Philip Morris verkoopt minder sigaretten

Philip Morris heeft in het eerste kwartaal minder omzet en minder winst gemaakt. De fabrikant wist weliswaar meer te vragen per pakje, maar verscheepte wel 4,4 procent minder sigaretten. Dat blijkt uit de donderdag gepubliceerde kwartaalcijfers van de maker van Marlboro en Chesterfield.

De omzet zonder de accijns mee te rekenen kwam 8,8 procent lager uit op 6,9 miljard dollar. Zonder het negatieve effect van het wisselen van de omzet naar dollars bedroeg het omzetverlies 1,6 procent. De nettowinst van de sigarettenfabrikant bedroeg over het derde kwartaal 1,88 miljard dollar. Dat is bijna twaalf procent lager dan de 2,13 miljard dollar een jaar eerder.

De resultaten waren volgens topman van Philip Morris André Calantzopoulos 'in lijn met de verwachting'. Omdat de laatste periode de negatieve invloed van de wisselkoersen lager uitviel dan verwacht, stelde het bedrijf de winstverwachting voor heel het jaar naar boven bij met zeven cent, naar 5,09-5,19 dollar per aandeel.

Philip Morris maakte twee weken geleden bekend zijn fabriek in Bergen op Zoom te gaan sluiten vanwege de slechte prestaties in Europa en Japan. Het bedrijf meldt nu dat de financiële consequenties hiervan nog niet duidelijk zijn, omdat nog met de bonden wordt onderhandeld over een sociaal plan.

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) schreef woensdag aan de Kamer dat hij er actief op gaat toezien dat er een goed sociaal plan komt voor de 1200 mensen die een nieuwe baan moeten zoeken. Het bedrijf wil de sluiting in oktober rond hebben.