatische land. Van de in totaal 462 opvarenden zijn er 284 vermist. Over de oorzaak van de ramp bestaat nog steeds veel onduidelijkheid.

Families opvarenden Sewol woest op overheid
Families opvarenden Sewol woest op overheid (Foto: ANP)

Europarlement wil betaalde plastic zakjes

Het Europese Parlement wil dat consumenten voortaan betalen voor plastic zakjes in voedingswinkels. Dat heeft het parlement woensdag op een plenaire zitting in Straatsburg besloten.

De Europarlementariërs willen zo het aantal plastic wegwerptasjes tot 2019 met 80 procent teruggedringen. De maatregel geldt voor de voedingssector, aangezien de meeste tasjes van supermarkten en voedingswinkels komen.

De lidstaten van de Europese Unie mogen zelf bepalen hoe ze tot deze vermindering komen, maar het parlement dringt erop aan dat klanten voortaan betalen voor tasjes. Dit gebeurt al in Nederland bij de grote supermarkten en in een aantal andere EU-landen. De zeer lichte tasjes bij het groente en fruit zijn nu nog gratis in Nederland. Brussel wil dat die op termijn worden vervangen door afbreekbaar plastic of gerecycled papier.

Volgens Judith Merkies (PvdA), die meeonderhandelde over de ontwerptekst, snijdt het mes aan twee kanten. "Klanten zullen eerder zelf een tas meenemen als ze boodschappen gaan doen, wat een hoop plastic scheelt op jaarbasis. En de winkeleigenaren hebben aan de verkoop van betere en duurzame tasjes een extra inkomstenbron en worden dus niet benadeeld."

Elk jaar verdwijnen er in Europa acht miljard plastic tasjes in de natuur, dat zijn er ongeveer tweehonderd per EU-burger. Daarvan komt 70 procent in zee terecht.

Het gebruik van plastic tassen verschilt enorm van land tot land. Een Est gebruikt wel tweehonderd tassen per jaar en een Ier gemiddeld slechts vier. In Nederland riep staatssecretaris Mansveld vorige week de winkels op om iets te doen tegen de overvloed van plastic tassen.

Volgens Gerben-Jan Gerbrandy (D66) is er veel vraag voor een regeling. "Dit is een enorm milieuprobleem. Het is makkelijk op te lossen en de EU-burger wil dat ook. Dit is een natte droom voor elke politicus!"

Het Europees Parlement moet over de beslissing nog onderhandelen met de lidstaten. Zo moeten ze het nog eens worden over de precieze invulling.

'VS steunen oorlog tegen volk OekraÔne'

Rusland beschuldigt de Verenigde Staten ervan een oorlog tegen het Oekraïense volk te steunen. De VS doen dat door de militaire operatie van het Oekraïense leger in het oosten van het land te rechtvaardigen, aldus het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. .

De beschuldiging komt vlak voor het crisisoverleg tussen de VS, Rusland, Oekraïne en de EU, dat gepland staat voor donderdag in Genève.

"Washington moet zich bewust zijn van de rampzalige gevolgen van zijn onverbiddelijke steun aan zijn protegés in Kiev", aldus Rusland. Volgens het Kremlin meten de VS met twee maten door de omverwerping van de regering in Kiev als volksopstand goed te praten, en de protesten in het oosten af te doen als terrorisme .

Laatste reviews en specials
review
Need for Speed Heat
review
Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
©FOK.nl e.a.