FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 18 april 2014

Kijkers stemmen Van der Meijde in Sterren Springen

Andy van der Meijde is zaterdag te zien in de halve finale van Sterren Springen. Kijkers hebben er met hun stemmen voor gezorgd dat de oud-voetballer alsnog van de duikplank mag. "We gaan er een mooie show van maken", reageerde Van der Meijde vrijdag in Shownieuws.

De oud-sporter verzamelde vorige week niet genoeg punten en moest het in een jump-off opnemen tegen zangeres Nathalie Makoma. Kijkers konden een week lang stemmen op wie ze het liefst nog een keer van de plank zien plonzen. Van der Meijde gaat met 'een ruime meerderheid' door.

De oud-voetballer neemt het onder anderen op tegen zijn verloofde Melisa Schaufeli, die vorige week als winnaar van de jump-off werd gestemd. Ook Koen Verweij, Britt Dekker en Joey Spaan zijn een paar van de springende sterren.

'Klimmers vast boven fatale lawine Everest'

Ongeveer honderd klimmers, gidsen en sherpa's zitten vast op de Mount Everest sinds een lawine lager op de berg vrijdag zeker 13 levens eiste. Dat meldt de bekende klimmer Alan Arnette vanaf een kamp boven de plek des onheils.

Nepalese berggidsen en sherpa's troffen op ongeveer 5800 meter hoogte voorbereidingen voor andere klimmers, toen de dodelijkste lawine in 8 jaar hen trof. 8 mensen konden worden gered, 4 anderen worden nog vermist.

"Ongeveer 100 sherpa's en westerse klimmers zitten boven het getroffen gebied. Zij kunnen niet terug naar het basiskamp voordat er een nieuwe route is", schrijft Arnette op zijn blog. Het gewone pad is door sneeuw- en ijsresten onbegaanbaar. Zogeheten Icefall Doctors moeten eerst een veilige nieuwe route uitstippelen. "Afhankelijk van de schade kan dit dagen duren, maar deze sherpa's zijn ervaren en kunnen geweldig werk verrichten. Bovendien krijgen ze hulp van alle andere sherpa's."

Direct na de lawine vrijdagmorgen (lokale tijd) zijn helikopters opgestegen naar de plek tussen het basiskamp 1 en 2. Ook zijn andere sherpa's de berg opgegaan om te zoeken naar hun collega's. Toen het donker werd, moest de zoekactie echter worden gestaakt.

De Mount Everest is populair bij klimmers. Sinds de bergreus in 1953 voor het eerst werd bedwongen door sir Edmund Hillary en sherpa Tenzing Norgay, hebben ruim 4000 klimmers dat ook gedaan. Bijna 250 mensen kwamen bij hun poging om de top te bereiken om het leven. Voor dit jaar hebben de autoriteiten 334 vergunningen aan buitenlandse klimmers gegeven om de berg op te mogen.

Bin Laden-familie betaalt gigantische toren

Bouwvakkers in Saudi-Arabië beginnen volgende week met de bouw van een kilometer hoge toren. Het gevaarte moet het hoogste gebouw ter wereld worden en wordt gefinancierd door familie van Osama Bin Laden.

De bouw van de Kingdom Tower in Jeddah kost omgerekend ruim 800 miljoen euro, schrijft Construction Week Online. De top van het familiebouwconcern Binladin Group had naar verluidt al ver voor de aanslagen van 11 september 2001 geen contact meer met de vroegere leider van terreurorganisatie al-Qaeda.

Totdat Osama Bin Laden twee vliegtuigen tegen het World Trade Center in New York liet crashen, waren dat 's werelds hoogste torens. Het is de bedoeling dat de Kingdom Tower die titel overneemt van het bouwwerk dat tegenwoordig het wereldrecord in handen heeft, namelijk de 828 meter hoge Burj Khalifa in Dubai. Het hoogste gebouw van Europa, wolkenkrabber The Shard in Londen, zal met zijn 302 meter hoogte verbleken bij de toekomstige reus.

Schoolbibliotheek draagt naam Bin Laden

Een islamitische meisjesschool in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad heeft zijn nieuwe bibliotheek naar Osama Bin Laden genoemd. Dat heeft de school vrijdag bekendgemaakt.

De school hoort bij de Rode Moskee, een voormalig bolwerk van moslimmilitanten waar het leger in 2007 een inval uitvoerde. Daarbij vielen bijna honderd doden. Op de inval volgde een golf van wraakacties in heel Pakistan. De moskee en de school worden geleid door de omstreden geestelijke Maulana Abdul Aziz. Hij beschouwt Bin Laden als een martelaar voor de islam, zei zijn woordvoerder in toelichting op de vernoeming.

De school telt rond de vijftienduizend leerlingen.

Krachtige explosie eist levens in SyriŽ

Een krachtige explosie van een autobom heeft in de Syrische stad Homs zeker veertien slachtoffers gemaakt. Dat meldde de Syrische staatstelevisie vrijdag. Ook raakten zeker vijftig mensen gewond. De aanslag werd gepleegd in de buurt van een moskee, waar gelovigen juist naar buiten liepen.

Ook de oppositie maakte melding van de explosie in Akrama, een wijk die op de hand is van de Syrische president Bashar Assad. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten sprak van zeker negen doden en liet weten dat het dodental waarschijnlijk nog zal toenemen.

Enkele dagen geleden lanceerde de Syrische regering een offensief in Homs om de laatste wijken die in handen van rebellen zijn te heroveren. De oude wijken van Homs zijn het laatste grote bolwerk dat in centraal Syrië in handen van de rebellen is.

Trainer Keizer weg bij Telstar

Trainer Marcel Keizer verlaat Telstar na twee seizoenen. Keizer was met de club uit Velsen-Zuid in gesprek om het aflopende contract te verlengen. Keizer geeft aan dat hij andere mogelijkheden heeft en besloot om de lopende besprekingen stop te zetten.

Keizer debuteerde als speler in 1987 voor Ajax. Voor de Amsterdammers speelde hij vier wedstrijden. Na twee jaar maakte hij de overstap naar Cambuur Leeuwarden waar hij in totaal negen seizoenen bleef. Ook kwam hij nog uit voor De Graafschap en FC Emmen. Als trainer gaf Keizer leiding aan de hoofdmachten van SV Argon en VVSB Noordwijkerhout. 

Boekverkoop GarcŪa MŠrquez stijgt na dood auteur

De boekverkoop van Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez is direct na zijn overlijden flink gestegen. Vrijdag was zijn klassieker 'Honderd jaar eenzaamheid' het meest verkochte boek bij onlinewinkel Amazon. Bij de website van de Amerikaanse boekhandel Barnes and Noble eindigde het boek op de derde plaats.

Ook andere boeken van García Márquez, waaronder 'Liefde in tijden van cholera' en 'Kroniek van een aangekondigde dood' werden op grote schaal aangeschaft. Donderdag overleed de 87-jarige García Márquez in Mexico.

Velen beschouwen García Márquez als de beste Spaanstalige schrijver sinds Miguel de Cervantes. Hij werd bekend met zijn verhalen die magische en alledaagse gebeurtenissen met elkaar combineren. 'Honderd jaar eenzaamheid' is in meer dan 25 talen vertaald en ging meer dan vijftig miljoen keer over de toonbank. García Márquez won de Nobelprijs voor de Literatuur in 1982.

Iraanse president doet handreiking naar Westen

Volgens de Iraanse president Hassan Rouhani heeft Iran bewezen geen vijandige bedoelingen te hebben tegen welk land ook, inclusief de Verenigde staten. Dat heeft hij vrijdag in een toespraak op Nationale Legerdag gezegd.

Rouhani refereerde aan de gesprekken die Iran momenteel voert met de internationale gemeenschap. "Tijdens het overleg hebben we de wereld verteld dat we geen oorlog willen, maar logica en gesprekken", aldus Rouhani.

De president noemde Israël niet bij naam, maar zei wel dat Iran 'geen enkel land zal binnenvallen'. Wel zal Teheran bij een invasie van een ander land weerstand bieden, aldus Rouhani. Het staatshoofd zei ten slotte naar betere banden met zijn buurlanden te streven.

De opmerkingen staan in schril contrast met Rouhani's voorganger, Mahmoud Ahmadinejad. Laatstgenoemde kwam regelmatig in het nieuws met zijn omstreden uitspraken over de Holocaust, de aanslagen van 11 september en dreigementen om 'het kankergezwel' Israël van de kaart te vegen. Rouhani kiest sinds zijn aantreden vorig jaar voor een meer constructieve benadering. Hij heeft zijn volk beloofd het dispuut met de internationale gemeenschap over Irans nucleaire programma op te lossen. Ook zegt de president zich in te spannen om de sancties tegen Iran te laten opheffen.

Meer Nigeriaanse schoolmeisjes bevrijd

Er zijn 24 Nigeriaanse schoolmeisjes bevrijd die dinsdag waren ontvoerd. Dat heeft een bron bij het ministerie van onderwijs vrijdag gezegd. Hiermee zijn in totaal 44 meisjes bevrijd en worden er nog 85 vermist.

De tieners werden meegenomen uit een school in Chibok, in de deelstaat Borno. Enkele meisjes wisten te ontsnappen uit de open vrachtwagen waarmee ze werden weggevoerd. Tien meisjes die opdracht van hun ontvoerders hadden gekregen om voor het eten te zorgen wisten woensdag te ontkomen.

De Nigeriaanse autoriteiten hebben de jacht geopend op de ontvoerders. De regering heeft een beloning van vijftig miljoen naira (bijna een kwart miljoen euro) uitgeloofd voor informatie die leidt tot de veilige terugkeer van de meisjes.

Alle scholen in Borno werden drie weken geleden gesloten vanwege het toenemende aantal aanslagen door opstandelingen. De groep meisjes - in de leeftijd tussen de 16 en 18 jaar - was echter opgeroepen om eindexamen te doen.

Het vermoeden bestaat dat de massale ontvoering het werk is van de islamitische terreurbeweging Boko Haram. Het is niet de eerste keer dat Boko Haram zijn pijlen richt op een school. De naam van de groep betekent 'Westers onderwijs is zondig'. In het verleden leidden dergelijke acties vaak tot een bloedbad.

Van der Garde: "Het was een goede sessie"

Giedo van der Garde nam tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van China plaats in de Sauber C33 van Adrian Sutil. De Nederlander reed 16 ronden en kwam hiermee tot een 1:42:615 waarmee hij veertiende werd. Teamgenoot Esteban Gutierrez eindigde op de achtiende plek.

Van der Garde was tevreden en boekte progressie: "Het was een goede sessie. Het verschil met de test in Bahrain was wel groot, want daar heb ik de hele dag in de auto gezeten. Daar komt ook nog eens bij kijken, dat de baan redelijk koud was. Het was dus niet makkelijk om de banden optimaal te laten werken. Dat terzijde, vind ik dat het goed gegaan is vandaag."

"In Bahrein hebben wij iets interessants ontdekt tijdens de lange runs, hieraan hebben wij verder gewerkt. Bovendien hebben we ook nog aan de set-up en de mapping kunnen werken, dus dat is ook mooi. Een prima dag, dus. En natuurlijk voelt het weer goed om in de auto te zitten!", aldus de Nederlander.

Het is nog niet bekend of Van der Garde tijdens de Grand Prix van Spanje wederom achter de stuur mag tijdens de eerste vrije training.

Honda: "Geen klantenteams in 2015 en 2016"

Honda zal in 2015 en 2016 geen Formule 1-motoren aan andere teams dan McLaren leveren. Dit heeft het bedrijf vandaag vanuit Shanghai laten weten. Over de jaren daarna zijn geen mededelingen gedaan.

McLaren en Honda hebben een roemrucht verleden eind jaren 80 en begin jaren 90 met vele zeges en titels. Daarna is Honda nog een keer teruggekomen, maar een groot succes was dat niet. Eind 2008 besloten de Japanners de stekker uit het eigen raceteam te trekken, waarna Ross Brawn de renstal in handen kreeg en met de Mercedes-motor erin prompt kampioen werd. Ditmaal keren de Japanners terug als exclusieve motorleverancier van McLaren.

Honda-motorsportdirecteur Yasuhisa Arai legde vandaag de plannen uit. "In 2015 is McLaren onze enige klant. We kijken niet naar de verdere toekomst, want we willen ons op volgend seizoen concentreren." Toch lichtte hij nog een tipje van de sluier op. "Als teams onze motor of aandrijflijn willen gebruiken, dan kunnen we die na 2016 leveren, maar vooralsnog bestaan daar geen plannen voor."

Universiteit Twente mag archief Twitter doorspitten

De Universiteit Twente mag rondneuzen in het archief van Twitter. Het is daarmee een van de zes universiteiten die wereldwijd toegang krijgen tot de databank van het sociale netwerk, meldt de universiteit vrijdag.

Twitter kondigde in februari aan dat het gaat meewerken aan een goede onderzoeksideeën. Het bedrijf kreeg daarop 1300 reacties uit zestig landen binnen. De Universiteit Twente wil de gegevens gebruiken om onderzoek te doen naar de effecten van campagnes over kanker.

Naast de Universiteit Twente krijgen ook onderzoeksinstellingen uit de Verenigde Staten, Engeland, Japan en Australië toegang tot het archief van Twitter.

Oud-voetbalbegeleider cel in voor ontucht

Een voormalig elftalbegeleider van een voetbalvereniging in het Overijsselse Wierden moet tien maanden de cel in voor ontucht met een minderjarige jongen. Ook was hij in het bezit van kinderporno.

De ontucht vond tussen 2011 en 2013 plaats in het huis van de 64-jarige man. De jongen moest verschillende seksuele handelingen uitvoeren. Hij verklaarde later dat hij dat deed om van 'het gezeur' af te zijn. Ook was hij bang dat hij zou worden mishandeld als hij weigerde.

De verdachte werd vorig jaar februari aangehouden. Hij werd toen direct op non-actief gesteld door de voetbalclub. De politie kreeg destijds een tip over een 'verdachte situatie' in de woning van de man. De twee hadden elkaar leren kennen via het sociale netwerk Hyves. De man moet een schadevergoeding betalen van vijfduizend euro.

Gezocht Frans meisje weer terecht

Het 15-jarige Franse meisje naar wie afgelopen week in Nederland werd gezocht, is gevonden in de Franse plaats Lens. Haar gitaarleraar met wie ze optrok is opgepakt. Het meisje wordt verhoord, meldt de Franse nieuwszender RTL.

Eerder deze week verstuurde de politie een opsporingsbericht dat het meisje en de man zich mogelijk in Amsterdam of Den Haag ophielden. Of ze werkelijk in Nederland zijn geweest, is nog onduidelijk.

Het meisje werd door agenten gezien toen ze de auto van de 47-jarige man hadden gevonden. Ze zou vorige week zonder toestemming door hem zijn meegenomen. Ze zouden zelfmoordplannen hebben.

Obama walgt van antisemitische pamfletten

De Amerikaanse president Barack Obama vindt de antisemitische pamfletten die in Oekraïne zijn uitgedeeld 'misselijkmakend'. Dat heeft zijn veiligheidsadviseur Susan Rice vrijdag gezegd.

Rice refereerde aan pamfletten waarin joden in het oosten van Oekraïne werd opgeroepen om zich te registreren bij een zelfverklaarde lokale gezagsvoerder. Als zij dat niet deden, konden zij volgens de geschriften worden gestraft. Volgens Rice horen de pamfletten niet thuis in de 21e eeuw.

De Bakker slaat zich naar halve finale in Santiago

Thiemo de Bakker is in het challengertoernooi van Santiago doorgedrongen tot de halve finale. De Nederlandse tennisser was vrijdag in iets minder dan twee uur met 2-6, 6-3, 6-3 te sterk voor de als tweede geplaatste Facundo Arguello. De Bakker treft de Ier Louk Sorensen in de halve eindstrijd.

De Argentijn staat op de wereldranglijst 46 plekken hoger dan De Bakker: 104 om 151. Dat verschil kwam tot uiting in de eerste set, waarin de Nederlander geen enkele breakkans kreeg. In de twee daaropvolgende sets liet hij wel goed tennis zien en gaf hij slechts een breakkans weg, terwijl hij er zelf drie benutte.

Een finaleplek ligt voor De Bakker voor het oprapen. Sorensen is de nummer 304 van de wereld. De twee troffen elkaar nooit eerder.

[JL] Willem II en Dordrecht winnen doelpuntrijke duels

Willem II en FC Dordrecht hebben geen fout gemaakt in de strijd om de titel in de Jupiler League. De koploper uit Tilburg versloeg FC Emmen vrijdag op eigen veld met 3-2. Dordrecht won op bezoek bij Telstar met 5-2. Willem II houdt daardoor met twee duels te gaan twee punten voorsprong op de Zuid-Hollanders.

De wedstrijden kenden allebei een spectaculaire eerste helft. In Tilburg scoorde Tim Siekmans van Emmen twee goals, waarvan een in het verkeerde doel. Jonas Heymans (Willem II) en Kevin Görtz (Emmen) vonden in het vervolg het net. Kort na rust schoot Robbie Haemhouts de winnende in het doel.

In Velsen draaide Kevin Brands de stand voor Telstar in de eerste twintig minuten met twee doelpunten na een Dordrechtse voorsprong om in Noord-Hollands voordeel. Mede dankzij twee treffers van Javier Vet ging Dordrecht de kleedkamer echter in met een 4-2 voorsprong. Giovanni Korte scoorde na rust de vijfde.

Excelsior behield zijn derde plek door met 2-0 te winnen bij Jong Ajax. FC Den Bosch wist op de ranglijst niet op gelijke hoogte te blijven met de Rotterdammers. De Brabanders speelden thuis met 0-0 gelijk tegen FC Eindhoven. VVV-Venlo remiseerde thuis met 3-3 tegen nummer achttien Almere city en staat met Den Bosch gedeeld vierde.

Bij Sparta Rotterdam moet de gifbeker helemaal leeg. De zesvoudig eredivisiekampioen leed zijn vierde nederlaag op rij bij De Graafschap: 1-0. Sparta wist zijn laatste elf duels niet te winnen.

Drievoudig Oranje-international Georginio Wijnaldum was trefzeker voor Jong PSV, dat Achilles '29 in Eindhoven met 2-1 versloeg.

Overige uitslagen Jupiler League:

Helmond Sport - Jong FC Twente 5-1

MVV Maastricht - Fortuna Sittard 3-3

FC Oss - FC Volendam 2-2

Plasman kritisch over verbod Martijn

Het verbod van pedofielenclub Martijn is een te vergaande inperking van de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid op vereniging. Dat zei advocaat Peter Plasman vrijdagavond in het programma Eenvandaag. Hij vindt dat er met het verbod 'een te grote prijs' wordt betaald.

Plasman zegt dat de ideeën van de vereniging de discussie hebben vertroebeld en dat de Hoge Raad nu eigenlijk tegen de grondwet in heeft besloten om Martijn te verbieden. Volgens de advocaat wordt er alleen gerept over een mogelijk gevaar en is het de grote vraag of dat een zodanig zwaar standpunt is dat een verbod gerechtvaardigd is.

"Er is geen psychische schade door Martijn aangericht en er zijn ook geen strafbare feiten geconstateerd", aldus Plasman. "Als Martijn verdwijnt, verdwijnt dan het probleem? Dat is volgens mij niet het geval. Wat los je dan op met het verbieden van Martijn? Ik vind de prijs te hoog."

De advocaat benadrukte overigens wel dat hij zelf tegen de ideeën van Martijn is. "Iedereen vindt dat je kinderen moet beschermen en iedereen vindt de woorden van Martijn walgelijk, maar de vraag blijft of dat de prijs is die je moet betalen."

Een groep van ruim vijftig schrijvers en bekende Nederlanders riepen vrijdagochtend in een open brief aan de Volkskrant de Hoge Raad op om geen verbod op te leggen. Ook zij stelden dat een verbod de vrijheid van meningsuiting aantast en dat de kans klein is dat de ideeën van Martijn grootschalig zullen worden uitgedragen.

Mexico getroffen door zware aardbeving

In het zuiden van Mexico heeft een aardbeving met een kracht van 7.2 voor flink wat paniek gezorgd, maar slechts weinig schade veroorzaakt. Er vielen geen gewonden.

De aardbeving vond plaats ten westen van Acapulco, waar veel Mexicanen en buitenlanders hun paasvakantie doorbrengen. De schokken waren tot in Mexico-Stad te voelen, waar enkele muren instortten en scheuren in wanden ontstonden. Ook vielen op verschillende plaatsen bomen en hekken om en barstten ruiten. Op enkele plekken viel kort de stroom uit. Vooralsnog is er geen ernstiger schade gemeld.

Veel mensen renden bij het voelen van de aardbeving in paniek de straten op. Enedina Ramirez Perez was hier getuige van toen zij ontbeet in haar hotel. "Mensen smeten stoelen om, pakten hun kinderen op en vertrapten andere mensen", aldus Ramirez Perez.

Mexico wordt regelmatig getroffen door aardbevingen. Wetenschappers hebben aangekondigd de breuklijn waar de beving plaatsvond nauwlettender in de gaten te houden.

Zeven jaar cel voor doodsteken echtgenote

Een 68-jarige man uit Dronten is vrijdag veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. De rechtbank in Lelystad acht bewezen dat hij zijn echtgenote eind december 2012 om het leven heeft gebracht.

De man stak zijn vrouw in hun eigen woning neer. Anders dan de officier van justitie achtte de rechtbank moord niet bewezen. Er is volgens de rechtbank geen bewijs dat er sprake is geweest van voorbedachte rade.

De rechtbank heeft tbs met dwangverpleging aan de man opgelegd omdat hij volgens deskundigen aan een waanstoornis lijdt. Hierdoor bestaat gevaar voor herhaling binnen de familiekring.

Kapitein Zuid-Koreaanse veerboot gearresteerd

De kapitein en twee bemanningsleden van de gezonken Zuid-Koreaanse veerboot zijn zaterdag lokale tijd gearresteerd. Dat heeft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap gemeld. Vrijdag werd al een arrestatiebevel tegen hen uitgevaardigd.

De 68-jarige kapitein wordt voor vijf misdrijven aangeklaagd, waaronder nalatigheid en het overtreden van zeewetten. Het onderzoek naar de ramp richt zich op de scherpe bocht die het schip nam net voor het slagzij begon te maken. Ook wordt onderzocht of er meer levens gered hadden kunnen worden als de kapitein sneller opdracht had gegeven tot evacuatie en of de kapitein het schip in een vroeg stadium heeft verlaten.

Reddingswerkers zoeken naarstig naar ongeveer 270 opvarenden die nog worden vermist sinds de veerboot woensdag zonk. Er zijn zeker 28 lichamen geborgen en 179 mensen zijn gered. Veel van de vermisten zijn leerlingen van een middelbare school. Een geredde conrector van de school pleegde vrijdag zelfmoord.

Alanis Morissette heeft ontvoerde hond terug

Alanis Morissette is weer herenigd met haar ontvoerde hond Circus. De zangeres was naar de rechter gestapt omdat haar voormalige schoonmaakster de viervoeter zou hebben gestolen. Morissette heeft de zaak vrijdag laten varen omdat Circus weer veilig thuis is. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

De 39-jarige zangeres klaagde haar oud-schoonmaakster vorige maand aan omdat ze het beestje had meegenomen toen Morissette haar in januari had ontslagen. De huishoudster beweerde dat de zangeres en haar man de hond, die ze in 2011 op straat hadden gevonden, niet goed verzorgden. Ook zou ze heel veel voor Circus hebben gezorgd en aan de hond gehecht zijn geraakt.

Het is niet duidelijk waarom de schoonmaakster de hond alsnog heeft teruggegeven. Morissette eiste ook een schadevergoeding. Of de huishoudster ook geld heeft neergeteld, is niet bekend.

'UvA wist van fraude met computertoetsen'

De Universiteit van Amsterdam (UvA) was al veel langer op de hoogte van de fraude met computertoetsen op de faculteit Economie en Bedrijfskunde. De school zou echter geen maatregelen hebben genomen. Dat zeggen studenten van de studie tegen NOS op 3.

Docenten en medewerkers zouden zelfs hebben gewezen op de fraudemogelijkheden. Andere leraren maakten er grappen over. De studenten zijn daarom ook verbaasd dat de universiteit nu groot alarm heeft geslagen. "Iedereen wist dat je zo kon valsspelen, het was zo algemeen bekend dat het niet voelde alsof we iets verkeerds deden", zegt een van hen.

De fraude kwam afgelopen dinsdag aan het licht toen universiteitskrant Folia er over schreef. Door gelijktijdig op twee browsers in te loggen konden de studenten met computertoetsen frauderen. Met de proefwerken kon voorafgaand aan het afsluitende tentamen een halve bonuspunt worden verdiend.

Zeker vierhonderd studenten zouden de truc hebben gebruikt. De examencommissie heeft alle toetsen ongeldig verklaard. De universiteit onderzoekt de zaak nog.

Djokovic verslaat Garcia-Lopez en treft Federer

Novak Djokovic heeft zich bij de laatste vier gevoegd op het masterstoernooi van Monte Carlo. De titelverdediger versloeg Guillermo Garcia-Lopez vrijdag met 4-6, 6-3 en 6-1. Djokovic, de nummer twee van de wereld, neemt het in de halve finale op tegen Roger Federer (4).

Garcia-Lopez verraste in de eerste set met twee breaks. Toen de Spanjaard op 5-4 serveerde voor de set maakte Djokovic het hem nog even moeilijk, maar hield Garcia-Lopez uiteindelijk toch zijn hoofd koel.

De Serviër vond vervolgens zijn vorm en had aan een breakkans genoeg om de tweede set naar zich toe te trekken. In de beslissende derde set was de energie bij Garcia-Lopez op en sloeg Djokovic zich met gemak naar 6-1.

Djokovic en Federer troffen elkaar dit jaar al twee keer. Beide mannen gingen er een keer met de zege vandoor. Stanislas Wawrinka en David Ferrer strijden om de andere finaleplaats in Monte Carlo.

Terugkerende Ronaldo hoopt Bayern-treffen te halen

Cristiano Ronaldo heeft de groepstraining bij Real Madrid vrijdag hervat en hoopt woensdag aan te kunnen treden in de halve finale van de Champions League tegen Bayern München. Dat meldt de nummer twee van de Primera División. Ronaldo miste de laatste vier wedstrijden vanwege blessures aan zijn knie en been.

Marcelo deed net als de Portugees een klein deel van de groepstraining mee. Vervolgens gingen de twee verder met een individueel programma. Marcelo staat sinds eind maart aan de kant met een hamstringblessure.

Madrid won woensdag zonder Ronaldo zijn eerste prijs van het seizoen door FC Barcelona in de finale van het Spaanse bekertoernooi te verslaan. Naast de Champions League kan de Koninklijke ook nog de Primera División op zijn naam schrijven.

Cibulkova en Pliskova verder in Kuala Lumpur

Tennissters Dominika Cibulkova en Karolína Plíšková zijn doorgedrongen tot de halve finale van het WTA-toernooi in Kuala Lumpur. De als eerste geplaatste Cibulkova versloeg Zarina Diyas (6) vrijdag met 4-6, 6-2 en 6-4. Pliskova (3) kende tegen Cagla Buyukakcay met tweemaal 6-4 een simpelere dag. De twee treffen elkaar in de halve eindstrijd.

Donna Vekic (7) en Zhang Shuai (2) spelen om de tweede finaleplek. Vekic was Patricia Mayr-Achleitner (4) met 6-4 en 7-5 de baas. Shuai was met 6-2, 2-6 en 6-1 te sterk voor Magda Linette.

[EHL] Oranje Zwart via shoot-outs naar halve finales

Met hangen en wurgen heeft Oranje Zwart zich geplaatst voor de halve finale van de EHL. Na shoot-outs wonnen de Eindhovenaren van Club de Polo uit Spanje. De zeventig minuten hockey daarvoor leverden geen doelpunten op.

Het duurde even voordat het duel tussen Oranje Zwart en Club de Polo op gang kwam. Een gekraakte strafcorner van Mink van der Weerden bracht na vijftien minuten leven in het tamme duel. In het tweede kwart van de wedstrijd vlogen de vonken er soms vanaf. Duels werden hard en langs de dug-out brulde de coach van de Spanjaarden de ‘venga’s en arrviva’s’ uit zijn longen.

OZ was voor de lange pauze het meest gevaarlijk, al waren de kansen niet talrijk. Een schot van Sander Baart werd in de doelmond gesmoord door Polo-verdediger Ramon Alegre en Bob de Voogd wist een mooie solo niet passend af te ronden.

Ook in de tweede 35 minuten hoefden de keepers weinig in actie te komen. Alleen Thomas Briels dwong de Spaanse goalie tot een lastige redding. Aan de overkant zag Mark Jenniskens dat de eerste strafcorner van het karaktervolle Polo er door Baart uitstekend werd uitgelopen. Een tweede korte hoekslag, acht minuten voor tijd, belandde op de legguards van de afzwaaiende sluitpost.

Het spannende duel moest via shoot-outs een winnaar krijgen. Oranje Zwart deed dit dankzij een uitblinkende Mark Jenniskens net wat beter dan Polo, waardoor de gastheren doorbekeren.

Andy en Melisa vinden drukte erg veel

Andy van der Meijde en Melisa Schaufeli zitten er een beetje doorheen. "Het is heel erg stressvol. We kunnen het bijna niet meer aan", zei playmate Schaufeli vrijdag in RTL Boulevard.

Het koppel wordt gevolgd in een realityserie voor SBS6 en is daarnaast te zien in duikshow Sterren Springen. "We zijn heel veel aan het opnemen nu", zei de oud-voetballer. Schaufeli heeft behoefte aan wat rust. "We zijn helemaal gek aan het worden van alles om ons heen."

In de realityserie Andy & Melisa is vrijdagavond te zien hoe de oud-sporter zijn vriendin ten huwelijk heeft gevraagd. "Ik was heel zenuwachtig. Normaal heb ik dat nooit", blikte Van der Meijde terug. Schaufeli wil graag dat de gasten uitbundig gekleed gaan op de bruiloft. "Iedereen mag gaan zoals hij altijd al een keer verkleed wilde zijn."

Krol fraudeerde met subsidies

Henk Krol, de onvolprezen lijstduwer van de Partij van de Ouderen, heeft jarenlang overheidsgeld misbruikt om zijn eigen bedrijven te sponsoren. Zo blijkt uit documenten waar het AD hand op heeft kunnen leggen.

Subsidies die waren toegekend voor specifieke projecten, aangewezen door het ministerie van Onderwijs, werden doodleuk gebruikt om facturen van zijn eigen seksshop - Gaytel - te kunnen betalen. Ook openstaande rekeningen van andere bedrijven van de voorvechter der ouderen werden bekostigd door de belastingbetaler.

De man die zelf te beroerd is om pensioenpremie af te dragen voor zijn eigen personeel heeft naar goed gebruik de schuld van deze malversaties afgeschoven op anderen. Volgens de frequente rechtbankbezoeker waren een medewerker en een boekhouder verantwoordelijk voor de financiële kant van de zaak.

Olympisch medaillewinnares Ryemyen betrapt op doping

Atlete Mariya Ryemyen is betrapt op het gebruik van het verboden middel methandienon. Dat blijkt uit een vrijdag bijgewerkte en gepubliceerde lijst van de IAAF, de internationale atletiekfederatie. Volgens de lijst, waarop geschorste atleten staan, is de Oekraïense al op 10 januari van dit jaar betrapt en moet ze ruim twee jaar aan de kant blijven staan. Op 2 maart 2016 mag ze weer in actie komen.

Ryemyen maakte in 2012 deel uit van het Oekraïense team dat tijdens de Olympische Spelen in Londen brons veroverde op de 4 x 100 meter. Zij is de tweede loopster van dat team die geschorst is, nadat eerder de minder bekende Elyzaveta Bryzgina al een positieve test afleverde.

Ook op het wereldkampioenschap van 2011 was Ryemyen loopster in het bronzen team. Individueel kende de 26-jarige sprintster vooral Europees succes. Tijdens de Europese kampioenschappen van 2010 maakte ze deel uit van het gouden team op de 4 x 100 meter, terwijl ze twee jaar later zelf de titel pakte op de 200 meter. Daarbij versloeg ze onder andere de Nederlandse vrouwen Dafne Schippers en Jamile Samuel.

Opvallend is dat Ryemyen op 13 januari, naar nu blijkt drie dagen na de positieve test, aankondigde het indoorseizoen over te slaan. "Ik ben niet geblesseerd, voel me goed en train hard. Nadat ik al jaren zonder pauze heb getraind leek het ons nu echter beter om het indoorseizoen een keer over te slaan", sprak de Oekraïense destijds tegenover media in haar land.

Prince komt binnenkort met nieuwe plaat

Fans hoeven niet lang meer te wachten op het nieuwe album van Prince. De zanger liet vrijdag in een verklaring weten dat een nieuwe plaat 'eraan komt'. Prince brengt daarnaast een opgefriste versie van zijn album Purple Rain, dat in 1984 verscheen, uit.

De 55-jarige zanger, die in 2010 zijn laatste album uitbracht, tekende onlangs weer bij platenmaatschappij Warner Bros. "We zijn erg blij met de resultaten van de onderhandelingen en kijken uit naar een vruchtbare samenwerking", is te lezen in een verklaring.

Het is niet duidelijk wanneer het nieuwe album precies moet verschijnen. Ook is het onzeker of het een plaat wordt met het vrouwelijke trio 3rd Eye Girl, waar Prince geregeld mee optreedt.

Prince bracht tot en met 1999 meerdere albums uit bij het platenlabel. De zanger lag echter geregeld met de maatschappij overhoop. Zo zou Prince vinden dat hij als 'slaaf' werd behandeld.

Marcouch: 'Wilders, neem afstand van je Duindorp-achterban'

Ahmed Marcouch is geschokt over het wangedrag van de PVV-fanclub in de Haagse wijk Duindorp. Hij roept hun grote leider en voorbeeld, Geert Wilders, dan ook op om afstand te nemen van deze racisten.

Het tweede Kamerlid was behoorlijk ontdaan na een wandeling door de veelbesproken Arische enclave. Omdat de PvdA'er ook wel eens op SBS6 geweest is, werd hij vrij snel herkend en raakte in gesprek met een groep buurtbewoners. De wijk lijkt behoorlijk gelijkgestemd wanneer het om bepaalde zaken gaat. Zowel ouderen en jongeren (volgens Marcouch 'Hooligan-achtige types') zijn openlijk en schaamteloos racistisch. Met iets wat een gesprek zou moeten zijn, kwamen de tokkies niet verder dan statements als "dit land is van ons en allochtonen hôhen hieâh niet thuis" en "als ze komen, dan vragen ze eâhrom".

In het 'dorp' wordt bedreiging en geweld richting de gekleurde medemens niet geschuwd. Sterker nog: schijnbaar lieve omaatjes zetten hun kleinkinderen ertoe aan om allochtonen uit de wijk te treiteren. Ramen ingooien, beledigingen en eieren naar huisvrouwtjes smijten zijn slechts enkele van de methoden die hierbij gehanteerd worden.

Marcouch is geschokt. Zoveel publiek racistisch geweld was hij niet eerder tegengekomen. De buurtbewoners zelf voelen zich –naar eigen zeggen- hiertoe gelegitimeerd door wat zij beschrijven als 'onze grotuh lèdeâhr ', hiermee duidelijk refererend aan Geert Wilders.

Om deze reden roept Marcouch de leider van de PVV op om zich van deze aso's te distantiëren en zijn achterban in dit minder leuke stukje Den Haag tot de orde te roepen. De demagoog, die eerder Nederland een 'onfatsoenlijk land' noemde, heeft zelf nog niet gereageerd.

'Huurverhoging leidt tot financiŽle problemen'

Twee derde van de huurders vreest mogelijke huurverhogingen. Bijna veertig procent zegt in geldnood te komen als woningcorporaties in juli de huren verhogen, concludeert EenVandaag vrijdag na een peiling onder zevenduizend huurders die lid zijn van het opiniepanel van het tv-programma.

Van de vijfduizend bevraagde sociale huurders stelt 46 procent dat ze nu al moeite hebben om de huur te betalen. Die problemen worden alleen maar groter wanneer woningcorporaties de huren deze zomer mogen verhogen met maximaal vier tot 6,5 procent. Bij een eventuele verhoging wordt gekeken naar van het inkomen van bewoners.

Bij negen op de tien is de huur vorig jaar ook al omhooggegaan. Huurders stellen dat het leven op alle fronten duurder is geworden, maar de inkomsten achterblijven.

Het kabinet hoopt door de prijsverhoging tegen te gaan dat mensen met een relatief dikke portemonnee in een goedkope, sociale huurwoning blijven zitten. Maar van de panelleden die naar eigen zeggen een zogeheten scheefwoner zijn, denkt slechts elf procent dat de maatregel helpt. Tachtig procent ervaart geen stimulans om dan maar een ander huis te zoeken.

Woningzoekenden geven aan dat het zeer lastig is om een nieuw huis te vinden. Dat komt volgens de ondervraagden vooral door de lange wachtlijsten bij de woningcorporaties en de hoge prijzen voor een particulier huurhuis.

Pornostagiaire mag zich verdedigen

De studente die stageliep bij pornoproducent Kim Holland vecht het besluit van Hogeschool Inholland om haar stage stop te zetten dinsdag aan. Volgens haar advocaat Annemiek van Spanje wil zij haar stage afronden. Volgens Inholland past de stage niet bij de 'normen en waarden' van de hogeschool.

"Een stage kan best controversieel zijn. Maar dat had eerst met mijn cliënt besproken moeten worden", zegt Van Spanje. Volgens haar liep de studente al een maand stage bij de pornoproducente, toen hoge heren bij Inholland via de media lucht kregen van de zaak en ingrepen.

"Terwijl ze een stageovereenkomst had", aldus de advocate. "Zij heeft recht op academische vrijheid. Er is niets aan de hand als zij het recht van anderen op die academische vrijheid niet heeft overschreden."

Tijdens de hoorzitting mag ook de hogeschool haar standpunten uiteenzetten. Een adviescommissie onder leiding van een onafhankelijke voorzitter brengt vervolgens een advies uit. Inholland verbood de stage omdat het zich niet wenst te associëren met de porno-industrie. Bovendien zouden andere studenten aanstoot kunnen nemen aan de stageplek, aldus de zegsvrouw.

De studente liep stage als assistent-manager. Het doel was om uiteindelijk zelf een vrouwvriendelijke pornofilm te produceren, aldus haar advocaat. "Absoluut niet om zelf mee te spelen."

Als de stagiaire bot vangt, kan zij nog in beroep gaan bij het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs.

Man smoort zoontje om te kunnen Xboxen

Een man in het noorden van Florida heeft zijn huilende zoontje gesmoord om rustig computerspelletjes te kunnen spelen. Dat heeft de Amerikaanse politie gezegd. De 24-jarige Cody Wygant is aangeklaagd voor moord en verwaarlozing van een kind. Hij werd vrijdag aangehouden.

Het zestien maanden oude zoontje van Wygant huilde zo hard dat zijn vader naar eigen zeggen niet op zijn Xbox kon spelen. Hij kneep neus en mond van het jongetje minutenland dicht tot het kind ineen zeeg. Vervolgens legde hij hem in zijn box en dekte hem toe met een deken. Toen de hulpdiensten arriveerden, bleek het jongetje niet meer te ademen. In het ziekenhuis werd hij dood verklaard.

De vader heeft nog een dochtertje. Zij is bij pleegouders ondergebracht.

'Naaktdatingshow verkocht aan Duitsland'

Adam Zkt. Eva is later dit jaar in Duitsland op televisie. Volgens verschillende Duitse media heeft de Duitse zender RTL de naaktdatingshow gekocht. De Duitse versie, Adam Sucht Eva - Gestrandet im Paradies, moet in september op de buis komen.

Ook in de Duitse versie leren vrijgezellen elkaar naakt kennen op een onbewoond eiland. Adam Zkt. Eva, dat wordt geproduceerd door Eyeworks, is sinds begin vorige maand te zien op RTL5. De serie wordt gepresenteerd door Nicolette Kluijver. Het is nog niet bekend wie de Duitse variant gaat presenteren.

RTL en Eyeworks waren vrijdagavond niet direct bereikbaar voor commentaar.

Slordige Federer klopt Tsonga in Monte Carlo

Roger Federer heeft vrijdag de halve finale van het masterstoernooi in Monte Carlo bereikt. De Zwitser kwam in de tweede set dicht bij uitschakeling tegen Jo-Wilfried Tsonga, maar wist de wedstrijd nog net op tijd in zijn voordeel om te buigen: 2-6, 7-6 (6) en 6-1.

Tsonga bleek in de eerste set veel te sterk, waarna Federer in het tweede bedrijf terugkwam. Liefst tien breakkansen waren echter niet aan de nummer vier van de wereld besteed. In een spannende tiebreak, die Federer meerdere keren naliet te beslissen, pakte de Zwitser de tweede set alsnog. Het verzet van Tsonga, de mondiale nummer twaalf, was vervolgens gebroken.

Federer treft Novak Djokovic (2) mogelijk in de halve finale. De Serviër moet dan wel afrekenen met Guillermo Garcia-Lopez (38) uit Spanje.

[EHCCC] Den Bosch ook zeker van halve eindstrijd

Na Amsterdam hebben ook de hockeyvrouwen van Den Bosch zich eenvoudig geplaatst voor de halve finale van de EHCCC. Voor eigen publiek versloeg de ploeg van coach Raoul Ehren het Ierse Railway Union met 7-0. In de halve eindstrijd wacht zondag om 17.00 uur het Spaanse Real Sociedad de Futbal.

Den Bosch, dat maar één corner in het duel kreeg, liet zich vanaf het eerste fluitsignaal meteen horen. De wedstrijd was nog geen twintig seconden oud of de brilstand werd door Lidewij Welten van het scorebord gehaald: 1-0. Zestig tellen later was de marge al verdubbeld door Vera Vorstenbosch. Vervolgens werd het iets rustiger rondom het Ierse doel en hadden de gasten zelfs een paar dotten van kansen, maar de Ieren verzaakten te scoren. Vlak voor het verstrijken van het eerste kwart was Den Bosch wederom trefzeker, maar in het tweede kwart haperde de doelpuntenmachine.

Na rust viel er dan eindelijk weer wat te juichen voor het Bossche publiek. Maartje Krekelaar schreef de 4-0 op haar naam. In de 51ste minuut kwam ook Marloes Keetels op het doelpuntenmakerslijstje te staan. Ze promoveerde de voorzet van Vorstenbosch, die werd gemist door Emilie Mol, tot een doelpunt.

Welten liet zich weer in het laatste kwart horen. De international dolde op prachtige wijze de Ierse verdediging en gaf vervolgens voor op Frederique Matla, die de bal binnentikte: 6-0. Vijf minuten voor tijd kreeg Den Bosch haar eerste corner van het duel, nadat de bal wat ongelukkig op een Ierse voet kwam. Na een scrimmage voor het doel, gaf Emilie Mol het laatste zetje: 7-0.

[EHL] Ook Rotterdam het haasje tegen Dragons

Hockeyclub Rotterdam is vrijdag uitgeschakeld in de kwartfinale van de EHL. Op het toernooi in Eindhoven verloor de landskampioen van 2013 van Dragons, dat een ronde eerder Kampong naar huis stuurde. Dragons staat zaterdag in de halve eindstrijd, waarin vermoedelijk Harvestehuder, Oranje Zwart of Club de Polo de tegenstander is.

Rotterdam kreeg vroeg in de wedstrijd een ideale kans om de scoren te openen. Want wat als Bjorn Kellerman zijn vrije schotkans tussen in plaats van naast de palen had gemikt? De ploeg van coach Wolff merkte in de loop van de wedstrijd dat de misser van Kellerman een dure was. Een peperdure zelfs. Veel kansen kreeg Rotterdam namelijk niet tegen Dragons, dat met hand en tand de cirkel verdedigde.

Tegen de verhoudingen in kwam Rotterdam tijdens het tweede kwart op achterstand. Een prima aanval van Dragons belandde bij captain en sterspeler Felix Denayer. De international, die twee dagen eerder tegen Kampong de beslissende shoot-out nam, drukte vogelvrij af: 0-1.

Natuurlijk ging Rotterdam op zoek naar een gaatje in het hechte Belgische collectief. Maar de gaatjes in de verdediging van Dragons moesten met een vergrootglas worden gezocht. Ondertussen liepen onze landgenoten tegen wat fysieke malheur op. Joost van den Berg verliet geblesseerd het veld en ook Floris Benschop moest zich even laten oplappen. Hierdoor kwam de piepjonge Jochem Bakker in de as te staan.

In het laatste kwartier kreeg Rotterdam eindelijk de grote kansen waar het sinds de mogelijkheid van Kellerman al op wachtte. Maar meerdere strafcorners leverden geen treffer op. ‘We zijn niet bang voor Rotterdam’, zong het Belgische publiek euforisch. Niemand in Eindhoven kon de Belgen ongelijk geven. Het was immers al de derde keer in drie ontmoetingen dat Dragons van Rotterdam won.

Boete voor Verbeek na commentaar op arbitrage

Gertjan Verbeek heeft van de Duitse voetbalbond DFB een boete van vijfduizend euro gekregen. De trainer van FC Nürnberg haalde eind vorige maand na de 3-2 nederlaag tegen Freiburg uit naar de arbitrage. Volgens Verbeek speelde zijn team de hele wedstrijd tegen twaalf man.

Verbeek kan zich niet vinden in de hoogte van de boete en gaat in beroep. "Dit is schandalig. Zo'n grote som. Als ik 250 kilometer per uur rijdt waar 120 is toegestaan, kan ik iemand doodrijden en dan moet ik maar driehonderd euro betalen", zei Verbeek vrijdag op een persconferentie.

De boete is niet de enige zorg voor Verbeek. In de competitie staat Nürnberg één na laatste met nog vier wedstrijden voor de boeg.

West Ham-aanvaller (20) overleden aan kanker

Dylan Tombides, een 20-jarige aanvaller van West Ham United, is vrijdag overleden aan de gevolgen van kanker. Dat meldt de Premier League-club op zijn website. Bij Tombides werd in 2011 teelbalkanker geconstateerd. Hij maakte in september 2012, in een League Cup-duel tegen Wigan Athletic, zijn enige minuten in het eerste elftal.

Tombides, die op 15-jarige leeftijd bij West Ham aan de slag ging, was een Australisch jeugdinternational. Hij was in januari nog actief op de Aziatische kampioenschappen voor spelers onder 22 jaar. Zijn jongere broer, Taylor, speelt in de jeugd van West Ham.

Zaterdag wordt Tombides voorafgaand aan de competitiewedstrijd tegen Crystal Palace herdacht met een minuut lang applaus. Ook dragen zijn ploeggenoten rouwbanden.

Containers met cocaÔne gevonden in haven Rotterdam

De douane heeft in de Rotterdamse haven twee containers met cocaïne gevonden. Tijdens de controle is zeker 130 kilo drugs gevonden, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag. Een deel was verstopt tussen metaalafval, de rest in zakken met noten.

De vondsten zijn afgelopen donderdag gedaan. In een container met metaalschroot uit Bolivia was ruim zestig kilo cocaïne verborgen in het metaal. De container was voor doorvoer op een ander schip naar Portugal in Rotterdam gelost.

In een container met noten uit Nicaragua, die onder meer in Panama is overgeladen op een schip naar Rotterdam, zijn drie zakken gevuld met pakketten cocaïne gevonden. Deze zakken bevatten in totaal ruim zeventig kilo cocaïne.

Ook deze container was bestemd voor doorvoer, in dit geval naar Engeland. "Gelet op de manier waarop de drugs waren verpakt was het vermoedelijk de bedoeling dat de zakken uit de container zouden worden gehaald voordat de lading naar de uiteindelijke bestemming ging", meldt het OM. "Dat wordt ook wel de rip-offmethode genoemd."

De cocaïne, ter waarde van ongeveer 4,5 miljoen euro, is in beslag genomen en vernietigd.

Heracles tolereert Ajax-fans in hele stadion

Ajax-supporters zijn volgende week zondag bij de mogelijke kampioenswedstrijd bij Heracles Almelo in het hele stadion welkom. Dat meldt de nummer veertien van de Eredivisie vrijdag.

Door de levendige internethandel in kaarten hebben veel Ajax-fans waarschijnlijk kaarten in handen voor de thuisvakken van de Heracles-supporters. "Ook wij hebben gezien dat er met name via Marktplaats - in strijd met de regels - kaarten worden aangeboden", zegt algemeen directeur Nico-Jan Hoogma.

"De controle hierop, met identificatie enzovoort, is voor de wedstrijd nauwelijks uitvoerbaar. Wij gaan er echter van uit dat iedereen hiermee verstandig omgaat. Met z'n allen moeten we er een mooi feest van maken." Voor Heracles staat er tegen de Amsterdammers ook wat op het spel. De club kan zich definitief veilig spelen.

Ajax heeft aan een gelijkspel genoeg om kampioen te worden. Bij puntverlies van Feyenoord, dat SC Cambuur ontvangt, is zelfs dat niet nodig. Ajax gaat zondag op voor zijn eerste prijs van het seizoen. De equipe van Frank de Boer treft dan PEC Zwolle in de bekerfinale.

Cavendish slaat Giro d'Italia over

Mark Cavendish laat dit jaar de Giro d'Italia links liggen. "Mijn grote doel is dit jaar de Tour de France, zeker nu hij in mijn eigen land start", laat de sprinter van Omega Pharma-Quick-Step vrijdag weten op de teamwebsite. In plaats van de Giro rijdt de Brit de Ronde van Turkije in april en de Ronde van Californië in mei als voorbereiding op de Tour.

Cavendish vindt het jammer dat hij niet aan de start staat in Italië. "Het is een race die me veel overwinningen en mooie herinneringen heeft gegeven, maar met het oog op de Tour de France moet je keuzes maken." Cavendish won in zijn carrière zeventien etappes in de Giro.

Verkerk hekelt mentaliteit Nederlandse tennissers

Oud-prof Martin Verkerk heeft geen hoge pet op van de huidige generatie Nederlandse tennissers. "Op Robin Haase na modderen ze maar wat aan", sprak de Alphenaar donderdag bij de presentatie van zijn autobiografie Extreem. "Als ik naar jongens als De Bakker, Sijsling en Huta Galung kijk, denk ik: durf nou eens te investeren en risico's te nemen. Maar die jongens laten zich teveel leiden door geld."

"Zonder risico's nemen kom je er niet", vervolgt Verkerk, in 2003 finalist op Roland Garros. "Dat heb ik ook gedaan met Nick Carr. Ik ben nog anderhalf jaar met hem doorgegaan, terwijl ik niets presteerde. Maar ik heb wel durven investeren. Haase doet dat ook. Die vraagt of hij met Roger Federer mag trainen in Dubai. Belangrijk is om de juiste mensen om je heen te bouwen en een goed programma samen te stellen. Dat die andere jongens dat niet doen, verwijt ik ze."

Verkerk kende zijn hoogtijdagen in 2003 en 2004, toen hij naast de finaleplaats op Roland Garros twee ATP-titels veroverde en steeg naar de veertiende plaats op de wereldranglijst. Daarna werd hij nooit meer de oude. Danig teleurgesteld door hevig blessureleed aan zijn schouder had Verkerk drie jaar lang last van depressies. Pas de laatste jaren heeft hij zijn leven weer op de rit. Verkerk runt nu een tennisacademy in Noordwijkerhout.

Verkerk mist in de huidige generatie Nederlandse tennissers winnaarsmentaliteit. "Niets komt zomaar aanwaaien. Ik heb met Nick Carr vijf jaar echt keihard gewerkt. Die discipline zie ik in het huidige tennis niet meer terug. Na mij heeft niemand de top twintig meer bereikt. Terwijl er talent genoeg is."

De inmiddels 35-jarige Verkerk zou graag in de toekomst met de Nederlandse toppers aan de slag gaan, maar ziet het niet zover komen. "Het zou hartstikke leuk zijn als ik een van die jongens oppik en dat zou ik graag willen, maar dan wel op mijn manier. Dan heb je denk ik gelijk een probleem."

Man geplet onder lading strobalen

Een 39-jarige man uit Zundert is vrijdagmiddag om het leven gekomen toen hij werd bedolven door een lading strobalen. Het slachtoffer was bezig met het lossen van de balen toen er iets misging, meldt de politie.

Het ongeluk gebeurde rond 13.30 uur op een boerderij op de Sprundelsebaan in het Brabantse Klein-Zundert. De hulpdiensten konden niets meer voor het slachtoffer doen. Voor de betrokkenen is slachtofferhulp geregeld.

'Moeten pedo's dan seks met paarden verheerlijken?'

Schrijver Anton Dautzenberg heeft op zijn website kritische vragen gesteld over de beslissing van de Hoge Raad om pedofielenvereniging Martijn te verbieden. Dautzenberg staat bekend als een van de voorvechters van de vereniging en werd in 2011 lid, uit protest tegen de 'heksenjacht tegen pedofielen'.

In een verklaring stelt hij dat de vereniging wordt verweten seks met kinderen te verheerlijken. "Wat zouden pedofielen anders moeten verheerlijken?", vraagt Dautzenberg, die niet bereikbaar was voor commentaar, zich af. "Seks met paarden?"

Daarnaast suggereert de schrijver dat Martijn niet de enige club is die activiteiten zou ondernemen die in strijd zijn met de openbare orde. "Hoe zit het dan bijvoorbeeld met de bible belt die kinderen weigert in te laten enten?"

Daarnaast is hij kritisch over de effectiviteit die het verbod heeft bij het beschermen van kinderen. "Als 'we' hier blijkbaar zo veel belang aan hechten, waarom accepteren we dan dat jaarlijks vijftienduizend gevallen van kindermishandeling onbestraft blijven", schrijft Dautzenberg. "En waarom pakken we de belangrijkste haard van kindermisbruik niet aan: het gezin?"

Romanschrijver Dautzenberg verklaarde drie jaar geleden dat hij lid was geworden van vereniging Martijn uit 'symphatie, mededogen en protest'. Hij is het niet eens met de heksenjacht die tegen pedofielen wordt gevoerd en noemde Martijn een 'aanspreekpunt'. Zonder de vereniging, geen dialoog, redeneerde de schrijver.

Zijn sympathie voor de vereniging leverde Dautzenberg veel kritiek op, maar ook steun. Donderdag riep hij samen met andere schrijvers, advocaten en hoogleraren de Hoge Raad op om Martijn niet te verbieden, onder meer omdat een verbod op de vereniging de vrijheid van meningsuiting in gevaar zou brengen.

Zwaargewonde bij massale knokpartij casinofeestje

De politie heeft vrijdag in Doetinchem 35 mensen aangehouden na een massale vechtpartij waarbij één zwaargewonde viel. De 46-jarige man uit Arnhem is met meerdere steekwonden naar het ziekenhuis gebracht. Volgens de politie is zijn toestand stabiel.

Later bleken twee verdachten die op het politiebureau zaten ook verwondingen te hebben opgelopen waarvoor doktersbehandeling nodig was. Zij zijn naar het ziekenhuis overgebracht.

De eerste melding over problemen kwam 's ochtends binnen bij de politie. Wachtende bezoekers van een nieuw te openen casino zouden rond 8.00 uur met elkaar op de vuist zijn gegaan. Toegesnelde agenten ontdekten dat de knokpartij zich had verplaatst naar de aangrenzende parkeergarage.

De meeste verdachten zijn aangehouden in en rond de parkeergarage. Vier personen zijn aangehouden op de A12, zij waren in een taxi wegreden. De agenten trokken bij de aanhouding uit voorzorg hun wapen.

De politie is momenteel bezig alle verdachten te horen om te achterhalen wat hun rol was. Het gaat om mensen uit allerlei plaatsen, waaronder Arnhem, Deventer en Rotterdam. De aanleiding voor het conflict is nog onduidelijk en wordt onderzocht.

Agent niet vervolgd voor doodschieten verdachte

Een agent die in oktober een 23-jarige verdachte doodschoot in Venlo wordt niet vervolgd. De agent had geen andere keus dan van zijn vuurwapen gebruik te maken, concludeert het Openbaar Ministerie na onderzoek van de Rijksrecherche.

De verdachte had vlak voor de schietpartij twee bewoners van een huis in de Nieuwborgstraat in stadsdeel Blerick lastiggevallen en bedreigd met een steekwapen, waarvan later bleek dat het een schroevendraaier was.

De man, van Poolse komaf, kwam ook dreigend op de gealarmeerde agenten af. Hij negeerde waarschuwingen, waarop een van de agenten zich genoodzaakt zag te schieten.

Volgens het OM was het geweld proportioneel en heeft de agent gehandeld volgens de procedures.

'Kardashians geplaagd door grapjassen'

De familie Kardashian wordt lastiggevallen door een groep mensen die vervelende grappen uithaalt. Ingewijden zeggen tegen de Amerikaanse entertainmentsite TMZ dat moeder Kris Jenner ervan overtuigd is dat de plaaggeesten onder meer valse geruchten verspreiden en zich voordoen als de realitysterren.

Zo zou Jenner denken dat zij onder meer de roddels hebben verzonnen dat de realityster een sekstape heeft opgenomen en dat haar zoon Rob in een afkickkliniek zit. Jenner heeft daarnaast het idee dat de mensen zich voor haar uitgeven, tafeltjes reserveren in restaurants en fotoshoots plannen.

Het is niet duidelijk of de 58-jarige realityster, die al negen seizoenen met haar gezin wordt gevolgd in Keeping Up with the Kardashians, ook iets gaat doen tegen de grapjassen.

Inval bij polygame sekte in Texas

De autoriteiten in de Amerikaanse staat Texas hebben donderdag een inval gedaan bij de boerderij van een sekte die aan polygamie doet. Een rechter had toestemming gegeven voor de inval. Het vermoeden bestaat dat leiders van de kerkgemeenschap de grond waarop de ranch is gebouwd in 2003 hebben gekocht met omgerekend bijna achthonderdduizend euro aan witgewassen geld.

Zes jaar geleden werden honderden kinderen weggehaald bij de Fundamentalische Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen wegens verdenkingen van kindermisbruik. De leider van de sekte, Warren Jeffs, zit een levenslange celstraf uit wegens seksueel misbruik van minderjarigen.

Op de Snakkend Naar Zion Ranch woonden nog maar acht volwassenen. Zij stemden er donderdag na gesprekken met de politie mee in de boerderij te verlaten. De agenten hebben de sekteleden geholpen hun spullen te pakken en een inventaris op te stellen.

De leden van de Fundamentalische Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen geloven dat voor polygamisten een speciale plek in de hemel is weggelegd. Jeffs is in de ogen van zijn volgelingen Gods boodschapper op aarde.

De ranch werd in 2008 ook binnengevallen, omdat er veelwijverij zou worden beoefend en minderjarige meisje zouden worden gedwongen te trouwen. Jeffs en een tiental andere mannen werden uiteindelijk schuldig bevonden en veroordeeld voor seksueel misbruik en bigamie. Tijdens Jeffs' proces werd dna-onderzoek aangevoerd waaruit bleek dat de sekteleider een kind had verwerkt bij een 15-jarig meisje. Ook werden geluidsopnames afgespeeld waarop te horen was hoe Jeffs jonge meisjes uitlegde hoe ze hem, en daarmee God, seksueel moeten bevredigen.

Sonde NASA neergestort op de maan

De kleine maansonde LADEE van NASA is aan de achterkant van de maan gecontroleerd neergestort. Dat heeft de vluchtcontrole vrijdag bekendgemaakt. De sonde is bij de inslag waarschijnlijk tot stof gereduceerd, vanwege zijn hoge snelheid, zo'n 5800 kilometer per uur.

Donderdag vloog de sonde op zo'n honderd meter boven het maanoppervlak. NASA liet de LADEE bewust lager vliegen, eigenlijk om hem maandag te laten crashen.

LADEE is een afkorting van Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer. De sonde werd in september gelanceerd. Vorige maand voltooide hij zijn missie, die 280 miljoen dollar heeft gekost.

Verbreding A27 tussen Breda en Utrecht

De A27 tussen Breda en Utrecht wordt in 2019 verbreed om een einde te maken aan hardnekkige files. Dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Milieu vrijdag. Voor de aanpak van de weg is ruim achthonderd miljoen euro beschikbaar.

Het 47 kilometer lange traject tussen Houten en knooppunt Hooipolder heeft nu nog vier noteringen in de filetopvijftig, stelt het ministerie. Met de verbreding komt over de Merwede bij Gorinchem een tweede brug met vier rijstroken. Ook wordt knooppunt Hooipolder aangepakt, aldus het ministerie.

Met extra rij- en spitsstroken moet het aantal files omlaag gaan. "Dat is goed voor de bereikbaarheid van de regio, goed voor de doorstroming van het verkeer en voor de economie", schrijft minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) in een verklaring.

Vijftien jaar cel voor Venlose bijlmoord

Een 45-jarige Thaise vrouw uit Venlo moet vijftien jaar de cel in omdat ze haar echtgenoot met een bijl om het leven bracht. Dat heeft de rechtbank in Roermond vrijdag bepaald. Volgens de rechters is sprake van voorbedachte raad omdat de vrouw haar man al eerder had gezegd dat hij dood moest. Ook had ze een bijl gekocht.

De rechtbank vindt dat de vrouw haar man op 'gruwelijke wijze' om het leven heeft gebracht. Omdat de vrouw weigerde volledig mee te werken aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum, kon niet worden aangetoond of ze ontoerekeningsvatbaar was.

"Uit het dossier blijkt dat het slachtoffer al maanden in angst leefde en dat hij zich niet veilig voelde in zijn eigen huis", staat in het vonnis te lezen. Zo verstopte de man alle messen in het huis omdat hij bang was voor de vrouw.

Toen de man in september 2012 kenbaar maakte dat hij een einde wilde maken aan de relatie, waardoor de vrouw haar verblijfsvergunning zou verliezen, ging de vrouw door het lint en sloeg ze de man meerdere keren met een bijl. Ze gaf zichzelf anderhalve dag later aan bij de politie.

De rechtbank volgt met de opgelegde straf de eis van het Openbaar Ministerie.

Brand natuurgebied Breda geblust

De natuurbrand die sinds donderdagavond woedde in het Mastbos bij Breda is uit. Vrijdagmiddag is na uren nablussen het sein brand meester gegeven, laat de brandweer weten. Zo'n tien hectare natuurgebied is door het vuur verwoest.

Een jeugdgevangenis vlak bij de plek waar het vuur uitbrak, werd uit voorzorg ontruimd. Naar verwachting kunnen de 65 gedetineerden van Den Hey-Acker nu snel terug. Wanneer dat gebeurd, is nog niet bekend. De gevangenen zijn opgevangen in de Koepelgevangenis die sinds dinsdag leeg staat.

De brand is vermoedelijk aangestoken. Vrijdagnacht werd een 55-jarige vrouw aangehouden op verdenking van brandstichting. Ze zit nog vast en wordt verhoord.

Chris Pine in beeld voor strandwachtdrama

Chris Pine is in onderhandeling voor de hoofdrol in een op feiten gebaseerd drama over een twee strandwachten. The Finest Hours vertelt over een olietanker die tijdens een storm in 1952 op de Amerikaanse kust van New England in tweeën brak. Het was aan de strandwachten om de gehele bemanning in veiligheid te brengen. Dat schrijft het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter.

De grootste vraag is eigenlijk of Pine tijd kan maken in zijn drukke schema. Hij is momenteel bezig met de opnames van Horrible Bosses 2 en daarna staat een nieuwe Star Trek op het programma.

Craig Gillespie neemt de regie van The Finest Hours op zich. Hij maakte eerder de horrorkomedie Fright Night en het volgende maand te verschijnen baseballdrama Million Dollar Arm.


Chris Pine in beeld voor strandwachtdrama (Foto: Novum)

Nadal onderuit tegen Ferrer in Monte Carlo

Rafael Nadal is in de kwartfinale van het masterstoernooi in Monte Carlo uitgeschakeld. De achtvoudig winnaar uit Spanje verloor vrijdag verrassend met 6-7 (1) en 4-6 van zijn landgenoot David Ferrer. Voor Ferrer is het de zesde zege in 27 ontmoetingen met de aanvoerder van de wereldranglijst. De mondiale nummer zes versloeg Nadal slechts een keer eerder op gravel, in 2004 in Stuttgart.

De 32-jarige Ferrer verspeelde in de eerste set tot twee keer toe een break voorsprong, maar via de tiebreak kwam hij alsnog op voorsprong. In het tweede bedrijf kwam Nadal nog terug van 2-5 tot 4-5. Verder liet Ferrer het echter niet komen. Hij benutte na twee uur en dertien minuten zijn eerste wedstrijdpunt.

Nadal was sinds 2005 acht keer op rij de beste in Monte Carlo. Vorig jaar ging hij in de finale onderuit tegen Novak Djokovic. Nadal won bovendien zijn dertig voorgaande duels op gravel.

Ferrer neemt het bij de laatste vier op tegen Stanislas Wawrinka. De Zwitser bereikte voor het eerst sinds zijn titel op de Australian Open een halve eindstrijd door de Canadees Milos Raonic met 7-6 (5) en 6-2 te verslaan. Wawrinka kreeg de hele partij geen breakpunt tegen en sloeg zelf twee keer toe in de tweede set.

Telefilm Jongens naar filmfestival Seattle

De Nederlandse televisiefilm Jongens van Mischa Kamp is geselecteerd voor het Seattle International Film Festival. Dat laat de Amerikaanse distributeur weten aan de Nederlandse site Moviescene. Het filmfestival vindt in juni plaats en is een van de grootste in de Verenigde Staten.

Jongens, met Gijs Blom en Ko Zandvliet in de hoofdrollen, gaat over de ontluikende liefde tussen twee tienerjongens. Het drama was al geselecteerd voor enkele Noord-Amerikaanse homofestivals, waaronder in Toronto, Miami, San Francisco en San Diego. De wereldpremière vond zaterdag plaats op het Boston LGBT Festival.

De Nederlandse bioscoopgang vindt volgende maand plaats in veertien filmhuizen. Dat is opmerkelijk, aangezien de film in februari al op televisie was te zien. Vanwege het grote succes werd toen echter besloten Jongens ook op het witte doek te brengen.

Lilet Never Happened in de prijzen in VS

Lilet Never Happened heeft een Amerikaanse prijs gewonnen. De Nederlandse productie werd op het Worldfest-Houston International Film Festival uitgeroepen tot beste buitenlandse film en sleepte daarmee een Remi Award in de wacht. Dat staat op de Facebook-pagina van Lilet Never Happened.

De film van Jacco Groen gaat over een kinderprostituee in Manilla, gespeeld door Sandy Talag. Johanna ter Steege speelt een personage dat Lilet uit haar uitzichtloze situatie probeert te bevrijden. Lilet Never Happened won al prijzen op filmfestivals in Noorwegen, Denemarken en Zwitserland.


Lilet Never Happened in de prijzen in VS (Foto: Novum)

Laatste Hobbit-film krijgt mogelijk nieuwe titel

De eind dit jaar te verschijnen film The Hobbit: There and Back Again krijgt mogelijk een andere titel. Die wordt namelijk gewijzigd in The Hobbit: Into the Fire, schrijft de fansite TheOneRing. There and Back Again zou slechts een van de vele geregistreerde titels zijn, zodat de studio in een later stadium kan kiezen.

There and Back Again verwijst naar de subtitel van het boek The Hobbit en duidt op de reis van de Hobbit Bilbo Baggins, tovenaar Gandalf en hun dwergenkompanen naar de Lonely Mountain om daar de draak Smaug te verslaan, en hun reis terug naar huis. Een eerdere titel die al aan laatste film in de Hobbit-trilogie verbonden werd, is The Battle of Five Armies, doelend op de enorme eindstrijd tegen het eind van het boek The Hobbit.

Rijst de vraag waarom deze titelwijziging in zo'n laat stadium plaatsvindt. The Hobbit: There and Back Again staat immers al gepland voor 10 december. Een groot deel van de promotie voor de film heeft de afgelopen twee jaar al plaatsgevonden.

Wat in elk geval zeker is, is dat Bilbo Baggins zich in de film moet ontfermen over de befaamde magische Arkenstone, dat het stadje Laketown nog flink te lijden krijgt onder de vurige adem van Smaug en dat de strijd tussen de vijf legers een van de spectaculairste actiescènes in de hele trilogie oplevert.

Nederland hoort, net als bij de vorige twee Hobbit-films, tot de eerste lichting landen waar de film in première gaat. Zo draait There and Back Again twee dagen later in Groot-Brittannië en pas een week later in de Verenigde Staten.


Laatste Hobbit-film krijgt mogelijk nieuwe titel (Foto: Novum)

Spielberg verfilmt levensverhaal Edgardo Mortara

Steven Spielberg heeft weer een nieuw project op zijn wensenlijstje gezet. De Amerikaanse filmmaker wil The Kidnapping of Edgardo Mortara regisseren. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety. Mortara werd in 1858 als 7-jarig joods jongetje bij zijn ouders in Bologna weggegrist en katholiek opgevoed.

Deze ontvoering door de pauselijke gendarme leidde uiteindelijk tot internationale verontwaardiging, vooral van Engeland. Zelfs in Piëmont-Sardinië, een van de koninkrijken in het tegenwoordige Italië, werd het Vaticaan beschuldigd van middeleeuwse praktijken en paapse overheersing.

Het script van The Kidnapping of Edgardo Mortara is van Tony Kushner, met wie Spielberg eerder Munich en Lincoln maakte. De scenarist baseerde zich op het boek van David Kertzer.

De film wordt hoe dan ook niet de volgende film die Spielberg regisseert. Volgens ingewijden wordt dat het sciencefictiondrama Robopocalypse.


Spielberg verfilmt levensverhaal Edgardo Mortara (Foto: Novum)

Rondvaart Niki Terpstra gaat toch niet door

De rondvaart voor Niki Terpstra door de grachten van Amsterdam gaat zaterdag toch niet door. Dat heeft de organisatie vrijdag laten weten. De winnaar van Parijs-Roubaix maakt nog wel een boottocht met familie en vrienden, maar meert vervolgens ergens aan waar fans de renner kunnen feliciteren.

"Na overleg met de gemeente is - met het oog op veiligheid in een van de drukste weekenden van het jaar - gekozen voor een rondvaart in kleine kring", schrijft de organisatie. "Maar de rondvaart eindigt bij het geweldige Amsterdam Roest. Vanaf half vijf zijn jullie daar buiten welkom. Niki meert rond vijven aan."

De 29-jarige Terpstra won zondag de kasseienklassieker in Noord-Frankrijk. Onder aanvoering van SP-raadslid Peter Kwint werd de Facebook-pagina 'Die rondvaart komt er' geopend om de Noord-Hollander een huldigingsfeestje te geven. Hij had ook al een boot geregeld.

[vid] D66/GL: huisje, wietje, geen scootertje

D66 heeft als grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam een bestuursdeal met GroenLinks gesloten. De focus ligt op woonbeleid voor de middenklasse. Ook willen de partijen een proef met gereguleerde wietteelt, scooters van het fietspad weren en het anti-Wallenproject 1012 afbouwen.

De partijen hebben een ondergrens van 45 procent sociale huurwoningen afgesproken. Dat is nu tegen de zeventig procent. Met het terugdringen moet meer ruimte voor de middenklasse komen, die volgens de democraten de stad uit wordt gejaagd. Ook komt er een referendum over de vraag of gepachte grond onder een eigen huis kan worden gekocht. De jaarlijkse erfpachtheffing verdwijnt.

D66 en GroenLinks willen dat Amsterdam een voortrekkersrol krijgt als het gaat om gereguleerde wietteelt. Ze willen af van het systeem waarbij coffeeshops om legaal te verkopen, illegaal moeten inkopen. Volgens de partijen kost dit onnodige politiecapaciteit.

Het project 1012, een stokpaardje van de PvdA waarbij de rosse buurt wordt aangepakt door het terugdringen van prostitutieramen en coffeeshops, wordt afgebouwd. D66 en GroenLinks hebben een eenmalig bedrag gereserveerd om lopende zaken te voltooien. Het opkopen van prostitutiepanden krijgt geen prioriteit meer en de focus verschuift naar het verbeteren van de buurt.

Scooters moeten volgens de plannen van het fietspad af, eventueel met helmplicht, en fietsers en voetgangers krijgen meer ruimte. Autodelen en parkeren aan de ring  zal worden gestimuleerd, onder meer door flink duurdere parkeervergunningen. Zo moet de uitstoot van schadelijke uitlaatgassen worden ingeperkt.

Verder wordt er circa tienmaal zoveel in onderwijs geïnvesteerd als tot nu toe. Ook gaat er meer geld naar armoedebestrijding en naar cultuur.

Voor een meerderheid in de raad moet er nog wel een derde partij bij. Er worden gesprekken gevoerd met VVD, PvdA en SP. Eerstgenoemde heeft de voorkeur van D66, die staat te trappelen om een gemeentebestuur zonder de PvdA. Eerder leek er sprake van een patstelling omdat GroenLinks alleen met de PvdA in het college wilde. Informateur Alexander Rinnooy Kan wist die partij echter te bewegen om eerst met de democraten over de inhoud te gaan praten.

Japan maakt toch weer jacht op walvissen

Japan begint eind deze maand weer met de jaarlijkse walvisjacht voor de eigen kust en elders in het noordwesten van de Stille Oceaan. Dit heeft het ministerie van landbouw en visserij in Tokio vrijdag bekendgemaakt. De jacht gebeurt ondanks een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof vorige maand.

De hoogste VN-rechters in het Haagse Vredespaleis hadden bepaald dat de Japanse walvisjacht in het Zuidpoolgebied illegaal is. Die bindende uitspraak, die op verzoek van Australië is gedaan, heeft formeel geen betrekking op de noorden van de Stille Oceaan.

[pic] Doemalid: 'OekraÔne vierendelen'

Een lid van de Doema twitterde vandaag een kaart waarop Oekraïne in vier delen is opgedeeld. De man verdedigt zijn plaatje tegenover twitteraars door te stellen: "Ik droom niet, maar benoem het heterogene sentiment in (voormalige delen van) Oekraïne."

Alexander Sidyakin zit voor Poetins partij 'Verenigd Rusland' in het Russische parlement. Daar is hij de meest prominente hardliner op het gebied van pro-democratische demonstranten aanpakken. Zijn onderschrift bij de foto luidt 'de huidige situatie in Oekraïne.'

Of de Russen hopen op het uiteenvallen van Oekraïne in drie aparte landen, of het land slechts willen opdelen in staten met zelfbestuur binnen een federaal Oekraïne, is onbekend.

Wel is nieuw dat niet alleen heel Zuidoost-Oekraïne en de Krim als apart van Noordwest-Oekraïne gezien worden, maar dat ook het uiterste westen van het land apart is ingetekend. Op die manier blijven slechts acht van de 24 oblasten Oekraïens.

In die regio wonen de Karpatho-Roethenen, een volk dat zich verwant voelt met Rusland en ook tijdelijk onafhankelijkheid gekend heeft in de afgelopen eeuwen.

Christenen lopen kruisweg in Jeruzalem

Vele christenen hebben op Goede Vrijdag deelgenomen aan de jaarlijkse processie op de Via Dolorosa in het oude centrum van Jeruzalem. Dat is de weg die Jezus Christus met het kruis zou zijn gevolgd tot hij op de executieplaats Golgotha werd gekruisigd. De gelovigen baden bij de zogeheten staties, bijzondere plaatsen die herinneren aan het lijden van de stichter van het christendom.

Veel deelnemers droegen een houten kruis. Een van hen had zich als Christus verkleed. Hij droeg een doornenkroon en zijn borst was met bloed besmeurd. Een vrouw riep telkens: "Help deze man" en twee als Romeinse soldaten verklede mannen begeleidden hem. Soms kwam het tot wat duw- en trekwerk tussen deelnemers aan de processie en agenten van de Israëlische militaire politie die de toegang tot diverse straatjes hadden afgesloten.

Juwelierszaak Deurne weer open

De juwelierszaak in Deurne waarin eind vorige maand twee overvallers werden doodgeschoten, is vrijdag weer open. Dat staat in een verklaring op de website van de zaak. Ook worden mensen die steunbetuigingen hebben gestuurd naar de juwelier bedankt in het bericht. Klanten die juwelen ter reparatie hebben aangeboden, kunnen deze weer ophalen.

"Door de omvang zijn wij helaas niet in staat om iedereen een persoonlijke reactie te geven", staat op de website te lezen. "Maar wij verzekeren u dat u ons tot grote steun bent geweest in de moeilijkste periode van ons leven", schrijft het echtpaar van wie de vrouw de overvallers doodschoot.

[pic] 'Jodenmeldplicht' Donetsk onderzocht

De Verenigde Staten gaan onderzoek doen naar geruchten over foldertjes die in Donetsk zouden zijn verspreid door pro-Russische separatisten. In de flyers werden joden opgeroepen zich bij de nieuwe autoriteiten te laten registreren.

De flyers zouden bij de synagoge van Donetsk zijn uitgedeeld door mannen met bivakmutsen. Hoewel internationale media het bericht snel overnamen, ontkennen de vermeende schrijvers achter de oproep te zitten en lijken joden niet gedwongen te worden zich als jood op te geven.

Of het uitgekiende agitprop betreft of modern antisemitisme is dus nog maar de vraag. VS-Buitenlandminister John Kerry lijkt echter weinig twijfels te hebben: "Er werden berichten gestuurd naar de joden in een bepaalde stad om zich als joden te identificeren of consequenties te ondergaan."

Kerry vervolgt: "In het jaar 2014, na alle mijlen die we afgelegd hebben en de hele reis van de geschiedenis, is dit niet tolerabel. Het is grotesk. Het gaat verder dan onacceptabel."

De Donetskse rabbi Shmuel Kaminezki noemt de oproep een provocatie en geeft aan: "De joden van Donetsk zullen niet doen wat in de brief staat."

SuŠrez maakt kans op Britse ereprijs

Liverpool-aanvaller Luis Suárez maakt kans op de titel Speler van het Jaar in de Engelse Premier League. De oud-Ajacied behoort tot de zes genomineerden voor de verkiezing van de spelersvakbond PFA. Ook zijn teamgenoten Steven Gerrard en Daniel Sturridge zijn in de race voor de ereprijs.

Het drietal krijgt concurrentie van Manchester City-middenvelder Yaya Touré, de Belg Eden Hazard van Chelsea en Southampton-speler Adam Lallana. Liverpool staat momenteel eerste en ligt op koers om het eerste kampioenschap sinds 1990 te vieren. Suárez heeft met 29 treffers een groot aandeel in de uitstekende prestaties.

Robin van Persie won de PFA-award in 2012. Vorig jaar ging de eer naar Gareth Bale, die dankzij zijn sterke optredens bij Tottenham Hotspur voor zo'n honderd miljoen euro werd weggekocht door Real Madrid.

SP: oud-leden Martijn blijven volgen

Politie en justitie moeten de oud-leden van de verboden pedofielenvereniging Martijn goed in de gaten houden. "Om te voorkomen dat ze ondergronds gaan", stelt SP-Kamerlid Nine Kooiman vrijdag in een reactie op de beslissing van de Hoge Raad.

"De zedenrecherche bij de politie is flink uitgebreid de afgelopen jaren. Ik weet dat ze bepaalde mensen blijven volgen", zegt Kooiman. "Dat moet ook bij deze voorheen-vereniging."

Het SP-Kamerlid is blij dat er 'nauwkeurig' naar deze zaak is gekeken en dat de belangen en lichamelijke integriteit van kinderen hoog zijn aangeslagen. "Ik kan me daar goed in vinden. Maar het verbod lost het probleem van pedoseksuelen natuurlijk niet op", zegt Kooiman. "Daar moeten we alert op blijven."

PSV benadert Gerbrands

Toon Gerbrands is officieel benaderd door PSV om daar algemeen directeur te worden. Dat heeft hij vrijdag bevestigd aan RTV Noord-Holland. De oud-volleybalcoach maakte maandag bekend na dit seizoen te vertrekken bij AZ. Bij PSV moet hij de opvolger worden van Tiny Sanders die na vier jaar terugtreed.

Gerbrands verwacht niet op korte termijn een akkoord te bereiken. "Dat gaat nog wel even duren. Meestal volgen er meerdere en langere gesprekken voordat er iets wordt besloten."

Gerbrands heeft veel ervaring in verschillende sporten. Als volleybalcoach behaalde de 56-jarige Gerbrands de Europese titel met het Nederlands team en als directeur had hij de leiding over de DSB-schaatsploeg. Sinds 2002 is Gerbrands algemeen directeur bij AZ. In Alkmaar moest Gerbrands na de val van de DSB-bank van Dirk Scheringa een flinke schuld wegwerken.

[Fed Cup] Rus opent tegen Japanse kopvrouw

Arantxa Rus opent zaterdag het Fed Cup-duel tussen Nederland en Japan. De nummer 154 van de wereldranglijst neemt het op tegen Kurumi Nara, de nummer 43 van de wereld. Dat heeft de loting vrijdag uitgewezen. Bij het Fed Cup-duel in Den Bosch staat een plek in de wereldgroep II op het spel.

De Nederlandse kopvrouw Kiki Bertens, de mondiale nummer 130, neemt het in de tweede enkelpartij van de dag op tegen Misaki Doi. De Japanse staat 99e. Zondag staat Bertens vervolgens tegenover Nara en treft Rus Doi. Het duel wordt afgesloten met een dubbelpartij. Daarin vormt Bertens een duo met Michaëlla Krajicek. Ze nemen het op tegen Shuk Aoyama en Risa Ozaki.

Captain Paul Haarhuis en zijn Japanse collega kunnen tot een uur voor de wedstrijd hun speelsters wijzigen. Als de Oranje-equipe het treffen met de Aziaten wint, verlaat het na vijftien jaar groep I van de Europees-Afrikaanse zone.

VS/NAVO-agressiemuseum geopend

In Vladikavkaz, de hoofdstad van Noord-Ossetië, is deze week een museum geopend ter nagedachtenis van de slachtoffers van 'de militaire agressie van de Verenigde Staten en de NAVO'. Dat meldt de Moscow Times.

Objecten die 'het staatsterrorisme van Westerse landen bewijzen' worden tentoongesteld in de Nationale Wetenschappelijke Bibliotheek van Noord-Ossetië.

Een woordvoerder geeft aan: "De tentoonstelling is bedoeld om bezoekers te herinneren aan hoe de VS haar eigen interpretatie van het woord 'vrijheid' op andere landen toepast."

Enkele van de aangestipte thema's zijn Libië, Irak en Afghanistan. Ook het NAVO-bombardement op Servië en de oorlog in Vietnam worden toegelicht.

Daarnaast is er een speciale hoek gemaakt voor de 'Russische vredesoperatie' in Georgië, waar Rusland naar eigen zeggen in 2008 binnenviel om vrede en democratie te garanderen in Zuid-Ossetië en Abchazië.

Volgens woordvoerder Vyacheslav Lagkuyev is het VS- en NAVO-agressiemuseum het enige van z'n soort in Rusland.

Alonso blij met progressie Ferrari

Ferrari-coureur Fernando Alonso is blij met de progressie die er in de afgelopen weken is geboekt door zijn team. De Spanjaard kende vandaag in China een uitstekende dag met een eerste plaats in de eerste vrije training en een tweede stek in de middagsessie.

Alonso: "Alle vrijdagen zijn hetzelfde, een dag waarom je de banden uit moet proberen om ze zo goed mogelijk op het circuit te laten werken, maar op dit gebied kan het minder nuttig dan gewoonlijk zijn geweest, want morgen wordt regen verwacht. We hebben voor dit circuit enkele kleine updates meegenomen die we in Bahrein al getest hebben. Alles werkte goed en dat is goed nieuws."

De Spanjaard weet dat een zwaluw nog geen zomer maakt, want Ferrari ligt dit seizoen ver achter op Mercedes. In de lange runs lijkt het team uit Maranello een seconde tekort te komen op het team uit Brackley, maar het kan, mede door de verbeterde topsnelheid, mogelijk wel om plaats drie strijden met de Force India's, de Red Bulls en de Williamsen. Alonso's teamgenoot Kimi Räikkönen kende een mindere dag met slechts één ronde in de eerste vrije training en een zevende positie in de middag.

Advocaat berust in verbod pedovereniging

Advocaat Bart Swier van pedofielenvereniging Martijn legt zich neer bij het verbod dat de Hoge Raad vrijdag uitsprak. De vereniging zou nog naar het mensenrechtenhof in Straatsburg kunnen, maar dat ziet hij niet zitten, zo zei Swier vrijdag tegen BNR. De uitspraak van de Hoge Raad lijkt daarmee het sluitstuk van een lang proces.

"Praktisch kost dat veel moeite voor een zaak waar waarschijnlijk onvoldoende juridische middelen voor zijn", zei Swier, die vrijdag verder niet bereikbaar was voor commentaar, over een gang naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. "Ik denk daarom dat de vereniging dit oordeel niet verder zal aanvechten."

Wel staat Swier kritisch tegenover de uitspraak van de Hoge Raad. "Ik ben het er niet mee eens dat de vereniging een gevaar vormt voor kinderen", zei Swier tegen de nieuwszender. "Leden van de vereniging hebben fantasieën op papier gezet en daarbij is het gebleven."

De mening van de vereniging zal nooit grootschalig worden uitgedragen en zal daarom de samenleving niet ontwrichten, redeneert Swier. "Het is daarom een volstrekt denkbeeldig risico dat de vereniging de veiligheid van onze kinderen ondermijnt."

De vereniging, die streeft naar de maatschappelijke acceptatie van vrijwillige seksuele relaties tussen volwassenen en kinderen, werd vrijdagochtend verboden en ontbonden door de Hoge Raad. Eerder werd Martijn al verboden door de rechtbank in Assen. Dat verbod werd in hoger beroep ongedaan gemaakt door het hof in Leeuwarden.

Het hoogste rechtscollege oordeelt nu dat Martijn seks met kinderen propageert, en dat het ontbinden van de vereniging noodzakelijk is 'in het belang van de bescherming van de gezondheid, rechten en vrijheden van kinderen'.

Vliegtuigkaping met Tobleronereep

De 23-jarige Fin Antti Oskari Manselius zat op Valentijnsdag in het vliegtuig van Amsterdam naar Hong Kong. Hij besloot plots het vliegtuig te kapen en de piloot te dwingen in Sochi te landen.

Daar zou hij de Olympische Winterspelen hebben willen bezoeken. Helaas voor Manselius had hij niets anders bij zich om zijn dreigementen kracht bij te zetten, dan een Tobleronereep.

Op de hoorzitting die donderdag in Hong Kong gehouden werd, gaven twee stewards van Cathay Pacific aan dat ze de Fin naar de cockpit zagen lopen met een economy class-dekentje om zijn hoofd gewikkeld als een tulband en een ander dekentje om zijn nek als cape.

"Hij hield de Tobleronereep vast als een zwaard", stelt medewerker Leung Hio-lun. "Hij zei: 'Ik beroof nu dit vliegtuig. Ik wil de Spelen in Sochi zien en moet nu het vliegtuig uit.' Hij was furieus. Ik kreeg het gevoel dat hij het vliegtuig in gevaar probeerde te brengen."

De passagier was niet gewelddadig en zwaaide slechts met de Tobleronereep terwijl hij zijn verhaal uit de doeken deed. Leung legde de jongeman uit dat landen in Rusland niet ging omdat het een directe vlucht tussen Amsterdam en Hong Kong betrof. 

"Een Finse passagier, een voormalig politieman en een veiligheidstrainer in de crew hebben Manselius toen gehandboeid (...). Ook werden zijn benen geboeid en werd zijn borst met een extra gordel ingegespt." Na zijn ontbijt verorberd te hebben viel Manselius vervolgens in slaap, maar niet voor hij ook nog een valse bommelding zou hebben gedaan.

In Hong Kong werd hij gearresteerd en naar een psychiatrisch centrum overgebracht. Achteraf gaf Manselius aan dat hij het allemaal niet serieus bedoeld had. De hoorzitting zal aankomende woensdag weer verder gaan. Hem wordt wanordelijk gedrag en het doen van een valse bommelding ten laste gelegd. 

Lieke van Lexmond: bijbelse naam zoon niet uitgesloten

De zwangere Lieke van Lexmond wil haar zoon best een bijbelse naam geven. Ze was donderdag in The Passion te zien als verslaggeefster en laat zich mogelijk door die ervaring inspireren bij het bepalen van een babynaam, aldus een wankele conclusie die aan een interviewtje is te verbinden.

"Ik heb er zelf nog niet over nagedacht, maar: you never know", vertelde de 32-jarige actrice en presentatrice vrijdagochtend op radiozender 100% NL. "Het zijn natuurlijk allemaal mooie namen. Jezus denk ik", grapte ze. "Die heb ik veel gehoord gister, dus ik denk dat dat het wordt."

Maar ook Noah is natuurlijk een bijbelse naam die de laatste dagen veel opduikt. En anders zou ze voor Johannes kunnen gaan. Of voor exotischere varianten zoals Hovannes, Giovanni of Mohammed. Wellicht hip afgekort als Van, Gino of Mo.

Van Lexmond onthulde vorige maand haar eerste kindje te verwachten. Ze denkt dat het een jongetje wordt. De vader is vastgoedhandelaar Bas van Veggel, met wie ze ongeveer tien maanden een relatie heeft.

Pasen met de familie Kreukel

Teutje Kreukel keek eens opzij naar Aloysius. Hij lag nog te slapen, maar dat zou waarschijnlijk niet lang meer duren. Aloysius stond zondags meestal zo rond half tien op en dat was het nu bijna. Hij was een avondmens en Teutje was juist een ochtendmens. Ze was al een tijdje wakker en ze had zin. Dat had ze wel vaker 's morgens vroeg. Maar meestal kwam het er niet van omdat Aloysius juist 's avonds laat zin had en dan was zij al geheel uitgeblust.

Ook OekraÔens leger blijft

De pro-Russische separatisten verwierpen vanochtend al het akkoord dat gisteren in Genève is gesloten. Ook het Oekraïense leger trekt zich niets van dat akkoord aan en zet de missie in Zuidoost-Oekraïne voort.

Woordvoerder Maria Ostapenko stelt: "De antiterroristische operatie gaat nog steeds door en hoe lang het zal duren hangt af van hoe lang de terroristen in ons land zullen blijven."

De regering in Kiev beschuldigt Rusland ervan, net als op de Krim als separatisten vermomde Russische troepen op Oost-Oekraïense steden af te sturen. Om verdere infiltratie te voorkomen werden gisteren al de grenzen effectief dichtgegooid voor Russische mannen tussen de 16 en 60.

De Genèvedeal gaf aan dat de partijen zich van provocaties dienden te onthouden, maar bleef vaag aangaande terugtrekking van Russische infiltranten of Oekraïense troepen.

Webcamafperser in Canada aangeklaagd

Canada wil dat de Nederlander die ervan wordt verdacht een naaktfoto op internet te hebben gezet van de 15-jarige Canadese Amanda Todd wordt uitgeleverd. Het land wil de man zelf berechten. Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie heeft evenwel nog geen officieel uitleveringsverzoek ontvangen, laat een woordvoerder vrijdag weten.

De Nederlander is donderdag in Canada aangeklaagd voor onder meer afpersing en kinderlokken via internet. Of en wanneer hij wordt overgeleverd voor een rechtszaak is nog niet te zeggen, omdat hij ook in Nederland is aangeklaagd. Een eventuele straf die de 35-jarige man in Canada krijgt zou hij in Nederland kunnen uitzitten.

De advocaat van de man laat weten dat zijn cliënt zich verzet tegen uitlevering. "Hij wil in Nederland worden berecht", aldus Christian van Dijk. "Hij zit niet te wachten op uitlevering naar een vreemd land en dat is ook logisch. Het rechtssysteem is daar ook anders."

De Canadese autoriteiten verdenken de man ervan Amanda Todd te hebben overgehaald voor een webcam haar kleren uit te trekken. Hij zette daarna een foto van haar borsten op Facebook. Het meisje werd vervolgens zo gepest dat ze geen andere uitweg meer zag dan uit het leven te stappen.

De Nederlandse justitie verdenkt de man ervan tientallen slachtoffers te hebben gemaakt in onder meer Nederland, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Het Openbaar Ministerie denkt andere zaken met buitenlandse slachtoffers wel in Nederland te kunnen behandelen.

De dood van Amanda Todd werd wereldnieuws door een filmpje dat ze kort voor haar dood op Youtube zette. Door handgeschreven briefjes te laten zien vertelde ze haar verhaal.

CU: spaar ontwikkelingssamenwerking

De ChristenUnie wil een 'substantiële verlaging' van de bezuiniging op het budget voor ontwikkelingssamenwerking. Dat zei Kamerlid Joël Voordewind vrijdag op BNR Nieuwsradio.

Hij vindt dat we de rekening van de crisis niet bij de allerarmsten van de wereld mogen leggen. Het is inmiddels 'echt genoeg geweest' met de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking, aldus de parlementatiër in een Paasoffensief.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) praat komende week weer met de financieel woordvoerders van VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP over de begroting voor volgend jaar.

[EHCCC] Monsterscore voor Amsterdamse vrouwen

De hockeyvrouwen van Amsterdam hebben vrijdagmorgen het eerste duel van EuroHockey Club Champions Cup eenvoudig gewonnen. Op het complex van Den Bosch was de ploeg uit de hoofdstad veel te sterk voor het Azerbeidzjaanse Atasport: 9-0. Door de overwinning speelt Amsterdam zondagmiddag om 14.30 uur de halve finale tegen de winnaar van het duel tussen Reading en Uhlenhorster HC.

Amsterdam, waar Emily Hurtz (terug naar Australië), Jacky Schoenaker (hamstringblessure) en Sophie Polkamp (extra rust) ontbraken, schoot uit de startblokken. Binnen zes minuten stond de 3-0 al op het scorebord, doordat Eva de Goede (tweemaal) en Ellen Hoog de eerste drie strafcorners benutten.

Vervolgens hield het eenrichtingsverkeer aan, maar door de vele miscommunicaties bij Amsterdam viel de 4-0 pas in het tweede kwart. De zestienjarige Sarah Mikdad flatste de bal hoog in de touwen. In de 29ste minuut tekende Charlotte Vega voor de 5-0, nadat Atasport vier minuten eerder voor de eerste keer de cirkel van goalie Anne Veenendaal was binnengetreden.

In het derde kwart, waarin Vita Bresser bij Amsterdam in het doel stond, tilde Vega de stand naar 6-0. Vervolgens pikten ook Pien Holleman en Kelly Jonker een doelpuntje mee. Het slotakkoord was voor Kitty van Male, die een minuut voor tijd de eindstand op 9-0 zette.

[pic] 'Imperialisme Poetin zorgwekkend'

Dat de Russische president Poetin gisteren in zijn jaarlijkse vragensessie de geschiedenis van Zuidoost-Oekraïne aanhaalde, is 'een zorgwekkend signaal'. Dat stelt de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken.

De minister, Andriy Deshchytsia, geeft aan: "Het is een erg zorgwekkend signaal omdat president Poetin nu de grenzen probeert aan te passen, de grens die bestaat en internationaal erkend werd sinds de Tweede Wereldoorlog en na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie."

Poetin haalde gisteren de Russische kolonisatie van het gebied aan, die begon toen het Ottomaanse Rijk eind 18e eeuw daar de macht verloor.

De kolonie Nieuw-Rusland bestond langer dan een eeuw en gedurende die tijd werden inheemse bewoners naar Siberië gestuurd en tientallen nieuwe steden gesticht voor geïmporteerde Russische kolonisten.

Nieuw-Rusland
Nieuw-Rusland rond 1900

Poetin: "Laat me iedereen eraan herinneren dat dit Nieuw-Rusland is, om de terminologie van Tsaristisch Rusland te gebruiken." Hij gaf aan dat de regio's Kharkov, Loehansk, Donetsk en Odessa historisch onderdeel van Rusland zijn - exact de regio's die zich nu eenzijdig onafhankelijk verklaren bij monde van pro-Russische separatisten.

De Russische president vervolgt: "Dit zijn de gebieden die door de Sovjetregering aan Oekraïne geschonken werden in de jaren 1920. Ik weet bij God niet waarom ze dat gedaan hebben."

Poetins houding is kortom overduidelijk. Hoewel het gebied tussen 1200 en 1800 onder de Oekraïense en Tataarse invloedssfeer viel, stelt Poetin dat de kolonisatie tussen ruwweg 1780 en 1920 het gebied 'Russisch' gemaakt heeft.

Eenzijdig onafhankelijkheid uitgeroepen door separatisten
Eenzijdig onafhankelijkheid uitgeroepen door separatisten: 11 maart: Autonome Krimrepubliek. 18 maart: Transnistrië wil bij Rusland. 7 april: Volksrepubliek Kharkov. 7 april: Volksrepubliek Donetsk. 8 april: Parlementaire Republiek Lugansk. 16 april: Volksrepubliek Odessa. 

Pro-Russen verwerpen akkoord

De pro-Russische separatisten die in de Oost-Oekraïense stad Donetsk een regeringsgebouw bezet houden, zijn niet van plan te vertrekken. Ze verwerpen het akkoord dat donderdag tussen Oekraïne, Rusland, de Verenigde Staten en de Europese Unie werd gesloten, omdat de huidige Oekraïense regering in hun ogen illegaal is.

Volgens het akkoord moeten alle illegale gewapende groepen in Oekraïne worden ontwapend en bezette overheidsgebouwen in het oosten van het land worden teruggegeven.

De groepering, die zich de Donetsk Volksrepubliek noemt, zegt het regeringsgebouw pas te verlaten als de 'illegale' regering in Kiev het parlement en de presidentsgebouwen heeft verlaten, meldt de BBC.

Oost-Oekraïense milities verwerpen akkoord
Oekraïeners: 'Da.' Separatisten: 'Njet.'

Gelovigen laten zich weer kruisigen in Filipijnen

Net als elk jaar op Goede Vrijdag hebben toegewijde katholieken zich vrijdag in de Filipijnen aan het kruis laten nagelen. De Filipijnse bisschoppen zien niet veel in het ritueel en artsen waarschuwen geregeld voor de gevaren, maar vooral in de noordelijke provincie Pampanga laten gelovigen zich er niet van weerhouden om de kruisiging van Jezus Christus na te spelen. Het ritueel trekt jaarlijks duizenden toeschouwers uit binnen- en buitenland.

In het dorp San Pedro Cutud lieten dit jaar tien gelovigen zich door als Romeinse soldaten verklede mannen aan het kruis nagelen. Een van hen, de 53-jarige Ruben Enaje, deed dit al voor de 28e keer. Hij nam voor het eerst aan het ritueel deel nadat hij een val van een gebouw had overleefd. Lasse Spang Olsen, een 48-jarige filmmaker uit Denemarken, maakte twee jaar geleden een film over de jaarlijkse kruisiging van Enaje. Na twee keer te zijn getroffen door ziekte besloot hij ook zelf aan het ritueel mee te doen.

"Het is iets persoonlijks tussen mij en God", zei Olsen. En nadat hij het kruis had verlaten: "Het was geweldig. Je zou het ook eens moeten doen."

Het hoofd van de Filipijnse Bisschoppenconferentie, aartsbisschop Socrates Villegas, plaatste kanttekeningen bij het ritueel. "Als het ervoor zorgt dat je meer van anderen houdt, dan zal het God bevallen, maar als je het doet voor de foto's, alleen voor de roem, dan is het spirituele ijdelheid."

Golfer Larrazabal moet vluchten voor hoornaars

De Spaanse golfer Pablo Larrazabal is vrijdag tijdens zijn tweede ronde van het Maleisië Open aangevallen door een groep hoornaars, een soort wespen. De 30-jarige Larrazabal vluchtte een waterhindernis in, maar kon niet voorkomen dat hij meerdere keren werd gestoken. Na een behandeling kon hij zijn ronde wel afmaken.

Larrazabal hervatte het spel met een birdie en bereikte het clubhuis in 68 slagen, twee onder par. "Ongelooflijk wat er vandaag is gebeurd", schreef hij op Twitter. "Ik ben op de vijfde hole aangevallen door veertig bijen. Ik ben nog nooit zo bang geweest op een golfbaan. Ik ben in orde."

Pedovereniging Martijn verboden door HR

De Hoge Raad heeft pedofielenvereniging Martijn vrijdag verboden. Martijn zal worden ontbonden. Volgens het hoogste rechtscollege zijn de activiteiten van de club in strijd met de openbare orde. Het verbieden en ontbinden van een vereniging moet een hoge uitzondering zijn, maar is in dit geval noodzakelijk, oordeelt de raad, ter bescherming van het kind.

De vereniging bagatelliseert en verheerlijkt de gevaren van seksueel contact tussen volwassenen en jonge kinderen, aldus de raad. Ook propageert zij haar opvattingen.

Martijn werd opgericht in 1982. De rechtbank in Assen verbood op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) de vereniging al in 2012. In hoger beroep draaide het gerechtshof in Leeuwarden die beslissing vorig jaar terug. Van een verbod kan geen sprake zijn, vond het hof, omdat de activiteiten van Martijn weliswaar in strijd met de openbare orde zijn, maar niet leiden tot de dreiging van een maatschappelijke ontwrichting.

Hoge Raad verbiedt pedovereniging Martijn
Hoge Raad verbiedt pedovereniging Martijn (Foto: ANP)

Uitslag tweede vrije training China

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd in de tweede vrije training voor de Grand Prix van China gereden. De Brit snelde met de Mercedes naar een tijd van 1.38,315 en was hiermee een fractie sneller dan de Ferrari van Fernando Alonso. Hamiltons teamgenoot Nico Rosberg noteerde de derde tijd.

Opvallendste coureur van de dag mag toch wel Pastor Maldonado genoemd worden. De Venezolaan spinde in de eerste sessie doordat hij meer bezig was met zijn stuurwiel dan op te letten op het circuit. In de tweede sessie verging het de Lotus-coureur nog een stuk minder, want hij dook te snel de pits in en crashte met zijn bolide in de bandenstapels.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:38.315   25
2 F. Alonso Ferrari 1:38.456 +0:00.141 28
3 N. Rosberg Mercedes 1:38.726 +0:00.411 30
4 D. Ricciardo Red Bull 1:38.811 +0:00.496 30
5 S. Vettel Red Bull 1:39.015 +0:00.700 31
6 F. Massa Williams 1:39.118 +0:00.803 25
7 K. Räikkönen Ferrari 1:39.283 +0:00.968 25
8 J. Button McLaren 1:39.491 +0:01.176 29
9 R. Grosjean Lotus 1:39.537 +0:01.222 36
10 D. Kvyat Toro Rosso 1:39.648 +0:01.333 26
11 N. Hülkenberg Force India 1:39.736 +0:01.421 30
12 K. Magnussen McLaren 1:39.744 +0:01.429 29
13 J. Vergne Toro Rosso 1:39.759 +0:01.444 28
14 V. Bottas Williams 1:39.830 +0:01.515 25
15 S. Perez Force India 1:40.124 +0:01.809 32
16 E. Gutierrez Sauber 1:40.359 +0:02.044 32
17 A. Sutil Sauber 1:40.395 +0:02.080 30
18 P. Maldonado Lotus 1:40.455 +0:02.140 12
19 J. Bianchi Marussia 1:42.327 +0:04.012 27
20 M. Chilton Marussia 1:43.473 +0:05.158 30
21 K. Kobayashi Caterham 1:43.530 +0:05.215 32
22 M. Ericsson Caterham 1:43.679 +0:05.364 32

Roda JC en goalie Kurto gaan uit elkaar

Roda JC, hekkensluiter in Eredivisie, neemt na dit seizoen afscheid van Filip Kurto. Het aflopende contract van de Poolse keeper wordt niet verlengd. Kurto (22) staat sinds de zomer van 2012 onder contract bij Roda JC.

De Limburgers hadden een optie om de verbintenis met nog een jaar te verlengen, maar de club uit Kerkrade is niet tevreden over de ontwikkeling van de Pool. Kurto kreeg dit seizoen 67 tegendoelpunten in 32 competitiewedstrijden.

"Hij is sterk op de lijn en in één tegen één situaties", zegt technisch manager Leon Vlemmings van Roda JC tegen het Eindhovens Dagblad. "Maar we zien ook steeds vreemde momenten bij hem terugkeren. Daarin is in twee jaar geen verandering gekomen. Daarom zijn we tot dit besluit gekomen."

De Limburgers spelen dit seizoen nog tegen FC Groningen (thuis) en Go Ahead Eagles (uit). De achterstand op nummer zeventien NEC is drie punten. Roda JC kan alleen nog ontsnappen aan degradatie met minimaal één zege in de laatste twee duels. NEC treft nog FC Twente (thuis) en Ajax (uit).

Het is nog niet bekend wie Roda JC volgend seizoen onder de lat wil zetten. De nummer laatste in de Eredivisie liet keepers Mateusz Prus en Bryan Roox eerder al weten dat ze mogen vertrekken. Roda JC legde wel Benjamin van Leer vast. De jonge doelman komt na dit seizoen over van PSV.

Maldonado hekelt strafpuntensysteem

Pastor Maldonado hekelt het strafpuntensysteem zoals het nu in de Formule 1 van kracht is. Als een coureur binnen een jaar twaalf strafpunten verzamelt wordt hij voor een race uitgesloten. De Lotus-rijder heeft er inmiddels drie verzameld. Koploper is Jules Bianchi met vier punten.

Maldonado kreeg zijn drie punten na de aanrijding met Sauber-coureur Esteban Gutierrez in Bahrein. De Venezolaan kwam de pits uit en reed bij het ingaan van de eerste bocht de Mexicaan voor de wielen. Die ging daardoor zelfs even over de kop. Maldonado kreeg hiervoor straf, maar was het hier niet mee eens omdat het een 'normaal raceincident' was. "Tuurlijk moet het incident voorkomen worden, maar het het strafpuntensysteem kun je niet racen. Wij zijn racers en nemen altijd risico. Als je aan een competitie deelneemt moet je de kansen pakken die je krijgt. De stewards moeten zich iets flexibeler opstellen, dat is mijn mening."

Gutierrez is op zijn beurt tegenover Totalrace duidelijk over Maldonado die volgens hem niet van zijn fouten leert. "Het is zinloos om over de televisiebeelden te discussiëren, omdat ze niets aan duidelijkheid overlaten. Het probleem is dat Pastor zijn fouten niet herkent, hij ziet zaken alleen vanuit zijn perspectief en naar mijn mening is dat niet goed."

Maldonado geeft ondertussen de verplichte lage neuzen de schuld als het gaat om het over de kop slaan van Gutierrez. De Venezolaan is van mening dat de aan hem opgelegde straf het gevolg is van de gevolgen van de botsing en niet vanwege de aanrijding zelf.

Broerse: "Genieten kan pas na afloop"

Joost Broerse is de enige speler van PEC Zwolle die weet hoe het is om een bekerfinale te winnen. De routinier hoopt zondag op een stunt tegen Ajax. Broerse (34) speelde in 2004 al in de bekerfinale tussen FC Utrecht en FC Twente (1-0).

"Iedereen heeft het altijd maar over genieten van zo’n wedstrijd, maar dat kan pas echt na afloop. Van de finale met Utrecht tegen FC Twente weet ik niets meer, ik herinner me alleen nog de bustour door de stad", aldus de verdediger uit De Bilt, die ook de Johan Cruijff Schaal won, tegen Sp!ts.

"Normaal zijn mooi en verzorgd voetbal de drijfveren bij PEC Zwolle, maar nu spelen we om een prijs. Dus moet daar de focus op gericht zijn en niet op het genieten. Al betekent het niet dat we heel anders gaan spelen dan we in de competitie gewend zijn", zei Broerse, die in zijn tijd bij APOEL Nicosia (2008-2011) de nationale beker van Cyprus veroverde.

De oud-speler FC Groningen, FC Utrecht en Excelsior keerde terug vanuit het buitenland en hoopte zijn loopbaan op een mooie manier af te kunnen gaan sluiten. "Mijn vrouw en ik kregen een kindje en zij had niet gestudeerd om alleen maar mij achterna te reizen. Dus gingen we terug. Ik hoopte nog wel op een club, maar wist dat ik me op mijn loopbaan na het voetbal moest gaan richten."

"Toen meldden plotseling Excelsior en daarna PEC Zwolle zich. Ik heb het hier enorm getroffen en we hebben nog leuke nieuwe dingen voor de boeg. Eerst de bekerfinale en volgend jaar Europees voetbal. Omdat we daar al zeker van zijn worden we sowieso gehuldigd na de finale tegen Ajax. Als we verliezen zal het lastig zijn om de teleurstelling weg te slikken en in Zwolle feest te vieren. Maar aan dat scenario denk ik niet, ik ga ervan uit dat we Ajax verslaan", besluit Broerse, voormalig jeugdinternational.

Meer macht voor Turkse geheime dienst

De Turkse geheime dienst MIT krijgt meer bevoegdheden. Het Turkse parlement ging donderdag akkoord met een voorstel daartoe van de regeringspartij AKP van premier Recep Tayyip Erdogan. De oppositie kondigde aan de nieuwe wet te zullen aanvechten voor het constitutioneel hof.

De MIT krijgt onder andere meer ruimte om mensen bijvoorbeeld via internet in de gaten te houden. Tegelijkertijd worden de straffen voor het stelen en openbaar maken van documenten van de dienst verzwaard. Openbare organisaties en banken moeten hun data overhandigen als de MIT daar om vraagt.

De regering Erdogan staat al enig tijd onder zware druk vanwege een corruptie-onderzoek. In reactie daarop haalde de premier onder andere de bezem door het justitiële apparaat en liet hij berichtendienst Twitter en videosite YouTube blokkeren. De blokkade van Twitter is inmiddels opgeheven.

Meer macht voor Turkse geheime dienst
Meer macht voor Turkse geheime dienst (Foto: ANP)

Canada wil uitlevering kinderlokker

Het Openbaar Ministerie in de Canadese staat British Columbia wil dat Nederland een 35-jarige Turkse-Nederlander uitlevert in verband met de zelfmoord van de tiener Amanda Todd. De man, die in Canadese media geïdentificeerd wordt als Aydin C., zou de 15-jarige Canadese tot zelfmoord hebben gedreven. Hij perste haar af met beelden waarop ze gedeeltelijk uit de kleren ging.

Het OM maakte donderdagavond (lokale tijd) bekend dat het het federale ministerie van Justitie zal verzoeken om uitlevering van de man te vragen, aldus de krant Vancouver Sun. Het is echter onduidelijk hoe lang dat kan gaan duren omdat de man in Nederland ook is aangeklaagd, tempert het OM de verwachtingen.

De politie in Vancouver heeft de man inmiddels aangeklaagd voor afpersing, kinderlokken via het internet, bedreiging of stalking, het bezit van kinderporno met het doel die te verspreiden en het bezit van kinderporno in de zaak rond de zelfmoord van Todd.

Webshops willen buitenlandse klant lokken

Buitenlandse consumenten moeten makkelijker kunnen winkelen bij Nederlandse webwinkels. Dat moet er mede voor zorgen dat de webwinkelbranche de komende jaren flink groeit. Dat staat in een vrijdag gepubliceerd actieplan van 460 bedrijven en achttien brancheverenigingen, waaronder Inretail en Thuiswinkel.org.

De omzet van de Nederlandse webwinkelbranche moet volgens het plan omhoog van de huidige 120 naar 150 miljard euro in 2020. Een derde van de groei van dertig miljard moet worden behaald door Nederlandse bedrijven meer aan buitenlandse consumenten te laten verkopen.

"Bedrijven hebben het zwaar om de huidige crises te overleven", schrijven de partijen. "In de tussentijd vinden er veel brancheoverstijgende ontwikkelingen plaats. Als nu niet ingespeeld wordt op het veranderend consumentengedrag, dreigt de rol van Nederland marginaal te zijn in de digitale wereld van 2020." De plannen van de retailers worden gefinancierd door de sector zelf.

Volgens het actieplan gaat Thuiswinkel.org het Nederlandse bedrijven een handje helpen bij het maken van een betaalplatform, waarmee winkeliers makkelijk over de grens hun producten kunnen verkopen. Via het portaal moet in één keer aan internationale financiële en juridische verplichtingen voldaan worden.

De brancheverenigingen hebben in totaal negen projecten in de steigers gezet die de Nederlandse winkelsector in binnen- en buitenland moeten helpen. Zo willen de winkeliers de overheid helpen bij het maken van een 'E-ID'. Hierdoor moeten consumenten met één online identiteit bij alle winkels kunnen inloggen en bestellen. De winkeliers willen het project in het najaar van 2015 werkend hebben. De Betaalvereniging, die ook betrokken is bij het 'shopping2020'-project, gaat daarnaast aan de slag met het in Nederland met één klik kunnen bestellen en betalen. Dat moet in december 2015 beschikbaar zijn.

De retailers willen ook wat doen tegen de leeglopende winkelstraten. De consument verwacht over zes jaar de helft van zijn aankopen online te doen. De leegstand loopt volgens de achttien verenigingen hierdoor op tot tien procent in 2020. De verenigingen willen daarom gemeenten helpen winkelstraten te vernieuwen, door ophaalpunten en showrooms van webwinkels mogelijk te maken.

De winkeliers willen tot slot Nederland aantrekkelijker maken voor nieuwe, maar ook voor buitenlandse webwinkelpartijen. Nu is bijvoorbeeld het opstarten van een bedrijf en de financiering moeilijk. Per september wil de sector dan ook een fonds beschikbaar hebben om startups te financieren.

'PSV wil Wouters als rechterhand Cocu'

PSV wil Jan Wouters komend seizoen als assistent van hoofdcoach Phillip Cocu. De vertrekkende trainer van FC Utrecht moet de technische staf van de Brabanders van meer ervaring voorzien, meldt De Telegraaf. Daardoor is er geen plek meer voor Ernest Faber, die momenteel de aan een goedaardige tumor geholpen Cocu vervangt.

De 53-jarige Wouters heeft de trainingservaring waar PSV naar zoekt. De oud-international was tussen 2009 en 2011 al assistent in Eindhoven en werkte eerder bij Utrecht, Ajax en Glasgow Rangers. Dit seizoen kregen de beleidsbepalers van PSV de nodige kritiek omdat zij een onervaren staf voor de jonge spelersgroep zetten.

Uitslag eerste vrije training China

Fernando Alonso heeft de snelste tijd neergezet bij de eerste vrije training voor de Grand Prix van China. De Spanjaard was in zijn Ferrari bijna viertienden sneller dan Nico Rosberg. De derde tijd was voor Daniel Ricciardo de n de Red Bull bijna een seconde moest toegeven.

Ook Giedo van der Garde kwam in actie tijdens deze sessie. De testcoureur van Sauber kwam op de veertiende plaats terecht en was daarmee en stuk beter dan teamgenoot Esteban Gutierrez, die op de negentiende plaats uitkwam. Wel kon de Mexicaan door problemen maar zeven ronden afleggen. Ook Kimi Räikkönen (Ferrari) kende problemen en wist als enige geen getimde ronde neer te zetten.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 F. Alonso Ferrari 1:39.783   20
2 N. Rosberg Mercedes 1:40.181 +0:00.398 16
3 D. Ricciardo Red Bull 1:40.772 +0:00.989 23
4 J. Button McLaren 1:40.970 +0:01.187 23
5 N. Hülkenberg Force India 1:41.175 +0:01.392 16
6 K. Magnussen McLaren 1:41.366 +0:01.583 20
7 J. Vergne Toro Rosso 1:41.505 +0:01.722 26
8 L. Hamilton Mercedes 1:41.560 +0:01.777 9
9 S. Vettel Red Bull 1:41.629 +0:01.846 19
10 F. Massa Williams 1:41.699 +0:01.916 14
11 D. Kvyat Toro Rosso 1:41.977 +0:02.194 23
12 R. Grosjean Lotus 1:42.090 +0:02.307 24
13 F. Nasr Williams 1:42.265 +0:02.482 13
14 G. van der Garde Sauber 1:42.615 +0:02.832 16
15 S. Perez Force India 1:42.733 +0:02.950 13
16 P. Maldonado Lotus 1:43.731 +0:03.948 22
17 K. Kobayashi Caterham 1:44.038 +0:04.255 16
18 J. Bianchi Marussia 1:44.162 +0:04.379 17
19 E. Gutierrez Sauber 1:44.270 +0:04.487 7
20 M. Chilton Marussia 1:44.782 +0:04.999 20
21 M. Ericsson Caterham 1:44.835 +0:05.052 22
22 K. Räikkönen Ferrari -:--.--- -:--.--- 1

'Talkshow Eva Jinek van de buis gehaald'

Eva Jinek raakt haar zondagmiddagtalkshow op Nederland 2 kwijt. Het programma van de presentatrice moet na de zomer plaatsmaken voor kunstprogrammering, schrijft De Telegraaf vrijdag. De NPO vervangt Jinek mogelijk met een muziekmagazine van Paul Witteman.

De presentatrice wordt op haar beurt genoemd als opvolger van Witteman. Hij maakte woensdag bekend te stoppen met Pauw & Witteman, waarmee volgende maand een einde komt aan de latenighttalkshow. De KRO-NCRV hoopt volgend jaar op die plek op Nederland 1 een programma met Jinek uit te zenden.

Jinek maakte vorig jaar de overstap van WNL naar de KRO. Ze is momenteel ook te zien als presentatrice van Eén op Eén, dat ze afwisselend presenteert met Sven Kockelmann.

Sherpa's dood door lawine op Mount Everest

Een groep Nepalese gidsen op Mount Everest is vrijdagochtend het slachtoffers geworden van een lawine. Zeker zes sherpa's kwamen om het leven, negen worden nog vermist, aldus het ministerie van toerisme van Nepal.

De sherpa's waren vroeg in de ochtend de berg opgegaan om de touwen gereed te maken voor de bergbeklimmers, toen ze werden overvallen door de lawine. Honderden klimmers willen begin mei, als de weersomstandigheden het gunstigst zijn, een poging wagen de top van de berg te bereiken.

Tot dusver zijn vier lichamen geborgen. Twee anderen zijn gevonden en worden uit de sneeuw gehaald. De autoriteiten gaan ervan uit dat de negen gidsen die nog worden vermist ook begraven liggen onder de sneeuw.

'Kapitein Sewol stond niet aan het roer'

De kapitein van de gezonken Zuid-Koreaanse veerboot Sewol stond op het moment van de ramp niet zelf aan het roer. Waar hij wel was, is niet duidelijk. Dat heeft de Zuid-Koreaanse justitie vrijdag verteld, aldus CNN.

Kapitein Lee Joon- suk was een van de 179 mensen die de ramp woensdag overleefden. Er gaan verhalen dat hij als een van de eersten het zinkende schip verliet. "Het is niet duidelijk waar de kapitein was op het moment van het ongeval, maar het is duidelijk dat hij niet in op de brug stond," aldus een van de justitiële onderzoekers.

Volgens justitie had Lee het roer overgedragen aan de derde officier. Die had ongeveer een jaar ervaring met het varen van een dergelijk schip. De oorzaak van de ramp is nog niet duidelijk. Overlevenden hebben verklaard dat ze even voor het kapseizen een harde knal hoorden, anderen spraken van een plotselinge verandering van koers.

Het aantal bevestigde doden ligt op 25, ruim 270 mensen worden vermist. Het reddings- en bergingswerk wordt onder andere bemoeilijkt door zware stroming rond het schip.

Politie jaagt op grappenmakers na scheepsramp

De Zuid-Koreaanse politie is een onderzoek begonnen naar "harteloze" grappenmakers die zich in tekstberichten zouden voordoen als slachtoffers van de ramp met de veerboot Sewol. Dat berichtte de Korea Times donderdag.

Onder de wanhopige families van vermiste opvarenden circuleren verschillende tekstberichten die afkomstig zouden zijn van mensen die nog vastzitten op het schip. In veel berichten meldt de afzender dat ook andere slachtoffers nog in leven zijn.

"Ik kan niet bellen. Ik zit in de veerboot en zie niets. Een paar mannelijke en vrouwelijke scholieren zitten samen te huilen", stond in een van de tekstberichten. Uit onderzoek van de politie bleek vervolgens dat de jongen die het bericht stuurde niets te maken heeft met de scheepsramp.

De politie brengt nu in kaart wie de afzenders zijn van de berichten en waarschuwde dat afzenders van nepberichten worden opgespoord. De Sewol kapseisde en zonk woensdag. Ruim 270 mensen worden nog vermist.

Politie jaagt op grappenmakers na scheepsramp
Politie jaagt op grappenmakers na scheepsramp (Foto: ANP)

'Corporaties efficiŽnter als ze kleiner zijn'

Grote woningbouwverenigingen kunnen minstens acht procent op hun kosten besparen als ze worden opgedeeld in kleinere organisaties. Dat staat in een onderzoek van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (Coelo), schrijft Het Financieele Dagblad.

De optimale omvang voor een corporatie is volgens het onderzoek dat vrijdag wordt gepubliceerd tussen de 500 en 2500 woningen. "Groter dan 2500 woningen is echt onverstandig", zegt onderzoeker Jacob Veenstra tegen de krant. "De meeste corporaties zouden aan doelmatigheid kunnen winnen door af te schalen."

In de afgelopen decennia is het aantal corporaties meer dan gehalveerd tot minder dan vierhonderd. Hierdoor heeft nu meer dan de helft van de woningbouwcorporaties meer dan 2500 woningen in beheer.

De corporaties moeten tot en met 2017 1,7 miljard euro aan verhuurdersheffing ophoesten. Minister voor Wonen Stef Blok (VVD) wil bovendien dat corporaties zich niet langer mengen in de lucratieve markt voor vrijesectorwoningen. Hierdoor staan zij onder druk om kosten te besparen.

Efteling bouwt nieuwe achtbaan

De Efteling krijgt een nieuwe achtbaan. Dat zegt Efteling-directeur Fons Jurgens vrijdag in een interview met het Brabants Dagblad. Het is een zogenoemde divecoaster, die een val van 37,5 meter maakt.

Het attractiepark in Kaatsheuvel wil zich met de nieuwe achtbaan richten op 10- tot 15-jarigen. "Deze thrillride is een spannende aanvulling. Je valt 37 meter naar beneden, dus het is niet voor iedereen."

Jurgens, die vrijdag zijn eerste officiële werkdag als directeur heeft, zei in het interview verder dat vakantiepark Bosrijk wordt uitgebreid van 1150 naar 1550 bedden. De achtbaan en de uitbreiding van het vakantiepark kost de Efteling in totaal 36 miljoen euro.

Pendelbus te water op Schiphol

Op Schiphol is donderdagnacht een pendelbus te water geraakt. Vijf mensen raakten gewond, van wie twee kinderen. Ze zijn naar een ziekenhuis gebracht.

Het ongeluk gebeurde rond 02.00 uur op de Loevesteinse Randweg. De HTM-bus raakte door nog onbekende oorzaak van de weg en schoot door een vangrail het water in. Het voertuig kwam niet helemaal in het water terecht omdat het water niet diep was.

De bus was onderweg naar de vertrekhal van de luchthaven. Er zaten volgens RTV Noord-Holland ongeveer dertig mensen in. De passagiers die niet naar het ziekenhuis hoefden zijn opgevangen op de luchthaven.

Peter R. de Vries wil ogen openen met tv-programma

Peter R. de Vries hoopt het Nederlandse publiek met zijn nieuwe programma enig bewustzijn bij te brengen over wat kinderen wereldwijd wordt aangedaan. Voor Peter R. over de Grens, waarvan de eerste aflevering vrijdag wordt uitgezonden, ging de verslaggever met een team naar zes landen om onder meer kinderhandel, kinderslavernij en het ritueel offeren van kinderen aan de kaak te stellen.

"Het valt mij op dat in Nederland vaak cynisch wordt gesproken over de landen waar wij geweest zijn", zegt De Vries, die onder meer Burkina Faso, Malawi en Nepal bezocht, tegen Novum Nieuws. "Ze worden bijvoorbeeld aangeduid met 'verweggistan'. Ik probeer mensen met andere ogen naar die landen en wat daar gebeurt te laten kijken en wil het publiek ook meegeven: stel je voor dat dit jouw kind overkomt. Wij mogen blij zijn dat onze wieg in Nederland staat."

Voor de eerste aflevering van het AvroTros-programma toog de 57-jarige De Vries naar Uganda, waar kinderen door 'witch doctors' worden ontdaan van lichaamsdelen als tong en genitaliën. "We willen met het programma laten zien dat die 'traditionele genezers' de boel bedriegen", aldus De Vries. "En het zou heel mooi zijn als de beelden bijvoorbeeld op Youtube worden bekeken door mensen uit Uganda zelf en zij zich realiseren wat die witch doctors doen."

De Vries stond ondanks 35 jaar in de misdaadjournalistiek nog regelmatig met zijn oren te klapperen. "Ik dacht dat ik alles wel gezien had, maar ik heb wel een paar keer paf gestaan, zoals bij die rituele kinderverminkingen. Het is weerzinwekkend", vindt De Vries, die het in sommige situaties niet droog kon houden. "Je krijgt veel voor je kiezen. We hebben echt momenten gehad dat we met z'n allen met tranen in de ogen stonden."

Gadget: FiiO X3 muziekspeler

Een smartphone is tegenwoordig een redelijk goede vervanger van een aantal apparaten die normaal met je meezeulde. Een camera, een navigatiesysteem of een video- of geluidsdrager kan je thuislaten, mocht je genoegen nemen met de kwaliteit die een smartphone biedt. Voor audiofielen is dat vaak niet zo: het geluid is aanzienlijk verbeterd de laatste jaren, maar het kan nog niet tippen aan sommige high-end systemen. Afgelopen maand kwam de markt voor muziekspelers voor audiofielen weer wat op gang toen de PonoPlayer op Kickstarter werd onthult. Maker Neil Young vond het blijkbaar tijd voor een nieuw hoogwaardig en betaalbaar apparaat. Dit terwijl er al een aantal goede en betaalbare alternatieven op de markt zijn, eentje daarvan is de FiiO X3. FOK! kreeg van Hdphns een exemplaar om aan een luister- en gebruikerstest te onderwerpen. 

FC Twente beboet door licentiecommissie

FC Twente heeft een boete van 35 duizend euro gekregen van de licentiecommissie van de KNVB. Dat meldt de club uit Enschede donderdag. Twente had de jaarrekening over het seizoen 2012-2013 te laat ingeleverd en dat kostte de club tienduizend euro. Omdat een aantal toelichtingen ontbraken kwam daar nog eens 25 duizend euro bovenop.

FC Twente had een discussie met de licentiecommissie over de boekhoudkundige verwerking van tv-gelden. Uiteindelijk koos de club eieren voor zijn geld en schoof die transactie door naar de jaarrekening voor dit seizoen. Dat had echter wel als gevolg dat de club de deadline voor het inleveren van de jaarrekening miste.

'Nederlander dreef Canadese tiener tot zelfmoord'

Een Nederlander wordt ervan verdacht een naaktfoto op internet te hebben gezet van een 15-jarige meisje uit Canada, dat later zelfmoord pleegde. Dat meldt de Canadese politie. Ze maakte in 2012 een einde aan haar leven omdat ze met de foto werd gepest en kwam wereldwijd in het nieuws door een filmpje dat ze op Youtube had gezet waarin ze haar verhaal vertelt met briefjes.

Het gaat om een 35-jarige man die in januari werd aangehouden op een bungalowpark in Oisterwijk. Hij zit sindsdien vast en wordt ervan verdacht tientallen slachtoffers te hebben gemaakt in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Nederland.

De Canadese Amanda Todd zou door de Nederlander zijn overgehaald om voor een webcam haar kleren uit te trekken. Hij zette vervolgens een foto van haar borsten op Facebook, waarna het meisje werd gepest.

De verdachte bezit zowel de Nederlandse als de Turkse nationaliteit. Hij woonde alleen en heeft geen vrouw of kinderen. De man beroept zich volgens zijn advocaat Christian van Dijk op zijn zwijgrecht. De raadsman denkt niet dat justitie veel bewijs tegen zijn cliënt heeft.

Everton bindt doelman Howard tot 2018

Keeper Tim Howard staat tot het einde van het seizoen 2017-2018 onder de lat bij Everton. De 35-jarige Amerikaan tekende donderdag een contractverlenging voor twee seizoenen. Hij had nog een contract tot de zomer van 2016 bij de club uit Liverpool. Als zijn nieuwe verbintenis afloopt is Howard 39 jaar oud.

Howard speelt al sinds 2006 voor Everton. In zijn eerste seizoen huurden de Toffees hem nog van Manchester United. In 2007 maakte de inmiddels 97-voudig Amerikaans international de definitieve overstap.

Howard, die zijn loopbaan begon bij MLS-ploeg New York/New Jersey Metrostars, de voorloper van New York Red Bulls, speelde al 293 Premier League-wedstrijden voor Everton. In totaal staat de teller op 343 duels in alle competities en daarmee is hij 22e op de ranglijst aller tijden van de club.

Obama zet vraagtekens bij akkoord OekraÔne

De Amerikaanse president Barack Obama is sceptisch over het akkoord dat donderdag over de crisis in Oekraïne is gesloten. Rusland heeft beloofd te helpen bij de de-escalatie van de spanningen in Oost-Oekraïne, maar of dat ook gaat gebeuren is volgens Obama nog maar de vraag. De Verenigde Staten en hun bondgenoten staan klaar om nieuwe sancties in te voeren als Rusland zich niet aan zijn belofte houdt.

"Ik hoop dat de daad bij het woord wordt gevoegd", zei Obama enkele uren nadat functionarissen uit de VS, Rusland, de Europese Unie en Oekraïne tot een vergelijk waren gekomen in Genève. "De vraag is nu of ze hun invloed, die ze tot dusver op een verstorende wijze hebben aangewend, gaan gebruiken om de orde te herstellen. Alleen dan kunnen de Oekraïners verkiezingen houden, hervormingen doorvoeren om het landsbestuur te decentraliseren, hun economie stabiliseren en de weg richting groei en democratie weer inslaan."

In Genève werd afgesproken dat alle partijen zich onthouden van geweld, intimidatie of provocaties. Het akkoord roept alle illegaal gewapende groepen op om hun wapens af te staan en de door hen bezette gebouwen vrij te geven. Demonstranten die met de eisen akkoord gaan krijgen amnestie, met uitzondering van personen die zich aan ernstige misdrijven schuldig hebben gemaakt. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa gaat helpen om het akkoord in de praktijk te brengen.

CD: Milow - Silver Linings

‘Silver Linings’ is alweer het vierde studioalbum van Jonathan Vandenbroeck, beter bekend als Milow. De Belgische singer-songwriter bracht de afgelopen twee jaar in Amerika door, om in alle rust te kunnen werken aan de opvolger van ‘North and South’. ‘Silver Linings’ werd live opgenomen in de Sound City Studios, tegenwoordig in handen van producer Kevin Augunas (o.a. Cold War Kids en Lumineers).

Ubisoft heeft hoge verwachtingen van Watch Dogs

Watch Dogs moet één van de best verkochte games van 2014 en één van de best verkochte games worden in het recente verleden. Dit zijn verwachtingen die Ubisoft heeft met betrekking tot de game.

Om dit te bereiken is Ubisoft druk bezig de marketingcampagne vorm te geven. Apps, livestreams van bekend Twitch- en Youtube-gebruikers, televisie-reclames en online advertenties zullen worden gebruikt om Watch Dogs aan het grote publiek te verkopen.

Wayne Greenwell van Ubisoft is in ieder geval al tevreden over de pre-orders: ''Our pre-orders are hugely promising for a new IP and highlights the enthusiasm that has surrounded the product since it was first unveiled to the world.'' Dit leidt dan ook tot de hoge verwachtingen op het gebied van verkoopcijfers.

Watch Dogs komt 27 mei naar pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One. De game komt ook naar Wii U, maar wanneer is nog niet bekend.

Watch Dogs (Foto: Ubisoft)

'Nieuwe 2D Prince of Persia in de maak'

Volgens de laatste geruchten is Ubisoft bezig met een nieuwe Prince of Persia. De nieuwe telg in de langlopende serie zou gemaakt worden met de UbiArt-engine, bekend van Rayman Origins en Child of Light.

Door deze engine zou er meer detail verwerkt kunnen worden in het model van de prins. Door het lichaam te programmeren alsof het een 3D-model is, kunnen lichaamsdelen van de prins afzonderlijk van elkaar worden bewogen. Ook wall-jumps, zwaardaanvallen en meer zouden gewoon aanwezig zijn.

Ubisoft heeft uiteraard aangegeven niet op geruchten te reageren. We zullen dus nog even geduld moeten hebben.

Prince of Persia

'Marco van Basten naar AZ'

Marco van Basten wordt de nieuwe trainer van AZ. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag. De huidig trainer van sc Heerenveen wordt volgens de krant volgende week gepresenteerd als opvolger van Dick Advocaat bij de Alkmaarse club.

Van Basten was volgens De Telegraaf sinds de winterstop de eerste keus van AZ, vóór de andere kandidaat Peter Bosz. Andere kandidaten zouden nooit officieel zijn benaderd. De beide partijen zijn het zo goed als eens. Er moeten alleen nog kleine details besproken worden.

Van Basten is sinds 2012 coach van sc Heerenveen. Hij liet eind januari weten dat hij zijn tweejarige contract niet zou verlengen. Advocaat kondigde zijn vertrek bij de Alkmaarders eind vorige maand aan. Hij zou weg willen omdat hij niet de beschikking kreeg over een ruimer budget voor versterkingen en niet met dezelfde staf kon blijven werken.


'Van Basten nieuwe coach AZ' (PRO SHOTS/Jan Kanning)

FOK! wat een weer... Enkele buitjes

Goedemorgen! Op de dag dat we weer een jaartje ouder zijn geworden, voelt het buiten maar frisjes aan. Met de buien lijkt het bij nader inzien wel mee te vallen. Er vallen er wel een paar, maar waarschijnlijk geen zware en de droge perioden overheersen toch wel. Tegen de avond verdwijnen de buien zelfs. Vorst in de nacht zit er voorlopig niet meer in.

Een gebied met regen- en motregen trok vanochtend via het zuiden het land uit en daarna bleef dus dit licht wisselvallige weerbeeld over. De maxima liggen tussen de 9 en 13 graden. Er staat een goed voelbare noord-noordwestenwind.

Dit weekend en zeker met pasen is het nog vrij onzeker wat er gaat gebeuren. Morgen ziet het er nog overwegend droog uit, al neemt later op de dag in het zuiden de kans op een bui toe. Met 14 graden is het dan wel weer wat zachter. Zowel zondag als maandag kunnen er enkele regen- of onweersbuien vallen, maar waar en wanneer is nog maar zeer de vraag. Bij zonnig weer kan het een graad of 19 worden, maar in eventuele neerslag hooguit een graad of 14. 

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

ARKU1
Kuikenbiefstuk maakte deze twee prachtige plaatjes van de zonsondergang aan...

ARKU2
...de oevers van het Amsterdam-Rijnkanaal. Prachtig zijn ook de contrails.

Hoge Raad velt vonnis over pedovereniging

De Hoge Raad velt vrijdag een definitief oordeel over pedofielenvereniging Martijn. Advocaat-generaal Vino Timmerman adviseerde de Hoge Raad om Martijn te verbieden. Een advocaat-generaal is de belangrijkste adviseur van het hoogste rechtscollege in Nederland. Zijn advies wordt meestal overgenomen.

Volgens Timmerman staat vast dat de omstreden vereniging op haar website en door publieke uitingen van bestuurders het idee uitdraagt dat seksueel contact van volwassenen met jonge kinderen normaal is en dat Martijn dat contact verheerlijkt. Daarom moet Martijn verboden worden verklaard en worden ontbonden, concludeert de advocaat-generaal.

Timmerman realiseert zich dat hij hiermee inbreuk maakt op de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vereniging. Hij vindt in deze zaak echter dat het belang van de bescherming van kinderen zwaarder moet wegen.

Het gerechtshof in Leeuwarden oordeelde vorig jaar nog dat Martijn niet verboden kon worden. Van een dreigende maatschappelijke ontwrichting is geen sprake, concludeerde het hof.

Hoge Raad velt vonnis over pedovereniging
Hoge Raad velt vonnis over pedovereniging (Foto: ANP)

Bedenkers Friends sluiten reŁnie uit

Marta Kauffman en David Crane denken niet dat een reünie van hun serie Friends erin zit. "De serie is klaar. Het gevoel van de serie is ook afgesloten", zegt Kauffman, een van de bedenkers van de komedieserie, in het Amerikaanse blad Entertainment Weekly. Geruchten over een reünie doen al jaren de ronde.

Volgens Kaufmann is het daarnaast te lang geleden om nieuw leven te blazen in Friends, dat van 1994 tot 2004 werd uitgezonden. "Kom op, het is twintig jaar later. Niemand ziet er meer hetzelfde uit", zegt ze over de serie waar onder anderen Jennifer Aniston, Matthew Perry en Courteney Cox in speelden. "Dan zitten mensen voor de buis en denken ze dingen als: wauw, die is oud geworden."

Crane vindt dat fans weinig te klagen hebben over het uitblijven van een reünie. "Als iemand Friends wil zien, zet je televisie aan", doelt hij op de vele herhalingen. "Ook zijn het allemaal geweldige acteurs die nog steeds heel veel te zien zijn in andere dingen."

Ook denkt Crane dat mensen het altijd oneens zijn met welke beslissing er dan ook wordt gemaakt. "Mensen zeggen dat ze het willen en hoe meer wij zeggen dat wij het een slecht idee vinden, hoe meer mensen het er niet mee eens zijn", legt hij uit. "Ik denk dat als we inderdaad een reünie zouden doen, er toch veel verzet zou komen."

Timmermans: goed dat eerste stappen zijn gezet

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) noemt het 'goed' dat in Genève donderdag de 'eerste stappen zijn gezet' om de situatie in Oekraïne te de-escaleren. Dat laat de minister weten via Facebook. "Laten we hopen dat hiermee een begin is gemaakt met de normalisering van de verhoudingen tussen Oekraïne en Rusland."

Timmermans is verder positief over de 'belangrijke' rol die de waarnemers van Organisatie van Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) krijgen. "Iedere reis, ook de moeilijkste, begint met een eerste stap. Die is nu gezet", besluit de minister.

Vertegenwoordigers van de Verenigde Staten, de Europese Unie, Rusland en Oekraïne bereikten donderdagavond een akkoord over onmiddellijke acties die de crisis in Oekraïne moeten verminderen. Het akkoord kwam tot stand na zeven uur overleg in Genève.

Er werd afgesproken dat alle partijen zich onthouden van geweld, intimidatie of provocaties. Het akkoord roept alle illegaal gewapende groepen op om hun wapens af te staan en de door hen bezette gebouwen vrij te geven. Demonstranten die met de eisen akkoord gaan krijgen amnestie, met uitzondering van personen die zich aan ernstige misdrijven schuldig hebben gemaakt. Alle vertegenwoordigers veroordeelden uitingen van extremisme, racisme en religieuze intolerantie, waaronder antisemitisme.

Waarnemers van de OVSE zullen de Oekraïense nationale en regionale regeringen helpen met het realiseren van de eisen die in het akkoord zijn opgenomen. Deze operatie zal de komende dagen van start gaan en de VS, EU en Rusland steunen de missie en leveren waarnemers. Ook moeten de plannen van Kiev om de grondwet te hervormen en meer autonomie aan regio's toe te kennen transparant worden uitgevoerd. Dat houdt onder meer in dat er een brede nationale dialoog over de zaken wordt gehouden.

Ouders Zuid-Koreaanse opvarenden droevig en boos

Onbegrip, verdriet en woede overheersen onder familieleden en dierbaren van de bijna driehonderd overleden en vermiste opvarenden van een gekapseisde Zuid-Koreaanse veerboot. Donderdag toonden veel ouders en vrienden hun emoties in Ansan.

Honderden familieleden, scholieren, stadsgenoten en reddingswerkers verzamelden zich in de aula van het schoolgebouw dat het schoolreisje voor de vermiste scholieren organiseerde. Wanhopig wachtten zij op nieuws over de vermiste kinderen terwijl vrijwilligers koffie, fruit en kimchi uitdeelden. Op een schoolbord staat geschreven 'Laat iedereen alsjeblieft veilig terugkomen!' Ouders verzamelen alle spullen die ze van hun kinderen in de school kunnen vinden.

"Mijn kindje is gevangen in het koude water, hoe kan ik slapen nu ik dit weet?", zei een 63-jarige grootmoeder terwijl de tranen over haar wangen biggelden. "Ik kan niet zonder hem leven."

Het verdriet sloeg later op de dag om in woede. Ouders zijn boos over het trage tempo van de reddingsoperatie, dat donderdag bemoeilijkt werd door sterke en gevaarlijke stromingen, regen en slecht zicht. Hierdoor kunnen duikers het schip niet bereiken. Ook werden mensen kwaad vanwege opdringerige journalisten en fotografen. "Laten we hun camera's kapotmaken als we nog een flits zien!", riep een man boos.

Er waren 475 mensen aan boord, onder wie 325 scholieren die op schoolreis waren naar het eiland Jeju, toen het vaartuig woensdagochtend slagzij maakte. Momenteel steekt alleen het puntje van de kiel nog boven het wateroppervlak uit. Er zijn tot nu toe twintig doden bevestigd. Voor het lot van de meer dan 270 vermisten wordt het ergste gevreesd.

Gabriel GarcŪa MŠrquez overleden

De Colombiaanse schrijver en Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez, bekend van zijn boeken 'Honderd jaar eenzaamheid' en 'Liefde in tijden van cholera', is donderdag in Mexico-Stad overleden. Dat heeft de Mexicaanse regering donderdag gezegd. García Márquez is 87 jaar geworden.

García Márquez werd eerder deze maand in het ziekenhuis opgenomen met een long- en urinebuisinfectie. Hij werd vorige week uit het ziekenhuis ontslagen, maar zijn gezondheid bleef broos. De bejaarde schrijver woonde al meer dan dertig jaar in Mexico en is de laatste jaren slechts zelden in het openbaar verschenen.

Velen beschouwen García Márquez als de beste Spaanstalige schrijver sinds de zeventiende-eeuwse auteur Miguel de Cervantes. Hij werd bekend door de toepassing van het magisch realisme in zijn verhalen, waarin magische en alledaagse gebeurtenissen met elkaar gecombineerd werden. 'Honderd jaar eenzaamheid' is in meer dan 25 talen vertaald en ging meer dan vijftig miljoen keer over de toonbank. García Márquez won de Nobelprijs voor de Literatuur in 1982.

"Duizend jaar eenzaamheid en droefenis vanwege het overlijden van de grootste Colombiaan aller tijden!" liet de Colombiaanse president Juan Manuel Santos via Twitter weten. "Zulke grootheden sterven nooit."

De auteur werd op 6 maart 1927 in een klein Colombiaans dorp, Aracataca, geboren als de oudste in een gezin van elf kinderen. García Márquez groeide grotendeels op bij zijn grootouders. Zijn opa vertelde hem hoe hij vocht in de 1000-daagse oorlog, de Colombiaanse burgeroorlog rond de vorige eeuwwisseling, wat een grote inspiratiebron werd voor García Márquez' literatuur. Aracataca zou als model dienen voor het befaamde 'Macondo', het dorp tussen de bananenplantages waar 'Honderd jaar eenzaamheid' zich afspeelt.

García Márquez bezocht een kostschool net buiten Bogota, waar hij zich ontpopte als een intelligente en getalenteerde leerling. Hij verslond de werken van Hemingway, Dostojevski en Kafka. Hij publiceerde zijn eerste korte verhaal in 1947 in El Espectador nadat deze krant geschreven had dat de 'jonge Colombiaanse generatie geen goede literatuur meer te bieden heeft'.

García Márquez schreef 'Honderd jaar eenzaamheid' in slechts achttien maanden tijd. Toen hij de roman af had, had zijn vrouw al hun bezittingen verkocht zodat het manuscript naar een uitgever in Argentinië gestuurd kon worden. Zonder meubels en met een schuld wachtte het echtpaar bezorgd af wat zou volgen. Binnen een week was de eerste druk van achtduizend exemplaren volledig uitverkocht.

Het boek was de 'eerste roman waarin Latijns-Amerikanen zichzelf herkenden, dat hen definieerde, hun passie, hun intensiteit, spiritualiteit en bijgeloof vierde, evenals hun grote neiging tot falen', zegt Gerald Martin, biograaf van de auteur.

García Márquez was ook een vroege beoefenaar van literaire non-fictie, een genre dat bekend werd als Nieuwe Journalistiek. Hij werd een oude wijze van de Latijns-Amerikaanse journalistiek, met grootse werken van vertellende non-fictie als het 'Verhaal van een Schipbreukeling', het verhaal van een zeeman die tien dagen verloren op een vlot op zee doorbracht.

De schrijver was niet onomstreden. García Márquez was in zijn jonge jaren een bondgenoot van de Cubaanse dictator Fidel Castro en een held van de Latijns-Amerikaanse socialistische beweging. De auteur verliet zijn thuisland in 1981 nadat hij was beschuldigd van het financieel steunen van de guerrillabeweging M-19.

García Márquez bekritiseerde de Verenigde Staten voor hun gewelddadige interventies in Vietnam, Chili en vele andere landen. Hem werd jaren de toegang tot de VS geweigerd, maar de schrijver rekende de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton wel tot zijn persoonlijke vrienden. García Márquez nam het voor de president op ten tijde van Clintons omstreden affaire met Monica Lewinsky.

In andere werken van non-fictie beschreef hij de Venezolaanse oud-president Hugo Chavez en schetste hij portretten van drugssmokkelaars die, onder leiding van Pablo Escobar, schuldig zijn aan de sociale en morele teloorgang van Colombia.

Chelsea Clinton zwanger

Chelsea Clinton is in verwachting van haar eerste kind. Dat heeft de dochter van de voormalig minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton en voormalig president van de Verenigde Staten Bill Clinton donderdag bekendgemaakt.

De 34-jarige Chelsea is het enige kind van Bill en Hillary. In juli 2010 trouwde ze met bankier Marc Mezvinsky die ze al kent sinds de middelbare school. Allebei Mezvinsky's ouders zaten in het Huis van Afgevaardigden.

Chelsea liet weten; ‘Het maakt me niet uit of het een jongen of een meisje wordt. Hij of zij zal kunnen opgroeien in een wereld vol jonge, sterke vrouwelijke leiders. Bedankt om mij en toekomstige generaties te inspireren.’

Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #111
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #150
special
VrijMiBabes #150 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #894
special
Random Pics van de Dag #893
review
Wo Long: Fallen Dynasty
©FOK.nl e.a.