[vid] Eind mei zijn ze Russisch

Bert (superworm)

"Van land veranderen is moeilijker dan een vlag verwisselen", zegt de VICE-journalist tegen de pro-Russische separatist. Die reageert: "Je moet ergens een begin maken." Waar je ook in het zuidoosten van Oekraïne komt, overal is er de afgelopen twee weken hetzelfde gaande.

Net als op de Krim worden overheidsgebouwen door separatisten -al dan niet infiltranten van FSB en het Russische leger- ingenomen. En net als op de Krim wordt er provincie na provincie eenzijdig onafhankelijkheid uitgeroepen en een referendum afgekondigd.

Men windt er -opnieuw zoals bij de Krim- geen doekjes om dat de onafhankelijkheid tot het referendum voortduurt en dat men maar één wens heeft: bij Rusland horen. Dat blijkt overduidelijk uit de VICE-verslaggeving, reportage na reportage.

De Volksrepubliek Kharkov werd op 7 april uitgeroepen, dezelfde dag als de onafhankelijkheidsverklaring van de Volksrepubliek Donetsk. Militanten riepen inmiddels ook de Parlementaire Republiek Lugansk uit, maar het Wikipedia-artikel daarover werd vandaag verwijderd.


VICE was bij de geboorte van de Volksrepubliek Donetsk.

Ook in Odessa, de grootste havenstad die Oekraïne nog over heeft, is gisteren de Volksrepubliek Odessa uitgeroepen. Ook die Wikipediapagina is direct weer verwijderd door pro-Oekraïense Wiki'ers.

Naar verwachting zullen de bezettingen in steeds meer oblasten gaan plaatsvinden. Kort daarna zal telkens weer een nieuwe provincie zich eenzijdig onafhankelijk verklaren bij monde van de bezettende, zwaarbewapende en vaak gijzelnemende separatisten.

Eenzijdig onafhankelijkheid uitgeroepen hebbende oblasten
11 maart: Autonome Krimrepubliek
18 maart: Transnistrië wil bij Rusland
7 april: Volksrepubliek Kharkov
7 april: Volksrepubliek Donetsk
8 april: Parlementaire Republiek Lugansk
16 april: Volksrepubliek Odessa

In elk van de oblasten die nu al onafhankelijkheid claimen, wil men een referendum organiseren vóór de presidentsverkiezingen van 25 mei.

Daarmee lijkt het doel van de (pro-)Russen te zijn om Oekraïne op eenzelfde manier als eerder bij de Krim, in tweeën te delen voor er überhaupt nog landelijke verkiezingen kunnen plaatsvinden.

Is dat over een goede maand inderdaad het geval, dan zal de annexatie van het Moldavische Transnistrië een logisch gevolg zijn. Ondertussen zal de NAVO niet ingrijpen omdat het bondgenootschap niet wordt aangetast - geen van de betwiste landen is immers NAVO-lid.

Het is kortom zeer wel mogelijk dat de komende maand Zuidoost-Oekraïne én Oost-Moldavië losgeweekt worden van hun moederlanden, onafhankelijk worden verklaard en via een referendum in de Russische Federatie worden opgenomen. En omdat deze tactiek terugvechten vrij lastig maakt is het niet uitgesloten dat dat zal gebeuren zonder een daadwerkelijke oorlog tussen Oekraïne en Rusland.

Bij de presidentsverkiezingen op 25 mei zijn de (West-)Oekraïeners dan voor een voldongen feit gesteld en kan men niets anders meer doen dan de bittere pil van het afstaan van de helft van hun land, te slikken.


Typische bestorming/bezetting van een overheidsgebouw, in dit geval afgelopen maandag in Horlivka.