Rusland blijft lid internationale organisaties

Rusland is niet van plan zich terug te trekken uit internationale organisaties, ook al oefenen die kritiek uit op het land. Dat heeft Vladimir Poetin gezegd tijdens zijn jaarlijkse vraag-en-antwoordsessie op televisie. Terugtrekking uit internationale organisaties als de Raad van Europa zou leiden tot zelfisolatie.

"We gaan niet vasthouden aan het lidmaatschap van enkele internationale structuren. Maar aan zelfisolatie gaan we ook niet doen", zei Poetin.

De Raad van Europa besloot vorige week dat Rusland tot het einde van dit jaar niet langer mag mee stemmen in de raad of deelnemen aan waarnemingsmissies bij verkiezingen. De Raad van Europa, waarbij 47 leden zijn aangesloten, doet onderzoek naar en uitspraken over mensenrechtenschendingen.

Poetin beantwoordde met zijn uitspraken de vraag van een afgevaardigde uit het parlement van de regio Sverdlovsk. De live uitgezonden show was toen ongeveer tweeënhalf uur bezig. Vorig jaar duurde het programma waar Russen vragen kunnen stellen aan het staatshoofd bijna vijf uur.