Stemmentellers opnieuw aan de slag

Op diverse plekken in Nederland klinkt de roep om hertelling van de stemmen die zijn uitgebracht bij de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen woensdag. In een aantal gevallen is al daadwerkelijk besloten tot een hertelling.

Zo wil het CDA in Zaltbommel een hertelling omdat de partij enkele stemmen te kort komt voor een restzetel. Deze telling vindt vrijdagmiddag in het openbaar plaats op het gemeentehuis.

Ook op het gemeentehuis van Wijk en Aalburg gaan tellers vrijdagmiddag aan de slag om alle stemmen opnieuw te tellen. Ook hier gaat de strijd om de verdeling van een restzetel.

De gemeente Waddinxveen gaat ook hertellen. Reden hiervoor is het opvallend grote aantal ongeldige en blanco stemmen. In totaal stemden kiezers zeventig keer blanco en waren er 41 ongeldige stemmen. In 2010 waren dat er nog respectievelijk 28 en 22. Daarnaast zijn er ook hier twee partijen die via een hertelling hopen op een restzetel.

Bij de verkiezingsuitslag in Hardinxveld-Giessendam bleek letterlijk één stem het verschil te maken. De ChristenUnie in deze gemeente wil daarom misschien een hertelling zodra de definitieve verkiezingsuitslag bekend is. Voor een hertelling is een meerderheid van de gemeenteraad nodig, een vergadering hierover zou volgens de burgemeester zaterdagochtend kunnen plaatsvinden.

In het Brabantse Boxtel zijn tellers vrijdagochtend aan de slag gegaan. In een stembureau was een afwijking van drie stemmen ontdekt. Na telling is de zetelverdeling iets veranderd. De partij Combinatie95 krijgt een extra zetel en komt uit op vijf raadsstoelen. Dit gaat ten koste van de uitkomst voor de partij INbox, die nu twee zetels krijgt.

In het Limburgse Eijsden-Margraten heeft een lokale partij afgezien van een hertelling. De partij verloor de enige zetel in de raad en wilde een hertelling omdat het bekenmakend van de stemmen woensdag een rommeltje was. Maar na uitleg van de gemeente is het verzoek om een hertelling ingetrokken.

Ook in het Brabantse Son en Breugel gaat een hertelling niet door. Burgemeester Hans Gaillard (VVD) had hier om gevraagd, maar volgens de Kiesraad is er geen geldige reden.