Aantal zwakke scholen verder gedaald

Steeds minder scholen zijn zwak of zeer zwak. In het basisonderwijs, het speciaal basisonderwijs en het (voortgezet) speciaal onderwijs is het aantal scholen met het predicaat zwak of zeer zwak de afgelopen drie jaar met twee derde of meer gedaald, meldt de Inspectie van het Onderwijs vrijdag.

Het afgelopen schooljaar voldeed in het basisonderwijs 97,8 procent van de scholen aan de minimumeisen van de inspectie. Een jaar eerder was dat nog 96,9 procent. Twee procent van de scholen was zwak, tegenover 2,9 procent in 2012. Het aantal zeer zwakke basisscholen bleef met 0,2 procent gelijk.

Ook in het speciaal basisonderwijs en het (voortgezet) speciaal onderwijs voldeden meer scholen aan de eisen van de onderwijsinspectie. Bij het speciaal basisonderwijs krijgt nu 96,6 procent een voldoende. In 2012 was dat 88,4 procent. Van de scholen in het (voortgezet) speciaal onderwijs voldoet 91 procent aan de minimumeisen, bijna tien procentpunt meer dan een jaar eerder.

In het voortgezet onderwijs gaan de ontwikkelingen minder snel. Daar is nog steeds 9,5 procent zwak en 0,7 procent zeer zwak.