Schansspringer Stoch wint World Cup-titel

Schansspringer Kamil Stoch heeft voor het eerst in zijn loopbaan het eindklassement in de World Cup gewonnen. In Planica werd hij bij de voorlaatste individuele wedstrijd van het seizoen vierde. Daarmee kan zijn enige overgebleven concurrent, de Sloveen Peter Prevc, hem niet meer inhalen.

In Planica werd voor het eerst sinds 1998 van de grote schans gesprongen. Doorgaans vinden de wedstrijden plaats op de Letalnica-vliegschans, maar die wordt verbouwd. Na de eerste ronde ging de Noor Anders Bardal aan de leiding. Hij werd gevolgd door de Oostenrijkers Andreas Kofler en Gregor Schlierenzauer. Ook Prevc, Stoch en de Duitser Severin Freund waren nog kansrijk.

In de tweede ronde kwam Freund tot een fantastische sprong. Hij wist zich het best staande te houden onder de lastige omstandigheden en sprong uiteindelijk naar de zege. Schlierenzauer en Kofler vielen buiten het podium, terwijl Bardal 0,3 punten tekort kwam om Freund van de eerste plek te stoten. Achter de Noor werd Prevc derde.

Doordat Stoch niet meer in te halen is heeft zijn illustere landgenoot Adam Malysz een opvolger. In ruim vijftien jaar tijd sprong Malysz 39 World Cup-overwinningen bij elkaar en won hij het eindklassement maar liefst vier keer. Daarnaast werd hij vier keer wereldkampioen. Olympisch goud lukte echter nooit, hij moest genoegen nemen met drie keer zilver en één keer brons. De prestatie van Stoch is uniek, want hij is wel zowel wereldkampioen als olympisch kampioen, en nu ook winnaar van de World Cup.