Antiracismebetoging moet politiek wakker schudden

Het Comité 21 Maart organiseert zaterdag een antiracismedemonstratie in Amsterdam. Om meer publiciteit voor de demonstratie te genereren wordt vrijdagochtend een persconferentie gehouden, ook in verband met de uitspraken van Geert Wilders om het aantal Marokkanen in Nederland terug te brengen. Hierop is volgens de organisatie 'lauw' gereageerd vanuit de politiek.

De tocht op dag na de internationale dag tegen racisme en discriminatie gaat zaterdag om 13.00 uur van start op het Museumplein en eindigt bij het standbeeld van de dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein. "Wij willen ons uitspreken tegen de steeds verder afnemende politieke weerstand tegen de racistische uitspraken van extreemrechtse politici in Nederland", stelt de organisatie in een verklaring

"Wij eisen van onze premier en andere gekozen volksvertegenwoordigers dat zij het opnemen voor de Marokkaans-Nederlandse jeugd", vervolgt het comité. "Wanneer een van de populairste politici van Nederland weg komt met het discrimineren van een bevolkingsgroep, waarom zou een werkgever, een buurvrouw of een leraar dat niet mogen doen."

Overigens hebben diverse politici zich tegen de uitspraak van Wilders uitgesproken. Bij het OM in Den Haag zijn inmiddels meer dan honderd aangiften tegen Wilders binnengekomen. Het College voor de Rechten van de Mens vindt Wilders' uitspraak 'pure discriminatie'. Hoewel zijn fractiegenoot Roland van Vliet donderdag opstapte omdat hij het niet eens is met Wilders, wil de PVV-leider zijn woorden niet terugnemen.