Turkse advocaten in verweer tegen Twitterblokkade

De Turkse vereniging van advocaten heeft een rechter gevraagd de donderdagnacht ingestelde blokkade van Twitter op te heffen. De grootste Turkse oppositiepartij steunt het verzoek van de advocatenvereniging.

Het sociale medium ging op zwart na dreigementen van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. De premier is kwaad, omdat via Twitter opgenomen gesprekken zijn verspreid waarin Erdogan zijn zoon zou hebben geïnstrueerd om grote hoeveelheden contant geld uit een woning weg te halen in verband met een onderzoek naar corruptie. Volgens Erdogan is de opname onderdeel van een complot om hem en zijn partij zwart te maken in de aanloop naar de lokale verkiezingen van 30 maart.

Erdogan heeft met de blokkade ook de Turkse president Abdullah Gül tegen zich in het harnas gejaagd. Gül liet op Twitter weten het onacceptabel te vinden dat een social medium wordt geblokkeerd. Daarbij tekende hij aan dat het technisch gezien waarschijnlijk onmogelijk is om een communicatiemiddel als Twitter volledig buiten de deur te houden.

Als er sprake is van een privacyschending kan alleen een rechter opdracht geven om bepaalde pagina's of berichten te verwijderen, aldus Gül. De president hoopt dat er snel een einde komt aan de blokkade.