ING-top krijgt opnieuw geen loonsverhoging

De bestuurders van ING krijgen ook dit jaar geen loonsverhoging. Ook worden er weer geen bonussen uitgekeerd, zo maakte de beursgenoteerde bank en verzekeraar vrijdag in zijn jaarverslag bekend. De nieuwe topman Ralph Hamers krijgt bovendien - zoals eerder aangekondigd - zelfs een slordige tachtigduizend euro minder dan zijn voorganger Jan Hommen.

Het uitblijven van loonverhoging hangt samen met de tien miljard euro aan staatssteun die ING in 2008. Zolang dat bedrag niet volledig is terugbetaald, krijgen de bestuurders geen hoger loon en hoeven ze geen bonus te verwachten. De lonen van de drie leden van de raad van bestuur (rvb) zijn al sinds 2010 bevroren.

De lonen van Hamers en zijn collega's Patrick Flynn en Wilfred Nagel blijven voorlopig ook nog even op dat niveau. ING moet in totaal nog anderhalf miljard euro aan staatssteun terugbetalen, plus een premie van 750 miljoen euro. De eerste helft van dat bedrag wordt in maart van dit jaar voldaan, de tweede helft in mei volgend jaar.

Binnen de rvb verdiende Hamers vorig jaar het meest. Hij kreeg vorig jaar een loon van 794 duizend euro, omdat hij pas in de loop van het jaar begon. Over een heel jaar werken komt dat uit op 1,27 miljoen euro. De andere bestuursleden moeten het doen met 750 duizend euro per jaar.