Hordenloper Liu Xiang kan na bijna twee jaar weer trainen

heywoodu

De Chinese hordenloper Liu Xiang staat op het punt om weer volop te kunnen trainen. Dat meldt ECNS deze week. Liu liep tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen een zware achillespeesblessure op, waaraan hij in augustus van dat jaar is geopereerd. Inmiddels is het aantal rehabilitatiesessies afgenomen van vijf naar twee keer per week, meldt zijn trainer Sun Haiping.

Liu werd een nationale held door in 2004 in Athene verrassend olympisch goud te pakken op de 110 meter horden in een wereldrecord van 12,91 seconden. Vier jaar later werd verwacht dat hij dat in eigen land zou herhalen tijdens de Spelen in Peking, maar door een blessure kwam hij in de series niet eens bij de eerste horde.

Pas in 2011 kon Liu zich weer meten met de wereldtop, door bij het wereldkampioenschap in Daegu zilver te pakken. Dat had zelfs goud moeten zijn, omdat de Cubaan Dayron Robles hem tegenhield en zo de titel veroverde.

Tijdens de Spelen van Londen in 2012 sloeg het noodlot opnieuw toe voor de Chinees. Omdat hij zelf amper nog kon lopen moest hij door collega's van de baan geholpen worden (foto). Dit keer moest hij geopereerd worden, waardoor het voortzetten van zijn carrière onduidelijk was.

Volgens trainer Sun Haiping gaat het inmiddels echter goed met zijn pupil. "De medische check die we onlangs gedaan hebben liet heel veel vooruitgang zien ten opzichte van de vorige keer, in november. We zijn erg tevreden over het resultaat van de rehabilitatie", zo legt de coach uit. 

Liu is al voorzichtig begonnen met hordentraining op normale schoenen, omdat het dragen van professionele atletiekschoenen nog wat te pijnlijk is. Sun verwacht echter dat ook dit slechts een kwestie van tijd is: "Ik denk dat we binnenkort de volle training weer op kunnen pakken. We gaan het niet overhaasten, maar met wat geluk moet het mogelijk zijn om in mei of juni weer te beginnen", zo laat Sun weten.

Liu gaf eerder al aan dat zijn hoofddoel is om in 2015 mee te strijden voor de wereldtitel. Dat zou de cirkel rond maken, want het WK vindt plaats in het Olympisch Stadion in Peking, daar waar hij in 2008 het dieptepunt uit zijn leven kende. "Ik geloof in mijzelf. Het WK in eigen huis is voor elke Chinese atleet fantastisch en mijn droom is om hier terug te keren en op de olympische baan te lopen", aldus Liu zelf.

In september van dit jaar vinden in het Zuid-Koreaanse Incheon de Aziatische Spelen plaats, maar Sun is nog onduidelijk over het al dan niet te vroeg komen van die wedstrijd. "Daar kan ik nog geen duidelijk antwoord over geven, we moeten eerst zien hoe de training gaat de komende tijd", besluit de coach.