Funkband wordt slapend rijk op Spotify

De funkband Vulfpack uit L.A. maakt interessante muziek tussen free jazz en jaren '70 tv-serie-achtergrond-muzak, hebben sympathieke humor en sampelen af en toe Steve Jobs. Maar op dit moment heeft Vulfpack vooral een tamelijk briljant idee.

De groep heeft een album vol Songs of Absolute Silence op Spotify geknikkerd. Op het tien tracks tellende album is geen noot te horen en het heet dan ook toepasselijk Sleepify.

Als nu, zo redeneerde Vulfpack, alle fans dit zero budget album de hele nacht lang via Spotify streamen, gedurende dagen, weken of zelfs maanden, dan komt na een tijdje een flinke sloot geld binnen. Van de opbrengsten gaat de band vervolgens op tournee en ze treden gratis op, daar waar hun album het meeste gestreamed is.

Twee vragen: wat zijn de revenuen en hoe denkt Spotify over deze gang van zaken? De opbrengst lijkt mager. Spotify gaf verleden jaar toe dat ze maar 0,007 dollarcent per track uitbetalen. Het woord 'peanuts' is te lang voor zo'n aalmoes. Maar 100 streams van een enkele track levert 70 cent op en het hele album duurt maar vijf minuten. Dus als een fan van Vulfpack zeven uur slaapt, dan heeft hij naar boven afgerond 840 tracks beluisterd en $5,88 gegenereerd voor de sympathieke Amerikanen. 

Krijgt de groep honderd fans zo gek om hetzelfde te doen, dan levert dat 588 dollar op. Per nacht. Aangenomen dat elke fan maar op één device streamt en dat ze het niet overdag opzetten. In dat laatste geval verdrievoudigt het bedrag in een etmaal. Met wat willige fans kan een band dus een flinke tiet geld bij elkaar hengelen.

Spotify zelf meldde in een geamuseerde reactie, dat 'het hele verhaal leek op een afgeleide van het werk van John Cage'. Die schreef in 1952 al een solo in drie delen voor piano, waarin 4.33 minuten lang de pianist geen toets aanraakt en er alleen de absolute stilte te horen is: