'Iedereen noemt zich maar mens tegenwoordig'

Mick (Philosocles)

Volgens schrijfster Yvonne Kroonenberg noemt iedereen zich ook maar mens tegenwoordig. Niet alleen zijzelf en andere begenadigde intellectuelen maar ook lieden die naar de Action gaan of die uit Amsterdam-Noord of zelfs uit Assen komen.

"Simpele mensen met van die klassieke Drentse koppen, maar met uitdrukkingsloze ogen. Ik liep daar rond en probeerde die mensen te begrijpen, op dezelfde manier als dat ik me probeer te verdiepen in het geestelijk leven van dieren", zegt ze in HP/De Tijd. In Amsterdam-Noord wist de schrijfster naar eigen zeggen niet wat ze zag: "Mensen die zó primitief zijn dat ze niet eens een gewone zin kunnen uitspreken." Om toch maar te worden begrepen zou dit type vaak luide kreten slaken.

Dat ging allemaal in Kroonenbergs bovenkamer rond vlak voordat ze naar haar wekelijkse Mahlerklasje in het Concertgebouw zou gaan. Daar ging de Margriet- en Playboy-vrouwenstukjesschrijfster 'allemaal moeilijke dingen leren'. En dan wil het wel eens gebeuren dat je je afvraagt hoe het is als 'taal niet je eerste vervoermiddel is om je te uiten, omdat het je gewoon niet gegeven is om een zinnetje te zeggen'. En vervolgens half Twitter over je heenstruikelt.

Naderhand noemt Kroonenberg de uitspraak 'iedereen noemt zich maar mens tegenwoordig' een grapje tegen de jonge interviewer, meldt AT5. Tegen RTV Drenthe zegt ze dat dat soort grapjes normaal zijn 'in ons milieu'. Een lezer van AT5 denkt er het zijne van: "Zij schreef eerder het diepzinnig filosofische werk 'Alles went behalve een vent'. Na zo'n prestatie mag je best neerkijken op het plebs."