Rutte wil debat over EU-koers na verkiezingen

Meteen na de Europese verkiezingen eind mei moeten de lidstaten bijeenkomen om zich te beraden over de koers die de Europese Unie de komende vijf jaar moet volgen. Dat plan heeft premier Rutte vrijdag gepresenteerd op de Europese top in Brussel.

"Ik wil dat de raad een fundamentele discussie aangaat over de prioriteiten, de focus en het functioneren van de EU", zei Rutte na afloop van het beraad in Brussel. "We moeten het dan hebben over de beste manier om het bestuur van de nieuwe Europese Commissie te organiseren."

Ruttes pleidooi werd door zijn Britse en Duitse ambtgenoten David Cameron en Angela Merkel goed ontvangen, zei hij. Thema's die hij voor Nederland in dit debat belangrijk acht zijn de interne markt, vrije handel en de vraag of beslissingen door de EU of door lidstaten moeten worden genomen.

De volgende Europese top vindt plaats meteen na de verkiezingen voor het Europees Parlement. Die worden in Nederland op donderdag 22 mei gehouden, in de meeste andere lidstaten de zondag daarop. Daarna moet er een nieuwe Europese Commissie, waarbij rekening moet worden gehouden met de uitslag van de verkiezingen.

Rutte wilde niet verder ingaan op de vraag welke Nederlandse kandidaat in aanmerking zou kunnen komen voor een plek in de Europese Commissie of voor een andere hoge EU-post. "De mate waarin ik hierover openbaarheid geef, vermindert onze kansen op een goede post."

Het is volgens Rutte verder geen automatisme dat de commissie zal worden geleid door een van de kandidaat-voorzitters die de politieke partijen in het Europees Parlement naar voren hebben geschoven voor de Europese verkiezingen.