Kiprop wil wereldrecord uit 1998 aanvallen

Asbel Kiprop is van plan om dit jaar een poging te doen het wereldrecord op de 1500 meter te verbreken. Dat zegt de atleet tegenover media in zijn thuisland Kenia. De bedoeling is om het record van de Marokkaan Hicham el Guerrouj aan te vallen tijdens de Diamond League in Monaco deze zomer. 

"Ik sta onder druk van mensen die er van overtuigd zijn dat ik het wereldrecord kan verbreken. Ik kan niet wachten tot de dag er is dat die druk eindelijk weg is, en ik ben van plan om dat in Monaco te doen", zo kondigt de 24-jarige Kiprop zijn plannen aan.

De Keniaan won de vorige twee wereldtitels en pakte in 2008 olympisch goud nadat Rashid Ramzi uit Bahrein gediskwalificeerd werd. In 2012 was hij de grote favoriet, maar vanwege een blessure werd hij in Londen kansloos laatste in de finale.

Kiprop pakte vorig jaar in Moskou zijn tweede wereldtitel op rij op de 1500 meter (PRO SHOTS/GEPA)
Kiprop pakte vorig jaar in Moskou zijn tweede wereldtitel op rij op de 1500 meter (PRO SHOTS/GEPA)

Ej Guerrouj liep zijn record van 3:26.00 minuten op 14 juli 1998 in Rome. Van de veertig snelste tijden ooit heeft de legendarische Marokkaan er maar liefst twintig gelopen. Het persoonlijk record van Kiprop zelf staat op 3:27.72, vorig jaar gelopen in Monaco. Naast El Guerrouj waren alleen de Keniaanse Amerikaan Bernard Lagat en de Algerijn Noureddine Morceli ooit sneller, beiden twee keer.

"Onder de 3:26 minuten lopen zal niet makkelijk worden maar ik ga alles geven. Het hangt echter af van veel factoren. Als een training niet goed uitpakt ga ik er altijd heel erg over nadenken. Een wereldrecordpoging zal beïnvloed worden door verbeelding, verwachting, enorme druk en angst voor het onverwachte", vervolgt de lange Keniaan. 

"Ik zal mijn uiterste best doen en als alle factoren samenkomen, en ook de tempomakers goed zijn, denk ik dat het mogelijk is", besluit Kiprop vanuit zijn trainingskamp in Iten. De Diamond League-wedstrijd in Monaco vindt plaats op 18 juli. Ter voorbereiding loopt Kiprop voorlopig vooral wedstrijden in eigen land, om zoveel mogelijk ritme op te doen richting zijn poging.