Rutte: 'PVV? Toch maar niet'

Premier Mark Rutte (VVD) wil niet langer samenwerken met de PVV van Geert Wilders. Dat heeft Rutte donderdagnacht gezegd op een persconferentie in Brussel.

"De VVD sluit nooit partijen uit, ook de PVV niet, maar het moge duidelijk zijn dat zolang deze standpunten de standpunten van de PVV zijn, die samenwerking niet mogelijk is", zei Rutte. Hij doelt op samenwerking in de landelijke politiek. Over samenwerking in Almere en Den Haag moet op lokaal niveau worden besloten.

Rutte zei dat Wilders 'opnieuw een grens over is gegaan'. "In mijn opvatting zouden we een situatie moeten hebben waarin we mensen nooit beoordelen op hun afkomst, maar op hun toekomst, niet op hun geloof maar op hun gedrag, en we nooit de groep centraal stellen, maar altijd het individu. De rechtsstaat geldt voor iedereen."

Rutte zei woensdagavond al dat hij een 'vieze smaak in zijn mond' krijgt van het optreden van Wilders, maar hij zei toen ook dat hij 'nooit' partijen uitsluit. Op deze opstelling kwam donderdag veel kritiek.

Onder anderen CDA-leider Sybrand Buma stelde dat Rutte samenwerking met de PVV expliciet moest uitsluiten. "Het verbaast mij dat de premier nog altijd een zekere deur naar hem openhoudt", zei Buma in het tv-programm Nieuwsuur.

Wilders liet woensdagavond zijn aanhangers scanderen dat ze minder Marokkanen willen. Daarop is binnen en buiten de politiek met grote verontwaardiging gereageerd. PVV-Kamerlid Roland van Vliet stapte naar aanleiding van dit optreden van Wilders uit de fractie.