Varen sinds Jura hetzelfde

Het is algemeen bekend dat varens tot de alleroudste planten op aarde behoren. In de tijd dat er T-Rexen en Triceratopsen rondstampten op aarde groeiden de plantjes al honderden miljoenen jaren lustig.

Uit nieuw onderzoek dat vrijdag in het wetenschappelijke tijdschrift Science wordt gepubliceerd blijkt dat sommige varensoorten praktisch niets zijn veranderd in al die tijd.

Men vond in vulkanisch gesteente uit de Vroege Jura een fossiel dat zo goed bewaard gebleven is, dat de interne celstructuur van de varen bekeken kon worden met de microscoop.

Na metingen aan de celkernen werd duidelijk dat het aantal chromosomen hetzelfde is als bij moderne kaneelvarens.

Steve McLoughlin, wetenschapper bij het Zweeds Museum voor Natuurlijke Historie in Stockholm, geeft aan: "Als er meer chromosomenparen zijn, moet de celkern ook groter zijn. Veel planten, vooral ook varens, hebben in de evolutie hun genomen spontaan verdubbeld, tot soms honderden kopieën. Deze varenfamilie lijkt dat dus niet te hebben gedaan."

Er bleek kortom dat sinds 200 miljoen jaar geleden weinig is veranderd in de celstructuur en het aantal genomen van de varen, die werd gevonden bij Korsaröd in zuidelijk Zweden.

Meer achtergrondinformatie lees je in het bronartikel.