Begroting nucleaire top niet overschreden

De organisatie van de nucleaire top in Den Haag heeft niet meer gekost dan het daarvoor begrote bedrag van 24 miljoen euro, hoewel er nog geen eindafrekening is. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) donderdag geschreven in een Kamerbrief.

De beveiligingskosten zijn geheim en vallen buiten de begroting. Tegenover de kosten stelt de minister de baten die de Nuclear Security Summit (NSS) heeft opgeleverd. Zo zijn de bilaterale betrekkingen met landen als China en Zuid-Korea verstevigd, wat voor een 'economische impuls' zorgt.

De top waar tientallen regeringsleiders op afkwamen is efficiënt en soepel verlopen, 'zonder incidenten of crises'. De uitgebreide berichtgeving in de internationale media heeft de reputatie van Nederland versterkt, aldus Timmermans.

Ongeveer de helft van de Nederlanders verwacht dat de top een positieve spin-off op het gebied van handel en toerisme heeft, zo staat in het verslag. Nederlanders zijn trots zijn dat Nederland het NSS heeft georganiseerd en alles rustig is verlopen, zo besluit de minister.