Meeste ontvoerde meisjes Nigeria weer vrij

De meeste meisjes die eerder deze week werden ontvoerd door extremisten in Nigeria zijn weer vrij. Acht van de ruim honderd scholieren worden nog vermist, zei het Nigeriaanse leger woensdag. De autoriteiten zeiden eerder al de ontvoerders op de hielen te zitten. Details over de bevrijding van de tieners zijn niet bekendgemaakt.

De meisjes werden dinsdag ontvoerd bij hun school. Ze waren gehuld in legeruniformen, waardoor het schoolbestuur in eerste instantie geen argwaan kreeg toen de meisjes in trucks werden geladen. De directeur van de school dacht naar eigen zeggen dat de meisjes werden meegenomen om ze te beschermen. In totaal werden 129 meisjes gekidnapt. Vier wisten te ontsnappen door uit de truck te springen. Tien anderen kozen het hazenpad toen de extremisten hun later op de dag opdroegen te koken.

Vermoed wordt dat de massale ontvoering het werk is van de islamitische terreurbeweging Boko Haram. Het is niet de eerste keer dat Boko Haram zijn pijlen richt op een school. De naam van de groep betekent 'Westers onderwijs is zondig'. In het verleden leidden dergelijke acties vaak tot een bloedbad.