Rookverbod horeca uitgesteld

static

Het rookverbod voor alle horecagelegenheden dat op 1 juli van dit jaar in had moeten gaan, wordt uitgesteld. Dat heeft staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn donderdagavond laten weten. Volgens hem wordt het 'praktisch gezien heel lastig' om de datum te halen.

Nieuwe wetten worden over het algemeen op 1 juli of 1 januari ingevoerd, maar als het aan de staatssecretaris ligt gaat het niet tot het nieuwe jaar duren. "Wij zijn er klaar voor, horecaondernemers weten dat dit eraan komt. Ik ga kijken of ik het verbod zo snel mogelijk na de Kamerbehandeling kan invoeren, bijvoorbeeld op 1 oktober."

Uiteindelijk is het echter aan de Kamer om te bepalen wanneer het verbod precies ingaat. Maar omdat een Kamermeerderheid zich al heeft uitgesproken over het plan verwacht Van Rijn op dat gebied geen problemen.

Een woordvoerder van de staatssecretaris laat weten dat de invoering van het rookverbod vertraging oploopt omdat de SP om een extra schriftelijke ronde heeft gevraagd. De partij wil daarin meer duidelijkheid verkrijgen over de positie van kleine cafés waarbij alleen de eigenaar achter de bar staat.