FIH maakt hockey aantrekkelijker voor televisie

Maarten (rubbereend)

De wereldhockeyfederatie FIH hoopt met een ingrijpende spelregelwijziging de hockeysport voor langere termijn op de olympische agenda te houden. De verandering in de tijdsduur van internationale wedstrijden door de wereldhockeyfederatie FIH per 1 september 2014 dient vooral het marketingdoel om wereldwijd via televisieregistratie een groter publiek te bereiken. Hockey.nl zette de uitleg die de FIH geeft op de ingrijpende wijziging nog eens op een rij.

In plaats van twee helften van 35 minuten, wordt met ingang van volgend seizoen in internationaal verband een wedstrijd opgedeeld in vier kwarten van 15 minuten. Een wedstrijd wordt dus 10 minuten korter. De 10 minuten die abrupt worden weggesneden is volgens de FIH ‘dode tijd’ die verloren gaat aan de opstelling van spelers voor een strafcorner en het vieren van een doelpunt. In die gevallen wordt de tijd veertig seconden stilgezet.

Tien minuten minder is toch ‘meer’. Een wedstrijd met bijvoorbeeld zes doelpunten en zes strafcorners levert volgens deze methode al 8 minuten tijdwinst op (12 x 40 seconden). De FIH levert op korte termijn statistieken die de 10 minuten ‘dode tijd’ in een wedstrijd van 70 minuten onderschrijven. Sterker nog: de FIH belooft aan te tonen dat de zuivere speeltijd zelfs toeneemt.

Er worden twee extra pauzes van twee minuten ingebouwd. De rust duurt nog steeds 10 minuten. De FIH wil zo de intensiteit van het spel en de ‘fanbeleving’ verhogen. Daarnaast bieden de pauzes de televisie de kans om meer uitleg, analyse en herhalingen te laten zien waardoor hockey voor een groter publiek aantrekkelijker en toegankelijker wordt om te volgen.

De regels worden aangepast voor televisie. Opvallend: de FIH ontkent dit niet. Maar zegt dat dit juist cruciaal is voor de voortdurende wereldwijde groei van hockey. "Onze visie is dat we een mondiale gemeenschap van hockeyfans en –spelers moeten vermaken en inspireren. Hoe meer mensen we weten te raken, hoe meer mensen willen gaan hockeyen."

De regelwijziging is ingegeven door marketing. De FIH wil hockey populariseren en de televisie is daarin een belangrijk middel. Letterlijk ziet de FIH de televisie als drager van een ‘global advertising campaign for our sport’. Hoe meer zenders hockey uitzenden, hoe beter.

De regels zijn niet aangepast voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016. De FIH communiceerde aanvankelijk dat de nieuwe spelregel nodig was vanwege opgelegde tijdsrestricties voor het olympische toernooi in Rio, maar een dag later zegt de FIH daarover: "Daar hebben we mee te maken, maar die restricties zijn niet de aanleiding geweest voor het besluit om naar vier kwarten van 15 minuten te gaan." De kritiek vanuit het IOC na de Spelen van Londen in 2012 dat hockey ‘aantrekkelijker en toegankelijker’ gemaakt moet worden voor een groter publiek is wel degelijk ter harte genomen, erkent de FIH.

Wat zijn de gevolgen voor de Nederlandse competitie? De hockeybond KNHB moet zich hierover uitspreken. Het televisie-argument geldt hooguit voor Hoofdklasseduels. Andere competitiewedstrijden worden niet op televisie uitgezonden en dat zou er voor pleiten alles bij 2 x 35 minuten te houden. Bovendien is het organisatorisch nogal een gedoe om op recreatief niveau zuivere speeltijd te hanteren.