Moeder spaart leven moordenaar zoon

Redactie

Twee Iraanse ouders hebben op het laatste moment de ophanging van de moordenaar van hun zoon tegengehouden. Dat meldt The Guardian donderdag. De ouders spaarden het leven van de veroordeelde dinsdag enkele seconden voordat het vonnis zou worden voltrokken.

Terwijl de moordenaar met een strop om zijn nek op het schavot stond, had de moeder van zijn slachtoffer de 'eer' om de stoel waarop de crimineel stond onder hem uit te trekken. In plaats daarvan sloeg zij hem in het gezicht. Haar echtgenoot maakte hierna de lus los. Vervolgens vielen de moeders van de moordenaar en de overledene elkaar wenend om de hals.

"Drie dagen voor de ophanging zag mijn vrouw onze oudste zoon in een droom en hij zei dat ze op een goede plek waren", aldus de vader. "Toen besloten we de executie te heroverwegen." Het echtpaar verloor eerder ook al een zoon.

Zeven jaar geleden stak de toen 20-jarige Balal in een straatgevecht de 18-jarige Abdollah Hosseinzadeh dood. Bekende Iraniërs hadden de ouders verzocht om de moordenaar vergiffenis te schenken. Toch is het niet zeker dat Balal op vrije voeten komt. Het echtpaar heeft alleen inspraak bij de executie, maar niet bij de gevangenisstraf.

Iran is na China het land dat de meeste doodstraffen ter wereld voltrekt. Afgelopen jaar nam het aantal executies toe. Ook is het een van de weinige landen waar executies in het openbaar plaatsvinden.