Zes jaar cel geëist om fatale straatrace Duiven

Justitie in Arnhem heeft vrijdag zes jaar cel en een rijverbod van tien jaar geëist tegen een 31-jarige man uit het Gelderse Duiven. De verdachte, Thomas H., zou vorig jaar juni in zijn woonplaats betrokken zijn geweest bij een straatrace met dodelijke afloop. Bij het incident kwam de beste vriend van H. (34) om het leven.

Volgens het OM had H. een grote hoeveelheid whisky gedronken toen hij 16 juni tegen een Audi racete en met hoge snelheid op de Vergertlaan uit de bocht vloog. De Seat van H. botste tegen een lantaarnpaal en belandde op zijn kop in een naastgelegen sloot. De 34-jarige bijrijder, eveneens uit Duiven, overleed de volgende dag in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. "Hier is totaal onnodig op brute wijze een mens om het leven gekomen", aldus de officier van justitie.

Na de crash werd zowel H. als zijn vriend minutenlang gereanimeerd. H. raakte zwaargewond en lag enkele dagen in coma. Volgens justitie was de klap zo hard dat zelfs omwonenden, die honderden meters verderop woonden de crash hoorden. Het OM stelt dat de 34-jarige op een deel van het dollemanstraject minstens 110 kilometer per uur reed. Ook zou een rood stoplicht zijn genegeerd. Vanwege de ernst van de feiten, spreekt justitie van doodslag. Ook het feit dat H. eerder is veroordeeld voor rijden onder invloed, liet de officier van justitie in haar strafeis meewegen.

H. stelt zich niets meer van het fatale incident te kunnen herinneren. Op de vraag van de rechter of hij zich verantwoordelijk voelt voor het ongeval, antwoordde hij ontkennend. "Ik kan me niets meer herinneren, dus ik kan ook niet zeggen dat ik verantwoordelijk ben." Het OM stelt mede door getuigenverklaringen dat H. de bestuurder was van de Seat.

De uitspraak van de rechtbank in Arnhem wordt over twee weken verwacht.