Europese Unie schaft bankgeheim af

De Europese Unie gaat het bankgeheim voor buitenlandse rekeninghouders afschaffen, zo hebben de lidstaten tijdens de Europese Raad besloten. Luxemburg en Oostenrijk hebben donderdag als laatste lidstaten hun verzet opgegeven.

In de strijd tegen belastingontduikers gaan de autoriteiten in de 28 lidstaten voortaan informatie over buitenlandse rekeninghouders uitwisselen. Oostenrijk en Luxemburg hebben zich hier lang tegen verzet. Zij lokken buitenlandse spaarders met lage belastingtarieven, maar waren bang dat deze spaarders met hun geld naar niet-EU-lidstaten als Zwitserland, Liechtenstein, Andorra, Monaco en San Marino zouden vertrekken.

De Europese Commissie heeft nu volgens de Luxemburgse premier Xavier Bettel opdracht gekregen de onderhandelingen met Zwitserland en de vier andere belastingparadijzen over een soortgelijk informatieregime dit jaar af te ronden.

EU-president Herman Van Rompuy is blij met het besluit. "Dit is onontbeerlijk om de lidstaten in staat te stellen op te treden tegen belastingfraude en belastingontduiking", zei Van Rompuy.