Uitkering Turkse weduwen mag niet worden gekort

De uitkering van Turkse weduwen mag niet verlaagd worden omdat ze in Turkije wonen. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep vrijdag bepaald in een zaak van zeven Turkse vrouwen die een nabestaandenuitkering krijgen. De verlaging is in strijd met de tussen Turkije en de Europese Unie geldende regels.

De uitkering die de vrouwen kregen volgens de Algemene nabestaandenwet is op 1 januari vorig jaar met veertig procent verlaagd op grond van de Wet woonlandbeginsel. In die wet staat dat het kostenniveau van het woonland bepalend is voor de hoogte van het bedrag.

De rechtbank in Amsterdam bepaalde vorig jaar al dat de nabestaandenuitkering van Turkse vrouwen niet mag worden verlaagd omdat zij in Turkije wonen. Dat is in strijd met regels die door de EU-landen met Turkije gemaakt zijn. De hoogste rechter op het gebied van onder meer het sociale bestuursrecht is het daar nu mee eens.

De nabestaandenuitkeringen van weduwen die in Marokko wonen komen op een latere zitting van de Centrale Raad van Beroep aan de orde. Ook worden later zaken over de verlaging van kinderbijslag voor kinderen in Turkije en Marokko behandeld.