Schippers weet niet waarom NZa conclusie schrapte

Redactie

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) weet niet waarom de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een passage over verlieslijdende ziekenhuizen uit een rapport heeft laten schrappen. Dat zei de bewindsvrouw donderdag na afloop van de ministerraad.

"Blijkbaar heeft de NZa het niet aangedurfd om dat erin te laten staan. Misschien klopte de onderbouwing daar niet van of klopten de conclusies die bij de cijfers pasten niet", aldus Schippers. "Ik weet niet welke reden ze daarvoor hebben gehad. Waar ik van uitga is het rapport dat mij bereikt."

Schippers reageerde op berichtgeving van NRC Handelsblad, gebaseerd op documenten van klokkenluider Arthur Gotlieb. De zorgwaakhond zou de conclusie hebben geschrapt dat vier op de tien ziekenhuizen in 2012 verlies zouden hebben geleden als ze niet tijdelijk waren gecompenseerd.

Volgens Gotlieb wilde bestuursvoorzitter Theo Langejan niet 'met slecht nieuws naar buiten' treden, schreef NRC donderdag. De NZA-medewerker stelde een lijvig dossier samen over misstanden bij zijn werkgever en pleegde daarna zelfmoord. Schippers kondigde daarna een onderzoek aan.

De bewindsvrouw benadrukte dat de conclusie uit een conceptrapport is geschrapt en die bereiken haar nooit. "Als je alle conceptrapporten daarvoor ook zou moeten lezen dan heb je drie ministers van Volksgezondheid nodig." De financiële positie van ziekenhuizen is volgens Schippers bovendien geen verantwoordelijkheid van de overheid. "Wij staan garant voor de zorg, niet voor de ziekenhuizen."

Voor het antwoord op de vraag waarom de conclusies uit het conceptrapport zijn geschrapt verwees Schippers naar de NZa. De zorgautoriteit liet eerder in een verklaring weten geen commentaar te geven zolang het onderzoek naar het functioneren van de instantie loopt.