[vid] Pro-Russen: 'Op je knieën!'

Bert (superworm)

VICE News, een van de weinige media die het geweld in het zuidoosten van Oekraïne bewust opzoekt, heeft een nieuw filmpje online geplaatst. Het geeft een goed beeld van hoe een bezetting van een overheidsgebouw wordt aangepakt.

Politiegebouwen, regionale parlementen, gemeentehuizen en andere overheidsgebouwen worden de afgelopen weken in grote steden in heel Zuidoost-Oekraïne ingenomen door gewapende pro-Russische separatisten.

Maandag bestormden de pro-Russen het politiebureau van de Oost-Oekraïense stad Horlivka. VICE-correspondent Simon Ostrovsky was daar aanwezig en filmde de taferelen, waarbij demonstranten een agent mishandelden.

De agent werd beschuldigd van het de dood in duwen van een demonstrant die probeerde de Oekraïense vlag door de Russische te vervangen. De agent zelf ontkende de man geduwd te hebben maar werd alsnog in elkaar geslagen.

De ambulance waarin de agent terechtkwam, mocht van de menigte pas vertrekken als hij op zijn knieën zou gaan. Nadat hij dat deed maakte men ruim baan.