Akkoord bereikt over Oekraïne

Vertegenwoordigers van de Verenigde Staten, de Europese Unie, Rusland en Oekraïne hebben donderdag een akkoord bereikt over onmiddellijke acties die de crisis in Oekraïne moeten verminderen. Het akkoord kwam tot stand na zeven uur overleg in Genève.

Er werd afgesproken dat alle partijen zich onthouden van geweld, intimidatie of provocaties. Het akkoord roept alle illegaal gewapende groepen op om hun wapens af te staan en de door hen bezette gebouwen vrij te geven. Demonstranten die met de eisen akkoord gaan krijgen amnestie, met uitzondering van personen die zich aan ernstige misdrijven schuldig hebben gemaakt. Alle vertegenwoordigers veroordeelden uitingen van extremisme, racisme en religieuze intolerantie, waaronder antisemitisme.

Waarnemers van de Organisatie van Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zullen de Oekraïense nationale en regionale regeringen helpen met het realiseren van de eisen die in het akkoord zijn opgenomen. Deze operatie zal de komende dagen van start gaan en de VS, EU en Rusland steunen de missie en leveren waarnemers. Ook moeten de plannen van Kiev om de grondwet te hervormen en meer autonomie aan regio's toe te kennen transparant worden uitgevoerd. Dat houdt onder meer in dat er een brede nationale dialoog over de zaken wordt gehouden.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zei na het overleg dat hij blij was met de overeenkomst. Wel benadrukte hij dat de afspraken op papier ook in concrete acties moeten worden omgezet. Kerry liet weten dat als Rusland zich niet aan de donderdag gemaakte beloftes houdt er niets anders op zit dan Moskou nieuwe sancties op te leggen.

In het oosten van Oekraïne houden pro-Russische activisten al dagenlang in een tiental steden regeringsgebouwen bezet. Ze eisen meer autonomie en in veel gevallen ook een referendum om zich aan te sluiten bij Rusland. Oekraïne, de EU en de VS beschuldigen Rusland ervan een hand in de bezettingen en demonstraties te hebben. Moskou ontkent echter bij de acties betrokken te zijn en geeft de regering in Kiev de schuld van de onrust.