Europarlement wil betaalde plastic zakjes

Het Europese Parlement wil dat consumenten voortaan betalen voor plastic zakjes in voedingswinkels. Dat heeft het parlement woensdag op een plenaire zitting in Straatsburg besloten.

De Europarlementariërs willen zo het aantal plastic wegwerptasjes tot 2019 met 80 procent teruggedringen. De maatregel geldt voor de voedingssector, aangezien de meeste tasjes van supermarkten en voedingswinkels komen.

De lidstaten van de Europese Unie mogen zelf bepalen hoe ze tot deze vermindering komen, maar het parlement dringt erop aan dat klanten voortaan betalen voor tasjes. Dit gebeurt al in Nederland bij de grote supermarkten en in een aantal andere EU-landen. De zeer lichte tasjes bij het groente en fruit zijn nu nog gratis in Nederland. Brussel wil dat die op termijn worden vervangen door afbreekbaar plastic of gerecycled papier.

Volgens Judith Merkies (PvdA), die meeonderhandelde over de ontwerptekst, snijdt het mes aan twee kanten. "Klanten zullen eerder zelf een tas meenemen als ze boodschappen gaan doen, wat een hoop plastic scheelt op jaarbasis. En de winkeleigenaren hebben aan de verkoop van betere en duurzame tasjes een extra inkomstenbron en worden dus niet benadeeld."

Elk jaar verdwijnen er in Europa acht miljard plastic tasjes in de natuur, dat zijn er ongeveer tweehonderd per EU-burger. Daarvan komt 70 procent in zee terecht.

Het gebruik van plastic tassen verschilt enorm van land tot land. Een Est gebruikt wel tweehonderd tassen per jaar en een Ier gemiddeld slechts vier. In Nederland riep staatssecretaris Mansveld vorige week de winkels op om iets te doen tegen de overvloed van plastic tassen.

Volgens Gerben-Jan Gerbrandy (D66) is er veel vraag voor een regeling. "Dit is een enorm milieuprobleem. Het is makkelijk op te lossen en de EU-burger wil dat ook. Dit is een natte droom voor elke politicus!"

Het Europees Parlement moet over de beslissing nog onderhandelen met de lidstaten. Zo moeten ze het nog eens worden over de precieze invulling.