Oekraïners ondanks crisis hoopvol over Spelen 2022

Ondanks de dagelijks verder escalerende crisis in Oekraïne heeft de westerse stad Lviv de hoop op het organiseren van de Olympische Winterspelen in 2022 nog niet opgegeven. De stad blijft een van de vijf kandidaten, samen met Almaty, Beijing, Krakow en Oslo.

De presidentiële verkiezingen in het land, gepland voor 25 mei, kunnen bepalen of de kandidatuur van Lviv door blijft gaan of niet. "Op het moment staat onze droom even stil vanwege de huidige situatie, in elk geval tot na de verkiezingen", aldus voorzitter van het organiserend comité Sergei Goncharov tegenover AP"We hebben onze promotionele activiteiten geminimaliseerd tot deze situatie is opgelost."

Goncharov en zijn mensen zijn al in overleg geweest met het IOC: "We hebben met het IOC de afspraak gemaakt dat we zo snel mogelijk met ze om de tafel gaan zitten. Daarbij gaan we kijken of het nog steeds mogelijk is om aan onze verplichtingen te voldoen en om kandidaat te blijven voor het organiseren van de Olympische Winterspelen."

Goncharov sprak tijdens de SportAccord-conventie in het Turkse Belek ook al over de situatie: "Als de verkiezingen voorbij zijn gaan we met de belangrijkste mensen in de organisatie en de nieuwe president in overleg om te kijken of we actief blijven als kandidaat voor de Spelen. We willen geen bid open houden als voor ons duidelijk is dat het niet door kan gaan."

Lviv ligt in het westen van Oekraïne en is veel meer gericht op Europa dan op Moskou. "We zijn er alleen maar sterker van overtuigd wat voor economische en politieke impact het houden van de Spelen zou hebben", aldus Goncharov. "Het zou helpen bij ons integratieproces in Europa en de rest van de wereld, iets wat nu misschien wel belangrijker is dan ooit."

Niet alleen het bid van Lviv kent moeilijkheden. In Noorwegen is lang niet iedereen het eens met het organiseren van de Winterspelen, terwijl de overheid nog geen garanties geeft voor de financiën. Het Poolse Krakow kent ook problemen, daar moest voorzitter Jagna Marczulajtis-Walczak vorig weekeinde opstappen vanwege beschuldigingen van corruptie.

Het uitvoerend comité van het IOC kiest op 9 juli van dit jaar welke steden in de race blijven. Op 31 juli wordt tijdens het IOC-congres in Kuala Lumpur vervolgens de organiserende stad gekozen.

Goncharov gaat nog in overleg met het IOC over de kandidatuur van Lviv. "Voor juli willen we duidelijkheid bieden. Ze snappen echter ook dat we op dit moment niet teveel aan promotie kunnen doen, want we hebben in ons land wel andere zaken aan het hoofd", besluit hij.