[Dakar] De Rooy raakt eerste plaats kwijt

Trucker Gerard de Rooy is in de Dakar Rally zijn eerste plaats in het algemeen klassement kwijtgeraakt. De Nederlander kwam in de 605 kilometer lange elfde etappe van Antofagasta naar El Salvador als derde over de streep, terwijl zijn voornaamste concurrent Andrey Karginov de zege voor zich opeiste.

Met nog twee etappes te rijden is Karginov de nieuwe leider. De Rus heeft een voorsprong van 7.55 minuten op de Nederlandse Iveco-coureur. Nummer drie Eduard Nikolaev volgt al op meer dan anderhalf uur en doet niet meer mee om de eindzege. Hans Stacey, Rene Kuipers en Marcel van Vliet staan met hun respectievelijk zevende, achtste en negende positie ook nog in de top tien. Voor Peter Versluis was de rally gisteren voorbij nadat hij een bocht miste. Navigator Jurgen Damen brak hierbij zijn sleutelbeen. Jack Brouwers moest vandaag opgeven met versnellingsbakproblemen, terwijl Martin van den Brink na bakproblemen weer onderweg is.

Bij de motoren lijkt de strijd om de overwinning beslist. De Spanjaard Marc Coma won in Chili de elfde etappe en heeft in het klassement een voorsprong van 52.36 minuten op Joan Barreda Bort. Cyril Despres werd vandaag op ruim twee minuten tweede, voor Olivier Pain. Beste Nederlander was Henk Knuiman op een 23e positie. In het klassement staat hij vijftiende.

Nani Roma deed goede zaken bij de auto's. De Mini-rijder moest de dagzege weliswaar laten aan Orlando Terranova, maar in het klassement kwam hij steviger aan kop. Zijn Franse rivaal Stéphane Peterhansel volgt op 5.32 minuten. Beste Nederlander was vandaag Bernhard ten Brinke met een zestiende plaats. Hij staat in het klassement buiten de top twintig. Erik van Loon verloor wederom veel tijd. Ditmaal waren het lekke banden die hem hinderden.

Quadrijder Sebastian Husseini finishte donderdag als vijfde. In het klassement bezet de Nederlander de vierde plaats. De Chileen Ignacio Casale won de elfde etappe en gaat eenzaam aan kop. Voor Husseini was het vandaag wederom een dag van pieken en dalen. De Nederlander was onderweg enkele malen de snelste, maar leverde zijn voorsprong even zo vaak weer in. Hierdoor kon hij wederom een goede dagklassering vergeten.