Familie: homo moest dood

In het altijd gezellige Kameroen kan je maar beter geen homo zijn. Een Afrikaanse liefhebber van hetzelfde geslacht heeft dit namelijk met de dood moeten bekopen.

Het begon allemaal toen de 35-jarige Roger Jean-Claude Mbédé in 2011 een sms'je stuurde naar iemand die hij heel, heel leuk vond: "Ik ben verliefd op je", schreef hij. Dit was het begin van drie jaar ellende. Het berichtje lekte uit en zowel de instanties als zijn familie waren niet erg gecharmeerd. Jean-Claude werd opgepakt en na een paar keer door de politie in elkaar geschopt te zijn, heeft hij opgebiecht inderdaad homoseksueel te zijn.

Geheel in overeenkomst met de wetten van het beschaafde land werd deze zware overtreding van de goede zeden bestraft met drie jaar op water en brood. Niet bepaald een pretje voor Roger. In de gevangenis viel hij namelijk vaak ten prooi aan vernederingen en mishandelingen door andere criminelen.

Na een jaar werd teelbalkanker geconstateerd. Omdat behandeling alleen buiten de gevangenismuren mogelijk is, ontving Roger een kanskaart en kon hij de gevangenis verlaten. Hij besloot terug te keren naar zijn geboorteplaats, onder andere om zich daar te laten behandelen en uit vrees voor een nieuwe arrestatie. Voor zijn arrestatie was de wetsovertreder een normale, hardwerkende student, maar na zijn vrijlating was het voor hem onmogelijk een baan te vinden of een studie op te pakken.

In juli van het vorige jaar oordeelde de rechtbank dat het wel welletjes geweest was en dat Roger nog een straf uit te zitten had. Echter, Roger reageerde helemaal nergens meer op. Dat was dus niet helemaal Roger. Men besloot maar eens een kijkje te gaan nemen bij de familie van de veroordeelde. Daar werd hij inderdaad aangetroffen: dood in het kamertje waarin hij was opgesloten door zijn verwanten. De familie was namelijk van mening dat Roger een schande van de familie was en dat ze hem liever dood zagen gaan dan dat hij nog langer zou moeten lijden onder de ziekte die homoseksualiteit heet. Ze hebben hem uit het ziekenhuis ontvoerd om hem thuis te laten sterven voor zijn zonden.