'Verbazing en bezorgdheid over uitspraken Wilders'

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is in Brussel aangesproken door Europese collega's die verbaasd zijn en zich zorgen maken over de uitspraken over Marokkanen van PVV-leider Geert Wilders. Dat heeft Timmermans vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad gezegd.

"Ze vragen dan: wat is daar gebeurd en gaat het inderdaad zo ver? De toon van die vragen was een mengeling van verbazing en enige bezorgdheid", aldus Timmermans.

PVV-leider Wilders liet een zaal met aanhangers in een Haags café scanderen dat ze minder Marokkanen wilden, een uitspraak die hij vorige week tijdens de verkiezingscampagne zelf ook deed. In Duitse media riepen de beelden meteen herinneringen op aan nazi-Duitsland.

Zo ver wil Timmermans niet gaan, maar hij begrijpt dat mensen zich zorgen maken. "Als men een grens overgaat waarbij toch beelden uit het verleden eraan worden gerelateerd zoals in de Duitse media is gebeurd, dan maakt dat zorgen wakker bij mensen. Dat is logisch."

Timmermans, die de uitspraken van Wilders vorige week al als 'verwerpelijk' bestempelde, benadrukte dat zijn Europese collega's de Nederlandse overheid niets kwalijk nemen. "Die uitspraken worden Wilders aangerekend. Het is opgevallen dat wij vorige week al duidelijk stelling hadden genomen."