EU wil overleg over aardgas met Rusland

De Europese Unie wil met Rusland praten over het veiligstellen van leveringen van Russisch gas aan Europa. Dat schrijft voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso in een brief aan de Russische president Vladimir Poetin.

Poetin stelde eerder deze maand aan verschillende EU-lidstaten voor om de tafel te gaan om er voor te zorgen dat de gastoevoer uit Rusland niet wordt onderbroken. Oekraïne moet wat Rusland en Brussel betreft ook bij de gesprekken worden betrokken.

Kiev heeft een betalingsachterstand bij de Russische energiegigant Gazprom voor Russisch aardgas en Poetin heeft gezegd dat in het ergste geval de gaskraan wordt dichtgedraaid. Hier is Barroso zeer bezorgd over, aangezien een groot deel van het aardgas dat van Rusland naar Europa gaat door leidingen in Oekraïne loopt. Barroso benadrukt dat Rusland contracten heeft met Europese bedrijven en zich aan de voorwaarden van deze overeenkomsten dient te houden.

"Het blijft de verantwoordelijkheid van Gazprom om ervoor te zorgen dat de hoeveelheden die zijn overeengekomen in de contracten worden afgeleverd", aldus Barroso. "De EU heeft meermaals gezegd dat we verwachten dat alle commerciële partijen blijven voldoen aan hun contractuele verplichtingen. Het is in het belang van de Russische federatie om een betrouwbare leverancier te blijven, gezien de ontwikkelingen op de internationale gasmarkt."

Oekraïne heeft één maand de tijd om zijn openstaande gasrekening te betalen. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin donderdag gezegd. Doet het land dat niet, dan gaat de gaskraan dicht en moet Oekraïne voortaan vooraf betalen voor zijn gas. Ook Europa kan daaronder lijden.

De deadline die Poetin stelt is opvallend. Als de 'maand' die hij noemt letterlijk wordt genomen, loopt de deadline een week voor de Oekraïense presidentsverkiezingen af.

Poetin zei dat het dichtdraaien van de gaskraan naar Oekraïne ook gevolgen kan hebben voor gasleveringen aan de rest van Europa, aangezien het Russische gas deels via Oekraïense leidingen naar het westen vloeit.

Oekraïne is voor de overgrote meerderheid van zijn energievoorziening afhankelijk van Russisch aardgas. Kiev kreeg tot eerder dit jaar nog korting op het Russische gas. Rusland trok deze korting echter in.