[upd] Poetin: 'Obama zou me redden'

Bert (superworm)

De Russische equivalent van het wekelijkse vragenuurtje van onze premier vond vanochtend plaats. Poetin beantwoordt namelijk eens in het jaar vragen van burgers.

In de zeer georchestreerde vragensessie gaf Poetin allerlei opmerkelijke zaken te kennen. Zo gaf hij voor het eerst toe dat er op de Krim inderdaad Russische militairen actief waren om de pro-Russische separatisten te helpen.

Poetin: "We moesten onvermijdelijke stappen nemen zodat de gebeurtenissen zich niet ontwikkelden zoals ze zich nu ontwikkelen in het zuidoosten van Oekraïne."  

'Toestemming inzetten leger in Oost-Oekraïne' 
Hoewel Poetin ontkent dat er nu opnieuw Russen actief zouden zijn in Oost-Oekraïne, geeft hij aan al wel toestemming gekregen te hebben van het Russische parlement om militairen in te zetten in de regio.Wel zegt hij te hopen op een politieke oplossing voor het zuidoosten van Oekraïne.

Poetin: "Ons besluit omtrent de Krim werd deels genomen uit overweging van het feit dat als we niets deden, op een bepaald moment de NAVO Oekraïne binnen zou slepen."

De kolonie Nieuw-Rusland rond 1900.De kolonie Nieuw-Rusland rond 1900.

'Zuid-Oekraïne ís Nieuw-Rusland' 
Ook noemt de president het zuidoosten van Oekraïne 'Nieuw-Rusland', verwijzend naar de Russische kolonie die in de regio werd opgezet toen de macht van het Ottomaanse Rijk over het gebied wegglipte.

Poetin stelt dat Nieuw-Rusland aan Oekraïne is gegeven door de Russen, implicerend dat de Russen hun 'cadeau' ook weer terug kunnen nemen. Dit is frappant, gezien het gebied tot eind 18e eeuw nooit wat met de Russen te maken heeft willen hebben.

FOK.nl beschreef enkele weken geleden uitvoerig de geschiedenis en het heden van de regio aan de hand van de Tsaristische kolonie Nieuw-Rusland en stelde dat Poetin weleens zou kunnen vinden dat de Russen nog steeds recht hebben op het 'Nieuw-Russische' gebied waar ze al 250 jaar kolonisatie- en deportatiepolitiek hanteren.

Update 16.33 uur: 'Obama zou me redden' 
De persconferentie duurde na bovenstaand bericht nog enkele uren. Er kwamen wat opmerkelijke vragen voorbij, waaronder van de aanwezige Edward Snowden. Die wilde weten of de Russen spionageprogramma's hebben zoals de NSA ook heeft. Dat werd pertinent door Poetin ontkend.

Ook vroeg een zesjarig meisje Poetin of zijn Amerikaanse ambtsgenoot Obama Vladimir zou redden als hij in het water lag te spartelen. Ondanks de recente geopolitieke spanningen tussen de twee landen zei Poetin ervan overtuigd te zijn dat Obama hem niet zou laten verdrinken.